Sunday, January 6, 2008

မုန္႔ပိႏၷဲေစ့လုပ္စားရေအာင္

တစ္ေက်ာင္းတစ္ဂါထာ တစ္ရြာတစ္ပုဒ္ဆန္း ဆုိသလုိပဲ မုန္႕ပိႏၷဲေစ့လုိ႕ ေမာ္လျမိဳင္ကေခၚတဲ့ မုန္႕ကုိ ရန္ကုန္မွာေတာ့ မုန္႔ၾကာေစ့လုိ႕ေခၚပါတယ္။ ဒီေန႕ပိတ္ရက္ဆုိေတာ့ ကၽြန္မတုိ႕ေမာင္ႏွမေတြ စုျပီး မုန္႕ပိႏၷဲေစ့ လုပ္စားၾကရေအာင္ေနာ္။ အဲ့ဒီမုန္႕ကေတာ့ အလံုးေလးေတြ လံုးရမွာမုိ႕ ေမာင္ႏွမေတြ တက္ညီလက္ညီနဲ႕ ၀ုိင္းျပီး လံုးၾကမွ ျဖစ္မယ္ေနာ္။ အဲ့ဒီေတာ့ မုန္႕လံုးေလးေတြ လံုးဖုိ႕အတြက္ တန္းစီၾကပါ။ အဲ ႕ ႕ ႕ တစ္ခုေတာ့ ၾကိဳေျပာမယ္ေနာ္ လက္ေဆးလာခဲ့ေနာ္ ႕ ႕ ႕ ႕ မုန္႕၀ုိင္းလံုးဖုိ႕အတြက္ ပထမဆံုးဘယ္သူအရင္ေရာက္လဲ ၾကည့္မယ္ေနာ္ ႕ ႕ ႕
မုန္႕ပိႏၷဲေစ့လုပ္စားဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ေကာက္ညွင္း၊ ဆန္ၾကမ္း၊ ထန္းလ်က္ (jaggery)၊၊ အုန္းသီးတုိ႕ လုိအပ္ပါတယ္။ အခ်ဳိးကေတာ့ မုန္႕လံုးေရေပၚလုပ္သလုိ ေကာက္ညွင္းတစ္ျပည္ကုိ ဆန္ၾကမ္းတစ္လံုးထည့္ပါတယ္။ မုန္႕သားၾကိတ္ဖုိ႕ အခက္အခဲရွိသူေတြကေတာ့ ေကာက္ညွင္းမႈန္႕နဲ႕ ဆန္မႈန္႕ကုိ သံုးျပီး မုန္႕လုပ္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ေကာက္ညွင္းနဲ႕ဆန္ၾကမ္းကုိေရာျပီး ေရျဖင့္ သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးျပီး စစ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ မုန္႔ၾကိတ္ပါ။ မုန္႕ရည္ရလာတဲ့အခါက်ရင္ မုန္႕အိတ္ထဲကုိ မုန္႕ရည္ေတြထည့္ျပီး မုန္႕အိတ္ကုိ ၾကိဳးခ်ည္ျပီး မုန္႕ရည္ကုိ တစ္ညသိပ္ စစ္ထားေပးပါ။ စစ္သြားတဲ့ မုန္႕ေတြကုိမွ ေသခ်ာနယ္ေပးပါ။ မုန္႕သားမနယ္ခင္ လက္ကုိ စင္ေအာင္ေဆးျပီးမွ နယ္ပါ။ မုန္႕သားနယ္တာ နပ္ေလာက္ျပီဆုိရင္ မုန္႕လံုးလံုးဖုိ႕ ျပင္ပါမယ္။ ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ (glutinous rice flour) နဲ႕ ဆန္မႈန္႕ (rice flour) ကုိသံုးျပီး မုန္႕ႏွစ္စပ္မယ္ဆုိရင္ မုန္႕သားမာမာၾကိဳက္တတ္ရင္ ဆန္မႈန္႕မ်ားမ်ားပုိထည့္ျပီး မုန္႕သားအိအိေလးၾကိဳက္တတ္ရင္ ဆန္မႈန္႕နည္းနည္းေလ်ာ့ထည့္ပါ။ ပံုမွန္အတုိင္းဆုိရင္ ေကာက္ညွင္းငါးဆ ဆန္တစ္ဆ ထည့္တတ္ၾကပါတယ္။ ေကာက္ညွင္းမႈန္႕နဲ႕ဆန္မႈန္႕ကုိ ေရနဲ႕စပ္ျပီး မုန္႕သားနယ္တဲ့အခါမွာ ေရကုိ ခ်ိန္ထည့္ပါ။ ေရမ်ားသြားရင္ မုန္႕လံုးလုိ႕မရဘဲ ေခ်ာ္ထြက္ေနတတ္ပါတယ္။ ေရကုိ ျဖည္းျဖည္းခ်င္းထည့္ျပီး ေကာက္ညွင္းဆန္မႈန္႕နဲ႕ ေရ သမသြားေအာင္ နယ္ေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ အဆင္ေျပမွာပါ။

မုန္႕လံုးတဲ့အခါက်ရင္ မုန္႕သားကုိ အေနေတာ္ေလာက္ေလးယူျပီး မုန္႕သားေလးေတြကုိ အလံုးေလးျဖစ္ေအာင္လံုးပါ။ မီးဖုိေပၚ ေရေႏြးအုိး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ထားပါ။ လံုးျပီးသားမုန္႕လံုးေလးေတြကုိ ေရပြက္ပြက္ဆူထဲထည့္ပါ။ မုန္႕လံုးေလးေတြ က်က္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕လံုးေလးေတြက ေရေပၚကုိ ေပါေလာေပၚလာပါမယ္။ အဲ့ဒီက်က္သြားတဲ့ မုန္႕လံုးေလးေတြကုိ ဆယ္ယူျပီးေတာ့ ေရေအးထဲ ထည့္စိမ္ျပီးေတာ့မွ ေရစစ္ထားလုိက္ပါ။

ထန္းလ်က္ (၂၅) က်ပ္သားကုိ ေရ တစ္လီတာ ထည့္ျပီး က်ဳိေပးပါ။ က်ဳိျပီးတဲ့အခါမွာ သဲေတြ၊ အမႈိက္ေတြ ကင္းစင္ေအာင္ ထန္းညက္ရည္ကုိ ပိတ္စေလးနဲ႕ စစ္ေပးပါေနာ္။ ထန္းလ်က္ရည္ကုိ ပြက္ေအာင္ က်ဳိေပးပါ။ ဆားေလး နည္းနည္းထည့္ျပီး က်ဳိေပးပါေနာ္။ အုန္းသီးကုိလည္း လက္ျခစ္ေလးနဲ႕ ျခစ္ေပးထားပါ။
ျပီးေတာ့မွ ထန္းလ်က္ရည္အုိးထဲကုိ မုန္႕ပိႏၷဲေစ့ေလးေတြကုိထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ (တခ်ဳိ႕ကေတာ့ အုန္းႏုိ႕ရည္ကုိပါ ထည့္ျပီး ထန္းလ်က္ရည္ထဲ ထည့္က်ဳိပါတယ္။) ပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ျခစ္ထားတဲ့ အုန္းသီးေလးေတြျဖဴးျပီး ပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီေနာ္။

1 comment:

  1. မႀကီး
    ထု လုပ္စားမယ္။ ေက်းဇူးေနာ္။ ခ်စ္တယ္။

    ReplyDelete