Monday, December 31, 2007

ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ

Reactions: 
ကြၽန္မရဲ႕ဘေလာ့ဂ္မွာ ကြၽန္မ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ႏွစ္သစ္ကူးအထိမ္းအမွတ္အေနနဲ႕ ေကာ္ရည္ေခါက္ဆဲြေလး လုပ္ေကြၽးပါရေစေနာ္။ ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲလုိ႕ဆုိေပမယ့္ ေခါက္ဆဲြဖတ္မၾကိဳက္တဲ့သူေတြအေနနဲ႕ ၾကာဇံဖတ္နဲ႕လည္း အစားထုိးျပီး လုပ္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲအတြက္ လုိအပ္တာေတြကေတာ့ ၀က္/ၾကက္/ဘဲ ၾကိဳက္ႏွစ္သစ္ရာအသား၊ ေကာ္မႈန္႕၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕၊ မုန္ညင္း၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ပဲပင္ေပါက္၊ တရုတ္နံနံ၊ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငါးပိစိမ္းစားနဲ႕ သံပုရာသီးတုိ႕ပါေနာ္။
ပထမအဆင့္အေနနဲ႕ အသားအရုိးတဲြလ်က္ကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေရေဆးျပီး အတံုးခပ္ၾကီးၾကီးတံုးျပီး ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ခ်င္းေထာင္းရည္တုိ႕နဲ႕နယ္ျပီး ခဏႏွပ္ထားေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ အုိးတစ္လံုးထဲထည့္ျပီး အသားေတြကုိထည့္၊ ေရကုိလည္း အသားျမဳပ္ရံုထည့္ျပီး ျပဳတ္ေပးထားပါေနာ္။



