Tuesday, December 4, 2007

ၾကံရဖန္ရ အိမ္ရွင္မဘ၀


ေစ်း၀ယ္မထြက္ျဖစ္တဲ့ ေန႕မ်ဳိးေတြမွာ အိမ္မွာရွိတဲ့ အေျခာက္အျခမ္းေတြနဲ႕ စားျမိန္ဟင္းေကာင္းတစ္ခြက္ခ်က္ႏုိင္ဖုိ႕ စဥ္းစားလုိက္တဲ့အခါမွာ ငါးရံ႕ေျခာက္ကလည္း အဆင္သင့္ရွိေန၊ ခရမ္းခ်ဥ္ကလည္း ရွိျပီးသားဆုိေတာ့ အဆင္ေျပတာေပါ့ေနာ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြလည္း အပင္မွာအသီးေတြအမ်ားၾကီး၊ ရခုိင္ငါးပိကလည္း လက္ေဆာင္ရထားတာမုိ႕ ရခုိင္ငါးပိေထာင္းစပ္စပ္ေလးေထာင္းလုိက္မယ္လုိ႕လည္း စိတ္ကူးလုိက္ျပန္ေသးတယ္။ ျခံထဲက ဗူးစင္မွာ ဗူးညြန္႕ေလးေတြလည္း လက္က်န္ဗူးညြန္႕ေလးေတြကုိ မနက္က ျခံထဲ တံျမက္စည္းလွည္းရင္းနဲ႕ ေတြ႕ခဲ့တာမုိ႕ ဗူးညြန္႕ေလး ျပဳတ္တုိ႕လုိက္ရရင္ ေကာင္းမွာဆုိျပီး ဟင္းခ်က္ဖုိ႔ကုိ စတင္အေကာင္အထည္ေဖၚပါေတာ့တယ္။

ငါးေျခာက္ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္
ငါးရံ႕ေျခာက္က ေတာ္ေတာ္ေလးေျခာက္ေနတာမုိ႕ မခ်က္ခင္ကတည္းက ၾကိဳတင္ျပီး ေရစိမ္ထားလုိက္တယ္။ နာရီ၀က္ေလာက္ၾကာမွ ငါးေျခာက္ကုိ ေရထဲကေနဆယ္၊ အေၾကးခြံေတြရွိရင္ ဖယ္ရွားပစ္ျပီးေတာ့မွ လက္သံုးလံုးအရြယ္ေလာက္မွန္းျပီး လွီးလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့ ကုိင္းခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ ေရစစ္ထားျပီးေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကုိ ခပ္ပါးပါးလွီးလုိက္ပါတယ္။ ကုိင္းခရမ္းခ်ဥ္သီးက အခ်ဥ္ဓါတ္ပါတဲ့အတြက္ ငါးေျခာက္နဲ႕ တြဲျပီးခ်က္စားတဲ့အခါမွာ အဆင္ေျပပါတယ္။ ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ကုိလည္း အေစ့ထုတ္ ေရစိမ္ျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ အခံြႏႊာျပီး ထည့္ေထာင္းပါတယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြကုိလည္း ေရေဆးျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္းထားလုိက္ပါတယ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိေတာ့မွ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီေလးထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလး နည္းနည္းခပ္၊ ျပီးေတာ့မွ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ေတြကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ။ ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာျပီဆုိတာနဲ႕ တျပိဳင္နက္ ငါးေျခာက္ေတြကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ဆားအနည္းငယ္နဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕္တုိ႕ကုိလည္း ထည့္ေပးပါ။ ဆားကုိေတာ့ ငါးေျခာက္အေပါ့အငံေပၚမူတည္ျပီး အေလးအေပါ့မွန္းျပီးထည့္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ ငါးေျခာက္ေတြကုိ ဒယ္အုိးရဲ႕ တစ္ဖက္နားကုိ ကပ္ထားျပီး ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကုိ ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႕ ငါးေျခာက္ကုိ ေရာျပီး ေနာက္ထပ္ေမႊေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလည္း ႏူးသြားရေအာင္ အဖံုးအုပ္ထားေပးပါ။ ငါးမိနစ္ေလာက္ၾကာရင္ အဖံုးဖြင့္ျပီး ဟင္းအုိးမကပ္ရေအာင္နဲ႕ အထက္ေအာက္ သမသြားေအာင္ တစ္ခါေမႊေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ မီးဖုိကုိ မီးေလ်ာ့ျပီး ဒယ္အုုိးအဖံုးအုပ္ျပီး ေနာက္ထပ္ ငါးမိနစ္ေလာက္ ထပ္တည္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆီအျပန္ ေရအက်န္ကုိေတာ့ ကုိယ္ႏွစ္သက္သေလာက္ထား၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးအုပ္၊ အေပါ့အငံျမည္းျပီး ဟင္းအုိးခ်လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ငါးေျခာက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္ဟင္း တစ္ခြက္ရပါျပီ။

