Thursday, January 3, 2008

ေၾကးအုိးပူပူေလး လုပ္စားၾကရေအာင္



၂၀၀၈ ေဆာင္းတြင္း ေအးေအးခ်မ္းခ်မ္းေလးမွာ ေမာင္ႏွမေတြဆံုျပီး ေၾကးအုိးေလး လုပ္စားၾကရေအာင္ ဆုိျပီး ကၽြန္မတုိ႕မိသားစု ေၾကးအုိး လုပ္စားျဖစ္ခဲ့ၾကပါတယ္။
ေၾကးအုိးလုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ေၾကးအုိးၾကာဇံ၊ (ဆန္ျပားၾကိဳက္တတ္ရင္လည္း ဆန္ျပားပါထည့္ေနာ္) ၀က္နံရုိး(အရုိးေရာအသားပါတဲြလ်က္ပါ)၊ ၀က္သား၊ ၀က္ကလီစာ၊ ငါးဖယ္၊ ေကာ္မႈန္႕၊ ဂ်ဳံမႈန္႕၊ ၾကက္သားမႈန္႕၊ တုိဟူး၊ ဆား၊ သၾကား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ မုန္ညင္း၊ တုံယမ္းအႏွစ္၊ ဘဲဥ၊ ႏွမ္းဆီေမႊး၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕နဲ႕ တျခား မိမိႏွစ္သက္မယ့္ အရြက္၊ အသား၊ ဥ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာကုိ ထည့္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ အခ်ဥ္ရည္အတြက္ေတာ့ chito ငရုတ္ဆီရယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းရယ္၊ သၾကားရယ္၊ ဆားအနည္းငယ္ရယ္၊ ရွာလကာရည္ရယ္တုိ႕ လုိအပ္ပါတယ္။ ကၽြန္မ ခ်က္လုိက္တဲ့အထဲမွာေတာ့ ငံုးဥလည္း မပါဘူး၊ ဦးေဏွာက္လည္း မပါဘူး။ ဖက္ထုပ္ေၾကာ္လည္း မပါသလုိ ၾကက္ဥလည္း မပါလုိက္ဘူး။ ဟီး ႕ ႕ ႕
ဟင္းရည္အတြက္ အဆီလံုး၀မပါတဲ့ ၀က္နံရုိးေတြကုိ အတံုးတံုးျပီးေတာ့ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ဂ်င္းေထာင္းရည္တုိ႕နဲ႕ နယ္ထားေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ အုိးတစ္အုိးထဲကုိ ၀က္နံရုိးေတြကုိထည့္၊ အရုိးျမဳပ္ရံု ေရထည့္ျပီး ပထမတစ္ၾကိမ္ တည္ေပးပါ။ ေရခမ္းေလာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဟုိဘက္ဒီဘက္လွန္ျပီးေတာ့ အုိးျပည့္လုနီးပါး ေရထည့္ျပီး အရုိးထဲက အခ်ဳိရည္ေတြထြက္ေအာင္ တတ္ႏုိင္သေလာက္ ၾကာႏုိင္သေလာက္ ၾကာေအာင္ တည္ေပးထားပါ။
အသားျပင္ဆင္နည္း
၀က္သားကုိလည္း အသားေကာင္းေကာင္းေတြကုိ ႏုပ္ႏုပ္စင္းျပီးေတာ့ ေကာ္မႈန္႕၊ ဂ်ဳံမႈန္႕၊ ဘဲဥအကာရည္၊ ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေတာက္ေတာက္စင္း၊ ခ်င္းႏုပ္ႏုပ္စင္း၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕တုိ႕နဲ႕အတူ ေရာနယ္ထားပါ။ ၀က္ကလီစာေတြကုိလည္း သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ထားျပီး မထူမပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားျပီး ဆား၊ သၾကားတုိ႕နဲ႕ နယ္ေပးပါ။ ငါးဖယ္ကုိလည္း ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ သၾကားတုိ႕နဲ႕အတူေရာေထာင္းျပီး ေကာ္မႈန္႕၊ ဂ်ဳံမႈန္႕၊ ႏွမ္းဆီေမႊး၊ ဘဲဥအကာတုိ႕နဲ႕အတူ ေရာနယ္ထားေပးပါ။
