Thursday, May 13, 2010

ငါးခူ ငါးပိရည္က်ဳိခ်က္နဲ႕ တညင္း၀က္ေၾကာ္



ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ဒီႏွစ္ေႏြကေတာ့ “ပူတယ္ေလ ဆယ္ေနကဲ” ျဖစ္ေနတာမုိ႕ ဆီျပန္ဟင္းေတြလည္း ခ်က္မစားႏုိင္ပါဘူး။ အရမ္းပူလြန္းေတာ့ ထမင္းဟင္းစားခ်ိန္စိတ္ေတာင္ ေပ်ာက္တဲ့အထိပါပဲေနာ္။ အဲ့ဒီေတာ့ ထမင္းစားျမိန္ ရေလေအာင္ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ ငါးခူးငါးပိရည္က်ဳိခ်က္ေလးနဲ႕ တညင္း၀က္ေၾကာ္ေလး ခ်က္ေကၽြးပါရေစဦးေနာ္။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ငါးခူ၊ ရည္က်ဳိငါးပိ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္၊
နႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕ ဆီတုိ႕ပါေနာ္။

ငါးခူက အခၽြဲမ်ားတဲ့အတြက္ သူ႕ကုိ နယ္ေဆးဖုိ႕အတြက္ မန္က်ည္းသီးမွည့္ရယ္၊ ဆားရယ္နဲ႕ နာနာနယ္ျပီး ၃ ၾကိမ္ေလာက္ ေဆးေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ငါးခူကုိ အရြယ္ေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးေပးျပီး ဆားရယ္ ဟင္းခတ္မႈန္႕ေလးရယ္နဲ႕နယ္ေပးပါေနာ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးေပးထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိလည္း အညႇာေျခြ၊ ေရေဆးျပီးေတာ့ ငရုတ္ဆံုထဲမွာ ငရုတ္ သီးစိမ္းကုိ ဆားေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ေထာင္းေပးပါ။ ဆားထည့္ေထာင္းတဲ့အတြက္ ငရုတ္သီးအညက္ျမန္သလုိ အျပင္ကုိ လည္း မစင္ေတာ့ဘူးေလေနာ္။ ျပီးေတာ့ ငရုတ္သီးေထာင္းထဲကုိ ၾကက္သြန္ျဖဴရယ္ အနီရယ္ ထည့္ေထာင္းေပးပါေနာ္။

ရည္က်ဳိငါးပိကုိ နႏြင္းမႈန္႕ေလးရယ္၊ ေရေလးရယ္ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ က်ဳိေပးပါေနာ္။ ရလာတဲ့ ငါးပိရည္ကုိ အရုိးမပါ ရေလေအာင္ စစ္ျပီး ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲ ထည့္ေပးထားပါ။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီအနည္းငယ္ ထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလး ခပ္၊ ျပီးရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္တုိ႕ကုိ မီးအားအသင့္ အတင့္ထားျပီး ဆီသတ္ေပးပါေနာ္။ မီးအသင့္အတင့္မထားရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးဆီသတ္နံ႕က အရမ္းကုိ မႊန္မွာမုိ႕ပါေနာ္။

ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ေတြ စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ငါးခူေလးေတြ ထည့္ျပီး ဆီသတ္ေမႊေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ငါးပိရည္က်ဳိ ေတြကုိ ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ေမႊ၊ အဖံုးေလးအုပ္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါေနာ္။ ဟင္းအုိးဆူျပီဆုိရင္ေတာ့ အေပါ့အငန္အရသာေလးျမည္းျပီးေတာ့ လုိအပ္တာထပ္ျဖည့္ျပီး ဟင္းအုိးခ်ႏုိင္ပါျပီေနာ္။

အိမ္မွာ ရံုးပတီသီးေလးေတြ ရွိေနတာမုိ႕ ျပဳတ္မေနေတာ့ဘဲ ရံုးပတီသီးေတြကုိ လွီးျပီးေတာ့ ဟင္းအုိးထဲ ထည့္လုိက္ပါတယ္။ တုိ႕စရာအျဖစ္စားလုိ႕ရတာေပါ့ေနာ္။ ျပီးေတာ့ အိမ္မွာရွိတဲ့ တညင္း၀က္ကုိ ပါးပါးလွီး၊ဆီေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ေၾကာ္လုိက္ေတာ့ တညင္း၀က္ေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလးရျပီေပါ့ေနာ္။

