Saturday, August 30, 2008

သနပ္စံု

မဂၤလာပါရွင္ ႕ ႕ ႕ ဒီေန႕ကၽြန္မရဲ႕ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ သနပ္စံု လုပ္ေကၽြးပါရေစေနာ္။ သတ္သတ္လြတ္စားတဲ့ သူေတြအတြက္ အဓိက ရည္ရြယ္ျပီး လုပ္ေပးတယ္ဆုိေပမယ့္ က်န္းမာေရးနဲ႕ ညီညြတ္မွ်တဖုိ႕ အသီးအရြက္ေတြကုိလည္း အထုိက္အေလ်ာက္ စားသင့္တယ္ မဟုတ္လား။ ဒီဟင္းအမယ္ေလးကိုေတာ့ ကၽြန္မအဘြားက ကၽြန္မတုိ႕ငယ္ငယ္ေလးကတည္းက မနက္တုိင္း လုပ္ေကၽြးေနက်ပါ။ အဘြားအလြမ္းေျပ သနပ္စံုလုပ္စားၾကည့္ၾကရေအာင္ေနာ္။
သနပ္စံု လုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
ပဲပင္ေပါက္ (၅၀) က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ (၂၅) က်ပ္သား
ပဲသီး တစ္စည္းကုိ ၁၀ ေခ်ာင္းပါ (၃) စည္း
စပါးလင္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ (၃) ပင္
ႏွမ္းနက္ (၂) က်ပ္ခဲြသား
ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္
ဆား
မန္က်ည္းသီး
ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္
ဟင္းခပ္မႈန္႕တုိ႕ပါေနာ္။


ပဲပင္ေပါက္မွာ ကပ္ျငိေနတဲ့ ပဲအခြံေတြကုိ ဖယ္ရွားပစ္ျပီး ပဲပင္ေပါက္ကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး ဇကာထဲမွာ ေရစစ္ေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိလည္း အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ေလးစိတ္ထိုးေပးထားပါ။ ပဲသီးကုိလည္း လက္တစ္ဆစ္စာအရြယ္ေလးေတြရေအာင္ လွီးေပးထားပါ။ စပါးလင္ကုိ အေပၚအရြက္ပုိင္းေတြ ဖယ္ရွားပစ္ျပီး ေအာက္ဘက္က ဖံြ႕ဖြံ႕ထြားထြား အပုိင္းကုိ ယူပါမယ္။ ရင့္တဲ့အျပင္ဖတ္ေတြကုိ ဖယ္ရွားပစ္ျပီး အတြင္းပုိင္း အသားေလးေတြကုိ အကြင္းလုိက္ေလးေတြရေအာင္ ခပ္ပါးပါးေလးလွီးေပးပါေနာ္။ ႏွမ္းအနက္ကုိလည္း မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ေမႊးေနေအာင္ ေလွာ္ေပးထားပါ။ ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ကိုလည္း ေၾကာ္ေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ကုိလည္း ေၾကာ္ေပးထားပါေနာ္။
အားလုံးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အုိးတစ္လံုးထဲကုိ ေရထည့္၊ အဲ့ဒီေရထဲကုိ မန္က်ည္းသီး ကြမ္းသီးလံုးတစ္လံုးစာ ထည့္၊ မီးဖုိေပၚတင္ျပီး ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ။ ေရေႏြးဆူျပီဆုိရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလး နည္းနည္းခပ္လုိက္ျပီး ၾကက္သြန္ကုိ စထည့္ျပီး ေရေႏြးေဖ်ာပါ။ ၾကက္သြန္နီထည့္ျပီး ၂ မိနစ္ေလာက္ၾကာရင္ ဆယ္ယူလုိက္ပါ။ ျပီးရင္ ပဲသီးကုိထည့္ျပီး ျပဳတ္ျပီး ပဲသီးေတြကုိ ဆယ္ေပးထားပါ။ ျပီးေတာ့မွ က်န္တဲ့ေရထဲမွာ ပဲပင္ေပါက္ေတြကုိ ကမန္းကတန္းထည့္ျပီး အုိးအဖုံးပိတ္ျပီး တည္ေပးပါ။ ပဲပင္ေပါက္ေတြ က်က္ျပီဆုိတာနဲ႕ ဆယ္ယူလုိက္ျပီး အေအးခံထားေပးပါ။
အရြက္ေတြအားလံုး ေအးျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ ျပဳတ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္၊ ပဲသီးနဲ႕ ပဲပင္ေပါက္ေတြကုိထည့္၊ စပါးလင္ထည့္၊ ဆီခ်က္ထည့္၊ ဆား၊ ဟင္းခပ္မႈန္႕၊ ႏွမ္းေလွာ္တုိ႕ကုိထည့္ျပီး သမေအာင္ ေရာေမႊေပးပါ။ အရသာအေပါ့အငံကုိလည္း ျမည္းပါ။ အရသာခ်ဥ္ျဖဳန္းျဖဳန္းေလးရယ္၊ စပါးလင္ေလးကုိ ၀ါးမိလုိ႕ ေမႊးေတးေတး ရွိန္းတိန္းတိန္းအရသာေလးရယ္၊ ႏွမ္းေလွာ္ေလးကုိက္မိလုိက္ခ်ိန္မွာ ထြက္လာတဲ့ ႏွမ္းေလွာ္ေမႊး အနံ႕ေလးနဲ႕ ဆိမ့္သက္သက္အရသာေလးရယ္ ရသာေပါင္းစံုေလးလွ်ာဖ်ားမွာ တစ္လွည့္စီ ေနရာယူေနသလုိ အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ားကေတာ့ ငရုတ္သီးေတာင့္လံုးေၾကာ္ကုိ ဂၽြတ္ကနဲေန ၀ါးစားႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။

3 comments:

  1. မလုေရ...ေက်းဇူးပါေနာ္။ ေရွ႕တပတ္ လုပ္စားၾကည္႕မယ္။

    ReplyDelete
  2. ဟုတ္ကဲ့ ႕ ႕ ႕ လုပ္စားၾကည့္ျပီးတဲ့အခါ အဆင္ေျပ၊ မေျပ ေျပာဦးေနာ္။
    ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္

    ReplyDelete
  3. Ma lu is haymanhein!..Right!

    ReplyDelete