Saturday, January 12, 2008

ေကာ္ျပန္႕ေၾကာ္

ဒီေန႕ စေနေန႕ပိတ္ရက္မုိ႕ ေကာ္ျပန္႕ေၾကာ္ ေၾကာ္စားၾကရေအာင္ေနာ္။ ေကာ္ျပန္႕ကုိ ေၾကာ္မစားခ်င္ရင္လည္း ေကာ္ျပန္႕စိမ္းလုိ လုပ္စားလုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။
ေကာ္ျပန္႕ေၾကာ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တာေတြကေတာ့ ေကာ္ျပန္႔ရြက္၊ မုန္လာဥနီ၊ ဘုိစားပဲ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပဲပင္ေပါက္၊ စိမ္းစားဥ၊ ၾကက္သား/၀က္သား၊ တရုတ္နံနံ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ တရုတ္မာဆလာ၊ ေကာ္မႈန္႕၊ ဆား၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ အခ်ဳိမႈန္႕နဲ႕ ဆီ တုိ႕ပါေနာ္။


ေကာ္ျပန္႕ရြက္ကုိေတာ့ တုိရွည္နဲ႕ ခပ္ဆင္ဆင္တူတဲ့ အာပံုကုိ သံုးမွာျဖစ္ပါတယ္။ ႏုိင္ငံရပ္ျခားေရာက္ေနသူေတြ ကေတာ့ rice paper ကုိ သံုးႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ အဆာအတြက္ကေတာ့ ၀က္သား ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္သားကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး ခပ္ႏုပ္ႏုပ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ စင္းေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတဲ့အသား၊ စိမ္းစားဥနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴတုိ႕ကုိ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲတုိ႕နဲ႕ နယ္ျပီးႏွပ္ထားေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ စိမ္းစားဥကုိလည္း အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ၀က္သားနဲ႕အတူ ႏုတ္ႏုတ္စင္းေပးထားပါ။ မုန္လာဥနီကုိ အခြံႏႊာေရေဆးျပီး ေသးေသးေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ လွီးထားေပးပါ။ ေဂၚဖီထုပ္ကုိလည္း ေသေသခ်ာခ်ာ ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးပါ။ ဘုိစားပဲကုိလည္း ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးထားေပးပါ။ ပဲပင္ေပါက္ကုိလည္း ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ေလးေထာင့္တံုးေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားေပးပါ။ တရုတ္နံနံကုိလည္း ေရေဆးျပီး မထူမပါးေလးေတြ လွီးထားေပးပါ။ ေကာ္မႈန္႕ကုိလည္း ေရနဲ႕ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ ေဖ်ာ္ေပးထားပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္ျပီး လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီး ႏြမ္းျပီဆုိတာနဲ႕ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတဲ့အသားေတြကုိထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ ျပီးရင္ လီွးထားတဲ့ မုန္လာဥနီ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ဘုိစားပဲနဲ႕ ပဲပင္ေပါက္တုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး မီးျပင္းျပင္းနဲ႕ ေၾကာ္ေပးပါ။ ဟင္းရြက္ေတြ အရည္မထြက္ေအာင္၊ အရမ္းမေပ်ာ္သြားေအာင္သတိထားျပီး ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ အေပါ့အငံျမည္း၊ မာဆလာနဲ႕ တရုတ္နံနံေလး အုပ္ျပီး အဆာအုိးကုိ ခ်လုိ႕ရပါျပီေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ အဆာေတြကုိ ဒယ္အုိးထဲကေန အဆာေတြကုိ ပန္းကန္ျပားၾကီးၾကီးတစ္ခ်ပ္ထဲ ခပ္ယူထားျပီး အေအးခံထားပါေနာ္။
ျပီးေတာ့မွ ေကာ္ျပန္႕ရြက္ေတြကုိ ခင္းျပီးေတာ့ အဆာေတြကုိ ဇြန္းနဲ႕ခပ္ျပီး အရွည္လုိက္ေလး ညီညီညာညာ ထည့္ေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့ ေကာ္ျပန္႕ရြက္ ေဘးႏွစ္ဘက္ကုိ အသာေလးေခါက္ျပီး အလ်ားလုိက္ေလး လိပ္ေပးပါ။ ေကာ္ျပန္႕လိပ္ေၾကာ္တဲ့အခါ ေျပထြက္မသြားေအာင္ ေကာ္ျပန္႕လိပ္အဆံုးနားမွာ ေကာ္ရည္ေလးနဲ႕သုပ္ျပီး လိပ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ မီးဖုိေပၚ ဆီအုိးတင္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ေကာ္ျပန္႕လိပ္ေတြကုိ ေၾကာ္ပါေနာ္။ အက်က္ညီေအာင္ေရာ၊ မတူးေအာင္ပါ သတိထားျပီး ေၾကာ္ပါေနာ္။
အခ်ဥ္အတြက္ေတာ့ chito ငရုတ္ရည္ေလးထဲကုိ ၾကက္သြန္ျဖဴေလး နည္းနည္းေထာင္းထည့္ျပီး ခ်င္းျခစ္ထားတာေလး နည္းနည္းထည့္လုိက္ပါတယ္။
အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ေကာ္ျပန္႕ေၾကာ္ ပူပူေႏြးေႏြးေလးနဲ႕ အခ်ဥ္ရည္ေလး တုိ႔ျပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီရွင္။

1 comment:

  1. အထု ဗိုက္ခ်ာေနတာ
    မလုလုဟာေတြ႔ပီး
    သားရည္ေတြ 2ပိသာေလာက္
    က်သြားတယ္
    ျပန္သုတ္ေပးေနာ္
    ဟီးးးးးးးးးးးးးး

    ReplyDelete