Wednesday, February 27, 2008

ငါးပိရည္က်ဳိနဲ႕ တုိ႕စရာ









ငါးပိရည္က်ဳိကုိ ျမန္မာလူမ်ဳိးေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားၾကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ အနံ႕မခံႏုိင္လုိ႕ မၾကိဳက္တတ္ၾကပါဘူး။ ၾကိဳက္တတ္တဲ့သူေတြ ႏုိင္ငံရပ္ျခားေရာက္ခဲ့ရင္ ငါးပိရည္က်ဳိကုိ အလြယ္တကူ၀ယ္လုိ႕ မရႏုိင္လုိ႕ ငါးပိရည္က်ဳိ မစားရတာလည္း ရွိပါေသးတယ္။ အဲ့ဒီေတာ့ ႏုိင္ငံရပ္ျခားမွာေရာက္ေနတဲ့ ျမန္မာေတြ ငါးပိရည္က်ဳိကုိ ကုိယ္တုိင္လုပ္လုိ႕ရေအာင္ နည္းေလးမွ်ေ၀လုိက္ပါရေစေနာ္။

ငါးပိရည္က်ဳိ ျပဳလုပ္နည္း ႕ ႕ ႕
ငါးပိရည္က်ဳိလုပ္မယ္ဆုိရင္ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ငါးစင္ရုိင္းငါးပိရည္က်ဳိ၊ ငါးခူငါးပိရည္က်ဳိ၊ ငါးရံ႕ ငါးပိရည္က်ဳိဆုိျပီး လုပ္ၾကသလုိ ငါးေလးငါးပိရည္က်ဳိ၊ ငါးၾကီးငါးပိရည္က်ဳိဆုိျပီးေတာ့လည္း ေခၚၾကပါတယ္ေနာ္။
ငါးပိရည္က်ဳိလုပ္ဖုိ႕အတြက္ အဲ့ဒီငါးေတြမွမဟုတ္ပါဘူး။ ဂ်ပန္မွာေနတုန္းကေတာင္ ပင္လယ္ငါးနဲ႕ ငါးပိရည္က်ဳိ လုပ္ပါေသးတယ္ေနာ္။ အဲ့ဒီေတာ့ ငါးပိရည္က်ဳိကုိ လုပ္ဖုိ႕အတြက္ ငါးအေကာင္အရြယ္ေတာ္ေလာက္ေလးေတြ၀ယ္ျပီး ဆားနဲ႕နယ္ျပီး ေရစစ္ေအာင္ ဇကာထဲထည့္ျပီး ၂ ရက္ေလာက္ ေနပူထဲမွာ လွန္းထားေပးပါေနာ္။ ငါးထဲက အရည္ေတြ စစ္သြားျပီးဆုိရင္ေတာ့ ငါးေတြကုိ ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္ေထာင္းပါ။ ငါးအေကာင္ေသးတယ္ဆုိရင္ေတာ့ ေထာင္းစရာမလုိပါဘူး။ ငရုတ္ဆံုမရွိလည္း ငါးကုိ ၾကြပ္ၾကြပ္အိတ္နဲ႕ အထပ္ထပ္ထုပ္၊ ျပီးေတာ့ အေပၚကေန ဆာလာအိတ္ထုပ္ျပီးေတာ့မွ အျပင္ကေန ေက်ာက္တံုးနဲ႕ ထုေပးပါ။ ငါးပိရည္က်ဳိ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္စားခ်င္ရင္ေတာ့ ဆန္ကြဲ (ဆန္) ကုိ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္က်ဳိျပီး ေထာင္းျပီးသားငါးနဲ႕ ေရာနယ္ျပီး အုိးသိပ္ပါ။ ပလတ္စတစ္ဗူး၊ ဖန္ပုလင္းၾကီးေတြနဲ႕လည္း ထည့္သိပ္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ ငါးခ်ည္းသပ္သပ္သိပ္ရင္ေတာ့ ပုိစားေကာင္းပါတယ္ေနာ္။ ဒါေပမယ့္ ငါးပိရည္က်ဳိလုိက္ရင္ အရည္က်ဲက်ဲျဖစ္ေနတတ္လုိ႕ပါေနာ္။ ငါးပိသိပ္တဲ့အခါ ပုလင္းအျပည့္ ဗူးအျပည့္ ထည့္မသိပ္ရပါဘူး။ ပုလင္းရဲ႕ ေလးပံုသံုးပံုေလာက္ထိပဲ သိပ္ျပီး အေပၚကေန ပလတ္စတစ္ေလးအုပ္ျပီးေတာ့မွ အဖံုးဖံုးပါေနာ္။ ျမန္မာအယူမွာေတာ့ ပင္လယ္မွာ ေရတက္ရက္ေတြဆုိရင္ ငါးပိအုိးမွာလည္း ေရေတြထြက္လာျပီး ေရက်ရက္ေတြမွာ ငါးပိအုိးထဲမွာလည္း ေရမရွိဘူးလုိ႕ ဆုိၾကပါတယ္ေနာ္။ ငါးပိကေတာ့ ၾကာေလ ငါးက နပ္ေလေလ ျဖစ္ျပီး စားရတာ အရသာပုိရွိလွပါတယ္ေနာ္။