ၾကာဇံျပင္ဆင္နည္း
ၾကာဇံကုိေတာ့ ကၽြန္မတုိ႕မိသားစုက ေၾကးအုိးၾကာဇံဆုိျပီး တရုတ္ကလာတဲ့ ၾကာဇံကုိ သံုးပါတယ္။ ဆန္ျပားကုိေတာ့ သိပ္မၾကိဳက္လုိ႕ မသံုးျဖစ္ပါဘူး။ ၾကာဇံကုိ ေရထဲမွာ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ စိမ္ထားျပီးေတာ့ ဆယ္ယူျပီး ဇကာနဲ႕ စစ္ထားေပးပါ။
အခ်ဥ္ရည္ျပင္ဆင္နည္း
အခ်ဥ္အတြက္ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိ ႏုတ္ႏုတ္စင္းျပီး ဆား၊ သၾကားနဲ႕ ရွာလကာရည္နည္းနည္းတုိ႕နဲ႕ စိမ္ေပးထားပါ။ စားတဲ့အခါက်မွ chito ငရုတ္ဆီနဲ႕အတူ ငရုတ္သီးခ်ဥ္ကုိေရာထည့္ပါ။
အဆာပလာမ်ား ျပင္ဆင္နည္း
တုိဟူးပဲျပားကုိ ေရေဆးျပီး ကုိယ္လုိသေလာက္အရြယ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ တံုးေပးထားပါ။ မုန္ညင္းရြက္ကုိ ေရေဆးျပီး အရြယ္ေတာ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ျဖတ္ေတာက္ေပးထားပါ။ ဖက္ထုပ္ၾကိဳက္တတ္လွ်င္ ေၾကာ္ထားေပးပါ။ ငံုးဥထည့္မယ္ဆုိရင္ ျပဳတ္ျပီး အခြံႏႊာထားေပးပါ။
စားပြဲျပင္ဆင္နည္း
အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးလုိ႕ စားေတာ့မယ္ဆုိရင္ေတာ့ အုိးေလးထဲကုိ ၀က္ရုိးျပဳတ္ရည္ထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚတင္ျပီး ဆူပါေစ။ ဟင္းရည္အုိးပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ အျမန္ဆံုးနည္းနဲ႕ လွီးထားတဲ့ကလီစာေတြပစ္ထည့္၊ တုိဟူးထည့္၊ နယ္ထားတဲ့ အသားေတြလံုးျပီးထည့္၊ ငါးဖယ္ေတြလံုးျပီးထည့္၊ ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႕ထည့္၊ ျပီးေတာ့ ၾကာဇံေတြထည့္၊ အသားေတြေရာ ၾကာဇံပါ အက်က္ညီေအာင္ တူတစ္စံုနဲ႕ ဟုိဘက္ဒီဘက္လွန္ေပး၊ ျပီးေတာ့ မုန္ညွင္းရြက္ေတြထည့္ျပီး အေပါ့အငံျမည္းျပီး ကမန္းကတမ္းခ်လုိက္ပါေနာ္။ ငံုးဥျပဳတ္တုိ႕ ၾကက္ဥတုိ႕ထည့္ခ်င္ရင္လည္း ထည့္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။
ကၽြန္မကေတာ့ ခ်ဥ္စပ္ၾကိဳက္သူမုိ႕ တံုယမ္းအႏွစ္ေလး ထည့္လုိက္ပါေသးတယ္။
အခုလုိ ေဆာင္းတြင္း ေအးေအးမွာ ထမင္းမစားခ်င္ဘူး ႕ ႕ ႕ ႕ စြပ္ျပဳတ္ပူပူေႏြးေႏြးေလး ေသာက္ခ်င္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ ေၾကးအုိးေလး လုပ္ေသာက္ၾကည့္ၾကပါလားဟင္ ႕ ႕ ႕႕

3 comments:

  1. မလုေရ ေၾကးအိုးဆီခ်က္ကေရာ ဘယ္လိုလုပ္ရတာလဲဟင္?

    ReplyDelete
  2. ဟုတ္တယ္ မလု၊ ေၾကးအုိးဆီခ်က္လုပ္နည္းေလးလဲ ေျပာေပးပါဦး

    ReplyDelete
  3. အဲ့ဒီၾကာဇံနာမည္ေလးတဆိတ္ေလာက္။ အီးလိုဘယ္လိုေခၚလည္း။

    ReplyDelete