Thursday, September 11, 2008

ငါးခရမ္းကေစာ့သီးအစပ္ခ်က္

မဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ငါးေရႊကုိ ခရမ္းကေစာ့သီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႕နဲ႕ အစပ္ခ်က္ေလး ခ်က္ေကၽြးပါရေစေနာ္။
ကၽြန္မ ရံုးကအျပန္ အိမ္ျပန္ေရာက္ေတာ့ ဇကာခံုးေလးထဲမွာ ခရမ္းကေစာ့သီးက အျပည့္။ အေမ ႕ ႕ ႕ ခရမ္းသီးေတြအမ်ားၾကီး ဘာလုပ္မလုိ႕လဲလုိ႕ေမးေတာ့ ´´ကုိရီးယားဇာတ္လမ္းတြဲတစ္ခု ၾကည့္ျပီး အဲ့ဒီဇာတ္ကား ထဲမွာ မင္းသား မင္းသမီးေတြ စပ်စ္သီးခူးေနတာကုိ အားက်ျပီး ျခံထဲက ခရမ္းကေစာ့ပင္က အသီးေတြကို အားရပါးရ ခူးထားတာတဲ့ ႕ ႕ ႕ ႕ရီလုိက္ရတာ´´ နာဂစ္ျဖစ္တုန္းက ကၽြန္မတုိ႕ျခံထဲက ခရမ္းကေစာ့ပင္ခမ်ာ အရြက္အပြင့္ အသီးအကုန္ နာဂစ္နဲ႕အတူပါသြားျပီး အပင္ကုိင္းေလးပဲ က်န္ခဲ့တာ။ အခုက်ေတာ့လည္း အသီးေတြေရာ အပြင့္ေတြေရာ ခူးလုိ႕ကုိ မႏုိင္ေအာင္ ျပန္ျပီး သီးပြင့္ေနၾကျပီေလ။
အိမ္ေထာင္က်သြားတဲ ့ညီမငယ္အိမ္မွာ စုိက္ထားတဲ့ မုိးေမွ်ာ္ငရုတ္ပင္ကလည္း ငရုတ္သီးေတြက တအားပဲ။ ခူးလုိ႕ကုိ မႏုိင္ေလာက္ကုိ ကုိင္းညြတ္သီးေနတာ။ ပိတ္ရက္တုန္းက ခူးျပီး အိမ္ကိုလာပုိ႕ေပးထားတာ ႕ ႕ ႕အစိမ္း ေတြေရာ၊ အမွည့္ေတြေရာ။ အမွည့္ေတြကုိေတာ့ အေျခာက္လွန္းထားတယ္။ စပ္ခ်က္ကေတာ့ ကမ္းကုန္ပဲ ႕ ႕ ႕႕
ညီမတစ္ေယာက္ရဲ႕ မိတ္ေဆြကလည္း ငါးေရႊတစ္ေကာင္ လက္ေဆာင္လာေပးထားေတာ့ ကၽြန္မလည္း ရွိတဲ့ ငါးေရႊရယ္၊ ခရမ္းကေစာ့သီးရယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းရယ္ကုိ ခ်က္ဖုိ႕ ျပင္လုိက္ပါတယ္။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
ငါးေရႊ
ခရမ္းကေစာ့သီး
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ
ခ်င္း
ငရုတ္သီးစိမ္း
နႏြင္းမႈန္႕
ဆား
ငါးပိစိမ္းစား
ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္
နႏြင္းမႈန္႕
ဆီအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။