ငါးပိရည္က်ဳိခ်က္နည္း
ေရက်ဳိငါးပိကုိ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီးနႏြင္းမႈန္႕ေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလးရေအာင္ က်ဳိေပးပါေနာ္။ သံုးခြက္တစ္ခြက္တင္က်ဳိရင္ေတာ့ ငါးပိရည္ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလးရျပီး အရသာလည္း ေကာင္းလွပါတယ္ေနာ္။

ငါးပိရည္ေဖ်ာ္နည္း
ငါးပိရည္ကုိ အမ်ဳိးမ်ဳိး ေဖ်ာ္တတ္ၾကပါတယ္။ အခု ကြၽန္မလည္း ကြၽန္မတုိ႕မိသားစုထဲမွာ ေဖ်ာ္ေလ့ရွိတဲ့ နည္းေလးေတြကုိ မွ်ေ၀လုိက္ပါတယ္ေနာ္။
ပထမနည္းကေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြကုိ သီတံေလးမွာသီျပီးေတာ့ မီးအံုးပါ။ ဒါမွမဟုတ္ရင္ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြကုိ ေရေဆး၊ အညွာေျခြျပီးေတာ့ ဒယ္အုိးထဲေရေလျမဳပ္ရံုထည့္ျပီး ျပဳတ္ပါ။ ေရခမ္းခါနီးက်ရင္ ေယာက္မေလးနဲ႕ ေမႊေပးပါ။ အဲ့ဒီလုိလုပ္ရင္ အေညွာ္လည္း မမိသလုိ ဗုိက္နာမွာလည္း မစုိးရေတာ့ဘူးေလေနာ္။ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ၾကက္သြန္နီေလးေတြကုိလည္း မီးအံုးလုိက္ပါ။ ျပည္ပေရာက္ေနသူေတြကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ ဂက္စ္မီးဖုိမွာ အသားငါးကင္တဲ့ေနရာေလး ပါတတ္ပါတယ္။ အဲ့ဒီေနရာမွာထည့္ျပီး ကင္လုိက္ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ငရုတ္ဆံု ဒါမွမဟုတ္ ၾကိတ္စက္ထဲကုိ ပုဇြန္ေျခာက္ ဒါမွမဟုတ္ ငါးကင္ေလးထည့္ပါ။ ျပီးေတာ့ မီးအံုးထားတဲ့ ငရုတ္သီး ၾကက္သြန္ျဖဴနီစတာေတြနဲ႕ ေရာေထာင္းေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲကုိ က်ဳိထားတဲ့ ငါးပိရည္ကုိ အရုိးေလးစစ္ျပီးေတာ့ ထည့္၊ ေထာင္းထားတာေတြထည့္ျပီး ေမႊေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္းငါးပိရည္က်ဳိရပါျပီ။ လုိက္ဖက္တဲ့ တုိ႕စရာေတြကေတာ့ တညင္း၀က္မီးအံုး၊ ေရသရက္ကင္း၊ သရက္ကင္းရြက္၊ ေရကနေဖာ့၊ ကန္ဇြန္းရုိးနီအခ်ဥ္ျပဳတ္တုိ႕ပါေနာ္။ ျပည္ပေရာက္ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ေတာ့ သဘာ၀တုိ႕စရာ ရွားပါးတဲ့အတြက္ ဘရုိကုိလီျပဳတ္၊ မုန္လာဥျဖဴျပဳတ္၊ ခရမ္းသီးျပဳတ္၊ မုန္ညင္းရြက္ျပဳတ္တုိ႕နဲ႕ လုိက္ဖက္ညီလွပါေပတယ္။ ငါးကင္ေလးနဲ႕ခ်က္ထားတဲ့ ဗူးသီးဟင္းခါးေလးတစ္ခြက္ပါ၀င္ျဖည့္စြက္လုိက္ရင္ျဖင့္ တကယ့္ကုိ ျပည့္စံုသြားႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။

