Wednesday, December 19, 2007

မုန္႔လံုးေရေပၚ


မုန္႕လံုးေရေပၚကုိ ျမန္မာလူမ်ဳိးမ်ားက သၾကၤန္အခါမွာ အလွဴဒါနျပဳဖုိ႕
လုပ္ကိုင္ၾကသလုိ လူငယ္အခ်င္းခ်င္း ခ်စ္ခင္ ရင္းႏွီးေစတဲ့သေဘာအေနနဲ႕လည္း
လုပ္ကိုင္ၾကပါတယ္။ မုန္႕လံုးေရေပၚလံုးၾကတဲ့အခါမွာ အေပ်ာ္သေဘာနဲ႕ မုန္႕ထဲ
ငရုတ္သီးစိမ္းေတြထည့္ျပီး က်ီစယ္ၾကပါတယ္။
မုန္႕လံုးေရေပၚလုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ေကာက္ညွင္း၊
ဆန္ၾကမ္း၊ ထန္းလ်က္၊ အုန္းသီးတုိ႕ လုိအပ္ပါတယ္။ အခ်ဳိးကေတာ့
ေကာက္ညွင္းတစ္ျပည္ကုိ ဆန္ၾကမ္းတစ္လံုးထည့္ပါတယ္။ ဒါကလည္း
မုန္႕သားအေပ်ာ့အမာေပၚ မူတည္ပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ မုန္႕သားကို
နည္းနည္းမာတာၾကိဳက္တတ္ၾကတဲ့အတြက္ ဆန္ၾကမ္းပုိထည့္ပါတယ္။ ကၽြန္မကေတာ့
မုန္႕သားအိအိေလးျဖစ္ေနတာကုိ ၾကိဳက္တဲ့အတြက္ ေကာက္ညွင္းပုိထည့္ပါတယ္။


ေကာက္ညွင္းနဲ႕ဆန္ၾကမ္းကုိေရာျပီး ေရျဖင့္ သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးျပီး စစ္ထားပါ။
ျပီးလွ်င္ မုန္႔ၾကိတ္ပါ။ မုန္႕ရည္ရလာတဲ့အခါက်ရင္ မုန္႕အိတ္ထဲကုိ
မုန္႕ရည္ေတြထည့္ျပီး မုန္႕အိတ္ကုိ ၾကိဳးခ်ည္ျပီး မုန္႕ရည္ကုိ တစ္ညသိပ္
စစ္ထားေပးပါ။ စစ္သြားတဲ့ မုန္႕ေတြကုိမွ ေသခ်ာနယ္ေပးပါ။ မုန္႕သားမနယ္ခင္
လက္ကုိ စင္ေအာင္ေဆးျပီးမွ နယ္ပါ။ မုန္႕သားနယ္တာ နပ္ေလာက္ျပီဆုိရင္
မုန္႕လံုးလံုးဖုိ႕ ျပင္ပါမယ္။ ထန္းညက္ခဲကုိလည္း စိတ္ထားေပးပါေနာ္။
အုန္းသီးကုိလည္း ျခစ္ထားေပးပါ။
မုန္႕လံုးတဲ့အခါက်ရင္ မုန္႕သားကုိ အေနေတာ္ေလာက္ေလးယူျပီး ဘယ္ဘက္
လက္၀ါးျပင္ေပၚမွာတင္၊ ညာဘက္ လက္မေလးနဲ႕ မုန္႕သားအလယ္ေလးကို
ဖိလုိက္ျပီးေတာ့ ထန္းညက္ခဲစိတ္ေလးကုိ တင္၊ ျပီးေတာ့မွ မုန္႕သားေလးေတြကုိ
အလံုးေလးျဖစ္ေအာင္လံုးပါ။
မီးဖုိေပၚ ေရေႏြးအုိး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ထားပါ။
လံုးျပီးသားမုန္႕လံုးေလးေတြကုိ ေရပြက္ပြက္ဆူထဲထည့္ပါ။ မုန္႕လံုးေလးေတြ
က်က္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕လံုးေလးေတြက ေရေပၚကုိ ေပါေလာေပၚလာပါမယ္။
အဲ့ဒီက်က္သြားတဲ့ မုန္႕လံုးေလးေတြကုိ ဆယ္ယူျပီးေတာ့ ေရေအးထဲ
ထည့္စိမ္ျပီးေတာ့မွ ေရစစ္ထားလုိက္ပါ။
ျပီးရင္ေတာ့ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ယူ၊ မုန္႕လံုးေလးေတြ တန္းစီထည့္၊ အေပၚကေန
အုန္းသီးျဖဴးလုိက္ရင္ေတာ့ မုန္႕သားအိအိ ထန္းလ်က္ခ်ဳိခ်ဳိ
အုန္းသီးဆိမ့္ဆိမ့္ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ မုန္႕လံုးေရေပၚရပါျပီ။
သၾကၤန္တြင္းမွာလုပ္တဲ့ မုန္႕လံုးေရေပၚစားရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးကုိ
သတိထားစားေနာ္။ အားေပးၾကပါဦးေနာ္။

