Saturday, September 13, 2008

ေရစိမ္မုန္႕ဟင္းခါးဖတ္

စားသံုးရန္အသင့္ျပင္ဆင္ထားေသာ မုန္႕ပြဲ
မုန္႕ပြဲျပင္ရန္ အသင့္ရွိေနေသာ မုန္႕ဖတ္မ်ား

ဆယ္ယူျပီး မုန္႕ဖတ္မ်ား ေရေအးျဖင့္ ေဆးေနပံု

မုန္႕ဖတ္မ်ား ေရေႏြးအုိးထဲမွ ဆယ္ယူေနပံု
ေရစိမ္မုန္႕ဟင္းခါး မုန္႕ညွစ္ေနပံု (မြန္ရုိးရာ)
ေရစိမ္မုန္႕ဟင္းခါး မုန္႕ႏွစ္ထည့္ေန႕ပံု (မြန္ရုိးရာ)

အားလံုးမဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ေရစိမ္မုန္႕ဟင္းခါးဖတ္လုပ္နည္းေလး မွ်ေ၀ပါရေစေနာ္။ ဘေလာ့ဂ္ထဲမွာ ``ညီမေလး´´ က ေမးထားတာမုိ႕ ကၽြန္မကုိယ္တုိင္ လုပ္ထားတာ မဟုတ္ေသာ္ျငားလည္း ငယ္ငယ္တုန္းက ေမာ္လျမိဳင္မွာေနတုန္းက တညင္းကုန္းေရတြင္းလမ္းခ်ားမွာ မုန္႕ဟင္းခါးဖတ္ လုပ္တဲ့ ဆုိင္က လုပ္တဲ့နည္းေလးရယ္၊ မြန္ရုိးရာ ေရစိမ္မုန္႕ဟင္းခါးဆုိင္က လုပ္နည္းေလးေတြရယ္ကုိ စုေပါင္းျပီး ေျပာျပပါရေစေနာ္။
မုန္႕ဖတ္လုပ္ဖုိ႕အတြက္ ဆန္က အဓိက လုိအပ္တာပါ။ ဆန္ကုိ တစ္ညသိပ္ေရစိမ္ေပးထားရပါမယ္။ မနက္က်ရင္ ေရစစ္ျပီး မုန္႕ၾကိတ္ရပါတယ္။ ရလာတဲ့ မုန္႕ကုိမွ ပိတ္အိတ္ထဲ ေလာင္းထည့္ျပီး ေရစစ္ေပးထား ရပါတယ္။ (ဆန္မႈန္႕နဲ႕ လုပ္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ ဆန္မႈန္႕နဲ႕ ေရကုိ မုန္႕ႏွစ္အေစးေပါက္တဲ့အထိ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း နယ္ေပးရပါမယ္။)


ရလာတဲ့ မုန္႕ႏွစ္ကုိမွ မုန္႕ဖတ္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ရပါမယ္။ လက္ညွစ္မုန္႕ဆံုထဲ မုန္႕မထည့္ခင္မွာ မီးဖုိေပၚမွာ အုိးၾကီးၾကီးတစ္လံုးနဲ႕ ေရထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ အရင္တည္ေပးထားရပါတယ္။ ေရေႏြးဆူျပီဆုိရင္ အုိးအဖံုးကုိ အသာေလးဖြင့္ပါ။ မ်က္ႏွာကုိ ေရေႏြးေငြ႕ လာမဟပ္ေအာင္ သတိထားပါ။ ျပီးေတာ့မွ မုန္႕ႏွစ္ကုိယူျပီး မုန္႕ႏွစ္ညွစ္မယ့္ ဆံုထဲကုိ ထည့္ရပါတယ္။ မုန္႕ညွစ္ဆံုထဲ မုန္႕ႏွစ္မထည့္ခင္မွာ ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့ မုန္႕ႏွစ္အမွ်င္ေလးေတြရေအာင္ ေအာက္ကေန ဇကာေလးေတြ ခံရပါတယ္။ (ဥပမာ ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့ မုန္႕ဖတ္ဟာ အမွ်င္ေတာ္ေတာ္ေလးေသးေသးဆုိရင္ ဇကာစိပ္စိပ္ကုိ ထည့္ရမွာျဖစ္ပါတယ္ေနာ္။) ျပီးရင္ေတာ့ ေမာင္းတံနဲ႕ ဖိခ်လုိက္တဲ့အခါ မုန္႕ႏွစ္ေလးေတြက အမွ်င္ေလးေတြျဖစ္ျပီး ေရေႏြးအုိးထဲကုိ က်သြားပါလိမ့္မယ္။
ေရေႏြးအုိးထဲကေန မုန္႕ႏွစ္ေလးေတြကုိေတာ့ လက္ကိုင္တပ္ထားတဲ့ ဇကာ (ျမင္သာေအာင္ ေျပာရမယ္ဆုိရင္ ၀ါးႏွီးနဲ႕ ယက္လုပ္ထားတဲ့ ဇကာခံုးကုိ လက္ကုိင္ရွည္ရွည္ေလး အေပၚကေန တပ္ေပးထား ေတာ့ ေရပံုးေလးလုိ ျဖစ္ေနပါတယ္။)နဲ႕ ဆယ္ယူေပးပါ။ ဆယ္ယူလာတဲ့ မုန္႕ဖတ္ေတြကုိ ေရေအးေအးနဲ႕ ေဆးေပးပါ။ မုန္႕ဖတ္ေလးေတြ ေအးသြားတဲ့အထိ ေဆးေၾကာေပးျပီးတဲ့အခါက်ရင္ေတာ့ လက္ေခ်ာင္းေလးေတြနဲ႕ မုန္႕ဖတ္ကုိ ေရထဲကေန ဆယ္ယူလုိက္ျပီး မုန္႕ဖတ္ထည့္မယ့္ ၀ါးႏွီးျခင္းေလးထဲ တစ္ထပ္ခ်င္း စီျပီးထည့္ေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕ပြဲအတြက္ ေရစိမ္မုန္႕ဖတ္အသင့္ျဖစ္ပါျပီရွင္။
(ဓာတ္ပံုေတြကုိ ျမန္မာ့ဆန္စပါး စာအုပ္မွ ကူးယူေဖာ္ျပထားပါတယ္ေနာ္။)

