Sunday, August 1, 2010

ေမာ္လျမိဳင္ ဆန္ဘိန္းမုန္႕လုပ္စားရေအာင္

          ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးမဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ေမာင္ႏွမေတြ ေမးထားတဲ့ ဘိန္းမုန္႕ထဲက အလြယ္တကူလုပ္လုိ႕ရျပီး စားလို႕လည္းေကာင္းမယ့္ ဆန္ဘိန္းမုန္႕ေလး လုပ္စားရေအာင္ေနာ္။ အခုေျပာျပမယ့္နည္းက ကၽြန္မရဲ႕ ေမြးရပ္ေျမက လုပ္တဲ့ ဘိန္းမုန္႕ လုပ္နည္းေလးပါေနာ္။ ရန္ကုန္မွာ ေရာင္းတဲ့ ဘိန္းမုန္႕လုပ္နည္းနဲ႕ ကြဲျပားပါတယ္ေနာ္။

          ဆန္ဘိန္းမုန္႕လုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဆန္ ႏုိ႕ဆီဗူးတစ္ဗူး၊ ထမင္းၾကမ္းအနည္းငယ္၊ ၾကက္ဥတစ္လံုး၊ စားဆုိဒါ လက္ဖက္စားဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ သၾကား အနည္းငယ္၊ အုန္းသီး တစ္ျခမ္း၊ ေျမပဲ အနည္းငယ္၊ ဆားအနည္းငယ္၊ ႏွမ္းေစ့အနက္ အနည္းငယ္၊ ေထာပတ္/ဆီအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။

          ဆန္ကုိမနက္က်ရင္ ၾကိတ္မယ္ဆုိရင္ ညကတည္းက ေရစိမ္ထားေပါ့ေနာ္။  ျပီးေတာ့မွ မုန္႕ၾကိတ္ပါေနာ္၊ မုန္႕ၾကိတ္တဲ့အခါ ထမင္းၾကမ္းေလး ထည့္ၾကိတ္မွ မုန္႕ပြတယ္လုိ႕ လူၾကီးေတြက ဆုိၾကတယ္ေနာ္။ မုန္႕ၾကိတ္တဲ့အခါ မုန္႕ရည္ပ်စ္ပ်စ္ေလးျဖစ္ေနေအာင္ ၾကိတ္ေပးထားပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ဆုိဒါမႈန္႕ေလးေရာျပီးေတာ့ အနည္းဆံုး သံုးနာရီေလာက္ မုန္႕ကုိ ႏွပ္ေပးထားလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ ၾကက္ဥတစ္လံုးေလာက္ကုိ မြေနေအာင္ေခါက္ျပီး မုန္႕ႏွစ္ထဲ ထည့္ႏွပ္ေပးျပီး တစ္နာရီေလာက္ ထပ္ႏွပ္ေပးထားပါေနာ္။

          ေျမပဲနဲ႕ ႏွမ္းကုိ ေလွာ္ထားေပးျပီး ေျမပဲကုိေလးစိတ္ကြဲေလးရေအာင္ထုေပးထား၊ ႏွမ္းေလးကုိလည္း ပန္းကန္လံုးေလး တစ္လံုးထဲ ထည့္ေပးထားပါေနာ္။ အုန္းသီးေလးေတြကုိ မွ်င္မွ်င္ေလးရေနေအာင္ ျခစ္ေပးထားပါေနာ္။

