Sunday, June 20, 2010

ေရႊၾကည္ဆႏြင္းမကင္းလုပ္စားၾကမလား


          ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးမဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ေရႊၾကည္ဆႏြင္း မကင္းေလး လုပ္ေကၽြးပါရေစဦးေနာ္။ ကၽြန္မမွတ္မိသေလာက္ေတာ့ ငယ္ငယ္တုန္းကဆုိရင္ ေရႊၾကည္ဆႏြင္း မကင္းေလးရယ္၊ မလုိင္ပ်စ္ပ်စ္ႏြားႏုိ႕ေလးနဲ႕ ေဖ်ာ္ထားတဲ့ လက္ဖက္ရည္ဆိမ့္ဆိမ့္ေလးရယ္က နံနက္ခင္းမွာ စားရေလ့ရွိပါတယ္။ အိမ္မွာ ဆႏြင္းမကင္းလုပ္ျပီဆုိရင္လည္း ေနာက္ေန႕ ဗူးေလးနဲ႕ ဆႏြင္းမကင္းေလးေတြ ထည့္ျပီး ေက်ာင္းကဆရာမကုိ လက္ေဆာင္ေပးရတာအေမာ။
          ဘုန္းၾကီးဆြမ္းကပ္ျပီဆုိရင္လည္း ေရႊၾကည္က အခ်ဳိပြဲတုိ႕ရဲ႕ဘုရင္ပဲ။ မွတ္မိေသးတာ တစ္ခုက အမ ၀မ္းကြဲတစ္ေယာက္ မဂၤလာေဆာင္ဧည့္ခံပြဲလုပ္တုန္းကေတာင္ ေရခဲမုန္႕နဲ႕အတူ စားရတဲ့အထဲ ေရႊၾကည္က မခဲြအတူပါေသးတယ္။ ခုေခတ္က်မွ မုန္႕ေတြက မ်ားလာေတာ့ ေရႊၾကည္ဆႏြင္းမကင္းကုိ မလုပ္ျဖစ္ၾက ေတာ့တာ။ ေက်ာက္ေက်ာလုိ အခ်ဳိပြဲနဲ႕ ယွဥ္လုိက္ရင္ ေရႊၾကည္ဆႏြင္းမကင္းလုပ္ရတာက လက္၀င္တာ ကုိးေနာ့္။ ဒါေပမယ့္လည္းေလ ျမန္မာမ်ား၏ ခံတြင္းကလည္း သိတဲ့အတုိင္းပါပဲေနာ္။ ဘယ္ေလာက္ လက္၀င္တယ္ဆုိပါေစ တစ္ခါတေလမ်ား ခ်ဥ္ျခင္းျဖစ္လာျပီဆုိရင္ အဲ့ေလ စားခ်င္လာျပီဆုိရင္ ခ်က္ခ်င္းကုိ လုပ္စားရမွ ေက်နပ္တတ္ၾကတာမုိ႕ ေမာင္ႏွမမ်ားလည္း ခ်ဥ္ျခင္းျဖစ္ခဲ့ရင္ စားလုိ႕ရေအာင္လုိ႕ ေရႊၾကည္ ဆႏြင္းမကင္းလုပ္နည္းေလးကုိ မွ်ေ၀လုိက္ရပါတယ္ရွင္။
          ေရႊၾကည္လုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ေရႊၾကည္မႈန္႕ ၅၀ က်ပ္သား၊ အုန္းသီး ငါးလံုး၊ သၾကား ၅၀ က်ပ္သား၊ ၾကက္ဥ ၅ လံုး၊ ေထာပတ္ ၂၅ က်ပ္သား၊ ဆီ ငါးက်ပ္သား၊ ဘိန္းေစ့တစ္ဗူး (ရယ္ဒီမိတ္ဗူးေလးေတြ ရွိပါတယ္၊ စီးတီးမတ္မွာ ၀ယ္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ ဗူးေလးက ရသာပုိအမႈန္႕ဗူးေလးနဲ႕ တူပါတယ္ေနာ္) တုိ႕ပါေနာ္။
          အုန္းသီးငါးလံုးကုိ ျခစ္ျပီးတဲ့အခါ ဦးေရ (ႏုိ႕ဆီ ၁ ဗူး) ညွစ္ယူထားျပီးေတာ့ အုန္းႏုိ႕ရည္ (ေႏွာင္းရည္) အားလံုး ႏုိ႕ဆီ (၁၀) ဗူးပမာဏရေအာင္ညွစ္ထားေပးပါ။ ၾကက္ဥငါးလံုးကုိလည္း အကာေတြ ဖယ္ျပီး အႏွစ္ေတြကုိ သမေအာင္ေခါက္ေပးထားပါေနာ္။ ဘိန္းေစ့ကုိလည္း သန္႕ေပးထားပါေနာ္။
