Wednesday, January 2, 2008

ငါးဖယ္သုပ္



ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မေမာင္ႏွမေတြကို ငါးဖယ္သုပ္ သုပ္ေကၽြးပါရေစ။ ငါးဖယ္ကုိ ျပည္ပမွာေနထုိင္တဲ့သူေတြအတြက္ ၀ယ္ရခက္ခ်င္ ခက္ေနပါလိမ့္မယ္။ ငါးဖယ္မရွိလည္း တျခားေရခ်ဳိငါးတစ္မ်ဳိးမ်ဳိးကုိ ျခစ္ျပီး ငါးဆုပ္လုပ္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ ငါးဖယ္သုပ္ဖုိ႕လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ငါးဖယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ သံပုရာသီးတုိ႕ပါေနာ္။
ထုေလမာေလ ငါးဖယ္မ်ဳိးလုိ႕ ဆုိတဲ့အတုိင္း ငါးဖယ္ကုိ အသားျခစ္ယူျပီးတဲ့အခါ ငရုတ္ဆံုထဲမွာ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးတုိ႕နဲ႕ ခပ္မာမာေလးျဖစ္ေအာင္ ထုေထာင္းေပးျပီးမွ အျပား၀ုိင္း၀ုိင္းေလးေတြျဖစ္ေအာင္လုပ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ၊ ပါးပါးလွီးထားေပးပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္တုိ႕႕ကုိလည္း ေရစင္ေအာင္ေဆးထားေပးပါေနာ္။



ငါးဖယ္ေၾကာ္ဖုိ႕အတြက္ မီးဖိုေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ ငါးဖယ္ေတြထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ ငါးဖယ္စစ္စစ္ကုိ ေၾကာ္တဲ့အခါ ပြတက္လာတာကုိ ေတြ႕ရမယ္ေနာ္။ အက်က္ညီျပီး မီးမကၽြမ္းရေလေအာင္ ဟုိဘက္ဒီဘက္လွန္ေပးပါဦးေနာ္။ ေၾကာ္ျပီးသြားရင္ေတာ့ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ ဆီစုပ္စကၠဴခံျပီး အေပၚကေန ငါးဖယ္ေၾကာ္ေတြထည့္ျပီး ဆီစစ္ေပးထားပါေနာ္။ ငါးဖယ္ေၾကာ္ေတြ ေအးသြားတဲ့အခါ ဓါးနဲ႕ မထူမပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးထားပါေနာ္။ က်န္တဲ့ဆီနဲ႕ လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီကုိထည့္ျပီး ဆီခ်က္ေၾကာ္ေပးပါ။ ဆီခ်က္ေၾကာ္ကုိလည္း ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲ သီးသန္႕ဖယ္ထားေပးပါေနာ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ မထူမပါးလွီးထားေပးပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႕ နံနံပင္တုိ႕ကုိလည္း လွီးေပးထားပါေနာ္။ (တခ်ဳိ႕က ခရမ္းခ်ဥ္သီးမထည့္ပါဘူး၊ ေဂၚဖီထုပ္ပါးပါးလွီးျပီး ပဲမႈန္႕အက်က္မႈန္႕နဲ႕ သုပ္ေလ့ရွိပါတယ္)။ ၾကက္သြန္နီကုိလည္း ခပ္ပါးပါးလွီးျပီးေတာ့ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲကုိ လွီးထားတဲ့ ငါးဖယ္ရယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးရယ္၊ ၾကက္သြန္စိမ္းရယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႕ကုိ ထည့္၊ ျပီးေတာ့ ဆီခ်က္ကုိထည့္ ငံျပာရည္နဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕နဲ႕ သံပုရာရည္ေလးတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ေသခ်ာႏွံ႕ေအာင္ နယ္ပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ အေပါ့အငံကုိျမည္းျပီး ကုိယ္ႏွစ္သက္သလုိျပင္ျပီး အေပၚကေန နံနံပင္ေလး အုပ္လုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ ငါးဖယ္သုပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။ ၾကာဇံဟင္းခါး၊ ၾကာရုိးဟင္းခါး၊ ဗူးသီးဟင္းခါး တုိ႕နဲ႕ တဲြဖက္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။

0 comments:

Post a Comment