          အားလံုးအသင့္ျဖစ္တဲ့အခါ မုန္႕ဖုတ္ဖုိ႕အတြက္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဒယ္အုိးပူလာရင္  ေထာပတ္ေလးနည္းနည္း သုပ္လိုက္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ မုန္႕ရည္ကုိ ဟင္းခ်ဳိခပ္တဲ့ ေယာက္ခ်ဳိဇြန္း လတ္ တစ္ဇြန္းစာေလာက္ ဒယ္အုိးထဲ လွလွပပ ထည့္လုိက္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ အေပၚကေန ေျမပဲဆန္ရယ္၊ ႏွမ္းအနက္ေစ့ေလွာ္ေလးေတြရယ္၊ အုန္းသီးဖတ္ေလးေတြရယ္ ျဖဴးလုိက္ပါ ေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ အေပၚက်ဲက်ဲ၊ ေအာက္မီးသင့္ရံုနဲ႕ ဖုတ္ေပးပါေနာ္။ ၃ မိနစ္ေလာက္ေနရင္ မုန္႕ေလးေတြ ပြလာတဲ့အခါက်ရင္ မုန္႕ကုိ ကေလာ္ျပီးေတာ့ ဗန္းထဲထည့္၊ ပူပူေႏြးေႏြးေလးနဲ႕ ဆိမ့္ဆိမ့္ေလး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ ေနာက္ထပ္မုန္႕တစ္ခု ထပ္လုပ္ေတာ့မယ္ဆုိရင္ ဒယ္အုိးမွာ ကပ္ေနတ့ဲ မုန္႕ဖတ္ေလးေတြ မရွိေတာ့ေအာင္ စုတ္တံေလးနဲ႕ သုပ္ပစ္ျပီး၊ ေထာပတ္ေလး ထပ္သုပ္ျပီးေတာ့ ေနာက္တစ္ခု ထပ္လုပ္ေပါ့ေနာ္။ ေမာ္လျမိဳင္ဘိန္းမုန္႕က အခ်ဳိအရသာက ပါတယ္ဆုိရံုေလးပါပဲ၊ ဆိမ့္ဆိမ့္ေလးေပါ့ေနာ္။ ျပီးေတာ့ ႏွမ္းနက္ေစ့ေလးနဲ႕ ဆုိေတာ့ အနံ႕အရသာေရာ၊ မုန္႕ရဲ႕အလွကလည္း မုန္႕ျဖဴျဖဴေဖြးေလးေပၚမွာ ေျမပဲဆန္ ညိဳတုိတုိရယ္၊ ႏွမ္းေစ့နက္ေလးရယ္၊ အုန္းသီးမွ်င္ျဖဴျဖဴေလးေတြနဲ႕ဆုိေတာ့ ၾကည့္ရတာ အျမင္လည္းလွတယ္၊ တစ္မ်ဳိးေလးမုိ႕လို႕  လုပ္စားၾကည့္ၾကပါဦးလုိ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ တုိက္တြန္းလုိက္ပါတယ္ေနာ္။ မမလုကေတာ့ ဒီပုိ႕စ္အတြက္ တင္စရာ ဓာတ္ပံုမရွိေသးပါ၊ ဘိန္းမုန္႕လုပ္နည္းေတာင္းဆုိထားတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ အေၾကြးဆပ္ေပးတာပါေနာ္။ ေမာင္ႏွမေတြထဲက ဘိန္းမုန္႕လုပ္ျပီးတဲ့သူဆီက ဓာတ္ပံုရရင္ ျပန္တင္ေပးမွာမုိ႕ ဘိန္းမုန္႕လုပ္စားျဖစ္ရင္ မုန္႕လုပ္စဥ္မွာ ေတြ႕ရခဲ့ အခက္အခဲေတြနဲ႕ၾကံဳရတဲ့ အေတြ႕အၾကံဳရယ္၊ ဓာတ္ပံုေလးရယ္ ပုိ႕ေပးၾကပါေနာ္။ မမလု ေမွ်ာ္ေနမယ္ေနာ္ေမာင္ႏွမတုိ႕ေရ ႕ ႕ ႕

          (မမလုေရ ႕ ႕ ကၽြန္ေတာ္/ကၽြန္မတုိ႕က ဆန္ဘိန္းမုန္႕လုပ္စားခ်င္ပါတယ္၊ ဆန္ကုိ မၾကိတ္ဘဲ ဆန္မႈန္႕ကုိသံုးရင္ ရမလားဆုိရင္လည္း ရပါတယ္ေနာ္။ ဆန္မႈန္႕ကုိသံုးမယ့္အတြက္ မုန္႕ပြဖုိ႕ ထမင္းၾကမ္းကုိ ဘယ္လုိၾကိတ္ျပီး ထည့္ရမလဲဟင္ ႕ ႕ ႕ဆုိရင္ေတာ့ ဆန္မႈန္႕ကုိ ခပ္က်ဲက်ဲက်ဳိိထားျပီး တစ္ရက္ၾကိဳတင္ျပီး အခ်ဥ္ေဖာက္ထားလုိက္ပါေနာ္၊ ျပီးေတာ့မွ မုန္႕ႏွစ္ေဖ်ာ္တဲ့အထဲ ထည့္ျပီး သမေအာင္ ေမႊလုိက္ျပီးရင္ သံုးနာရီေလာက္ အနည္းဆံုးႏွပ္ထားေပးလုိက္ရင္ ရပါတယ္ေနာ္။)  

1 comment:

  1. Thank you so much for your recipe.
    I will do it next time.
    Ma Khine

    ReplyDelete