Thursday, August 14, 2008

သခြားသီးသနပ္သုပ္ (ေမာ္လျမိဳင္စတုိင္လ္)


မဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မ ငယ္ငယ္တုန္းက အဘြားက အိမ္မွာ မၾကာခဏလုပ္ေကၽြးဖူးတဲ့ သနပ္စံုေလးထဲက သခြားသီးသနပ္ကုိ အမွတ္တရအေနနဲ႕ လုပ္ေကၽြးပါမယ္ေနာ္။

သခြားသီးသနပ္လုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
လက္ဖ်ံရုိးအရြယ္ သခြားသီး (၃) လံုး
ရွာလကာရည္ လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္လံုး (၁) လံုး
ဆား စားပြဲတင္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
အခ်ဳိမႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၃) ဇြန္း
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း (၅) ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး (၃) လံုး
ဆီခ်က္အရည္ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး (၁/၂) လံုး
ႏွမ္းအနက္ ေလွာ္ျပီးသား (၃) က်ပ္သားနဲ႕
ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္လံုးေၾကာ္ တုိ႕ပါေနာ္။


သခြားသီးကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆး ထက္ျခမ္းခဲြျပီး ကန္႕လန္႕ျဖတ္ ခပ္ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးပါ။ သခြားသီးေတြ အားလံုး လွီးျပီးျပီဆုိရင္ ဇလံုတစ္လံုးထဲထည့္ျပီး သခြားသီးေတြကုိ ရွာလကာရည္နဲ႕ ဆားနဲ႕ အတူေရာနယ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ သခြားသီးေတြကုိ ပိတ္ပါးစနဲ႕ ထုပ္ျပီး လံုေအာင္ပိတ္လုိက္ပါ။

ဇလံုအၾကီးတစ္လံုးကုိယူ၊ ျပီးေတာ့ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ကုိ ဇလံုထဲ ေမွာက္ထည့္လုိက္ပါ။ ျပီးရင္ အေပၚကေန သခြားသီးအိတ္ကုိ တင္ျပီး သခြားသီးအိတ္ရဲ႕အေပၚကေနမွ ေက်ာက္ပ်ဥ္ဖိ၊ ေက်ာက္ပ်ဥ္ေပၚကမွ ငရုတ္ဆံုကုိ တင္ျပီး အနည္းဆံုး ႏွစ္နာရီေလာက္ ဖိထားေပးလုိက္ပါ။ အေပၚက အေလးခ်ိန္ရဲ႕ ဖိအားနဲ႕ သခြားသီးထဲက အရည္ေတြ စိမ့္ထြက္လာမွာေနာ္။ အရည္ေတြကုိ သပ္သပ္ဖယ္ထားလုိက္။ သုပ္စားခါနီးက်ရင္ သခြားသီးေတြထည့္ထားတဲ့ အိတ္ထဲက သခြားသီးေတြကုိ ယူျပီး ျမည္းၾကည့္လုိက္ပါ။ ကၽြတ္ကၽြတ္ကၽြတ္ကၽြတ္နဲ႕ ၀ါးလုိ႕စားလို႕ေကာင္းပါတယ္ေနာ္။ (သခြားရည္ကုိေတာ့ ေခါင္းေလွ်ာ္မယ့္ရက္ဆုိ ေခါင္းမေလွ်ာ္ခင္ တစ္နာရီေလာက္အလုိမွာ အဲ့ဒီသခြားရည္ကုိ လိမ္းျပီးမွ ေခါင္းေလွ်ာ္ရင္ အဲ့ဒါ ဦးေရကုိေအးေစတယ္)

ႏွမ္းအနက္ကုိ ဒယ္အုိးထဲထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚမွာ မီးေအးေအးနဲ႕ ေလွာ္ေပးပါ။ ႏွမ္းေလွာ္နံ႕ေလး သင္းလာရင္ေတာ့ အက်က္ညီေအာင္ ေသခ်ာေမႊေပးျပီးေတာ့ မီးဖုိေပၚက ႏွမ္းေလွာ္အုိးကုိ ခ်ျပီး ပန္းကန္လံုးထဲ ေျပာင္းထည့္ေပးပါ။ ေနာက္ျပီး ဒယ္အုိးထဲ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ထည့္ျပီး မီးေႏြးေႏြးနဲ႕ေၾကာ္ေပးပါ။ ငရုတ္သီးေၾကာ္ရျပီဆုိရင္လည္း ပန္းကန္ထဲေျပာင္းထည့္ေပးထားပါေနာ္။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ ဇလံုအၾကီးၾကီးထဲမွာ သခြားသီးေတြထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ဆီခ်က္အရည္၊ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေတြ ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ အရသာကုိ ျမည္းၾကည့္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ႏွမ္းေလွာ္ေမႊးေမႊးေလးထည့္ျပီး ေမႊပါ။ ျပီးသြားရင္ေတာ့ ပန္းကန္ျပားေလးထဲ သခြားသီးသနပ္သုပ္ေလးကုိ ထည့္၊ အေပၚကေန ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေလးထည့္ျဖဴးေပးပါ။ ငရုတ္သီးေတာင့္လံုးေၾကာ္ေလးထည့္ပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုတဲ့ သခြားသီးသနပ္သုပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။ အအီလည္းေျပ၊ ခံတြင္းလည္း ျမိန္ေစတဲ့ သခြားသီးသနပ္သုပ္ေလးပါေနာ္။

(မွတ္ခ်က္။ သတ္သတ္လြတ္ စားသံုးသူမ်ားအတြက္ ဆုိရင္ေတာ့ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕မထည့္ဘဲ သုပ္စားႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။)

1 comment:

  1. Hi Ma Ma Lu,
    Can you please fix the details link of this post?
    I want to make 'tha nat sone'.
    but unable to go to the details.
    Thanks a lot.

    ReplyDelete