ပထမတစ္ေရခမ္းေလာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အသားေတြကို ဟုိဘက္ဒီဘက္လွန္ျပီးေတာ့ ေရထပ္ထည့္ျပီး တည္ေပးပါ။ အသားႏူးေလာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အုိးထဲကေန အသားေတြကုိဆယ္၊ အေအးခံျပီး အသားႏႊင္ေပးထားပါေနာ္။ ေကာ္မႈန္႕ကုိေတာ့ စားမယ့္လူရယ္၊ ေကာ္ရည္အပ်စ္အက်ဲအၾကိဳက္ေပၚ မူတည္ျပီး ေဖ်ာ္ေပးပါေနာ္။ ေကာ္မႈန္႕ေဖ်ာ္တဲ့အခါမွာ ဆား၊ သၾကားနဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးနည္းနည္း ထည့္ေဖ်ာ္ေပးပါ။ မုန္ညင္း၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ပန္းေဂၚဖီတုိ႕ကုိလည္း ေရနဲ႕ေသေသခ်ာခ်ာ အထပ္ထပ္ေဆးျပီး လွီးခၽြတ္ေရစစ္ထားေပးပါေနာ္။ ငါးပိစိမ္းစားကုိလည္း မီးေလးအံုးထားေပးပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကိုလည္း ေရေဆးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိလည္း အခြံႏႊာျပီး ဆီခ်က္ခ်က္ဖုိ႕ ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။
ေခါက္ဆဲြျပဳတ္ျခင္းအားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အုိးတစ္လံုးထဲ ေရထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚတင္ျပီး ေရေႏြးအုိးတည္ပါ။ ေရေႏြးဆူျပီဆုိရင္ ေခါက္ဆြဲ/ၾကာဇံကုိ ျပဳတ္ေပးပါ။ အက်က္လည္းညီေစ၊ ေပ်ာ့လည္းမေပ်ာ့ေစေအာင္ သတိထားျပီး ျပဳတ္ျပီးရင္ ေခါက္ဆဲြျပဳတ္အုိးကိုခ်ျပီး ေရသြန္ပါ။ ေခါက္ဆဲြေတြကုိ စကာနဲ႕ စစ္ယူျပီး ေရေအးေအးနဲ႕ ေသေသခ်ာခ်ာႏွံ႕စပ္ေအာင္ ေဆးေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ စကာနဲ႕ ေရစစ္ထားလုိက္ပါေနာ္။ ပဲပင္ေပါက္ကုိလည္း ေရေႏြးေဖ်ာျပီး ေရစစ္ထားေပးပါေနာ္။ဟင္းရည္အုိးတည္ျခင္းအသားႏႊင္ထားျပီးတဲ့ အရုိးေတြကုိ ငရုတ္ဆံုထဲ မညက္တညက္ထည့္ေထာင္းျပီး အရိုးေတြကုိ ဇလံုးထဲထည့္ျပီး အရုိးေထာင္းေရကုိ အုိးတစ္လံုးထဲ စစ္ယူပါ။ ျပီးေတာ့မွ အဲ့ဒီအရုိးေရထဲကုိ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္ထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚတင္ျပီး ေပးဆူပါေနာ္။ ဆူလာျပီဆုိရင္ ဟင္းအုိးထဲကုိ ခုနက ႏႊင္ထားတဲ့ အသားဖတ္ေလးေတြထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ငရုတ္ေကာင္းမညက္တညက္ေထာင္းတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ေပးဆူပါ။ ေနာက္တစ္ၾကိမ္ဆူရင္ေတာ့ ေကာ္ရည္ေဖ်ာ္ထားတာေတြကုိ ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ေကာ္ရည္ေတြ လုံးခဲသြားတာမ်ဳိး ျဖစ္မသြားေအာင္ ေသေသခ်ာခ်ာေလး ေမႊေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ မီးေအးေအးနဲ႕ ေျဖးေျဖးခ်င္း ဟင္းအုိးဆူေအာင္ တည္ထားေပးပါေနာ္။ ဟင္းအုိးထဲကုိ ပန္းမုန္လာပြင့္နဲ႕ မုန္ညင္းကုိ စားခါနီးမွ ထည့္စားႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ အရသာကုိေတာ့ ကုိယ္ၾကိဳက္တဲ့အေနေလာက္မွန္းျပီး ထည့္ထားပါေနာ္။
ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေၾကာ္ျခင္း
မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးေလးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ နႏြင္းမႈန္႕ေလးနည္းနည္းခပ္ျပီး အသင့္လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီေၾကာ္ေတြကုိ ထည့္ေၾကာ္ပါေနာ္။ မီးမျပင္းေစဘဲ အသင့္အတင့္နဲ႕ အက်က္ညီေအာင္ေၾကာ္ပါ။ ေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚကေန ဒယ္အုိးကုိခ်ျပီး ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေတြကုိ ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲ ဆယ္ယူပါေနာ္။
ခ်ဥ္ငံစပ္နည္း
မီးအံုးထားတဲ့ ငါးပိစိမ္းစားထဲကုိ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းေလးထည့္၊ သံပုရာရည္ရႊဲရႊဲေလးဆမ္းေပးပါ။ ေရေဆးျပီးသား ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြကုိ မထူမပါးေလးလွီး၊ ဆား၊ သၾကားနဲ႕နယ္ျပီး သံပုရာရည္ေလးနဲ႕ နယ္ေပးထားပါေနာ္။
အဆင္သင့္ပါပဲေနာ္
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ပန္းကန္လံုးထဲကုိ ေခါက္ဆြဲထည့္၊ ေကာ္ရည္ထည့္၊ အသား၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မွ်ထည့္ပါ။ ပဲပင္ေပါက္ေရေႏြးေဖ်ာထည့္၊ ျပီးေတာ့ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ေလးျဖဴး၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေလးထည့္၊ တရုတ္နံနံေလးထည့္ျပီး ပြဲျပင္ေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ငါးပိမီးကင္သံပုရာရည္ဆမ္း၊ ငရုတ္ခ်ဥ္ေလးနဲ႕ တြဲဖက္ျပီး ပူပူေႏြးေႏြးေလး သံုးေဆာင္ပါေနာ္။

6 comments:

  1. Could you tell me how to make kaw ye in detail. We find it difficult here.

    ReplyDelete
  2. ေက်းဇူးပဲေနာ္။ ခ်က္စားခါနီး recipe လာျပန္ၾကည္႔တာ။ ရာသီဥတု ေအးေနတာနဲ႔ ေကာ္ရည္ပူပူေလး စားမလို႔ရယ္။

    ReplyDelete
  3. ေက်းဇူးဘဲ အစ္မေရ /

    က်ြန္ေတာ္က ဒါမ်ိဳးဆိုအၾကိဳက္ဘဲ။ အိမ္ကလူေတြကုိ ပညာကုန္သံုးျပီးလုပ္ ေၾကြး လိုက္အံုးမယ္။

    ( ET ေလး )

    ReplyDelete
  4. ေကာ္ရည္ လုပ္နည္းေလးပါ မ်ွပါဦး လုလုေရ .

    ReplyDelete
  5. This is not the authentic Hokkien lormee I used to have as a child when living in Rangoon. This is the Burmese inspired variation.

    ReplyDelete