Tuesday, July 13, 2010

ေကာ္ေၾကာ္ပူပူေမႊးေမႊးေလး

          အားလံုးေသာေမာင္ႏွမမ်ားမဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမထဲက တစ္ေယာက္ျဖစ္တဲ့ ညီမေလး ႏွင္းေဟမာက ေဖ့စ္ဘြတ္ခ္မွာ ေကာ္ေၾကာ္နည္းေလး ေမးထားလုိ႕ က်န္တဲ့ေမာင္ႏွမအားလံုးလည္း အဆင္ေျပတဲ့အခါ လုပ္စားၾကည့္လုိ႕ရေအာင္ မွ်ေ၀လုိက္ရပါတယ္ရွင္။

          ေကာ္ေၾကာ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ေကာ္မႈန္႕ (corn starch)၊ ၾကက္အသည္းအျမစ္၊ ပုစြန္၊ ျပည္ၾကီးငါး၊ မုန္လာဥနီ၊ ႏုိကုိဥ၊ ဘဲဥ/ၾကက္ဥ၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ တရုတ္နံနံ၊ ဆား၊ သၾကား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕နဲ႕ ဆီတုိ႕ပါ ေနာ္။

          ေကာ္မႈန္႕နဲ႕ ေရကုိ ၁ အခ်ဳိး ၂.၅ နဲ႕ ေဖ်ာ္ထားပါ။ ေကာ္မႈန္႕ေဖ်ာ္တဲ့အထဲမွာ ဆား၊ သၾကားနဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ေဖ်ာ္ထားေပးပါေနာ္။ ၾကက္သည္းနဲ႕ အျမစ္ကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေရေဆးျပီးေတာ့ အသည္းသပ္သပ္၊ အျမစ္သပ္သပ္ ပါးပါးလွီး ျပီးေတာ့ ဆား၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္အနည္းငယ္တုိ႕နဲ႕နယ္ထားေပးပါ။ ပုစြန္ေလးေတြလည္း အခံြႏႊာျပီးေတာ့ ၂ ပိုင္းပုိင္းေပးထားပါ၊ ျပည္ၾကီးငါးကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေဆး၊ အနံ႕မနံရ ေအာင္လုိ႕ သံပုရည္ေလးနဲ႕လည္း နယ္ေဆးျပီး မထူမပါး လွီးေပးထားပါေနာ္။ မုန္လာဥနီနဲ႕ ႏုိကုိဥကုိ အခံြႏႊာျပီး ေသးေသးေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးထားပါ။ ၾကက္ဥ/ဘဲဥ ကုိ သမေအာင္ ေခါက္ေပးထားပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ခ်င္းကုိ အခံြႏႊာ၊ ေရေဆး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဓားျပားရုိက္၊ ခ်င္းကုိ ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျမိတ္နဲ႕ တရုတ္နံနံကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးျပီး လက္မ၀က္အရြယ္ေလာက္ေလးေတြ ရေအာင္ လွီးေပးထားပါေနာ္။

          အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ ဒယ္အုိးထဲ ဆီမ်ားမ်ားထည့္၊ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ခ်င္းကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာျပီဆုိရင္ ၾကက္ျမစ္ေတြကုိ ထည့္ျပီး အရင္ ေၾကာ္ေပးပါ။ ၾကက္ျမစ္ထဲက ထြက္လာတဲ့ စိမ့္ထြက္ရည္နဲ႕ အသားႏူးေအာင္လုိ႕ အဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ။ စိမ့္ထြက္ရည္ခမ္းျပီဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သည္းေတြထပ္ထည့္ျပီး အားလံုးက်က္ ေအာင္ တည္ေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ပုစြန္နဲ႕ ျပည္ၾကီးငါးေလးထည့္ျပီး ေမႊေပး၊ သူတုိ႕က အပူနဲ႕ထိတာနဲ႕ က်က္လြယ္တာမုိ႕ သူတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီးတဲ့အခါက်ရင္ မုန္လာဥနီနဲ႕ ႏုိကုိဥ လွီးထားတာေတြ ထည့္ျပီးေၾကာ္ေပး၊ သူတုိ႕ႏြမ္းျပီဆုိရင္ ေကာ္ေဖ်ာ္ထားတဲ့အရည္ကုိ ေလာင္း ထည့္၊ ေကာ္က အပူထိတာနဲ႕ ေပ်ာ့သြားတာ၊ ျပီးတာနဲ႕ ၾကက္ဥခေလာက္ထားတာကုိ ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ေမႊ၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ထည့္၊ အေပါ့အငံအတြက္ အရသာကုိ ျမည္း၊ ၾကိဳက္ျပီဆုိတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးနဲ႕ တရုတ္နံနံေလးထည့္ျပီး အုပ္လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။ အဲ့ဒါက ေကာ္ေၾကာ္ေထြးေထြးအိအိေလးေပါေနာ့္။

          နည္းနည္းေလး ၾကြပ္တာေလးမွ ၾကိဳက္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ မီးအားကုိ ေလွ်ာ့ျပီးေတာ့ ဒယ္အုိးေလး ကပ္ေအာင္ ထားလုိက္၊ အဲ့ဒါေလးက်ေတာ့ ဂ်ဳိးေလးကပ္ျပီးေတာ့ အနံ႕ေလး လည္း ေမႊးျပီး စားလုိ႕ေကာင္းတဲ့ ေကာ္ေၾကာ္ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလးရျပီေပါ့ေနာ္။

3 comments:

  1. မလုေရ

    ေကာ္ေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလး စားသြားတယ္ေနာ္ ဒါေပမဲ႔ ဒီတခါ ပံုမျမင္ရလို႕ သိတ္ေတာင္ ျမဳိမက်သလိုဘဲ အဟဲ

    ခင္မင္စြာျဖင္႔
    ေရႊစင္ဦး

    ReplyDelete
  2. ေကာ္ေၾကာ္..
    တခါမွ မစားဖူးဘူး..။ ဟုတ္တယ္ ပံုမပါေတာ့ .
    ဒါေပမယ့္ စိတ္မွန္းနဲ႔ ပံုေဖာ္စားသြားတယ္ း))

    ReplyDelete
  3. Thanks a lot ma ma lu... I like it so much...I will try to make next weekend.. Thanks for sharing..

    ReplyDelete