Wednesday, March 18, 2009

ျပည္ၾကီးငါးေကာက္ညွင္းအဆာသြပ္


ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ကၽြန္မ ခရီးကေန စေနေန႕ညက ျပန္ေရာက္ပါျပီေနာ္။ ခရီးစဥ္ တစ္ေလွ်ာက္လံုးမွာ ပင္ပန္းခဲ့ေပမယ့္ အစစအရာရာ အားလံုး အဆင္ေျပေခ်ာေမြ႕ ေအာင္ျမင္ခဲ့လုိ႕ ၀မ္းသားပီတိ ျဖစ္မိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ မ၀ါနဲ႕ ညီမေလးျမရြက္ေ၀တုိ႕ကလည္း ကၽြန္မကုိ လာျပီး အေဖာ္လုပ္ေပးၾကေတာ့ ၀မ္းသာပီတိ ျဖစ္ရပါတယ္။ မ၀ါနဲ႕ ညီမေလး ျမရြက္ေ၀တုိ႕မွာ ခ်မ္းခ်မ္းစီးစီးထဲ လာၾကရေသးတယ္။ တကယ့္ကို ေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္ေနာ္။ ေတြ႕ရတဲ့အတြက္လည္း ၀မ္းသာပီတိျဖစ္ရပါတယ္ေနာ္။
ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ျပည္ၾကီးငါးေကာက္ညွင္းသြပ္ေလး လုပ္ေကၽြးပါဦးမယ္ေနာ္။ လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ျပည္ၾကီးငါး (၅၀) က်ပ္သား၊ ေကာက္ညွင္းဆန္ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး (၂) လံုး၊ အုန္းႏုိ႕မႈန္႕ ထမင္းစားဇြန္း (၅) ဇြန္း၊ သၾကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၃) ဇြန္း၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း တုိ႕ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့ သြားၾကားထုိးတံေလးေတြကုိလည္း အသင့္ျပင္ထားေပးပါေနာ္။
ပထမဦးဆံုး ေကာက္ညွင္းဆန္ကုိ ေရစင္ေအာင္ ေဆးေၾကာျပီး ဇလံုတစ္လံုးထဲ ထည့္ကာ ေရေႏြးနဲ႕ စိမ္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ ျပည္ၾကီးငါးကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာရပါမယ္၊ အျပင္က အခံြေတြ ဖယ္ရွားပစ္ရသလုိ အတြင္းမွာရွိတဲ့ အညစ္အေၾကးေတြနဲ႕ မ်က္လံုးတုိ႕ကုိ ေဖာက္ထုပ္ပစ္ရပါမယ္။ ျပီးေတာ့မွ ျပည္ၾကီးငါးေတြကုိ သံပုရာရည္ေလးညွစ္၊ နယ္ထားျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ ထားေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ငါးေတြကုိ ေသခ်ာသန္႕စင္ေအာင္ ေဆးပစ္ျပီး စကာထဲထည့္ျပီး ေရစစ္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ ေကာက္ညွင္းဆန္ေတြကုိလည္း ေရထဲကေန ဆယ္ယူျပီး ဇကာထဲ ထည့္ေပးျပီး ေရစစ္ေပးထားပါေနာ္။
ေကာက္ညွင္းဆန္ေတြကုိ ဇလံုတစ္လံုးထဲ ထည့္ျပီး အုန္းႏုိ႕မႈန္႕ရယ္၊ သၾကားရယ္၊ ဆားရယ္နဲ႕ သမေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ျပည္ၾကီးငါးေတြကုိ ယူျပီး ျပည္ၾကီးငါးရဲ႕ ကုိယ္လံုးထဲကုိ ေကာက္ညွင္းေလးေတြ ထည့္ေပးပါ။ ေကာက္ညွင္းေတြကုိ အရမ္းၾကီး ၾကပ္ေအာင္ မထည့္ရပါဘူး။ ေကာက္ညွင္းက်က္ျပီး ပြလာမွာမုိ႕လုိ႕ ျပည္ၾကီးငါးအရြယ္အစားေပၚ မူတည္ျပီး ေကာက္ညွင္းကုိ ခ်င့္ခ်ိန္ထည့္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ေကာက္ညွင္းေတြ ထြက္က် မလာေအာင္ ေကာက္ညွင္းထည့္ျပီးတဲ့ အေပါက္ကုိ သြားၾကားထုိးတံေလးနဲ႕ ပိတ္လုိက္ပါ။ အဲ့ဒီနည္းနဲ႕ပဲ ျပည္ၾကီးငါးေတြထဲကုိ ေကာက္ညွင္းေတြထည့္ျပီး စီစီရီရီ ထည့္ေပးထားပါေနာ္။
