Sunday, April 27, 2008

ၾကက္ဆီထမင္း



ၾကက္ဆီထမင္းကုိ ခ်ဥ္ျခင္းတက္ေနတဲ့ ကၽြန္မညီမေလးတစ္ေယာက္နဲ႕ အကုိတစ္ေယာက္အတြက္ ဒီပုိ႕စ္ေလး တင္ပါရေစဦးေနာ္။ ၾကက္ဆီထမင္းဆုိတာကုိ ကၽြန္မ လြန္ခဲ့တဲ့ ၅ ႏွစ္ေလာက္က စျပီး စားဖူးတာပါ။ စစခ်င္းစားဖူးခါစတုန္းကေလ ဘယ္လုိအရသာလဲဆုိတာကုိ ကၽြန္မ မခံစားတတ္ဘူး။ ေနာက္ပုိင္း ကၽြန္မ သူငယ္ခ်င္းက ကၽြန္မကုိ မၾကာခဏ လုပ္ေကၽြးေတာ့မွပဲ ၾကက္ဆီထမင္းကုိ အရသာခံစားတတ္သြားေတာ့တယ္။
ၾကက္ဆီထမင္းလုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၾကက္သား၊ ၾကက္အဆီျပင္၊ ရွမ္းဆန္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ သခြါးသီး၊ နံနံပင္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ သၾကားအနည္းငယ္နဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ၾကက္တစ္ေကာင္လံုးက အထဲက ကလီစာေတြ ထုတ္ပစ္ျပီး ရင္အုပ္ပုိင္း၊ ေပါင္ပုိင္းနဲ႕ အသားမ်ားတဲ့ အပုိင္းေတြကုိ သပ္သပ္၊ အရုိးပုိင္းေတြကုိ သပ္သပ္ခြဲထုတ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ၾကက္သားအားလံုးကုိသန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲတုိ႕နဲ႕ နယ္ျပီး ႏွပ္ေပးထားပါေနာ္။ ၾကက္အဆီျပင္ ကုိလည္း သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးေပးထားပါေနာ္။

ရွမ္းဆန္ႏုိ႕ဆီဗူး ၂ ဗူးကုိလည္း ေသခ်ာစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ခ်င္းတုိ႕ကုိလည္း အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ၾကက္သြန္နီကုိ မထူမပါးလွီးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဓားျပားရုိက္ျပီး၊ ခ်င္းကုိ ခပ္ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးထားပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ ၾကက္သားေရာအရုိးေတြကုိပါ အုိးတစ္လံုးထဲထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရုိက္နဲ႕ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ခ်င္းေတြကုိထည့္ ေရစပ္စပ္ေလးထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚတင္ျပီး ျပဳတ္ေပးပါေနာ္။ ပထမ လံုးရည္ခမ္းတာနဲ႕ ၾကက္သားအသားတံုးေတြကုိ ဆယ္ယူျပီး က်န္တဲ့ ၾကက္ရုိးေတြထဲကုိ ေရထပ္ထည့္ျပီး ႏူးေအာင္ျပဳတ္ေပးပါေနာ္။
ၾကက္ရုိးျပဳတ္ထားတဲ့အခ်ိန္မွာ ဒီဘက္မီးဖုိမွာ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီနည္းနည္းထည့္၊ ဆီပူလာရင္ ၾကက္အဆီျပင္ကုိထည့္ေၾကာ္ျပီး ၾကက္ဆီထုတ္ယူပါ။ ရလာတဲ့ ၾကက္ဆီေတြထဲကုိ မထူမပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ၾကက္သြန္နီႏြမ္းတာနဲ႕ ဆီထဲကုိ ဆန္ထည့္ျပီး ေလွာ္ပါေနာ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္ေလာက္ဆုိရင္ ၾကက္ရုိးျပဳတ္အုိးကလည္း ပြက္ပြက္ဆူျပီေနာ္။
Rice cooker ကုိယူျပီး ၾကက္ဆီနဲ႕ ေလွာ္ထားတဲ့ဆန္ထည့္၊ ျပီးေတာ့ ၾကက္ရုိးျပဳတ္ ႏုိ႕ဆီဗူး ၂ ဗူးခဲြေလာက္ထည့္ျပီး တည္ပါေနာ္။ ထမင္းေပ်ာ့သြားလို႕မျဖစ္ဘူးေနာ္။ ထမင္းအုိးတည္ထားတဲ့အခ်ိန္မွာ အခုနက ဆယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားအသားတံုးေတြကုိ ဆီပူပူထဲမွာ ထည့္ေၾကာ္ပါေနာ္။ တခ်ဳိ႕က ေၾကာ္တာမၾကိဳက္ေတာ့ ၾကက္သားေတြကုိ ထမင္းေပါင္းအုိးထဲမွာ ထမင္းက်က္ခါနီးထည့္ျပီး အပူနဲ႕ ျပန္ႏွပ္တယ္၊ ျပန္ေပါင္းတယ္။ ၾကက္သားအေပၚကေန ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ေလးျဖဴးျပီးေတာ့ေပါ့။ တခ်ဳိ႕ကလည္း ၾကက္ကင္နဲ႕ စားၾကတယ္။ ကုိယ့္အၾကိဳက္ေပၚ မူတည္ျပီး ကြဲပါတယ္။ ကၽြန္မကေတာ့ ၾကက္သားကုိ ထမင္းေပါင္းအုိးထဲ ျပန္ေပါင္း လုိက္တာပဲ။ ျမန္လည္းျမန္တယ္ေလ။ အလုပ္လည္း မမ်ားေတာ့ဘူးေပါ့။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ထမင္းကုိ ပုံစံခြက္ေလးနဲ႕ျဖစ္သြားေအာင္ပန္းကန္လံုးေလးထဲ ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ကုိယ္ျပင္ခ်င္တဲ့ ပန္းကန္ျပားေပၚ ေမွာက္ခ်လုိက္၊ ၾကက္သားေလးတစ္တံုး ေဘးနားမွာထည့္၊ ျပီးေတာ့ သခြါးသီး၊ နံနံပင္တုိ႕ထည့္ျပီး အလွဆင္၊ အခ်ဥ္ရည္ကုိေတာ့ ကုိယ္ႏွစ္သက္မယ့္ အခ်ဥ္ေလးနဲ႕ တဲြျပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္။ အရည္ေသာက္အေနနဲ႕ကေတာ့ ၾကက္ရုိးျပဳတ္ေလးထဲ တုိဟူးနဲ႕ မႈိေလးခပ္ျပီး သံုးေဆာင္ေပါ့ေနာ္။
အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ျခင္းတပ္ေနၾကတဲ့ ဟုိေမာင္ႏွမႏွစ္ေယာက္ ေက်နပ္ေလာက္ျပီလုိ႕ ထင္ပါတယ္ ေနာ္။ ေလာေလာဆယ္ ၾကက္ဆီထမင္းဓာတ္ပံု မရွိေသးပါ။ အင္တာနက္က ရတဲ႔ပုံေလးပဲတင္ထားပါတယ္။ ဆုိင္ေတြမွာ ခ်က္တဲ့နည္းနဲ႕ေတာ့ နည္းနည္းကြဲလြဲမယ္ထင္ပါတယ္။

