Sunday, September 23, 2007

အုန္းႏုိ႕သာကူက်ဳိ



ကၽြန္မတုိ႕ ဌာနက သူငယ္ခ်င္းေတြအတြက္ ကၽြန္မ လုပ္ေကၽြးခဲ့တဲ့ သာကူက်ဳိေလးပါေနာ္။ ဒီအရပ္မွာ အုန္းႏုိ႕က ယုိးဒယားကလာတဲ့ အုန္းႏုိ႕မႈန္႕၊ အုန္းႏုိ႕ရည္ဗူးပဲရပါတယ္။ ကၽြန္မတုိ႕ျမန္မာျပည္ကလုိ အုန္းသီးကုိျခစ္ညွစ္ျပီး ရလာတဲ့ အုန္းႏုိ႕ရည္နဲ႕ေတာ့ အရသာေရာ အနံ႕ပါ အကြာၾကီး ကြာပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အုန္းႏုိ႕မႈန္႕ေလး၊ အုန္းႏုိ႕ရည္ေလး ၀ယ္လုိ႕ရတာကုိပဲ ကၽြန္မတုိ႕အတြက္ မဟာအခြင့္အေရးၾကီးပါ။ ျမန္မာ့ရုိးရာမုန္႕လုပ္နည္းေတြမွာ အုန္းသီးနဲ႕ ကင္းတဲ့ မုန္႕ဆုိလုိ႕ ခပ္ရွားရွားပါ။ အခုလည္း ရွိတဲ့ အုန္းႏုိ႕မႈန္႕နဲ႕ လက္တည့္စမ္းထားတဲ့ သာကူက်ဳိေလးကုိ အားေပးၾကပါဦးေနာ္။ သာကူက်ဳိက လုပ္ရတာလြယ္တယ္ေလ။ ကန္ဇြန္းဥအခြံႏႊာရတာ တစ္ခုပဲ အခ်ိန္ယူရတာ။ ျပီးေတာ့ ဒီက ကန္ဇြန္းဥမွာ ငခ်ိတ္လဲမရွိသလုိ ေရႊကန္စြန္းလဲမရွိပါဘူး။
သာကူက်ဳိအတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ အုန္းႏုိ႕မႈန္႕ရယ္၊ သာကူေစ့ရယ္၊ ကန္ဇြန္းဥရယ္၊ သၾကားရယ္၊ ႏြားႏုိ႕ရယ္၊ ဆားအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။









ကန္ဇြန္းဥကုိအခြံႏႊာ ျပီးေတာ့ ေရေဆး၊ ေနာက္ျပီးေတာ့မွ အတံုးခပ္ေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ တံုးထားပါေနာ္။ သာကူေစ့ေလးေတြကုိ ေရေဆးျပီး စစ္ထားလုိက္ပါေနာ္။
မီးဖုိေပၚကုိ အုိးတစ္လံုးတင္၊ ျပီးေတာ့ ေရထည့္၊ သၾကားရယ္၊ ဆားေလးနည္းနည္းရယ္ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ထားပါေနာ္။ ပြက္ပြက္ဆူျပီဆုိရင္ အုန္းႏုိ႕မႈန္႕ကုိ ထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါေနာ္။ ဆူတာနဲ႕ ကန္ဇြန္းဥကုိထည့္၊ ျပီးရင္ေတာ့ သာကူေစ့ေလးေတြထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ က်ဳိေပးပါ။ ေတာ္ေတာ္ေလး ပြက္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ မ်က္စိအဆံေလးေတြလည္း က်န္ေနေသးတဲ့အခ်ိန္မွာေတာ့ ႏြားႏုိ႕ထည့္ျပီး ပြက္ေအာင္က်ဳိေပးပါ။ မီးကုိ အသင့္အတင့္ေလာက္ထားျပီး ေနာက္တစ္ၾကိမ္ မုန္႕အုိးအပြက္မွာ သာကူေစ့မ်က္စိေလးေတြလည္းေပ်ာက္၊ မုန္႕အုိးလည္းအက်က္ျဖစ္ေအာင္ တည္ေပးပါ။ မုန္႕အုိးပြက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ သာကူေစ့လည္း အေရာင္ ၾကည္ၾကည္ေလးေတြျဖစ္လာပါျပီ။ ကန္ဇြန္းဥလည္း ႏူးပါျပီ။ အရသာကုိ ျမည္းၾကည့္လုိက္ပါ။ ဆားနည္းနည္းထည့္လုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ ခ်ဳိအီဆိမ့္အရသာေလးနဲ႕ အုန္းႏုိ႕ကန္ဇြန္းဥ သာကူက်ဳိရပါျပီေနာ္။ သံုးေဆာင္ၾကပါဦးေနာ္ ႕ ႕ ႕

1 comment: