Friday, November 16, 2007

ငါးအရုိးႏူးေပါင္း

အလွဴလုပ္ရင္ ငါးေပါင္းေလးပါရင္ ဧည့္သည္ေတြကုိ ဧည့္ခံရတာ အဆင္ေျပတယ္။

၀က္သား၊ ၾကက္သားဟင္းအစံုပါေပမယ့္ ငါးဟင္းက်ေတာ့ အရုိးမ်ားရင္
ဧည့္သည္ေတြသံုးေဆာင္ရတာ အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္ေစမွာစုိးတဲ့အတြက္
ငါးအရုိးႏူးေပါင္းကုိ ခ်က္ေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မုိ႕ ငါးသေလာက္ ဒါမွမဟုတ္
ငါးၾကင္းငါးျမစ္ခ်င္းစတဲ့ ငါးေတြကုိ အရုိးႏူးေအာင္ ေပါင္းတဲ့နည္းေလးကုိ
လက္ဆင့္ကမ္းလုိက္ပါရေစကြယ္ ႕ ႕ ႕

ငါးေပါင္းေတာ့မယ္ဆုိရင္ေတာ့ ကုိယ္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ ငါး၊ ငါးသေလာက္၊
ငါးျမစ္ခ်င္း၊ ငါးၾကင္း ၾကိဳက္ရာကုိ ေရြးလုိ႕ရပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးအပုပြေတာင့္၊ စပါးလင္၊ နႏြင္း၊ ခ်င္း၊
ငံျပာရည္၊ ဆား၊ သၾကား၊ ရွလကာရည္နဲ႕ ဆီတုိ႕ပါ။

ငါးကုိေတာ့ အေၾကးခြံခြၽတ္၊ ေသခ်ာေရေဆးျပီး
ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့အရြယ္ပမာဏျဖစ္ေအာင္တံုးပါ။ ျပီးရင္ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊
ငံျပာရည္၊ နႏြင္းမႈန္႕စတာတုိ႕နဲ႕ ေသခ်ာႏွံ႕ေအာင္ ေရာနယ္ျပီးႏွပ္ထားပါေနာ္။
နာရီ၀က္ေလာက္ ၾကာေအာင္ထားျပီးရင္ေတာ့ ရွလကာရည္ထည့္ျပီး ေနာက္ထပ္
နာရီ၀က္ေလာက္ၾကာေအာင္ ထားေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာေတာ့
ငရုတ္သီးအေျခာက္အပုပြေတာင့္ကို ေရစိမ္၊ အေစ့ထုတ္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊ ခ်င္း၊
စပါးလင္ပါးပါးလွီးတုိ႕နဲ႕ ေရာေထာင္းေပးပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ
အခြံႏႊာျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴကုိဆုိရင္ ေက်ာဘက္ကေနထားျပီး ေလးျခမ္းေလာက္စီ
လွီးေပးပါေနာ္။ ၾကက္သြန္နီကုိလည္း အလံုးလုိက္ေလးေတြ ထည့္ခ်င္လည္း ထည့္လုိ႕ရတယ္။
ဒါမွမဟုတ္ရင္လည္း နည္းနည္းထူထူေလးေတြ လွီးထားေပးပါေနာ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကုိလည္း
မထူမပါးေလး လွီးထားေပးပါ။

အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ pressure cooker အုိးကုိယူ ျပီးေတာ့ ေအာက္မွာ
စပါးလင္အရြက္ေလးေတြကုိ ခင္းေပးပါေနာ္။ တခ်ဳိ႕က ၾကံရြက္ႏုႏုေလးေတြကုိ ခင္းၾကတယ္
(အႏူးလြယ္ေအာင္လုိ႕)။ ျပီးေတာ့မွ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ေတြရယ္၊
ႏွပ္ထားတဲ့ငါးေတြရယ္၊ မထူမပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီေတြရယ္၊
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြရယ္ကုိ ထည့္ျပီး ေရာသမေမႊျပီး pressure cooker ထဲမွာထည့္ထားတဲ့
စပါးလင္အရြက္ေတြမွာ ျဖန္႕ခင္းေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ဆီထည့္ေပးပါ။ ဆီကုိေတာ့
ကုိယ္ၾကိဳက္မယ့္အေနေလးပဲထည့္ပါေနာ္။ ပံုထဲမွာက အလွဴအတြက္ဆုိေတာ့
ဆီမ်ားမ်ားေလးနဲ႕ ေပါင္းထားတာမုိ႕ပါေနာ္။ (ငါးအေကာင္ေသးေတြကုိ
ေပါင္းမယ္ဆုိရင္ေတာ့ ငါးအသားေတြမေၾကရေလေအာင္ ဆီနဲ႕ နည္းနည္းေၾကာ္ျပီးေတာ့မွ
ေပါင္းေလ့ရွိပါတယ္ေနာ္။)
ျပီးရင္ေတာ့ မီးအသင့္အတင့္ထားျပီး pressure cooker ထဲမွာ နာရီ၀က္ေပါင္းပါ။
နာရီ၀က္ၾကာျပီးရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚက ခဏခ်၊ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ေစာင့္ျပီး အဖံုးဖြင့္၊
ငါးအသားတံုးေလးေတြကုိ မပဲ့မေၾကသြားရေလေအာင္ အသာေလး အထက္ေအာက္လွန္ေပးျပီး
ေနာက္ထပ္ နာရီ၀က္ထပ္ေပါင္းပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ေနာက္တစ္ခါ အေအးထပ္ခံျပီး
အရုိးႏူးမႏူးၾကည့္၊ မႏူးေသးဘူးဆုိရင္ေတာ့ ေရနည္းနည္းထပ္ထည့္ျပီး ေနာက္ထပ္ ၁၅
မိနစ္ေလာက္ ထပ္ေပါင္းေပးလုိက္ရင္ေတာ့ အသားေရာ အရုိးပါႏူးပါျပီ။ ျပီးရင္ေတာ့
ေပါင္းအုိးကုိ အေအးခံျပီး ငါးအတံုးေလးေတြကုိ မပဲ့မေၾကရေအာင္ အသာအယာခပ္ထည့္ျပီး
အသင့္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီေနာ္။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ အဲ့ဒီငါးေပါင္းကုိပဲ ေဂၚဖီထုပ္ေလး
ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္စိမ္းပါးပါးလွီး၊ ငရုပ္သီးစိမ္း၊ ေရွာက္ရြက္၊
သံပရာရည္ေလးညွစ္ျပီး အသုပ္သုပ္စားတတ္ၾကပါေသးတယ္ေနာ္။ ခ်စ္ေမာင္ႏွမေတြလည္း
ငါးေပါင္းေလးစားခ်င္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ စမ္းသပ္ၾကည့္လုိက္ၾကပါဦးေနာ္။

3 comments:

  1. မလုေရ၊ pressure cooker မရွိဘူးရယ္၊ ၀ယ္ခ်င္တာေတာ့တပိုင္းေသေနျပီ၊ ပိုက္ပိုက္ေလးစုမိရင္ေတာ့၀ယ္အုန္းမယ္ မေရ။ စားခ်င္လိုက္တယ္မလုေရ၊ လာစားသြားတယ္ေနာ္၊ ငါးဆိုလာထား အကုန္စားတယ္ ဟီး

    ReplyDelete
  2. ရွင္မင္းေရ ႕ ႕ ႕ လာအားေပးသြားတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါေနာ္။ pressure cooker မရွိလဲ တျခားမီးဖုိနဲ႕ မကပ္ေအာင္ မီးအသင့္အတင့္ေလာက္ထားျပီး အခ်ိန္ၾကာၾကာေလး တည္ရင္ရပါတယ္ ညီမေလး

    ReplyDelete
  3. Font မတူလို့ဖတ်မရဘူးမရေ😟

    ReplyDelete