4 comments:

  1. အမလုလုရွင့္
    ႀကက္အဆီျပင္ဆိုတာဘာကိုေခၚတာပါလဲ.မသိလို႕ေျပာေပးပါေနာ္.. ေက်းဇူးတင္ပါတယ္.

    ReplyDelete
  2. ညီမေလးျဖဴေရ
    ၾကက္အဆီျပင္ဆုိတာ ၾကက္၀၀ဆူဆူေတြကို ၀ယ္မိတဲ့အခါက်ရင္ ၾကက္သားနဲ႕ ၾကက္အေရခြံၾကားမွာ အဆီျပင္ ဆင္စြယ္ေရာင္အျပင္လုိက္ အဖတ္လုိက္ေလးေတြပါလာတာကို ေခၚတာပါေနာ္။ အထူးသျဖင့္ အသားစားၾကက္ေတြ၀ယ္တဲ့အခါ ၾကက္အဆီျပင္ေတြ ပါေလ့ရွိပါတယ္ေနာ္။ အဲ့ဒါကုိ ေျပာခ်င္တာပါေနာ္။ ရလားမသိဘူးေနာ္ ညီမေလးေရ။

    ReplyDelete
  3. ညီမေလးျဖဴေရ
    ၾကက္အဆီျပင္ဆုိတာ ၾကက္၀၀ဆူဆူေတြကို ၀ယ္မိတဲ့အခါက်ရင္ ၾကက္သားနဲ႕ ၾကက္အေရခြံၾကားမွာ အဆီျပင္ ဆင္စြယ္ေရာင္အျပင္လုိက္ အဖတ္လုိက္ေလးေတြပါလာတာကို ေခၚတာပါေနာ္။ အထူးသျဖင့္ အသားစားၾကက္ေတြ၀ယ္တဲ့အခါ ၾကက္အဆီျပင္ေတြ ပါေလ့ရွိပါတယ္ေနာ္။ အဲ့ဒါကုိ ေျပာခ်င္တာပါေနာ္။ ရလားမသိဘူးေနာ္ ညီမေလးေရ။

    ReplyDelete
  4. ဟုတ္ကဲ့အမလုလု..
    ဒီမွာရွာႀကည္႕လိုက္မယ္..
    ဟင္းမခ်က္တတ္တဲ့ညီမေလး.အမခ်က္တဲ့ဟင္းေတြႀကည္႕ပီးအျမဲခ်က္ေနတာ..အားေပးေနတယ္ေနာ္အမ
    ေက်းဇူးအမ..

    ReplyDelete