Tuesday, August 31, 2010

မႈိပင္စိမ္းေမႊး အစပ္ခ်က္


          ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ တစ္ေလာတုန္းက အလုပ္ကမ်ား၊ လူကလည္း နည္းနည္း ေနမေကာင္းျဖစ္သြားတာမုိ႕ ဘေလာ့ဂ္ဘက္ေရာ ေဖ့္စ္ဘြတ္ခ္ ဘက္ေရာ မလွည့္ႏုိင္ျဖစ္သြားတယ္ေနာ္။ အခ်ိန္ အၾကာၾကီး ပစ္ထားလုိ႕ စိတ္မဆုိးပါနဲ႕ေနာ္။ ဒီေန႕ေတာ့ ေမာင္ႏွမတုိ႕ကုိ သတ္သတ္လြတ္ဟင္းလ်ာလည္းျဖစ္၊ ထမင္းလည္းျမိန္ေစမယ့္ မႈိပင္စိမ္းေမႊး အစပ္ခ်က္ေလး ခ်က္ေကၽြးပါရေစဦးေနာ္။
          မႈိ၀ယ္လုိ႕ရျပီဆုိရင္ ကန္စြန္းရြက္နဲ႕တဲြျပီး ေၾကာ္လုိက္တာက အျမဲလုိလုိမုိ႕ ဒီတစ္ခါ အေျပာင္းအလဲေလးျဖစ္ရေအာင္ မႈိကုိ ဟင္းေလးလုိ ခ်က္စားမယ္ဆုိျပီး ခ်က္ျဖစ္တဲ့ဟင္းလ်ာေလးပါေနာ္။ အေမက ကန္စြန္းရြက္ နဲ႕ေၾကာ္မယ္တဲ့၊ လုကေတာ့ အေမရယ္ အေျပာင္းအလဲ ျဖစ္သြားရေအာင္ ခ်က္စားရေအာင္ေနာလုိ႕ဆုိေတာ့ သူပဲ ထြင္ႏုိင္ လြန္းတယ္တဲ့။ မႈိကုိ အသုပ္လည္း လုပ္ေသး၊ အရည္ေသာက္လည္း လုပ္ေသး၊ အခု ဟင္းလုိမ်ဳိး ခ်က္ဦးမယ္တဲ့။ စိတ္ၾကိဳက္ပဲ၊ သေဘာရွိပဲတဲ့ ခ်က္ခ်င္သလုိသာခ်က္၊ တစ္ခါတည္း မ်ားမ်ားခ်က္၊ ဆြမ္းဟင္း လည္းေလာင္းရေအာင္၊ ထမင္းခ်ဳိင့္လည္းထည့္၊ အိမ္သားေတြအားလံုး စားေကာင္းေအာင္လုိ႕ ခ်က္ပါတဲ့။ ပါမစ္ရျပီဆုိေတာ့ ခ်က္ျပီေပါ့ေနာ္။
          လုိအပ္ေသာပစၥည္းမ်ားကေတာ့ ေကာက္ရုိးမႈိ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ပင္စိမ္း ရြက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ဆီအနည္းငယ္ တုိ႕ပါေနာ္။
          ေကာက္ရုိးမႈိအလံုးေလးေတြကုိ သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ျပီးေတာ့ ေလးစိတ္ရေအာင္ လွီးပါေနာ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိလည္း မထူမပါးေလးလွီးေပးပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ အခံြႏႊာ ေရေဆးျပီး မညက္တညက္ေလး ေထာင္းေပးပါေနာ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိလည္း အညွာေျခြ၊ ေရေဆးျပီး မညက္တညက္ေလး ေထာင္းေပးပါ။ ပင္စိမ္းရြက္ေလးလည္း ေရေဆးေပးျပီး အညြန္႕ေလးေတြနဲ႕ အရြက္ေလးေတြ ေျခြယူထားပါေနာ္။
          အားလံုးအသင့္ျဖစ္တဲ့အခါက်ရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးနည္းနည္းခပ္၊ မီးအားကုိေလွ်ာ့ျပီး ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီငရုတ္သီးစိမ္း ေတြထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းပါတာမုိ႕ သတိထားျပီး မီးအားကုိ ေလွ်ာ့ေနာ္ မဟုတ္ရင္ မႊန္ကုန္မွာစုိးလုိ႕ေနာ္။ ျပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးက အားလံုး ေၾကစရာမလုိေတာ့ ႏြမ္းျပီဆုိရင္ မႈိေလးေတြထည့္၊ မီးအားကုိ ပံုမွန္ျပန္ထား၊ ဆား၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲေလး ထည့္ျပီးေတာ့ အားလံုးသမေအာင္ေမႊျပီး ဒယ္အုိးဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပး ပါေနာ္။ သံုးမိနစ္ေလာက္ၾကာရင္ ဒယ္အုိးအဖံုးဖြင့္ျပီး တစ္ခါထပ္ေမႊ၊ ျပီးေတာ့မွ မႈိအိျပီလား ၾကည့္၊ အအိလုိေသးရင္ ေရေႏြးေလး နည္းနည္းေလးဖ်န္းထည့္ျပီး အိေအာင္ခ်က္၊ ျပီးေတာ့ အေပါ့အငန္ျမည္း၊ လုိတဲ့အရသာ ထပ္ျဖည့္ျပီး ပင္စိမ္းေလး အုပ္လုိက္ပါေနာ္။
          အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုလွတဲ့ မႈိပင္စိမ္းေမႊးအစပ္ခ်က္ေလး ရပါျပီ ေနာ္။ ရံုးကုိ ထမင္းခ်ဳိင့္ထည့္လာေတာ့ မိတ္ေဆြေတြက စားေကာင္းတယ္ေျပာလုိ႕ အရမ္းကုိ ေပ်ာ္သြားတာ။ ေမာင္ႏွမေတြလည္း ခ်က္စားလို႕ရေအာင္လုိ႕ နည္းေလး မွ်ေ၀လုိက္ပါျပီေနာ္။ အားေပးၾကပါဦးေနာ္။