အားလံုး အသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ျပည္ၾကီးငါးေတြကုိ ဒယ္အုိးထဲ စီစီရီရီထည့္ေပးပါ။ ေကာက္ညွင္းက်က္ဖုိ႕ လုိတဲ့အတြက္ ေရထည့္ျပီး တည္ဖုိ႕လုိပါတယ္။ ေရလည္းအခမ္း၊ အထဲက ေကာက္ညွင္းလည္း အက်က္ျဖစ္ေစဖုိ႕အတြက္ ေရကုိ ခ်င့္ခ်ိန္ျပီးထည့္ဖုိ႕ လုိပါတယ္။ ဒယ္အုိးအရြယ္အစားေပၚ မူတည္ျပီး ျပည္ၾကီးငါး ဘယ္ႏွေကာင္ဆန္႕သလဲဆုိတဲ့အေပၚလည္း မူတည္တဲ့အတြက္ ကၽြန္မကေတာ့ ေရထည့္တာကုိ အေလာမၾကီးေစခ်င္ပါဘူး။ ကၽြန္မကေတာ့ ပထမဦးဆံုး လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးစာ ေရကုိထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ တည္ပါတယ္။ ငါးမိနစ္ေလာက္ ၾကာတဲ့အခါမွာ ျပည္ၾကီးငါးေတြကုိ ဟုိဘက္ဒီဘက္ လွန္ေပးပါတယ္။ မီးကုိ ေလွ်ာ့ျပီးေတာ့ က်န္တဲ့ေရနဲ႕ ႏူးေအာင္တည္ပါတယ္ေနာ္။ ေရလုိေသးမယ္ထင္ရင္ေတာ့ ေရေႏြးကုိ နည္းနည္းခ်င္းဆီ ထည့္ေပးျပီး တည္ေပးပါေနာ္။ ေရလည္း ခမ္းျပီးဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုလွတဲ့ ျပည္ၾကီးငါး ေကာက္ညွင္းအဆာသြပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။ အုန္းႏုိ႕နံ႕ သင္းသင္းေလးနဲ႕ ခပ္ဆိမ့္ဆိမ့္အရသာရွိပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ့ ဒီအတုိင္းပဲ စားလုိက္ၾကတာ အခ်ဥ္ေလးေတာင္ မလုပ္လုိက္ရဘူး။ အခ်ဥ္ေလးနဲ႕ စားခ်င္ရင္ေတာ့ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ ၃ ဇြန္း၊ ရွာလကာရည္အခ်ဥ္ ၁ဇြန္းခြဲ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေလး ျခစ္ထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေလး ပါးပါးလွီးထည့္ျပီး သံုးေဆာင္ပါေနာ္။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ ဂ်ဴးျမစ္ေလးကုိက္လုိက္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလး ကုိက္လုိက္လုပ္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ ျပည္ၾကီးငါး ေကာက္ညွင္း အဆာသြပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။
PS : အဲ့ဒီပန္းကန္ေလးက မ၀ါ လက္ေဆာင္ထည့္ေပးလုိက္တဲ့အထဲမွာ တစ္ခုအပါအ၀င္ေပါ့။ ၾကြားတာ :P

3 comments:

  1. ေနာ္ေတြမ်ားတဲ႔ မမ ...မမေနာ္လုလု (ေခၚ) လုလုေနာ္ (ေခၚ) ေနာ္ေနာ္..ေနာ္ေပါ႔ ေနာ္..ကြန္းမန္႔ေပးသြားပါတယ္ေနာ္.. ေက်းဇူးပါေနာ္..စာေတြေရးရင္ ေနာ္ေတြ ေလ်ာ႔ေရးပါေနာ္..ေနာ္

    ReplyDelete
  2. To anonymous who left comment at september 1, why are u so rude? please be grateful that she is sharing the recipe with us. if u don't like the way she write ,don't come to her blog.this is her blog and she has rights to write whatever she wants to write

    ReplyDelete