Thursday, May 1, 2008

သာေခြယုိင္


စားလုိ႕ရပါျပီေနာ္

ကၽြန္မေမာင္ႏွမေတြထဲက ဦးေမာင္သုိက္က ေမာ္လျမိဳင္အလြမ္းေျပ သာေခြယုိင္လုပ္ေကၽြးပါဦးလုိ႕ ေျပာထား တာမုိ႕ ဒီေန႕ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမအားလံုးကုိ သာေခြယုိင္ လုပ္ေကၽြးပါရေစေနာ္။ ေမာ္လျမိဳင္အေခၚ သာေခြယုိင္လုိ႕ ဆုိေပမယ့္ ကၽြန္မရဲ႕ဦးေလးတစ္ေယာက္က သူတုိ႕ေဒသမွာ နန္ကထိလုိ႕ေခၚတယ္တဲ့။ ျမိတ္ဘက္က ေမာင္ေလးတစ္ေယာက္ကလည္း သူတုိ႕ဘက္က အေခၚက တစ္မ်ဳိးတဲ့ေလ။ အဲ့ဒီေတာ့ ေဒသေပၚ မူတည္ျပီး အေခၚအေ၀ၚ ကြဲသြားေပမယ့္ စားစရာဆုိ စားမယ္ ၀ါးမယ္ဆုိတာခ်ည္းပဲမုိ႕ သာေခြယုိင္ဆုိတဲ့ နာမည္ေလးနဲ႕ပဲ ဒီပုိ႕စ္မွာ အမည္ေပးပါရေစေနာ္။
သာေခြယုိင္လုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ သာကူ၊ ေကာက္ညွင္း၊ ဒူးရင္းသီး၊ အုန္းႏုိ႕၊ သၾကားနဲ႕ ဆားအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။ ဒီမုန္႕ကေတာ့ လုပ္ရတာ အရမ္းလြယ္တယ္ေနာ္။


(၁) သာကူျပင္လုပ္နည္း
သာကူျပင္လုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ သာကူ ၂၅ က်ပ္သား၊ သၾကား ၁၀ က်ပ္သား၊ အုန္းႏုိ႕ရည္ ႏုိ႕ဆီဗူးတစ္ဗူး၊ ဆားအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။




သာကူျပင္


ပထမဦးဆံုး သၾကားကုိ ေရ (တစ္လီတာ)နဲ႕ သၾကားအရည္ေပ်ာ္ေအာင္ က်ဳိေပးပါ။ ပြက္ပြက္ဆူစရာ မလုိပါဘူးေနာ္။ သၾကားရည္ရလာျပီဆုိေတာ့မွ ေရစစ္နဲ႕ စစ္ျပီး သၾကားရည္ သန္႕ေအာင္ စစ္ယူပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ အုိးတစ္လံုးထဲကုိ သၾကားရည္ေတြထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚတင္၊ အုန္းႏုိ႕ရည္ထည့္၊ ဆားအနည္းငယ္နဲ႕ သန္႕စင္ျပီးသား သာကူေစ့ေတြကုိ ထည့္ျပီး သာကူမ်က္စိျဖဴျဖဴေလးေတြ ေပ်ာက္ခါနီးျဖစ္တဲ့အထိ က်ဳိေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ သာကူျပင္ထည့္မယ့္ ဗန္းထဲကုိ သၾကားရည္ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလးသုပ္လိမ္းလုိက္ျပီး သာကူက်ဳိေတြကုိ ေလာင္းထည့္ ျပီး အေအးခံလုိက္ပါေနာ္။ သာကူျပင္ေတြ ေအးသြားျပီဆုိရင္ေတာ့ အတံုးေလးေတြ လွီးထားလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ သာကူျပင္ရပါျပီေနာ္။

(၂) ေကာက္ညွင္း





ေကာက္ညွင္း




ေကာက္ညွင္းဆန္ ႏုိ႕ဆီဗူး (၂) ဗူးကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ထမင္းေပါင္းအုိးထဲထည့္ပါ။ ေကာက္ညွင္းအေပၚကေန ေရကုိ လက္တစ္ဆစ္နီးပါးထည့္ျပီး ထမင္းခ်က္တဲ့အတုိင္းခ်က္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိ ေကာက္ညွင္းခ်က္ရပါျပီ။