2 comments:

  1. ဗူးသီးေၾကာ္ကတည္းက မုန္႔ႀကိတ္ဖုိ႔ရာ အခက္ေတြ႔ေနတယ္ မမလု ;-(။
    ခု မုန္႔လံုးေရေပၚမွာလဲ ဘယ္လို ႀကိတ္ရမယ္ မသိဘူးရယ္။

    ReplyDelete
  2. မဂေရ႕စ္နဲ႕ မပန္းႏြယ္ေရ ႕ ႕ ႕႕ ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ေရာ ဆန္မႈန္႕ေရာကုိ ႏုိင္ငံျခားမွာ ရယ္ဒီမိတ္ေတြကုိ ၀ယ္လုိ႕ရပါတယ္။ ကၽြန္မကေတာ့ ဂ်ပန္မွာေနတုန္းက ေကာက္ညွင္းမႈန္႕သီးသန္႕ကုိသံုးျပီး မုန္႕လံုးေရေပၚနဲ႕ မုန္႔ၾကာေစ့လုပ္ေကၽြးဖူးပါတယ္။ အဆင္ေျပပါတယ္။ မုန္႕သား ပုိအိပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ မုန္႕ေတြကတစ္လံုးနဲ႕တစ္လံုး ကပ္ကုန္တာမုိ႕ ခ်က္ခ်င္းဆယ္၊ ခ်က္ခ်င္းစားမွ ေကာင္းပါတယ္။ အဲ့ဒါေၾကာင့္မုိ႕ မုန္႕လံုးေရေပၚအတြက္ မုန္႕ႏွစ္စပ္မယ္ဆုိရင္ မုန္႕သားမာမာၾကိဳက္တတ္ရင္ ဆန္မႈန္႕မ်ားမ်ားပုိထည့္ျပီး မုန္႕သားအိအိေလးၾကိဳက္တတ္ရင္ ဆန္မႈန္႕နည္းနည္းေလ်ာ့ထည့္ပါ။ ပံုမွန္အတုိင္းဆုိရင္ ေကာက္ညွင္းငါးဆ ဆန္တစ္ဆ ထည့္တတ္ၾကပါတယ္။
    ေကာက္ညွင္းမႈန္႕နဲ႕ဆန္မႈန္႕ကုိ ေရနဲ႕စပ္ျပီး မုန္႕သားနယ္တဲ့အခါမွာ ေရကုိ ခ်ိန္ထည့္ပါ။ ေရမ်ားသြားရင္ မုန္႕လံုးလုိ႕မရဘဲ ေခ်ာ္ထြက္ေနတတ္ပါတယ္။ ေရကုိ ျဖည္းျဖည္းခ်င္းထည့္ျပီး ေကာက္ညွင္းဆန္မႈန္႕နဲ႕ ေရ သမသြားေအာင္ နယ္ေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ အဆင္ေျပမွာပါ။

    ReplyDelete