9 comments:

  1. ဗိုက္ေတာင္ဆာလာတယ္...မၾကာမၾကာ ဟင္းလာျမည္းမယ္ဗ်ာ...

    ReplyDelete
  2. မမေရ ညီမလည္းခ်က္စားၿဖစ္တယ္။ ဒါေပမဲ့ပင္စိမ္းအလြယ္တကူမရေတာ့ မမလုေလာက္ စားမေကာင္းဘူး။ မလုလက္ရာေလး စားခ်င္လိုက္တာ..

    ReplyDelete
  3. စားခ်င္လိုက္တာ
    lu lu you are cute,

    ReplyDelete
  4. အားေပးသြားတယ္လုေရ... မိႈအရမ္းၾကိဳက္တယ္

    ReplyDelete
  5. မႈိကို ခ၀ဲသီးေလးနဲ႔ ခ်က္ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးၿခမ္းၿပီးထည္႔ ပင္စိမ္းေလးအုပ္ၿပီးစား အရမ္းေကာင္းတယ္.. ခ်က္စားၾကည္႔ပါလာမမလု..

    ReplyDelete
  6. မလုလုေရ
    ကယ္ပါဦး။
    ပုဇြန္ခ်ဥ္လုပ္ဖို.အတြက္လိုအပ္တာေတြက ပုဇြန္၊ဆား၊ ထမင္းၾကမ္းခဲ အဲ.ဒါေတြဘဲလိုတာမဟုတ္လားဟင္၊
    မလုေျပာသလိုဘဲ တေထရာထဲလုပ္တာကိုဘဲ ပုဇြန္ကမခ်ဥ္ဘူးျဖစ္ေနတယ္။
    ရန္ကုန္ကလို ပုဇြန္ခ်ဥ္အရသာမ်ဳိးမရဘဲနဲ. ငံတဲ.အရသာဘဲရေနတယ္။ဘာလို.လဲေတာ.မသိဘူး။
    က်မက ဂ်ပန္မွာေနတာပါ။ ဒီမွာရွိတဲ.ပုဇြန္ေတြနဲ.ဘဲလုပ္ရတာဆိုေတာ. ေနာက္ဆံုးစဥ္းစားၾကည္.တာေတာ. ေရခ်ဳိပုဇြန္နဲ.ေရငန္ပုဇြန္ ကြာသလားမသိဘူးေနာ္။
    အဲ.ဒါဘယ္လိုလုပ္ရမလဲဟင္။ ဆားေလွ်ာ.ထည္.ရမလားမသိဘူးေနာ္။ မခ်ဥ္ဘဲနဲ. ငန္တဲ.အရသာဘဲထြက္ေနလို.ေလ။