(၃) ဒူးရင္းသီး





ဒူးရင္းသီး





ဒူးရင္းသီးအလံုးလုိက္ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ခဲြထားျပီး ဒူးရင္းသီးပဲျဖစ္ျဖစ္ ၀ယ္ျပီးေတာ့ ဒူးရင္းသီးအသားသပ္သပ္ရေအာင္ ယူထားပါ။

(၄) အုန္းႏုိ႕ရည္



အုန္းႏုိ႕ရည္


အုန္းႏုိ႕ရည္ရယ္ဒီမိတ္ဗူးကုိ သံုးမယ္ဆုိရင္ ၄၀၀ ml အုန္းႏုိ႕ရည္တစ္ဗူးကုိ ေရသန္႕တစ္လီတာ၊ သၾကား ၂၅ သား၊ ဆား လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္းထည့္ျပီး အုန္းႏုိ႕ရည္ေဖ်ာ္ပါေနာ္။
(၅) မုန္႕ပြဲျပင္ဆင္ျခင္း





မုန္႕ပြဲျပင္ထားပံု




စားပဲြျပင္ဖုိ႕အတြက္ ပန္းကန္လံုးေလးထဲကုိ သာကူတံုးေလးေတြရယ္၊ ေကာက္ညွင္းရယ္၊ ဒူးရင္းသီးေတြထည့္ျပီး အုန္းႏုိ႕ရည္ဆမ္းပါ။ ေအးေအးေလးစားခ်င္ရင္ ေရခဲတံုးေလးေတြပါ ထည့္ျပီးစားပါေနာ္။ ခ်ဳိအီဆိမ့္ေမႊးေလးမုိ႕ တစ္ပြဲကုိ မနည္းကုန္ေအာင္ စားရပါတယ္။ ကၽြန္မတူမေလးကေတာ့ အစားပုတ္လြန္းျပီး ေကာက္ညွင္းကုိလည္း သိပ္ၾကိဳက္တာမုိ႕ ၃ ပြဲကုန္ေအာင္စားတယ္ ႕ ႕ ႕႕ အံ႔ေရာ ႕ ႕ ႕ ဒါေပမယ့္ သူတုိ႕ေလးေတြ စားႏုိင္လုိ႕ ကၽြန္မလည္း တစ္မ်ဳိးျပီးတစ္မ်ဳိး လက္စြမ္းျပႏုိင္ျပီး ဘေလာ့ဂ္ေပၚ တင္ခြင့္ရွိတာမဟုတ္လားလုိ႕ ေတြးရင္း ျပံဳးမိေနေလရဲ႕ေလ ႕ ႕ ႕

4 comments:

  1. Hay!!!!! :P :P :P မလုလုေရ... သာေခြယိုင္ ၀ိုက္သြားတယ္ဗ်။

    ReplyDelete
  2. ျမိတ္မွာလည္း သာေခြယုိင္ပဲေခၚတာပါ။ ဒါေပမဲ႕ ဒီလိုေတာ႕ဟုတ္ဘူး ေကာက္ညွင္းအမဲနဲ႕....

    ReplyDelete
  3. သာကူက ျကိဳျပီး ဗန္းထဲ ထည္.ျပီး အေအးခံလုိက္ေပမယ္.
    ေနာက္ဆံုး ေတာ...
    လွွီးလုိ.လည္းမရဘူး.
    အားလံုး ရြဲေစာင္းျပီး ေနာက္ဆံုး
    ဇြန္းနဲ.ခတ္စားရလုိ.ဘဲ ရတယ္..
    တစ္ခုခု လုိေနတယ္နဲ.တူတယ္ေနာ္..
    အဲလုိ အတံုးေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ ဘယ္လုိ လုပ္ရလညး္ဟင္
    အေျကာင္းျပန္ပါေနာ္...ျပန္လာဖတ္မယ္ေနာ္...

    ReplyDelete
  4. အမသိတဲ႔ သာေခြယိုင္ဆိုတာ ေကာက္ညွင္းငခ်ိတ္ကို အုန္းႏို႔နဲ႔ လုပ္ထားတာကို ေခၚတာပါ..။ ဘိတ္အစားအစာဆုိင္မွာ ပထမဆံုးစားဖူးတာပါ..။ ဘယ္ဟာက အမွန္လဲေတာ႔ မသိေတာ႔ပါဘူး..။

    ReplyDelete