          အသင့္ျဖစ္တဲ့အခါ မုန္႕က်ဳိမယ့္ အုိးၾကီးတစ္လံုးထဲ ေရႊၾကည္ေတြကုိထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ေရႊၾကည္ေတြ အနီေရာင္သန္းလာျပီး ေမႊးၾကိဳင္လာတဲ့အထိ ေလွာ္ေပးပါ ေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ သၾကားရယ္၊ အုန္းႏုိ႕ေႏွာင္းရည္အားလံုးရယ္၊ ဆီနဲ႕ေထာပတ္ေတြရယ္၊ ၾကက္ဥေခါက္ထားတာရယ္ အားလံုးကုိ ထည့္ျပီး အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါေနာ္။ မုန္႕အုိးေမႊရင္းနဲ႕ မုန္႕သားေတြ ပ်စ္ျပီး လံုးလာပါလိမ့္မယ္ေနာ္၊ အဆီေလးေတြ လည္း ထြက္လာပါလိမ့္မယ္၊ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕သားဆီျပန္လာတဲ့အခ်ိန္ျဖစ္ပါျပီေနာ္။ ျပီးရင္  မုန္႕ဗန္းကုိ ေထာပတ္နဲ႕ဆီ သုပ္လိမ္းေပးျပီးတဲ့အခါ မုန္႕အုိးထဲက မုန္႕သားေတြကုိ မုန္႕ဗန္းထဲ ကုိထည့္ျပီး မ်က္ႏွာျပင္ ညီညီညာညာေလးရွိေအာင္ ထည့္ေပးပါေနာ္။ (မုန္႕သားထည့္တဲ့ အုိး မၾကပ္ပါေစနဲ႕ေနာ္။ အုိးက်ယ္က်ယ္ ေခ်ာင္ေခ်ာင္ေလးျဖစ္ပါေစေနာ္။) ျပီးတဲ့အခါက်ရင္ ဖယ္ထားတဲ့ အုန္းႏုိ႕ဦးရည္ေတြကုိ မ်က္ႏွာျပင္အႏွံ႕ သမေအာင္ ေလာင္းထည့္ေပးျပီးေတာ့ ဘိန္းေစ့ေလးေတြကုိ အေပၚကေန ျဖဴးေပးပါေနာ္။ ေရႊၾကည္မုန္႕ကုိ ဖုတ္ေတာ့မယ္ဆုိရင္ ေအာက္မီးကုိ ေႏြးရံုေလးပဲထားျပီး အေပၚမီးကုိ က်ဲက်ဲရဲရဲေလးထားျပီး ဖုတ္ေပးပါေနာ္။ မုန္႕ဖုတ္တဲ့အခါက်ရင္ ေရႊၾကည္နံ႕ရယ္၊ ေထာပတ္နံ႕ေလးရယ္၊ အုန္းႏုိ႕နံ႕ေလးေတြသင္းလာပါလိမ့္မယ္ ေနာ္။ တူမေတာ္ေတြကေတာ့ စားခ်င္ျပီ၊ မုန္႕အုိးဘယ္လုိျဖစ္ေနလဲ ၾကည့္ခ်င္လွျပီလုိ႕ ေဘးနားမွာ တစာစာနဲ႕လာေအာ္ေနၾကျပီ။ မုန္႕သားနီလာျပီဆုိရင္ မုန္႕သားက်က္/မက်က္ကုိ သိခ်င္ရင္ ဓားဦးဖ်ားေလး ဒါမွမဟုတ္ ခက္ရင္းေလးနဲ႕ ထုိးၾကည့္လုိ႕ ဓားမွာ မုန္႕သားေတြ ကပ္ပါမလာေတာ့ဘူးဆုိရင္ မုန္႕သား က်က္ပါျပီေနာ္။ ျပီးရင္ ေအးတဲ့အထိ စိတ္ရွည္လက္ရွည္ ေစာင့္ျပီးမွ မုန္႕ကုိလွီးပါေနာ္။ မဟုတ္ရင္ မုန္႕သားေတြ ပဲ့ထြက္သြားမွာစုိးလုိ႕ပါေနာ္။
          ေရႊၾကည္ဆႏြင္းမကင္းေလးကုိ ဒီအတုိင္းပဲစားစား၊ ပုိျပီးအီဆိမ့္တာၾကိဳက္တယ္ ဆုိရင္ေတာ့ အုန္းသီးေၾကာ္ၾကြပ္ၾကြပ္ေလးနဲ႕တဲြဖက္ျပီးသံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ ပိတ္ရက္မွာ ေမာင္ႏွမေတြ ေရႊၾကည္ ဆႏြင္းမကင္းေလး လုပ္စားႏုိင္ၾကပါေစေနာ္။ #

