Saturday, December 29, 2007

ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္သုပ္

Z က ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္သုပ္စားခ်င္တယ္ဆုိလုိ႕ က်န္တဲ့ေမာင္ႏွမေတြေရာ အားလံုး စားလုိ႕ရေအာင္ ကၽြန္မ သုပ္ေကၽြးပါမယ္ေနာ္။
ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္သုပ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ထမင္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငါး သုိ႕မဟုတ္ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ေျမပဲဆန္ေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ဂ်င္း ဆီ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ဂ်ဴးျမစ္၊ ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္၊ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ထမင္းကုိေတာ့ ရွမ္းဆန္ ဒါမွမဟုတ္ ခပ္ေစးေစးဆန္ကုိ ခ်က္ပါ။ ထမင္းခ်က္ထားတဲ့အခ်ိန္မွာ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ ေရေဆး၊ ပါးပါးလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိလည္း အ၀ုိင္းလုိက္ေလး ခပ္ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားေပးပါ။ ျပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကုိလည္း ေရေဆးျပီး ျပဳတ္ဖုိ႕ အုိးတစ္လံုးထဲ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကုိ တန္းစီထည့္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးျမဳပ္ရံုေရထည့္ျပီး ျပဳတ္ဖုိ႔ျပင္ထားေပးပါ။ ငါးကုိလည္း သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာျပီး ဂ်င္းေလးနည္းနည္းေထာင္းထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးနဲ႕နယ္ျပီး အုိးထဲမွာထည့္၊ ငါးေရျမဳပ္ရံုထည့္ျပီး ျပဳတ္ဖုိ႕ ျပင္ေပးထားပါ။ ဂ်ဴးျမစ္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္တုိ႕ကုိလည္း ေရသန္႕စင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားေပးပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚကုိ ငါးျပဳတ္အုိးတည္ေပးပါ။ ငါးျပဳတ္တဲ့အခါ အက်က္ညီေအာင္ ငါးကုိ ဟုိဘက္ဒီဘက္ လွန္ျပီး ျပဳတ္ေပးပါေနာ္။ ငါးျပဳတ္အုိးရျပီဆုိရင္ေတာ့ ခ်ျပီး ငါးကုိဆယ္ျပီး အေအးခံထားေပးပါ။ ငါးျပဳတ္ေအးျပီဆုိရင္ေတာ့ အရုိးႏႊင္ထားေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးျပဳတ္အုိးတည္ေပးပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ အခြံအက္ကြဲလာျပီဆုိရင္ ဟုိဘက္ဒီဘက္လွန္ေပးျပီး ေရခမ္းေအာင္ျပဳတ္ေပးပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးက်က္ျပီဆုိရင္ အခြံႏႊာျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကုိ ထက္ျခမ္းခဲြျပီး အေစ့ေတြထုပ္ပစ္ျပီး အသားေတြကုိေခ်ျပီး အႏွစ္ရေအာင္ယူပါ။
ဒယ္အုိးထဲကုိ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕အနီကုိထည့္ ဆီခ်က္ေၾကာ္ထားျပီး ဆယ္ထားေပးပါ။ ဒယ္အုိးထဲမွာ ဆီကုိ နည္းနည္းခ်န္ထားေပးျပီး ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ကုိ အရင္ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထား၊ က်န္တဲ့ဆီနဲ႕ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕ကုိထည့္ျပီး မီးေအးေအးနဲ႕ ေၾကာ္ေပးပါ။
အဆာပလာေတြ အသင့္ျဖစ္တဲ့အခ်ိန္မွာ ထမင္းအုိးလည္း က်က္ေလာက္ပါျပီ။ ထမင္းအုိးထဲက ထမင္းပူပူေလးေတြကုိ ေယာင္းမနဲ႕ အသာအယာဖြေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ လင္ဗန္းက်ယ္က်ယ္တစ္ခ်ပ္ထဲမွာ ထမင္းပူပူရယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ရယ္၊ ငါးရယ္၊ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕ေၾကာ္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕နည္းနည္းတုိ႔ထည့္ျပီး ေသခ်ာႏွံ႕ေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ငရုတ္ေကာင္းၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ေလး ထည့္ျပီး နယ္ေပးပါေနာ္။ ငါးျပဳတ္မထည့္တဲ့သူကေတာ့ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕ထည့္ျပီး နယ္လည္း ရပါတယ္ေနာ္။ ထမင္းေရာ အဆာပလာေတြေရာ နယ္တာႏွံ႔ျပီး ေစးပုိင္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ ဟင္းရည္ေသာက္ပန္းကန္လံုးေလးထဲ နယ္ထားတဲ့ ထမင္းေလးကုိ ထည့္လုိက္ပါ။ (လွပေအာင္ ပံုစံခြက္ေလးထဲ ထည့္လုိက္တယ္ ဆုိပါေတာ့ေနာ္။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ ထမင္းဆုပ္ေလးေတြလုိပဲ လံုးလံုးေလးေတြ ဆုပ္လုိက္ပါတယ္ေနာ္။) ျပီးေတာ့မွ ကုိယ္စားမယ့္ ပန္းကန္ျပားထဲကုိ ထမင္းဆုပ္ေလးကုိထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ အေပၚကေန ၾကက္သြန္ေၾကာ္ဆီခ်က္ဆမ္း၊ ေျမပဲဆန္ေၾကာ္ေလးထည့္၊ ဂ်ဴးျမစ္ေလးထည့္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးထည့္၊ ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ေလးထည့္ျပီး ျပင္ပါေနာ္။ တခ်ဳိ႕ကလည္း ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးမွ ၾကိဳက္တတ္တဲ့အတြက္ သံပုရာသီးအစိပ္ေလးတစ္စိပ္ေလာက္ ထည့္ေပးတတ္ၾကေသးတယ္ေနာ္။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ အသားေျခာက္ေၾကာ္ေလး ဒါမွမဟုတ္ အသားေျခာက္ မီးဖုတ္ေလးပါ ထည့္တတ္ၾကေသးတယ္ေနာ္။ ေရေႏြးၾကမ္းပူပူေလး ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္ရုိးဟင္းခါး ပူပူေလးနဲ႕ တဲြဖက္ျပီး သံုးေဆာင္ပါေနာ္။

6 comments:

  1. သီေပါဘက္ကေတာ့ ေစးေအာင္ အာလူးျပဳတ္၁-၂လံုး ပါထဲ့နယ္တယ္။

    ReplyDelete
  2. အမေရ-
    ဘာငါးျပဳတ္ရင္ေကာင္းမလဲဟင္၊ ဒီမွာ ပင္လယ္ငါးပဲရတယ္၊ ပုဇြန္အစိုနဲ ့လုပ္စားလည္းေကာင္းမယ္ ထင္တယ္၊

    ReplyDelete
  3. မမလုေရ ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္ခ်က္နည္းကို လူေလးေယာက္စာအတြက္ ထမင္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငါး သုိ႕မဟုတ္ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ေျမပဲဆန္ေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ဂ်င္း တို႕ဘယ္ေလာက္ထည့္ရမယ္ဆိုတာ မွန္းေပးပါလားရွင္။ ေက်းဇူးပါေနာ္။

    ReplyDelete
  4. Hi Mama Lu,

    What kind of sea fish is suitable? In Japan, there is no river fish, sis.

    ReplyDelete
  5. Okမွာပဲေနာ္ မလု

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete