Thursday, July 24, 2008

ေမာ္လျမိဳင္မုန္႕ဟင္းခါး

မဂၤလာပါရွင္ ႕ ႕ ႕ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ ေမာ္လျမိဳင္ေရစိမ္မုန္႕ဟင္းခါးခ်က္ေကၽြး ပါဦးမယ္ေနာ္။ ေရစိမ္မုန္႕ဟင္းခါးလုိ႕ေခၚရတာက လက္ညွစ္ေရစိမ္မုန္႕ဖတ္ကုိ ငါးျပဳတ္မုန္႕ဟင္းခါးရည္နဲ႕ တဲြဖက္သံုးေဆာင္ရတာေၾကာင့္ပါ။ ကၽြန္မတုိ႕ေမာ္လျမိဳင္မွာေတာ့ ေရစိမ္မုန္႕ဟင္းခါးဆုိရင္ ကေလး၊ လူၾကီးမေရြး ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။
ေမာ္လျမိဳင္မုန္႕ဟင္းခါးအတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကုိ အရင္ေျပာျပမယ္ေနာ္။ ကၽြန္မက ဟင္းခ်က္တဲ့အခါ အတုိင္းအဆကုိ မထည့္ဘဲ ပစၥည္းနာမည္ကုိေတြကုိသာ ေရးခ်ေလ့ရွိပါတယ္။ အဲ့ဒါဘာလုိ႕လဲ ဆုိေတာ့ ကၽြန္မတုိ႕အိမ္က မိသားစုမ်ားေတာ့ အမ်ားၾကီးခ်က္ရပါတယ္၊ ဥပမာ မုန္႕ဟင္းခါးဆုိရင္ တစ္ရက္စာ (ထမင္းလြတ္စားဖုိ႕) အတြက္ဆုိရင္ သံုးပိႆာေလာက္ခ်က္ရတာဆုိေတာ့ အတုိင္းအဆေတြကုိ ကၽြန္မ ထည့္မေျပာဘဲ ဒီအတုိင္းေရးလုိက္တာပါေနာ္။ ဒီအတုိင္းပဲ အေပါ့အငံကုိလည္း ကုိယ္ႏွစ္သက္မယ့္ အရသာအလုိက္ ခ်ိန္ဆျပီး ထည့္လုိက္တာေၾကာင့္ပါေနာ္။ ေရစိမ္မုန္႕ဖတ္လုပ္နည္းကုိေတာ့ ေနာက္တစ္ခါ သီးသန္႕လုပ္ေပးပါမယ္ေနာ္။ အခုေတာ့ မုန္႕ဟင္းရည္ခ်က္နည္းကို အဓိကထားျပီးေျပာပါမယ္။ အဲ ႕ ႕႕ ေလရွည္ေနျပန္ျပီ ႕ ႕႕ လုိအပ္တာေတြကေတာ့ ငါးေရႊ ဒါမွမဟုတ္ ငါးခူ၊ ကုလားပဲ၊ ခ်င္း၊ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငံျပာရည္၊ ငါးပိစိမ္းစားအနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕၊ ဆားနဲ႕ ဆီအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။ မုန္႕ဟင္းခါးနဲ႕ တဲြဖက္စားသံုးမယ့္ အေၾကာ္ (ပဲေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ဗူးေၾကာ္၊ ငါးဖယ္ေၾကာ္)၊ ဘဲဥ၊ မုန္႕ဟင္းခါးဖတ္၊ နံနံပင္နဲ႕ ပဲေတာင့္ရွည္တုိ႕လည္း ပါပါတယ္။



ငါးကုိ ေသခ်ာေဆးေၾကာျပီး ေခါင္းျဖတ္၊ ဗုိက္ခဲြျပီးကလီစာေတြထုတ္ပစ္၊ အရိအရြဲေတြ စင္ေအာင္ ေဆးပစ္၊ ျပီးေတာ့မွ ငါးကုိ ဆား၊ နႏြင္း၊ ငါးပိစိမ္းစားအနည္းငယ္တုိ႕နဲ႕ နယ္ထားေပးပါ။ စပါးလင္ အနည္းဆံုး သံုးပင္ေလာက္ကုိ အရြက္ေတြကုိ ေရေဆး၊ ေသခ်ာျဖတ္ပစ္ျပီးေတာ့မွ တစ္ပတ္လွ်ဳိ ထံုးေပးပါ။ စပါးလင္အရင္းပုိင္းကုိလည္း ေရစင္ေအာင္ ရြက္က်ဳိရြက္ၾကား ေသခ်ာေဆးေၾကာျပီး ဓားေနာင့္နဲ႕ ခပ္နာနာေလး ထုေပးလုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ငါးျပဳတ္တဲ့အခါ ေရာျပဳတ္ဖုိ႕ အသင့္ျပင္ေပးထားပါ။ ငါးျပဳတ္ဖုိ႕အသင့္ျဖစ္ျပီ ဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚမွာ မီးအားပံုမွန္နဲ႕ပဲ ငါးျပဳတ္အုိးတည္ေပးပါ။ ငါးျပဳတ္အုိးထဲကုိ နယ္ထားတဲ့ငါး၊ စပါးလင္၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္နဲ႕ ေရကုိ အနည္းဆံုး ငါးျမဳပ္တဲ့အထိ ထည့္ျပီး ျပဳတ္ေပးပါ။ ငါးျပဳတ္ကုိ တစ္ဘက္က က်က္ျပီဆုိရင္ ဟုိဘက္လွန္ျပီး ျပဳတ္ေပးပါ။ ငါးျပဳတ္ရျပီဆုိရင္ေတာ့ ငါးျပဳတ္ရည္ထဲကေန ငါးကုိဆယ္ယူျပီး အေအးခံထားပါ။
ကုလားပဲကုိေတာ့ ေရေႏြးေလးနဲ႕(၃) နာရီေလာက္စိမ္ထားေပးပါ။ ငါးျပဳတ္အုိး မီးဖုိေပၚကေန က်ျပီဆုိရင္ေတာ့ ကုလားပဲျပဳတ္အုိးကုိ မီးဖုိေပၚတင္ေပးပါ။ ကုလားပဲျပဳတ္အုိး မီးဖုိေပၚ တည္ထားစဥ္မွာ ခ်င္း၊ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိ အခြံသင္ရမွာသင္၊ ေရေဆးရမွာကုိ ေဆးျပီးရင္ စပါးလင္ကုိ ပါးပါးလွီး၊ ခ်င္းကုိလည္းအခြံသင္ျပီး မထူမပါးလွီးေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကုိလည္း အခြံသင္ျပီး ဆီခ်က္ေၾကာ္ဖုိ႕အတြက္ ပါးပါးလွီးသင့္တာလွီး၊ ဟင္းအုိးထဲထည့္ဖုိ႕အတြက္ ခ်င္း၊ စပါးလင္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ အတူေရာေထာင္းဖုိ႕လည္း ဖယ္သင့္တာဖယ္ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သြန္နီဥ ခပ္ေသးေသးေလးေတြကုိ မုန္႕ဟင္းရည္ထဲ ထည့္ခပ္ဖုိ႕ အခြံႏႊာေရေဆးျပီး သီးသန္႕ဖယ္ထားေပးပါ။
မုန္႕ဟင္းခါးအုိးထဲထည့္ခ်က္မယ့္ အဆာပလာေတြ ျပင္ထားျပီးရင္ေတာ့ ငါးအရုိးႏႊင္ပါေနာ္။ အသားေတြကုိ သီးသန္႕ဖယ္ထားျပီး ငါးအရုိးေတြကုိ ငရုတ္ဆံုေလးထဲအသာထည့္ေထာင္းျပီး အရုိးေတြကုိ ေရဇလံုေလးထဲထည့္ျပီး ေရငင္ယူပါေနာ္။ ပဲျပဳတ္တာႏူးျပီးဆုိရင္လည္း ပဲကုိ စကာနဲ႕တုိက္၊ ဒါမွမဟုတ္ ၾကိတ္စက္နဲ႕ၾကိတ္ေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတည္ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးထည့္၊ ျပီးေတာ့ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ၾကက္သြန္ျဖဴေတြထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ဆီခ်က္ေၾကာ္ပါ။ ဆီခ်က္ေၾကာ္ေနစဥ္မွာ ေမႊရင္းနဲ႕ ၾကက္သြန္အေရာင္ေလးရဲလာျပီဆုိရင္ မီးပိတ္၊ ဆီခ်က္အုိး မီးဖုိေပၚကခ်ျပီး ဆီအပူရွိန္နဲ႕ ဆီခ်က္က်က္ ေအာင္ထားလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ပန္းကန္လံုးေလးထဲ ဆီခ်က္ေတြကုိ ေျပာင္းထည့္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ဒယ္အုိးထဲကုိ ဆီေလးနည္းနည္းထပ္ျဖည့္ျပီး ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီခ်င္းစပါးလင္ထဲက သံုးပံုႏွစ္ပံုကုိ အရုိးႏႊင္ျပီးသား ငါးသံုးပံုႏွစ္ပံုျဖင့္ေရာကာ ဆီသတ္ျပီး သီးသန္႕ဖယ္ေပးပါေနာ္။
မုန္႕ဟင္းရည္အုိးျပင္ရေအာင္ေနာ္ ႕ ႕ ႕ အုိးထဲမွာ ငါးျပဳတ္ရည္ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ေရထပ္ထည့္ပါ။ ကုလားပဲႏွစ္ႏွင့္ ဆီမသတ္ဘဲ ဖယ္ထားေသာ ငါးႏွင့္စပါးလင္ဂ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိထည့္ျပီးတည္ေပးပါ။ ဆား၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႕ထည့္ပါ။ ပြက္ပြက္ဆူလာလွ်င္ ဆီသတ္ထားေသာ ငါးမ်ားကုိထည့္ပါ။ ဟင္း အေပါ့အငံကုိ ျမည္းၾကည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီအစိမ္းေလးမ်ားကုိ ထည့္ပါ။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ငရုတ္ေကာင္း မႈန္႕အနည္းငယ္ထည့္ပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕ဟင္းရည္အုိးရျပီ။
ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ မုန္႕ဖတ္၀ယ္ရတာ လြယ္တယ္ေလ။ ျပည္ပက ေမာင္ႏွမမ်ားအတြက္ မုန္႕ဖတ္ျပဳတ္ဖုိ႕က ပထမဦးဆံုးအုိးထဲမွာ ေရထည့္ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါ။ မုန္႕ဖတ္ရဲ႕အေပ်ာ့အမာကုိ မသိေသးတဲ့အတြက္ ပထမအၾကိမ္တြင္ မုန္႕ဖတ္အနည္းငယ္သာထည့္ျပဳတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္မုန္႕ဖတ္ကုိေမႊေပးပါ။ မေမႊမိရင္ မုန္႕ဖတ္ေတြပူးကပ္သြားျပီး မနပ္ဘဲ စားမရျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္။ သတိထားျပီး မုန္႕ဖတ္ကုိျပဳတ္ျပီး ေရေအးေအးျဖင့္ ေဆးပါ။ စကာနဲ႕စစ္သည့္အခါ မုန္႕ဖတ္ေအးေနေအာင္ ေရေဆးျပီးမွ စစ္ပါ။ မုန္႕ဖတ္ကို သတိထားျပဳတ္ပါ။မုန္႕ဖတ္ေအးသည္အထိ ေရေဆးရန္သတိျပဳပါ။ အေႏြးဓာတ္က်န္ေနပါက မုန္႔ဖတ္မ်ား ပူးသြား ျပီး စားမေကာင္းျဖစ္တတ္ပါတယ္ေနာ္။
နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ပဲသီးတုိ႕ကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ အေလာေတာ္လွီးထားပါ။ ၾကက္ဥျပဳတ္မ်ား လွီးထားပါ။ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕မ်ားျပင္ထားပါ။ ငံျပာရည္ခ်ထားပါ။ သံပုရာသီးမ်ားစိတ္ထားေပးပါ။ ကုိယ္ႏွစ္သက္မယ့္အရသာျဖစ္ေအာင္ ျပင္ဆင္ျပီးစားေပါ့ေနာ္။
မုန္႕ပြဲျပင္ဖုိ႕ ပန္းကန္တစ္လံုးယူ၊ မုန္႕ဖတ္ထည့္၊ ဟင္းရည္ပူပူေလးထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ အေပၚကေန ဆီခ်က္ထည့္၊ နံနံပင္၊ ပဲသီး၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕၊ ဘဲဥ၊ ကၽြန္မက ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ၾကိဳက္သူမုိ႕ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ထည့္၊ ငံျပာရည္ေလး နည္းနည္းထည့္၊ သံပုရာရည္ေလးညွစ္ထည့္လုိက္ပါတယ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ေမာ္လျမိဳင္မုန္႕ဟင္းခါးေလးရပါျပီေနာ္။ ငါးျပဳတ္ဟင္းရည္ ခ်ဳိခ်ဳိေလးနဲ႕ ေမာ္လျမိဳင္မုန္႕ဟင္းခါး ရပါျပီေနာ္။

