Saturday, September 6, 2008

ျမီးရွည္အရည္ေဖ်ာ္

အားလံုးမဂၤလာပါရွင္။ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ ဟင္းအသစ္ခ်က္မေကၽြးျဖစ္တာ ရက္အနည္းငယ္ ၾကာသြားတဲ့ အတြက္ ပ်က္ကြက္တာကို ပထဦးဆံုး ေတာင္းပန္ပါရေစေနာ္။ အိမ္က တူမအၾကီးမေလး ေနမေကာင္းျဖစ္ေနတာေရာ၊ ျပိဳင္ပြဲတစ္ခုမွာ ၀င္ျပိဳင္ရင္း ဆီမီးဖုိင္နယ္လ္ပဲြေရာက္မွ ကုိယ္ႏုိင္ေနလ်က္နဲ႕ တစ္စံုတစ္ခုမွားယြင္းမႈေၾကာင့္ ရံႈးသြားရတဲ့ကိစၥေလးေတြအတြက္ ကၽြန္မစိတ္ထိခုိက္သြားလုိ႕ပါေနာ္။ ျပိဳင္ပြဲကိစၥအတြက္ ကၽြန္မ စိတ္ထဲခံစားရတာေတြမ်ားသြားတဲ့အတြက္ ကၽြန္မ ဟင္းခ်က္ေကၽြးဖုိ႕ ပ်က္ကြက္သြားပါတယ္။ ဒီေန႕ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ျမီးရွည္အရည္ေဖ်ာ္လုပ္နည္းေလးကုိ ခ်က္ေကၽြးပါရေစဦးေနာ္။ ေနေကာင္းစျပဳလာတဲ့ တူမေတာ္ကလည္း ထမင္းမစားခ်င္ဘူး၊ ျမီးရွည္ကုိ အရည္ေလးနဲ႕ စားခ်င္တယ္ဆုိေတာ့ သူ႕ကုိခ်က္ေကၽြးရင္းနဲ႕ ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားကုိလည္း မွ်ေ၀ေပးလုိက္ရပါတယ္ေနာ္။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
ျမီးရွည္ဖတ္၊
အသားေကာင္းေကာင္း၀က္သား၊
၀က္နံရုိး၊
ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊
နာနတ္ပြင့္အနည္းငယ္၊
ေျမပဲေလွာ္၊ (မၾကိဳက္ရင္မထည့္ပါနဲ႕)
ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊
ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊
ဆား၊
သၾကား၊
ငရုတ္သီးခဲြျခမ္း၊
နံနံပင္၊
ၾကက္သြန္ျမိတ္၊
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕၊
ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕
ဆီတုိ႕ပါေနာ္။

ဟင္းရည္အတြက္ ၀က္နံရုိးကုိ အရြယ္ေတာ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ တံုးျပီး ေရထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚတင္ျပီး တစ္ရည္ပြက္ေအာင္ တည္ျပီး အဲ့ဒီတစ္ရည္ကုိ သြန္ပစ္လုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ၀က္နံရုိးကုိ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕နဲ႕နယ္၊ မီးဖုိေပၚ အုိးတင္ျပီးေတာ့ ဂ်င္းအ၀ုိင္းလုိက္လွီးထည့္ျပီး ပထမလံုးေရေလးနဲ႕ တစ္ေရ ခမ္းေအာင္တည္ပါ။ ပထမတစ္ရည္ခမ္းျပီဆုိမွ ေနာက္ထပ္ ဟင္းရည္အုိးထဲ ေရထပ္ထည့္ျပီး ဟင္းရည္အုိး ပြက္ပြက္ဆူျပီး နံရုိးႏူးတဲ့အထိ တည္ေပးပါ။ နံရုိးႏူးေလာက္ျပီဆုိမွ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓါးျပားရုိက္ထည့္ပါ။ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ဟင္းရည္အုိးကုိ ဆူေအာင္ တည္ေပးထားပါ။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ ဟင္းရည္အုိးထဲကုိ တရုတ္နံနံပင္အရုိးေလးေတြ ထုထည့္ေပးပါဦးေနာ္။