ဒုတိယနည္းကေတာ့ က်ဳိျပီးသားငါးပိရည္ကုိ ငရုတ္သီးအေလွာ္ေထာင္းေမႊးေမႊးေလးရယ္၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕ေလးနဲ႕ ရုိးရုိးေဖ်ာ္တာပါ။ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း၊ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းမ်ားနဲ႕ လုိက္ဖက္လြန္းလွပါတယ္ေနာ္။ တုိ႕စရာမ်ားအျဖစ္ ရံုးပတီသီးေရေႏြးေဖ်ာ၊ ေခြးေတာက္ရြက္ေရေႏြးေဖ်ာ၊ ခရမ္းသီးျပဳတ္၊ သခြပ္ပြင့္ျပဳတ္၊ မလႊပြင့္ျပဳတ္စတာနဲ႕နဲ႕ လုိက္ဖက္ပါတယ္ေနာ္။ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းမခ်က္လုိ႕ ဆီျပန္ဟင္းခ်ည္းအီေနခဲ့မယ္ဆုိရင္လည္း သရက္သီးအကင္း၊ မုန္လာဥခ်ဥ္ဖတ္၊ ပဲပင္ေပါက္ခ်ဥ္ဖတ္စတဲ့ ခ်ဥ္ဖတ္စံုနဲ႕ လုိက္ဖက္တဲ့ ငါးပိရည္မ်ဳိးပါရွင္ ႕ ႕ ႕

တတိယနည္းကေတာ့ သတ္သတ္လြတ္စားသံုးတဲ့ ေမာင္ႏွမမ်ားအတြက္ပါေနာ္ ႕ ႕ ႕ ကြၽန္မလုိ ေအာက္ျပည္ေအာက္ရြာမွာ ၾကီးျပင္းခဲ့သူေတြအတြက္ ငါးပိရည္မပါရင္ ထမင္းမစားတတ္ၾကပါဘူး။ အဲ့ဒီလူမ်ဳိးေတြ သတ္သတ္လြတ္စားတဲ့အခါ အခက္မၾကံဳရေလေအာင္ သတ္သတ္လြတ္ငါးပိရည္က်ဳိနည္းေလးကုိလည္း မွ်ေ၀ပါရေစဦးေနာ္။ ႕ ႕ ႕ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ဆုိတာ ငံျပာရည္လုိ႕ အမည္နာမ ေခၚဆုိၾကေပမယ့္ ပဲကေနထုတ္ထားတဲ့ ပဲရည္တစ္မ်ဳိးပါေနာ္။ အဲ့ဒီပဲငံျပာရည္အၾကည္ကုိ ပန္းကန္လံုးေလးထဲ တစ္ခါေဖ်ာ္စာေလာက္ေလး အသင့္အတင့္ထည့္၊ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴဓားျပားရုိက္ေလးထည့္၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႕ ေမႊးေမႊးေလးထည့္ျပီး ေမႊပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ သတ္သတ္လြတ္ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ပါေနာ္။ တကယ္လုိ႕ အခ်ဥ္ၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ မန္က်ည္းသီးအႏွစ္ေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ေဖ်ာ္ပါေနာ္။ ခ်ဥ္ခ်ဳိငံစပ္အရသာေလးနဲ႕ ထမင္းစားျမိန္မွာ ေျမၾကီးလက္ခတ္မလြဲပါေနာ္။ ပဲနီေလးၾကာဇံဟင္း၊ သတ္သတ္လြတ္ ဟင္းရြက္သုပ္ေလး၊ တုိ႕စရာအစံုနဲ႕ စားသံုးႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။

ေနာက္တစ္မ်ဳိးကေတာ့ ငါးပိရည္က်ဳိထဲကုိ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမီးအံုးေလး ဒါမွမဟုတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ေရခမ္းျပဳတ္ျပီး အႏွစ္ေတြကုိ ထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္း သုိ႕မဟုတ္ ငရုတ္သီးအေလွာ္ေထာင္းေမႊးေမႊးေလး ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာကုိ ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဓားျပားရုိက္ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေမႊေပးပါ။ အရသာခ်ဥ္ျဖဳန္းေလးနဲ႕ နယ္စားလုိ႕ ေကာင္းလွပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးၾကိဳက္တတ္တဲ့ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ပါေနာ္။ တုိ႕စရာကေတာ့ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ဂ်ဴးျမစ္၊ မာလာဖူး၊ သခြားသီးတုိ႕အျပင္ မိမိႏွစ္သက္ရာ အသီးအရြက္အစံုအလင္နဲ႕ စိတ္ၾကိဳက္ ထမင္းျမိန္ျမိန္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္ ႕ ႕႕

2 comments:

  1. Eek.. sarr chin tal.. sarr chin tal..

    ReplyDelete
  2. စားခ်င္ေနတာလုပ္နည္းသိသြားတ ဲ့အတြက္ ေက်းဇူးတင္လိုက္တာဗ်ာ

    ReplyDelete