ၾကံဳလုိ႕ တညင္း၀က္လုပ္နည္းေလးကုိလည္း ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ မွ်ေ၀ေပးလုိက္ပါဦးမယ္ေနာ္။ တညင္းသီးအေစးသီးေတြကုိ ၀ယ္ထားျပီးတဲ့အခါ ၂ ရက္ေလာက္ေရစိမ္ေပးပါ။ ေန႕တုိင္း မနက္တစ္ၾကိမ္ ညေနတစ္ၾကိမ္ ေရလဲေပးရမယ္ေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ပန္းအုိးတစ္လံုး ဒါမွမဟုတ္ အပင္ေအာက္ေျခတစ္ခုရဲ႕ေျမၾကီးေတြကုိ နည္းနည္း တူးလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ အဲ့ဒီတညင္းသီးေတြကုိ
ေျမၾကီးေအာက္ထဲ ထည့္ျပီး အေပၚကေန ေျမၾကီး ျပန္ဖံုးေပးထား ပါေနာ္။ ေျမၾကီးအစုိဓာတ္နဲ႕ တညင္းသီးေလးေတြ အေညွာက္ထြက္လာျပီး ပြတက္လာပါလိမ့္မယ္။ ျပီးေတာ့ တညင္းသီးေလးေတြလည္း စိမ္း၀ါေရာင္းေလးသန္းလာပါလိမ့္မယ္ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ တညင္း၀က္လုိ႕ေခၚတဲ့ တညင္းသီးအေညွာင့္ထြက္ေလး ရပါျပီေနာ္။

တညင္း၀က္ကုိ မီးအံုးျပီး တုိ႕တာအျပင္၊ ေၾကာ္တာ၊ ခ်က္တာ အမ်ဳိးမ်ဳိးခ်က္ျပဳတ္စား လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ ငါးပိခ်က္ကုိေတာ့ ငါးခူအျပင္ တျခားေသာ ငါးေတြနဲ႕လည္း ခ်က္လုိ႕ပါတယ္၊ ပုစြန္ဆိတ္ေလးေတြနဲ႕လည္း ခ်က္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။

ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးလည္း ဆီျပန္ဟင္းေတြ စားရတာ ျငီးေငြ႕တယ္ဆုိရင္ တစ္ခါတေလ ငါးပိရည္က်ဳိငရုတ္သီးစိမ္း ခ်က္ေလးနဲ႕ တုိ႕စရာအစံုနဲ႕ထမင္းစားၾကည့္ၾကပါဦးလားေနာ္။

7 comments:

  1. မမလုေရ.. ငပိခ်က္ေလးနဲ႔တညင္း၀က္ လိုက္မွလိုက္။
    အိမ္မွာဆို မာမီက တညင္း၀က္လုပ္လုပ္ထားတတ္တယ္။
    ပန္းအိုးေလးေတြေအာက္မွာ ထည့္ထည့္ထားတာ..
    တညင္း၀က္ေၾကာ္စားရင္အရမ္းးးး ေကာင္း...
    ေျပာရင္းနဲ႔စားခ်င္လာပီ...

    ReplyDelete
  2. ဒီလိုငါးနဲ႔ ငါးပိရည္က်ဳိ ခ်က္တာဆို သိပ္ႀကိဳက္...
    အတို႔အျမွပ္အစံုအလင္နဲ႔ စားလိုက္ရရင္ ဘာဟင္းမွမလိုေတာ႔ဘူး

    ReplyDelete
  3. စားခ်င္လိုက္တာ မလုေရ.. ဒညင္းသီးမစားရတာ ၾကာလွေပါ့.. အခုေတာ့ အစပ္ေတြ သိပ္မစားျဖစ္ေသးတာနဲ႕ ေနာက္မွ ခ်က္စားၾကည့္ရမယ္.. :)

    ReplyDelete
  4. လုေရ...မၾကာခင္လုပ္စားမယ္...
    ေက်းဇူး...

    ReplyDelete
  5. ငါးပိရည္က်ိဳက ငါးတံုးေတြနဲ႕ ဆိုေတာ့ တစ္မ်ိဳးပဲေနာ္.. အဲလို မစားဖူးဘူး..။ ဒါေပမယ့္ ဘယ္လိုျဖစ္ျဖစ္ ငါးပိရည္ ဆိုရင္ေတာ့ ၾကိဳက္ျပီးသားပဲ။

    ReplyDelete
  6. စားခ်င္လိုက္တာ ငါးပိရည္ေလးလည္းႀကိဳက္ အဲလို ငါးခူမ်ဳိးနဲ႔ ဆိုရင္ပိုႀကိဳက္ ေနာက္ၿပီး ဒညင္းဝက္လည္း ႀကိဳက္ ..ဒညင္းဝက္လုပ္နည္း ေလး ေပးတဲ႔ အတြက္ ေက်းဇူး ေနာ္

    ခင္တဲ႔
    ေရႊစင္

    ReplyDelete
  7. အားးးးးးးး

    မမလု ။ စားခ်င္လိုက္တာ ။ ထမင္းထည့္ျပီး ေရာက္လာျပီေနာ္။ ခုဟာေတြက တာမီးၾကိဳက္ၾကိဳက္ေတြခ်ည္းဘဲ။

    ငပိရည္ကို ဘယ္လိုပံုလုပ္လုပ္ ၾကိဳက္မွၾကိဳက္။
    း))))))))))

    ReplyDelete