အသားဟင္းအတြက္ ၀က္သားကုိ ေရြးပါတယ္။ ၀က္သားကုိ အဆီအေခါက္မပါ၊ အသားခ်ည္းသပ္သပ္ ေတာက္ေတာက္စင္းျပီး ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ သၾကား၊ ခ်င္းႏုပ္ႏုပ္စင္းတုိ႕နဲ႕ ေရာနယ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီနဲ႕ ငရုတ္သီးကုိ ေထာင္းပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးပါးပါးလွီးျပီး ႏုပ္ႏုပ္စင္းပါ။ အဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ျပီးေတာ့ ဆီထည့္၊ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီငရုတ္သီးကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ နာနတ္ပြင့္ေလး ႏွစ္ဖတ္ေလာက္ထည့္ျပီး ေမႊပါ။ ျပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဖတ္ေလးေတြ လိပ္တက္လာျပီဆုိရင္ ေတာ့ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတဲ့ အသားေလးေတြထည့္ျပီး ေမႊပါ။ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္၊ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ ႏွစ္မ်ိဳးလံုးထည့္ပါ။ ငံျပာရည္နည္းနည္းေလာက္ထည့္ပါ။ ေရနည္းနည္းေလာက္ထည့္၊ ခဏတည္ထားျပီး အသားလည္း ႏူး၊ ဆီလည္းျပန္လာျပီဆိုလွ်င္ ဟင္းအႏွစ္က်က္ပါျပီ။

တျခား မရွိမျဖစ္ လုိအပ္တဲ့ အဆာပလာေတြကေတာ့ ေျမပဲေလွာ္ကုိ အခြံႏႊာျပီး မညက္တညက္ေလး ေထာင္းထားေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ပါးပါးလွီးျပီး ဆီခ်က္ေၾကာ္၊ ဆီခ်က္ရျပီဆုိရင္ ပန္းကန္လံုးထဲ ေျပာင္းထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ငရုတ္သီးခဲြျခမ္းမႈန္႕ကုိ ဆီထဲ လွိမ့္ျပီး ငရုတ္သီးေၾကာ္ေလးလုပ္၊ အရမ္းမတူးခင္မွာ အျမန္ခ်လုိက္ေနာ္။ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ကုိ ပန္းကန္လံုးထဲထည့္၊ ျပီးေတာ့ဟင္းခ်ဳိရည္ေလး နည္းနည္းနဲ႕ စပ္ထားပါ။ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ နံနံပင္ ပါးပါးလွီးထားပါ။

စားပြဲျပင္ခါနီီးတဲ့အခါ စကာေလးထဲကုိ ျမီးရွည္ဖတ္ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ ဟင္းခ်ိဳရည္အုိးထဲ ထည့္ျပီး တူနဲ႕ ျမီးရွည္ဖတ္ေတြကုိ ဟုိဘက္ဒီဘက္လွည့္ေပးပါေနာ္။ ျမီးရွည္ဖတ္အိျပီ ဆုိရင္ေတာ့ ေရစစ္ျပီးေတာ့မွ စားပြဲျပင္မယ့္ ပန္းကန္ထဲကုိ ထည့္ပါေနာ္။
စားပြဲျပင္မယ္ဆုိရင္ မုန္႕ဖတ္ေလးထည့္၊ ဟင္းရည္ပူပူေလးကုိထည့္၊ ၀က္နံရုိးႏူးအိအိေလးပါေအာင္ ခပ္ထည့္ ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့အသားဟင္းထည့္၊ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ငရုတ္သီးေၾကာ္ေလးထည့္္ျပီး စားရံုပဲေနာ္။ ဟင္းရည္ပူပူေလးကုိ ပန္းကန္လံုးေလးထဲ ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ေလးခပ္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလး ျဖဴးျပီး မုန္ညင္းခ်ဥ္နဲ႕ တဲြဖက္စားသံုးပါေနာ္။ အားေပးၾကပါဦးေနာ္။

3 comments:

  1. စားမယ္ ၀ါးမယ္
    အကုန္ၾကိဳက္တယ္
    မမလုလု ဘာျပိဳင္ပြဲမွာ ဘာျဖစ္တာလဲဟင္
    ေျပာျပလုိ႕ရရင္ ေျပာျပပါလား
    ၀ုိင္းစဥ္းစားေပးမယ္ေနာ္
    စားဖုိမွဴးစိတ္ညစ္လုိ႕ ဟင္းမခ်က္ရင္ အိမ္သားေတြ ဗုိက္ေဟာင္းေလာင္းနဲ႕ျဖစ္ေနဦးမယ္ :P
    fighting!!!!

    ReplyDelete
  2. မမလု အဲဒါ မန္းတေလး စတုိ္င္ၿမီးရွည္လား

    ReplyDelete
  3. ညီမေလးကစ္ကစ္ကုိ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ာ။ ၾကိဳက္သေလာက္သား စားေနာ္။
    စုိင္းေရ ႕ ႕ ႕မန္းေလးစတုိင္ေတာ့ ဟုတ္ဘူး။ အိမ္မွာ အဲ့ဒီလုိပဲ အလြယ္တကူ ခ်က္စားျဖစ္တာပါ။

    ReplyDelete