Monday, April 21, 2008

ပိႏၷဲသီးၾကက္ရုိးဟင္း


အခုလုိေႏြရာသီမွာ ပိႏၷဲပင္မွာ အသီးေတြ တန္းစီလုိ႕ သီးေနလုိက္ၾကတာ အစီအရီ
႕ ႕ ႕ ပိႏၷဲသီးမွည့္သြားရင္ အိမ္မာအသီးက စားရတာ အရသာရွိလြန္းလုိ႕ ရပ္လုိ႕
မရႏုိင္ျဖစ္ရေပမယ့္ အိမ္ေပ်ာ့အသီးအမွည့္ဆုိ စားရခက္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မုိ႕
ပိႏၷဲသီးအိမ္ေပ်ာ့ကုိ သီးကင္းအရြယ္မွာ ပိႏၷဲကြင္းအျဖစ္ အစိမ္းအကြင္းလုိက္
လွီးျပီး တုိ႕တတ္ၾကသလုိ ပိႏၷဲသီးအလံုးလုိက္ကုိ အဖန္ရည္ေတြ ထြက္ေအာင္
ျပဳတ္ပစ္ျပီးေတာ့မွ အျပင္က အခြံလႊာကုိ လွီးထုတ္ျပီး အထဲက အသားေတြကုိ
ဟင္းခ်က္စားတတ္ၾကပါေသးတယ္ေနာ္။ ပိႏၷဲသီးကုိ တာလေပါဟင္း၊ ရခုိင္ဟင္း၊
မြန္ဟင္း စသျဖင့္ အမ်ဳိးမ်ဳိး ခ်က္စားတတ္ၾကတဲ့အထဲက အခု ပိႏၷဲသီးကုိ
ၾကက္ရုိးနဲ႕ ဆီက်န္ေရက်န္ ခ်က္ေလး ခ်က္ေကၽြးပါရေစေနာ္။
ပိႏၷဲသီးၾကက္ရုိးးဟင္းခ်က္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ပိႏၷဲသီး၊
ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊
ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ဆား၊ သၾကား၊
အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕ပါေနာ္။
ပိႏၷဲသီးအလံုးလုိက္က အညွာေခၽြျပီး အေစးေတြ ထြက္ႏုိင္သေလာက္ ထြက္ေအာင္
အသီးကုိ ေဇာက္ထုိး ထားထားေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ အုိးတစ္လံုးထဲ ေရထည့္၊
ပိႏၷဲသီးထည့္ျပီး အဖန္ေရေတြထြက္ေအာင္ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ျပဳတ္ေပးပါ။
ျပီးေတာ့့မွ ပိႏၷဲသီးကုိ ဆယ္ယူျပီး အေအးခံထားပါေနာ္။
အေအးခံထားတဲ့အခ်ိန္မွာ ၾကက္သားကုိ ကုိင္ပါမယ္ေနာ္။ ၾကက္တစ္ေကာင္လံုးကုိ
အေမႊးအမွ်င္ေတြ စင္ေအာင္ ႏႈတ္၊ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆး၊ ထက္ျခမ္းခြဲျပီး
ဗုိက္ထဲက အသည္းအျမစ္နဲ႕ အူေတြကုိ ထုတ္ယူ၊ အဆုတ္ေတြခြါပစ္၊ အေတာင္ပံ၊
ေျခေထာက္၊ ေခါင္း၊ လည္ပင္းရုိး၊ ေျခသလံုးရုိး၊ ေက်ာရုိး စတာေတြကုိ
သပ္သပ္ခုတ္ယူျပီး အသားေတြကုိေတာ့ ျပဳတ္ေၾကာ္ေလး လုပ္ရေအာင္
ဖယ္ထားေပးပါေနာ္။ ကုိင္ျပီးသား ၾကက္ အရုိးအသားေတြကုိ သီးသန္႕စီ
ပန္းကန္ထဲထည့္ျပီးေတာ့ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ငံျပာရည္ေလးနဲ႕ အရသာ
ခပ္ျပင္းျပင္းေလးရေအာင္ နယ္ေပးထားပါေနာ္။

အေအးခံထားတဲ့ ပိႏၷဲသီးကုိ မကုိင္ခင္ ဓားမွာ ဆီသုတ္ျပီးေတာ့မွ ပိႏၷဲခြံကုိ
ႏႊာပစ္ပါ။ အေစးေတြ ဓားမွာ တုိက္ရုိက္ကပ္ေနတာ မရွိရေအာင္ ဆီသုတ္တာပါေနာ္။
တစ္ေရပဲ ျပဳတ္ထားတဲ့ ပိႏၷဲသီးဟာ မေပ်ာ့မမာေလးနဲ႕မုိ႕ လွီးရတာ
အဆင္ေျပေစပါတယ္ေနာ္။ ပိႏၷဲခြံေတြ ႏႊာျပီးျပီဆုိရင္ ပိႏၷဲသီးေတြကုိ
လက္တစ္လံုး အထူေလာက္ အ၀ုိင္းလုိက္ လွီးခ်ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ
အေနေတာ္အရြယ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးျဖတ္ေပးပါေနာ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိလည္း ေရေဆး၊ ထက္ျခမ္းျခမ္းျပီး ခပ္ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္
လွီးေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီနဲ႕ ခ်င္းတုိ႕ကုိလည္း အခြံႏႊာေရေဆးထားပါ။
ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕အနည္းကုိ ယူ၊ ေရေလးနည္းနည္းနဲ႕ ေရာစပ္ျပီး ငရုတ္ဆံုထဲ
ထည့္ပါ။ ျပီးရင္ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိ တစ္ခုျပီးတစ္ခု
ထည့္ေထာင္းေပးပါ။
အားလံုး အသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊
ဆီေလးနည္းနည္းထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးခပ္၊ ေထာင္းထားတဲ့
ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ေတြဆီထည့္သတ္၊ ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာျပီဆုိရင္ေတာ့ လွီးထားတဲ့
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိထည့္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးေၾကတဲ့အထိ ေမႊျပီး ဆီသတ္ေပးပါေနာ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေၾကျပီဆုိရင္ေတာ့ နယ္ထားတဲ့ ၾကက္ရုိးေတြကုိထည့္ေမႊျပီး
လံုးေပးပါေနာ္။ ၾကက္သားထဲကအေရေတြခမ္းေအာင္ အဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါေနာ္။
လံုးရည္ခမ္းျပီဆုိရင္ေတာ့ လွီးထားတဲ့ ပိႏၷဲသီးေတြပါ အတူေရာထည့္ျပီး
သမေအာင္ ေမႊ၊ ျပီးေတာ့ အသားျမဳပ္တဲ့အထိ ေရထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕
တည္ေပးပါ။ ၾကက္သားေရာ ပိႏၷဲသီးေရာ အႏူးညီေအာင္ တည္ျပီးရင္ေတာ့
အရသာအေပါ့အငံျမည္းျပီး ဆီက်န္ေရက်န္ေလးနဲ႕ ဟင္းအုိးခ်ေပးပါေနာ္။
အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ နယ္ဖတ္စားလုိရတဲ့ ပိႏၷဲသီးၾကက္ရုိးဟင္းေလး ရပါျပီေနာ္။

1 comment:

  1. Thanks ma lu .....i will try....
    hopefully i will like so mush ....:-)

    ReplyDelete