Wednesday, July 21, 2010

ငရုတ္ေကာင္းမုန္႕ဟင္းခါးပူပူေမႊးေမႊးေလး

 
ခ်စ္ေသာ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ညီမေလး ေလဒီပပ မက္ေဆ့ခ်္ပုိ႕ျပီးေမးထားတဲ့ခ်က္နည္းေလးကုိ ေမာင္ႏွမအားလံုး သိရွိရေအာင္လုိ႕ မွ်ေ၀လုိက္ရပါတယ္ရွင္။

လုိအပ္တာေတြကေတာ့ ငါးေရႊ ဒါမွမဟုတ္ ငါးခူ၊ (ဒါမွမဟုတ္ရင္လည္း seabass)၊ ခ်င္း၊ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငံျပာရည္၊ ငါးပိစိမ္းစားအနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ ငရုတ္ေကာင္းေစ့၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕၊ ဆားနဲ႕ ဆီအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။

ငါးကုိ ေသခ်ာေဆးေၾကာျပီး ေခါင္းျဖတ္၊ ဗုိက္ခဲြျပီးကလီစာေတြထုတ္ပစ္၊ အရိအရြဲေတြ စင္ေအာင္ ေဆးပစ္၊ ျပီးေတာ့မွ ငါးကုိ ဆား၊ နႏြင္း၊ ငါးပိစိမ္းစားအနည္းငယ္တုိ႕နဲ႕ နယ္ထားေပးပါ။ စပါးလင္ အနည္းဆံုး သံုးပင္ေလာက္ကုိ အရြက္ေတြကုိ ေရေဆး၊ ေသခ်ာျဖတ္ပစ္ ျပီးေတာ့မွ တစ္ပတ္လွ်ဳိ ထံုးေပးပါ။ စပါးလင္အရင္းပုိင္းကုိလည္း ေရစင္ေအာင္ ရြက္က်ဳိရြက္ၾကား ေသခ်ာေဆးေၾကာျပီး ဓားေနာင့္နဲ႕ ခပ္နာနာေလး ထုေပးလုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ငါးျပဳတ္တဲ့အခါ ေရာျပဳတ္ဖုိ႕ အသင့္ျပင္ေပးထားပါ။ ငါးျပဳတ္ဖုိ႕အသင့္ျဖစ္ျပီ ဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိ ေပၚမွာ မီးအားပံုမွန္နဲ႕ပဲ ငါးျပဳတ္အုိးတည္ေပးပါ။ ငါးျပဳတ္အုိးထဲကုိ နယ္ထားတဲ့ငါး၊ စပါးလင္၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္နဲ႕ ေရကုိ အနည္းဆံုး ငါးျမဳပ္တဲ့အထိ ထည့္ျပီး ျပဳတ္ေပးပါ။ ငါးျပဳတ္ကုိ တစ္ဘက္က က်က္ျပီဆုိရင္ ဟုိဘက္လွန္ျပီး ျပဳတ္ေပးပါ။ ငါးျပဳတ္ရျပီဆုိရင္ေတာ့ ငါးျပဳတ္ရည္ထဲကေန ငါးကုိဆယ္ယူျပီး အေအးခံထားပါ။
ခ်င္း၊ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိ အခြံသင္ရမွာသင္၊ ေရေဆးရမွာကုိ ေဆးျပီးရင္ စပါးလင္ကုိ ပါးပါးလွီး၊ ခ်င္းကုိလည္း အခြံသင္ျပီး မထူမပါးလွီးေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကုိလည္း အခြံသင္ျပီး ဆီခ်က္ေၾကာ္ဖုိ႕အတြက္ ပါးပါးလွီး သင့္တာလွီး၊ ဟင္းအုိးထဲထည့္ဖုိ႕အတြက္ ခ်င္း၊ စပါးလင္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ အတူေရာ ေထာင္းဖုိ႕လည္း ဖယ္သင့္တာဖယ္ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သြန္နီဥ ခပ္ေသးေသးေလးေတြကုိ မုန္႕ဟင္းရည္ထဲ ထည့္ခပ္ဖုိ႕ အခြံႏႊာေရေဆးျပီး သီးသန္႕ဖယ္ထားေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ငရုတ္ေကာင္းေစ့ ကုိ ေထာင္းေပးထားပါေနာ္။ မုန္႕ဟင္းခါးအုိးထဲထည့္ခ်က္မယ့္ အဆာပလာ ေတြ ျပင္ထားျပီးရင္ေတာ့ ငါးအရုိးႏႊင္ပါေနာ္။ အသားေတြကုိ သီးသန္႕ဖယ္ထားျပီး ငါးအရုိး ေတြကုိ ငရုတ္ဆံုေလးထဲအသာထည့္ေထာင္းျပီး အရုိးေတြကုိ ေရဇလံုေလးထဲထည့္ျပီး ေရငင္ယူပါေနာ္။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတည္ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးထည့္၊ ျပီးေတာ့ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ၾကက္သြန္ျဖဴ ေတြထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ဆီခ်က္ေၾကာ္ပါ။ ဆီခ်က္ေၾကာ္ေနစဥ္မွာ ေမႊရင္းနဲ႕ ၾကက္သြန္အေရာင္ေလးရဲလာျပီဆုိရင္ မီးပိတ္၊ ဆီခ်က္အုိး မီးဖုိေပၚကခ်ျပီး ဆီအပူရွိန္နဲ႕ ဆီခ်က္က်က္ ေအာင္ထားလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ပန္းကန္လံုး ေလးထဲ ဆီခ်က္ေတြကုိ ေျပာင္း ထည့္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ဒယ္အုိးထဲကုိ ဆီေလးနည္းနည္း ထပ္ျဖည့္ျပီး ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီခ်င္းစပါးလင္ထဲက သံုးပံုႏွစ္ပံုကုိ အရုိးႏႊင္ျပီးသား ငါးသံုးပံုႏွစ္ပံုျဖင့္ေရာကာ ဆီသတ္ျပီး သီးသန္႕ဖယ္ေပးပါေနာ္။

