Sunday, February 22, 2009

ငါးေဖာင္ရုိးဟင္း

အားလံုးမဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕မွာေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ေမာင္ႏွမေတြကုိ ငါးေဖာင္ရုိးကုိ ဆီျပန္ေလး ခ်က္ေကၽြးပါဦးမယ္ေနာ္။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ငါးေဖာင္ရုိး၊ ငရုတ္သီးအပုပြေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ ငံျပာရည္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႕ ၾကက္သြန္ျမိတ္တုိ႕ ပါေနာ္။
ငါးေဖာင္ရုိးကုိ အဂၤလိပ္လုိ garfish လုိ႕ေခၚျပီး သိပၸံနာမည္ကေတာ့ Belone cancila လုိ႕ ေခၚပါတယ္။ ႏႈတ္သီးခၽြန္ခၽြန္၊ အေရာင္ၾကည္ၾကည္နဲ႕ ပိန္သြယ္သြယ္ငါးမ်ဳိးျဖစ္ေပမယ့္ အသားကေတာ့ မာမာေလးပါ။ ငါးေဖာင္ရုိးလုိ႕ေခၚေပမယ့္ သူက အလယ္ရုိးတစ္ရုိးပဲ ပါတာမုိ႕ အရုိးမ်ားတဲ့ငါးကုိေၾကာက္တတ္ၾကတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ စားသံုးဖုိ႕ သင့္ေတာ္တဲ့ ငါးမ်ဳိးလည္းျဖစ္ပါတယ္။ သူ႕မွာ တျခားငါးေတြလုိ အေၾကးခြံေတြကုိ မျမင္ရေပမယ့္ ငါးကုိယ္ထည္ေလးကုိ လက္သည္းေေလးနဲ႕ အသာျခစ္ယူလုိက္ရင္ အေရာင္ၾကည္ၾကည္ေလးနဲ႕ အေၾကးခြံေသးေသးေလးေတြကုိ ဖယ္ျပီးသား ျဖစ္သြားပါလိမ့္မယ္။ ျပီးေတာ့မွ ငါးႏႈတ္သီးပုိင္းကုိ ျဖတ္ေတာက္ပစ္လုိက္ပါ။ ဗုိက္ခဲြျပီး ဗုိက္ထဲက ကလီစာေတြထုတ္ဖယ္ျပီး ေရနဲ႕သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ငါးေဖာင္ရုိးကုိ ၂ ပုိင္းပုိင္းျပီး ေရစစ္ထားျပီး နႏြင္းမႈန္႕၊ ဆားအနည္းငယ္၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ထည့္ျပီး ခပ္နာနာနယ္ေပးထားပါေနာ္။
ၾကက္သြန္ျမိတ္ကုိလည္း ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ မေကာင္းတဲ့အပုိင္းေတြဖယ္ပစ္ျပီး ခပ္ရွည္ရွည္ေလးေတြ ပုိင္းထားေပးပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိလည္း ေရေဆး၊ အညွာေျခြေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႕ ခ်င္းတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာေရေဆးေပးထားပါ။
ငရုတ္သီးအပုေတာင့္ကုိ အညွာေျခြ၊ အေစ့ထုတ္၊ ေရေႏြးနဲ႕ စိမ္ျပီးမွ ေဆးေပး၊ ျပီးေတာ့မွ ငရုတ္သီးေတြကုိ ညက္ေအာင္အရင္ေထာင္းပါ။ ငရုတ္သီးညက္ျပီဆုိရင္ ခ်င္းေထာင္းထည့္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ခ်င္းကုိထည့္ေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေထာင္း၊ ေနာက္ဆံုးမွ ၾကက္သြန္နီကုိ ထည့္ေထာင္းေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ နႏြင္းမႈန္႕ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္တို႕ကုိထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ဆီသတ္ေပးပါ။ ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးျပီဆုိရင္ေတာ့ နယ္ထားတဲ့ ငါးေလးေတြကုိ ထည့္ျပီး ဟင္းအႏွစ္ေတြနဲ႕ ႏွံ႕ရေအာင္ ေယာင္းမနဲ႕ ေျဖးေျဖးခ်င္း ႏွံ႕ေအာင္လုပ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ဒယ္အုိးအဖံုးေလးကုိ ခဏပိတ္ထားျပီး ငါးထဲက ထြက္မယ့္အရည္ခမ္းေအာင္ တည္ေပးပါ။ ပထမတစ္ရည္ခမ္းလုိ႕ ဆီျပန္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဆံုေဆးရည္ေလး ထည့္ျပီး ေနာက္တစ္ရည္ တည္ေပးပါေနာ္။ ေနာက္တစ္ၾကိမ္ ဆီျပန္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အေပါ့အငန္ျမည္း၊ လုိအပ္တဲ့ အရသာ ထပ္ျဖည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြရယ္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးေတြ အုပ္ျပီး မီးဖုိမီးပိတ္လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ငါးေဖာင္ရုိးဆီျပန္ခ်က္ေလး ရပါျပီေနာ္။

2 comments:

  1. ငါးေဖာင္ရုိးကို အေၿခာက္ပဲ စားဖူးတာ။ ေတာ္၂စားေကာင္းမဲ့ပံုပဲ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလး
    နဲ ့ဆို ရွယ္ဘဲ

    ReplyDelete
  2. စုဗူးေလးေရ ႕ ႕ ႕
    ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရည္ ဟင္း၀ါခ်က္ေလးနဲ႕ဆုိ ေကာင္းမွေကာင္းေနာ္။
    အလည္လာတဲ့အတြက္လည္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။ :)

    ReplyDelete