Friday, October 24, 2008

ၾကြက္ေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလး


အားလံုးမဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ထူးထူးဆန္းဆန္းဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိး ခ်က္ေကၽြးပါမယ္ေနာ္။ ကၽြန္မရဲ႕ ညီမရဲ႕ သူငယ္ခ်င္းက ထန္းတပင္ကဆုိေတာ့ သူတုိ႕လာတုိင္း လယ္ၾကြက္ေတြ ပါလာေနက်ေလ။ သူတုိ႕ယူလာတဲ့ လယ္ၾကြက္ေတြက အကုန္သန္႕စင္ျပီးသား၊ အေကာင္လိုက္ ကားယားေလး ျဖစ္ျပီးသားကုိ ယူလာတာ။ သူတုိ႕ကေတာ့ လယ္ၾကြယ္ကုိ အျမီး၊ ေခါင္း၊ ေျခ၊ လက္ေတြ ျဖတ္၊ အေရခံြဆုတ္ျပီး ေတာ့ ဗုိက္ခဲြ၊ ကလီစာေတြ ထုတ္ပစ္ျပီး ဆားေလးနဲ႕ နယ္ျပီး မနက္တစ္ေနလွန္းျပီးေတာ့မွ ပုိ႕ေပးလုိက္တာ။ အဲ့ဒါကုိမွ အေမႊးအၾကိဳင္အစံုနဲ႕ ၾကြပ္ၾကြပ္စပ္စပ္ေလးေနေအာင္ ေၾကာ္လုိက္တာေလးကို ေမာင္ႏွမေတြကုိ လက္ဆင့္ကမ္းလုိက္ပါတယ္ေနာ္။
လယ္ၾကြက္ (၃) ေကာင္ တစ္ေကာင္ကုိ (၁၅) က်ပ္သားခန္႕အေလးခ်ိန္ရွိ
ၾကက္သြန္ျဖဴ (၁၀) က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ (၁၀) က်ပ္သား
ခ်င္း (၂.၅) က်ပ္သား
မာဆလာ၊ ကရေ၀းရြက္၊ သစ္ဂ်ပုိးေခါက္၊ ဆား၊ သၾကား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ အပုေတာင့္ + အရွည္ေတာင့္၊ ဆီတုိ႕ပါေနာ္။

စစခ်င္း ၾကြက္သားကုိ အတံုးခပ္လတ္လတ္ ခုတ္ထစ္ပါတယ္။ ခ်င္းစိမ္းကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆး၊ ခပ္ပါးပါးလွီး၊ ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး အရည္ညွစ္ယူပါတယ္။ ရလာတဲ့ ခ်င္းစိမ္းအရည္ကုိမွ ဇလံုတစ္လံုးထဲထည့္၊ ၾကြက္သားထည့္၊ ဆားထည့္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္၊ မဆလာ လက္ဖက္စားဇြန္း (၃) ဇြန္းေလာက္ ထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္ျပီး ႏွပ္ထားေပးပါ။

ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ အပုပြေတာင့္ေရာ အရွည္ေတာင့္ ႏွစ္မ်ဳိးစလံုး(ငရုတ္အပုပြေတာင့္က အေရာင္လွဖုိ႕၊ အရွည္ေတာင့္ကေတာ့ အရသာ ရွဴးရွဲျဖစ္ဖုိ႕) ကုိ အညွာေျခြ၊ အေစ့ထုတ္ျပီး ေရေႏြးနဲ႕ ေဆးပစ္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ေရစင္ေအာင္ညစ္ျပီး ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္ေထာင္းေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး အခြံႏႊာျပီးသား ၾကက္သြန္ျဖဴတစ္၀က္ကုိ ငရုတ္သီးနဲ႕အတူ ေရာေထာင္းေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ မညက္တညက္ အခ်ိန္ေလးမွာ ၾကက္သြန္နီကုိလည္း ေလးစိတ္ထုိးျပီး ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္ေထာင္းေပးပါ။ ျပီးရင္ ငရုတ္သီးေတြကုိ ငရုတ္ဆံုထဲကေန ကေလာ္ယူထားလုိက္ပါေနာ္။ က်န္တဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴတစ္၀က္ကုိလည္း ဓားျပားေလးတစ္ခ်က္ ေလာက္ ရုိက္လုိက္ပါေနာ္။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလး ခပ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ေတြကုိ ထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဓားျပားရုိက္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ကရေ၀းရြက္နဲ႕ သစ္ဂ်ပုိးေခါက္ကုိ ထည့္ျပီး ေမႊပါ။ တစ္လက္စတည္းဆုိသလုိ နယ္ႏွပ္ထားတဲ့ ၾကြက္သားေတြကုိလည္း ထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ အသားေတြနဲ႕ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္အႏွစ္ေတြ အားလံုးသမေအာင္ ေမႊေပးျပီး မီးနည္းနည္္နဲ႕ ေျဖးေျဖးခ်င္း အသားလည္း အက်က္ညီေအာင္၊ ၾကြပ္တာလည္း ညီေအာင္၊ တူးမသြားေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ မာဆလာအေမႊးေရာ အစပ္ပါထည့္ျပီး ေမႊေပးျပီး တျဖည္းျဖည္းနဲ႕ ၾကြပ္လာေအာင္ မီးေအးေအးနဲ႕ တည္ေပးပါ။ အသားေၾကာ္ ၾကြပ္လာ တဲ့နဲ႕အမွ် ေမႊရတာ တျဖည္းျဖည္းနဲ႕ သြက္လာပါလိမ့္မယ္။ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္မ်ားမ်ားနဲ႕ ေၾကာ္ထားတာမုိ႕ အနံ႕ကလည္းေမႊးၾကိဳင္ေနျပီး စားခ်င္စဖြယ္ကုိ ျဖစ္လာေတာ့တာေနာ္။ အရသာ အေပါ့အငံကုိလည္း ျမည္းၾကည့္ဦးေနာ္။ ကုိယ့္အၾကိဳက္ အရသာျဖစ္ျပီ၊ အသားေတြလည္း ၾကြပ္ေလာက္ျပီဆုိရင္ ေတာ့ မီးဖုိေပၚကေန မီးပိတ္ျပီး ဟင္းအုိးခ်လုိက္ရံုပဲေနာ္။ ၾကြက္သားေၾကာ္ေလးကုိေတာ့ ထမင္းျဖဴေလးရယ္၊ ကင္ပြန္းရြက္ဟင္း၀ါခ်က္ေလးရယ္၊ ပဲႏွပ္ေလးရယ္နဲ႕ဆုိ အရမ္းကုိလုိက္ဖက္ပါတယ္ေနာ္။ ကၽြန္မအစ္ကုိကေတာ့ ဘီယာေအးေအးေလးနဲ႕ ျမည္းေတာ့တာေပါ့။ ထန္းရည္ခ်ဳိေလးနဲ႕ဆုိလည္း ေကာင္းတယ္ဆုိလားပဲ။