12 comments:

  1. စားေတာ႕စားခ်င္သား. အခုေနာက္ပိုင္းအစားဆင္ၿခင္လို႕မစားေတာ႕ဘူး ၿပိတတာၿဖစ္လာတဲ႕သေဘာေပါ႕။

    ReplyDelete
  2. စားခ်င္လိုက္တာၿမန္မာၿပည္လာရင္ေကၽြးေနာ္

    ReplyDelete
  3. မဂၤလာပါ လုလု ေရ..

    ေရႊၾကည္ဆႏြင္းမကင္း ေတာ့ အၾကိဳက္သား။ မလုပ္တတ္လုိ႕ ၀ယ္စားျဖစ္တာ မ်ားတယ္။

    အခုလိုတင္ျပေပးတာ ေက်းဇူး။ အဖြဲ႕ေတြစံုေတာ့ လုပ္စားလို႕ ရျပီ။

    ခင္မင္ေလးစားစြာျဖင့္
    ကိုမ်ဳိး (အညာေျမ)

    ReplyDelete
  4. စားခ်င္လိုက္တာ မလု.. စမ္းၾကည့္မယ္လို႔ အားခဲထားတယ္။

    ReplyDelete
  5. အေပၚက sdl ပါ...ဟီး

    ReplyDelete
  6. ဟားဟား မလုေရ sdl ေအာက္က ေရႊစင္ဦးပါေနာ္

    ဆႏြင္းမကင္း စစ္စစ္ ေတာ႔ မလုပ္ဖူး ဘူး အဲဒီလို ေရႊခ်ည္ နဲ႔ ေထာပတ္ နဲ႔ ေတာ႔ လုပ္စားဘူး တယ္ အခုေတာ႔ မလုက စနစ္တက် တင္ေပးထားေတာ႔ အားလံုး အဆင္ေျပသြားတာေပါ႔

    ReplyDelete
  7. စားလို ့ေကာင္းမယ့္ ပံုပဲဗ်ာ ဒါနဲ့ ေကာက္ညွင္းေရႊၾကည္ လုပ္နည္းေလးမ်ား သိရမလားဗ်ာ

    ReplyDelete
  8. ေကာင္းတယ္ မမလုေရ

    ReplyDelete
  9. ဆိုင္က ဝယ္စားတာထက္ ကိုယ့္ဘာသာလုပ္တာက ပိုစားေကာင္းတယ္ေနာ္။ အိုးလိုက္ၾကီးထဲက လွီးစားရတာ ၾကာေလ စားေကာင္းေလဘဲ :)

    ReplyDelete
  10. စားခ်င္ေနတာ ျကာျပီ အခုသိရလို ့၀မး္သာတယ္ ေက်းဇူးေနာ္

    ReplyDelete
  11. လုလုေရ..
    စားခ်င္တယ္။ အဲဒါ ေရႊၾကည္မႈန္႔ ဂ်ပန္ျပည္မွာေရာ ရွိတတ္လားဟင္..။ ဘယ္လိုေခၚလဲသိရင္ ေျပာျပဦးေနာ္။

    တေန႔ကေလ.. လုလုေျပာသလို ၾကက္ဆီထမင္းလုပ္စားတယ္.. ၾကက္ျပဳတ္ေရခန္းသြားလို႔ ေပါင္းအိုးထဲ ေရထည့္နည္းသြားလို႔ ၾကက္ဆီထမင္းနည္းနည္းမာသြားတာကလဲြရင္ တအားစားေကာင္းတယ္ သိလား..။ ဘာလုပ္စားခ်င္စားခ်င္ လာၾကည့္စရာ ဒီဘေလာ့ေလးရွိေနေတာ့ ေစတနာထားတင္ေပးေနတဲ့ လုလုကို အျမဲကို ေက်းဇူးတင္တယ္ တကယ္..

    ReplyDelete
  12. လုလုေရ ခ်ဥ္ေပါင္ ဘယ္လို စိုက္ရလဲ ေျပာျပပါအုန္း။ မ်ိဳးေစ့ ရထားလို႔။ မ်ိဳးေစ့ေတြ ဒီတိုင္း ၾကဲလိုက္တာ အပင္ မေပါက္လာလို႔။ ကူပါအုန္း။

    မအယ္

    ReplyDelete