Wednesday, September 12, 2007

ပဲျပားအစာသိပ္




ဒီေန႕ မနက္အေစာထျပီး ခရီးသြားရမွာမုိ႕ ညကတည္းက လုိအပ္တာေတြ ျပင္ဆင္ေနမိပါတယ္။ အစားအေသာက္မွာ ဂ်ီးထူလြန္းတဲ့ ကိုယ့္ကုိယ္ကုိအတြက္လည္း ဘာစားရင္ေကာင္းမလဲဆုိတာ ၾကိဳစဥ္းစားရပါတယ္။ ဒီက အစားအစာေတြနဲ႕ used to ျဖစ္ေအာင္ မေနတတ္၊ မစားတတ္တဲ့ ကၽြန္မကုိယ္ ကၽြန္မလည္း တစ္ခါတေလ စိတ္ပ်က္မိပါတယ္။


အဲ့ဒါနဲ႕ပဲ ကၽြန္မ သူမ်ားၾကားထဲမွာ စားရလြယ္ျပီး အနံ႕လည္း မျပင္းတဲ့ ပဲျပားအစာသိပ္ေလး လုပ္သြားမယ္လုိ႕ ဆံုးျဖတ္လုိက္ပါတယ္။ ကၽြန္မသြားမယ့္ေနရာမွာလည္း ျမန္မာေတြရွိတယ္ဆုိေတာ့ သူတုိ႕အတြက္ပါ ပိုလုပ္သြားလုိက္မယ္လုိ႕ စိတ္ကူးလုိက္ျပီး ပဲျပား ၆ တံုးကုိ ေၾကာ္ဖုိ႕ ဆံုးျဖတ္လုိက္ပါတယ္။
အခုလုပ္မယ့္ ပဲျပားအစာသိပ္က ေမာ္လျမဳိင္စတုိင္လ္ပါ။ ရန္ကုန္က ပဲျပားအစာသိပ္လုပ္နည္းနဲ႕ေတာ့ နည္းနည္းကြာပါတယ္။ ပဲျပားအစာသိပ္လုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ပဲျပား၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ သံပုရာသီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္တုိ႕ပါ။
ပဲျပားကုိ ၾတိဂံပံုေလးျဖစ္ေအာင္လွီးျပီး ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးနဲ႕ အသာေလး နယ္ထားလုိက္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ အခြံႏႊာျပီးေတာ့ ခပ္ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားပါတယ္။ ပုဇြန္ေျခာက္ကုိ မညက္တညက္ေလး ေထာင္းထားပါတယ္။ သံပုရာသီးကုိ အခံြႏႊာျပီးေတာ့ အမႊာေလးေတြျဖစ္ေအာင္ မႊာထားပါ။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကုိလည္း ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ ေရခါျပီး ပါးပါးလီွးပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိ ပါးပါးလွီးပါ။
အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ျပီးရင္ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ပဲျပားေတြကုိ အရင္ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ပဲျပားကုိ ဟုိဘက္ဒီဘက္ေသခ်ာလွန္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ ပဲျပားက်က္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇကာထဲ ဆီစစ္ထားပါ။ အဲ့ဒီဆီနဲ႕ပဲ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္တဲ့အခါ မီးေလ်ာ့ျပီး ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြ ေရႊအုိေရာင္ေလးေတြ ေျပာင္းလာတဲ့အခါ မီးပိတ္ျပီး ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ဖတ္ေလးေတြကုိ ဆယ္ျပီး အေအးခံထားလုိက္ေနာ္။
ျပီးရင္ေတာ့ ပဲျပားကုိ အလယ္ကေန ဓါးေလးနဲ႕ ခဲြလုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ဆားအခ်ဳိမႈန္႕ေလး နည္းနည္းစီ သုပ္ေပး၊ ျပီးေတာ့ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕ေလးထည့္၊ သံပုရာသီးအမႊာေလးေတြထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ေလးထည့္၊ အေပၚကေန ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးေတြထည့္လုိက္ရံုပါပဲ။ အရသာခ်ဥ္ငံစပ္ေလးနဲ႕ ပဲျပားအစာသိပ္ေလးရပါျပီ။ ဒီေန႕ေတာ့ ျမန္မာသူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႕အတူ ပဲျပားအစာသိပ္နဲ႕ ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႕ အဆာေျပ စားလုိက္ပါတယ္။ သူငယ္ခ်င္းတုိ႕လည္း အဆင္ေျပရင္ ပဲျပားအစာသိပ္ေလး လုပ္စားၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။

0 comments:

Post a Comment