6 comments:

  1. ထန္းရည္တစ္က်ဳိက္၊ ၾကြက္ေၾကာ္တစ္ကုိက္နဲ႕ အလုိက္ပဲဗ်ဳိ႕။
    ေက်းဇူး မလုလု

    ReplyDelete
  2. ေအာင္းမငီး၊ ႀကြက္ေၾကာ္တစ္ခါမွ မစားဖူးေသးဘူး အစ္မရဲ့။ အူယားလို႔။

    ReplyDelete
  3. အိမ္ၾကြက္၊ လယ္ၾကြက္၊ ပဲခင္းၾကြက္၊ အင္းၾကြက္(အင္းစပ္နားေနတဲ႔ၾကြက္)၊ ၾကြက္ဖားေလာင္း စသည္ၿဖင့္ ေတြ႔ဖူးတယ္ဗ်။ အိမ္ၾကြက္နဲ႔ ၾကြက္ဖားေလာင္းကို ေတာ့ မစားၾကပါဘူး။ အေကာင္ပံုသ႑န္ကလည္း မတူၾကဘူးခင္ဗ်။ ပဲခင္းၾကြက္ကေတာ့ စားလို႔ အဆိမ္႔ဆံုးေပါ႔ခင္ဗ်ာ။ အေကာင္က ဆူၿဖိဳးသကိုးဗ်။ အဆီတ၀င္း၀င္းနဲ႔ ေၾကာ္စားရင္ သိပ္ေကာင္းခင္ဗ်။ အင္းၾကြက္ေတြကေတာ့ လယ္ၾကြက္ အမ်ိဳးအစား ေတြပဲနဲ႔ တူပါတယ္ ဘာစိုက္ခင္းမွ မရွိေတာ့တဲ႔အခ်ိန္မွာ အေကာင္ေသးသြားတာခင္ဗ်။ မလုလုရဲ႔ ၾကြက္သား ဟင္းကုိ ၿမင္ရတာ ဧရာ၀တီၿမစ္နံေဘးက ဇာတိ႐ြာမွာ စားခဲ႔တာတကယ့္ေအာက္ေမ႔ဖြယ္ရာပဲခင္ဗ်ာ။

    ReplyDelete
  4. ၾကြက္ေၾကာ္ကုိ ၾကိဳက္တဲ့ အမည္မသိကုိလည္း ေက်းဇူးပါ။
    ညီမေလးပန္းႏြယ္ေရ ႕ ႕ ၾကြက္ေၾကာ္ကုိ ၾကည့္ျပီး အသည္းယားလား။ ဟိဟိ
    ကုိမင္းညိဳေရ ႕ ႕ ႕ ၾကြက္ေတြအေၾကာင္း စံုစံုလင္လင္ရွင္းျပထားတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါေနာ္။ ကၽြန္မလည္း စားဖူးတာေလးကုိပဲ မွ်ေ၀ရတာပါ။ ကုိမင္းညိဳရဲ႕ ဧရာ၀တီျမစ္ကမ္းနံေဘးက ဇာတိရြာကုိလည္း သတိရသြားတယ္လား။

    ReplyDelete
  5. မလုလုေရ..
    ျကြက္ေျကာ္တခါမွ မစားဖူးလို႕ အထူးအဆန္းျဖစ္ေနတယ္ ပံုျကည္႕ျပီး။

    ReplyDelete