မုန္႕ဟင္းရည္အုိးျပင္ရေအာင္ေနာ္ ႕ ႕ ႕ အုိးထဲမွာ ငါးျပဳတ္ရည္ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ေရထပ္ထည့္ပါ။ ျပီးရင္ ဖယ္ထားတဲ့ ငါးႏွင့္စပါးလင္ဂ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိထည့္ျပီးတည္ေပးပါ။ ဆား၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႕ထည့္ပါ။ ပြက္ပြက္ဆူလာလွ်င္ ဆီသတ္ထားေသာ ငါးမ်ားကုိထည့္ ပါ။ ျပီးရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္ေကာင္းၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း ကုိ ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါ။ ဟင္း အေပါ့အငံကုိ ျမည္းၾကည့္ ပါ။ ၾကက္သြန္နီအစိမ္းေလးမ်ားကုိ ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ငရုတ္ေကာင္းနံ႕ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ မုန္႕ဟင္း ရည္အုိးရျပီေနာ္။ (ၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ ဆန္ေလွာ္မႈန္႕၊ ေရႊၾကည္မႈန္႕တုိ႕ ထည့္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္)။

ကၽြန္မကေတာ့ ငရုတ္ေကာင္းမုန္႕ဟင္းခါးကုိ မုန္႕ဖတ္သုပ္နဲ႕ တဲြျပီး ဟင္းရည္မ်ားမ်ားေလး ေသာက္ရတာကုိ ပုိႏွစ္သက္မိလုိ႕ပါ။ အားေပးၾကပါဦးေနာ္။ ရာသီဥတုေၾကာင့္ ေကြးခ်င္သလုိလုိျဖစ္ေနတဲ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ အဆင္ေျပသြားတယ္ေလ။ ငရုတ္ေကာင္းေလးနဲ႕မုိ႕ အခုိးေတြ အကုန္ပြင့္ကုန္ေရာ။ ေမာင္ႏွမတုိ႕လည္း တစ္ခါတေလ အေျပာင္းအလဲေလးျဖစ္ေအာင္လုိ႕ ငရုတ္ေကာင္းမုန္႕ဟင္းခါးေလး ခ်က္စားၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။

6 comments:

  1. ျမန္မာ ငရုပ္ေကာင္းဟင္းခါးကို ဒီက ဟင္းခ်က္နည္းစာအုပ္မွာ ေတြ ့ဖူးတယ္။
    လုပ္မစားရေသးဘူး။ စမ္းၾကည့္မယ္။

    ReplyDelete
  2. စားခ်င္လုိက္တာ......... အားရင္ေတာ႕လုပ္စားဦးမယ။္
    စိတ္ကူးယဥၤသြားသည္။

    ReplyDelete
  3. wanna eat now :(

    ReplyDelete
  4. စေနေန႔က်ရင္ခ်က္စားမယ္.. စားခ်င္ေနတာနဲ႔အေတာ္ပဲ.. ေက်းဇူးေနာ္..

    ReplyDelete
  5. မလုလု
    ဂ်ပန္မွာ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ရင္ ဘာငါးသံုးရမလဲ႐ွင္။

    ReplyDelete
  6. ခုပဲက်က္တယ္.. စားလို႔ေကာင္းလိုက္တာ.. လုပ္ရလြယ္ၿပီး စားေကာင္းတဲ႔နည္းေလးအတြက္ ေက်းဇူးပဲမမလု..

    ReplyDelete