6 comments:

  1. ကၽြန္ေတာ္ မုန္႔ဟင္းခါးဖို တစ္ခု ေရာက္ဖူးတယ္။ ေရစီးေရလာ မေကာင္းလို႔ ေရေတြက ခ်ဥ္ေစာ္နံေနတာ မုန္႔ဟင္းခါး စားခ်င္စိတ္ ၂ ပတ္ေလာက္ ကုန္သြားတယ္။ ေနာက္ေတာ့လည္း ျပန္စားတာပဲ။ မုန္႔ဟင္းခါး မစားဘဲေတာ့ မေနႏိုင္ပါဘူး။

    ReplyDelete
  2. ဟုုတ္တယ္ေလ။ တာေမြ မွာ၇ွိတဲ့ ဖိုု တခုုကိုုေရာက္ဖူးတာ တကယ္ခ်ဥ္ေစာ္နံ ညစ္ပတ္ေနတာပါဘဲ။

    သိုု ့ေသာ္ ေစ်းထဲက ဖက္နဲ ့ထုုပ္ထားတဲ့မုုန့္ဖတ္ေတြ က သန္ ့ပါတယ္။

    မုုန္ ့ဟင္းခါး ကိုု မြန္းလြဲရင္ မစားသင့္ပါဘူး။ ပိုုက္နာ ဝမ္းသြားတတ္တယ္။

    အင္စိန္မွာေတာ ့ညဘက္မွာဖြင့္တဲ့ ဆိုုင္ ကိုု ဝယ္စားတာေကာင္းသားဘဲ။

    ReplyDelete
  3. မန္းတေလး အိမ္မွာ တုန္းက ရက္ကြက္ထဲမွာ မုန္.တီဖုိ ရွီတယ္ ခ်ဥ္ေစာ္ေတာ.နံတယ္။ ဒါေပမယ္. မုန္.တီ၊ မုန္းဟင္းခါး မစားပဲ မေနနုိင္ေပါင္။

    ReplyDelete
  4. က်ေတာ္တို႔ အဖုိးအဖြားေတြရွိတဲ႔ ရခိုင္ဘက္မွာ အဲဒီလို မုန္႔ဖက္လုပ္တာ ယေန႔တိုင္ရွိေသးတယ္. စားခါနီးမွ ခ်က္ခ်င္းညစ္ေပးတာ. အဲဒီမွာကေတာ့ ရခိုင္မုန္တီေပါ့

    ReplyDelete
  5. မုန္႕ဟင္းခါးဖုိက ေရစီးေရလာမေကာင္းရင္ အနံ႕အသက္က တအားဆုိးတာပဲ။
    ဒါေပမယ့္ အမတုိ႕ အကုိတုိ႕ေျပာသလုိပဲ မုန္႕ဟင္းခါးဟင္းရည္နံ႕ရတာနဲ႕ မစားရရင္ မေနႏုိင္ဘူး။
    တအားကုိပဲ စားခ်င္လာတာ။

    ReplyDelete
  6. ေမာ္လျမိဳင္ သြားလည္တုန္းက ေရစိမ္မုန္႕ဟင္းခါး စားဖူးတယ္။ ခ်က္ခ်င္းလုပ္ ခ်က္ခ်င္းစားမို႕ထင္တယ္၊ မုန္႕ဖတ္က စီးစီးပိုင္ပိုင္ျဖစ္ျပီး ေႏြးေႏြးေလးနဲ႕ စားလို႕ေကာင္းတယ္။

    ReplyDelete