    ဂ်ပန္မွာကအခုအရမ္းပူေနေတာ. ဒီရာသီဘဲပုဇြန္ခ်ဥ္လုပ္လို.ရမွာမို.ပါ။
    ကူညီပါဦးေနာ္။ လုပ္ၾကည္.ေနတာ 4ေခါက္ေလာက္ရွိျပီ။

    အခုလဲေနာက္တေခါက္လုပ္ထားေသးတယ္၊ဆားေလွ်ာ.ထည္.ၾကည္.ထားတယ္။မမိုးေကာင္းသူေရးဖူးတဲ.အခ်ဥ္တည္နည္းေတြထဲမွာေတာ. ဆားနည္းရင္လဲစားလို.မေကာင္းဘူးဆိုလို. ပံုမွန္ထက္ နည္းနည္းဘဲပိုထည္.တာပါဘဲ။ အမ်ားၾကီးလဲမထည္.ပါဘူး။

    စဥ္းစားေပးပါဦးေနာ္။
    ေက်းဇူးတင္ပါတယ္

    ReplyDelete
  7. ညီမေလးေရ ႕ ႕ ႕ ပုစြန္ခ်ဥ္လုပ္တာ မလုတုိ႕အိမ္မွာလည္း အဲ့ဒီနည္းအတုိင္းပဲ လုပ္တာပါပဲေနာ္။ မခ်ဥ္ဘဲ ငန္ေနတယ္ဆုိေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေလး ထူးဆန္းေနတယ္။ ငန္တာကေရာ ေတာ္ေတာ္ေလး ငန္ေနသလား။ တကယ္လုိ႕ အရသာက ပံုမွန္ငန္တာမ်ဳိးပဲဆုိရင္ေတာ့ မခ်ဥ္ဘူးဆုိရင္ အခ်ဥ္ညွစ္ျပီး သုပ္ရင္ေကာ ဘယ့္ႏွယ့္ေနမလဲ။ ပုစြန္ကေရာ က်က္သြားရဲ႕လား ဘယ္လုိအေျခအေနမ်ဳိးရွိေနလဲေနာ္။ အဲ့ဒါေလးေတြ သိခ်င္လုိ႕ပါ။ mee.pho.saung@gmail.com ကုိ အက္ဒ္လုပ္လုိက္ရင္ေတာ့ အျပန္အလွန္ေမးၾက ေျဖၾက လုပ္လုိက ပုိေကာင္းမယ္လုိ႕ ထင္ပါတယ္ေနာ္။ အဆင္ေျပရင္ အက္ဒ္လုပ္လုိက္ပါေနာ္။

    ReplyDelete
  8. မိႈပင္စိမ္းခ်က္ေလးက ေမႊးလိုက္တာ လုလုရယ္
    အနံ႕ေတာင္ ရလာတယ္
    တံေတြးကိုလည္း ဂလုလို႕ေတာင္ ျမိဳမိတယ္...
    ဒီဟင္းေတာ႕ ခ်က္စားဦးမယ္
    ဒီမွာလည္း မိႈကေတာ႕ ေပါတယ္ေလ
    ပင္စိမ္းလဲ ရွိတယ္။။အနံ႕ေတာ႕ ျပင္းတယ္..
    စားေကာင္းမဲ႔ပံုဘဲေနာ္

    ReplyDelete
  9. ဒီေန႔..မန္မန္းစားခ်င္စိတ္မရွိလို႔..သမီးေတာ္..ဆိုဒ္ထဲ၀င္ရွာေတာ့..မိွဳခ်က္နည္းေလးေတြ႔တာနဲ႔..ခ်က္စားၾကည့္တာ...အားပါး..ေကာင္းမွေကာင္းဘဲကြယ္..သမီးလည္း..အစားေကာင္းအေသာက္ေကာင္းေတြ..စားေသာက္ရပါေစလို႔..ဆုေတာင္းေပးတယ္ေနာ္.

    ReplyDelete