ငါးေရႊကုိ ေခါင္းျဖတ္၊ ဗုိက္ခြဲ အတြင္းက ကလီစာေတြကုိ ထုတ္ပစ္ျပီး အက်ိအခၽြဲေတြ ကုန္ေအာင္ မန္က်ည္းသီးနဲ႕ နယ္ေဆးပစ္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့အရြယ္ေလးေတြ ရေအာင္တံုးျပီး ခ်င္းအရည္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕နဲ႕ နယ္ႏွပ္ေပးထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႕ ခ်င္းတုိ႕ကုိ အခံြႏႊာ ေရေဆးေပးထားပါ။ ခရမ္းကေစာ့သီးကိုလည္း ေရေဆး၊ အညွာေျခြ၊ ထက္ျခမ္းခဲြျပီး ဆားရည္ေလးထဲ စိမ္ေပးထားပါေနာ္။ ငရုတ္ဆံုထဲမွာေတာ့ ဆားေလး နည္းနည္းထည့္ျပီး ငရုတ္သီးစိမ္းေတြ ထည့္ေထာင္း၊ ျပီးရင္ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ေထာင္းေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီေလးနည္းနည္းထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ ေလးခပ္၊ ျပီးရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ခ်င္းေတြကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ (နည္းနည္းေတာ့ ငရုတ္သီး ေညွာ္မယ္ေနာ္) ငါးပိစိမ္းစားေလးကုိ ေရေလးနဲ႕ ေဖ်ာ္ျပီးထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ နယ္ထားတဲ့ ငါးေတြကုိထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေမႊေပး၊ ဒယ္အုိးအဖံုးအုပ္ျပီး ပထမတစ္ရည္ခမ္းေအာင္ တည္ေပးပါေနာ္။ ေရခမ္းျပီ ဆုိရင္ေတာ့ ခရမ္းကေစာ့သီးေလးေတြကုိထည့္ျပီး နည္းနည္းေလးေမႊျပီး ေရေလး လက္ဘက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္လံုး တစ္လံုးစာေလာက္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ျပီး ထပ္တည္ေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒီတစ္ရည္ခမ္းသြားတဲ့ အခါမွာ ဟင္းအုိးကုိ အေပါ့အငံျမည္း၊ လုိတဲ့အရသာထပ္ျဖည့္၊ အရည္ဆမ္းစားခ်င္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ ေရေလးထပ္ထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးျပီး ဟင္းအုိးခ်လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ အခ်ဥ္ထည့္ပါ။
အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ငါးေရႊခရမ္းကေစာ့သီးအစပ္ခ်က္ေလး ရပါျပီေနာ္။ တုိ႕စရာအစံုအလင္ေလးနဲ႕သာ ဆုိရင္ေတာ့ ပုိျပီး ထမင္းျမိန္ေစတာေပါ့ရွင္။ အားလံုးအဆင္ေျပပါေစေနာ္။

2 comments:

  1. လုုလုုေရ... ႏိုုင္ငံျခား ကအစာေတြ ဟာ အဆီအဆိမ့္မ်ားလြန္းတယ္။ အဝလြန္ ၾကတယ္။ လုုလုု ရဲ့ ဆိုုဒ္ ကိုု ဖြင့္မိရင္ သားေရက်လာလိုု ့ အေသအခ်ာေတာင္မဖတ္ရဲလွပါဘူး။ ပိုုက္ထဲက အက္ဆစ္ေတြထြက္လာမွာမိုု ့ပါ။ ျမန္မာ ထမင္းေတြခ်က္စားလဲ ဝလာမွာစိုုးေနတယ္။ ရန္ကုုန္မွာလိုု စားမဲ့ အေဖၚ ခ်က္ေပးမဲ့ အေဖၚလဲမရွိပါဘူး။ ခင္ပြန္းျဖစ္သူနဲ ့ အေဖၚလုုပ္ကာ အီတာလ်ံစာ အေမရိကန္ စာေတြဘဲ စားေနရပါတယ္။ သနားစရာ ေလးပါ။

    ႀကဳံးဝါးထားတာကေတာ့ ရန္ကုုန္ အလည္ျပန္တဲ့ အခါ လုုလုု ကစ္ခ်င္ ကိုု အင္တာနက္ က ျပျပီး အိမ္က ထမင္းခ်က္ မေဌး ကိုု ခ်က္ခိုုင္းမွာ။ ရုုံး ကလူေတြနဲ ့ဝိုုင္းစားၾကမွာ ပါ။ အေဖၚေတြ နဲ ့ အမ်ိဳးေတြနဲ ့စားရလိုု ့ကေတာ့ ဝပေစ ေပါ့။

    ခင္မင္စြာျဖင့္။

    အန္တီ ေမျမန္မာ သိုု ့မဟုုတ္ ေမဘားမား။

    ReplyDelete
  2. အန္တီေမျမမာ္ေရ ႕ ႕ ႕
    ျမန္မာအမ်ားစုက ျမန္မာအစားအစာကုိပဲ ခံတြင္းေတြ႕လွပါတယ္။ အေၾကာင္းေၾကာင္း ေၾကာင့္သာ ေရေျမျခားကုိ ေရာက္ေနရေပမယ့္ ျမန္မာအစားအစာကုိပဲ တမ္းတမက္ေမာၾကပါတယ္။ အန္တီေမေျပာတဲ့အတုိင္း ရန္ကုန္အလည္ျပန္လာတဲ့အခါ အိမ္မွာ ျမန္မာဟင္းေတြ အ၀ခက်စားေနာ္။ လုလုလည္း အဆင္ေျပမယ္ဆုိရင္ ထမင္းဖိတ္ေကၽြးပါမယ္ေနာ္။
    အျမဲတမ္း အလည္လာတဲ့အတြက္လည္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္ :)

    ReplyDelete