5 comments:

  1. oh..ho..i like it very much..
    thanx..so much :))

    ReplyDelete
  2. မုန္႔ဟင္းခါးကို ပဲေတာင့္ရွည္နဲ႔ စားရတာ ႀကိဳက္တယ္ဗ်...

    ReplyDelete
  3. စားခ်င္တယ္ မလုေရ။ ေမာ္လျမိဳင္မုန္႕ဟင္းခါးေရာ၊ ဖားအံတပင္တိုင္ မုန္႕ဟင္းခါးေရာ။ ေျပာရင္းသြားရည္က်လာျပီ။

    ReplyDelete
  4. သံုးမိ်ဳးစလံုး...လာဖတ္သြားပါတယ္..။
    ျငဳပ္ေကာင္းမုန္႔ဟင္းခါးက အထူးအဆန္းပဲ..။
    ပဲမွဳန္႔ ဆန္မွဳန္႔မပါလို႔.။
    ဒါမဲ့ ေအာက္ဆံုးမွာ ေရးထားတာေတာ့ ဆန္မွဳန္႔(သို႔)ေရႊၾကည္မွုန္႔
    ထည့္ခ်င္ရင္ ထည့္လို႔ရတယ္လို႔ေတာ့..။
    အားလံုးအတြက္ ေက်းဇူးပါ.။

    ေပါက္

    ReplyDelete