ရခုိင္ငါးပိေထာင္းနဲ႕ ဗူးညြန္႔ျပဳတ္
ရခုိင္ငါးပိက တျခားရပ္ရြာက ငါးပိစိမ္းစာေတြနဲ႕ အေရာင္မတူပါဘူး။ ရခုိင္ငါးပိက အေရာင္က မလွေပမယ့္ အခ်ဳိအရသာက အရမ္းေကာင္းပါတယ္။ ရခုိင္ငါးပိေထာင္းေထာင္းမယ္ဆုိရင္ ငါးပိစိမ္းစားက နည္းနည္း ငရုတ္သီးမ်ားမ်ား ထည့္ေထာင္းတာမ်ဳိးဆုိေတာ့ အခုလုိ ေဆာင္းရာသီမွာ စားလုိက္ရရင္ ဖ်ားခ်င္သလုိျဖစ္ေနတာေတြ တစ္ခါတည္းကုိ ထြက္ေျပးသြားမွာ ႕ ႕႕ ႕ အဲ့ဒါနဲ႕ပဲ ငါးပိစိမ္းစားေလးကုိ ငွက္ေပ်ာဖက္ေလးနဲ႕ထုပ္ျပီး မီးေသြးမီးဖုိရဲ႕ ကုန္ခါနီး မီးက်ီခဲေတြထဲ ထည့္ျပီးမီးကင္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာဖက္အံုးထားတဲ့အတြက္ ငါးပိမီးကင္နံ႕ေလးက ပုိျပီး ေမႊးပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိလည္း တစ္လက္စတည္း မီးအံုးပါတယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြကုိေတာ့ သီတံေလးနဲ႕သီျပီး မီးကင္ပါတယ္။ ျပီးရင္ေတာ့ မီးကင္ထားတဲ့ ငါးပိ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတုိ႕ကုိ ျပာေတြဖယ္ျပီးေတာ့ သန္႕စင္ထားပါ။ ကင္ျပီးသားငရုတ္သီးစိမ္းေတြကုိလည္း သီတံကေန ျဖဳတ္ယူထားပါ။ ငရုတ္ဆံုကုိ သန္႕စင္ျပီးေနာက္ ငရုတ္သီးအရင္ထည့္ေထာင္းပါ၊ ျပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိထည့္ေထာင္းပါ။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ ပုဇြန္ေျခာက္ေလး နည္းနည္းထည့္ေထာင္းပါ၊ ေနာက္ဆံုးမွ ငါးပိကင္ကုိထည့္ျပီး ေသခ်ာႏွံ႕ေအာင္ေထာင္းေပးပါ။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ ငရုတ္ေကာင္းေလွာ္ျပီး နည္းနည္းထည့္ပါတယ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ရခုိင္ငါးပိေထာင္းစပ္စပ္ေလးရပါျပီ။
ျခံထဲက ဗူးစင္က ဗူးညြန္႕ေလးကုိ ခူးျပီး ေရေဆးျပီး စစ္ထားပါတယ္။ မီးဖုိေပၚက ေရေႏြးအုိးပြက္ပြက္ဆူတာနဲ႕ ဗူးညြန္႕ေလးကုိထည့္ျပီး ျပဳတ္လုိက္ပါတယ္။ အဖံုးခဏအုပ္ထားျပီး ထပ္ဆူလာတဲ့အခါ မီးဖုိေဖၚကေန ဗူးညြန္႔ျပဳတ္အုိးခ်ျပီး ဗူးညြန္႕ေတြဆယ္လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။
ဒီကေန႕ေတာ့ ေစ်းမသြားဘဲ အိမ္မွာရွိတဲ့ ျခံထြက္ေတြရယ္၊ အေျခာက္အျခမ္းေတြနဲ႕ ခ်က္လုိက္ရတဲ့ ဟင္းေတြပါေနာ္။ ဟင္းရည္ေသာက္မပါတဲ့အတြက္ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ တဲြျပီးသံုးေဆာင္အားေပးၾကပါေနာ္။

2 comments:

  1. မလုေရ... သြားရည္ေတြ မနည္းသိမ္းထားရတယ္.. ဂလု.. :D ပိတ္ရက္မွ မလုေျပာသလုိ ငါးေျခာက္ခ်က္စားအုံးမယ္..

    ငါးေျခာက္ဟင္းနဲ႔ ရခုိင္ငါးပိေထာင္းစားသြားျပီ.. စပ္လုိ႔ ေအာက္က မုန္႔ဗုိင္းေတာင့္ပါ ယူစားသြားတယ္ မလုေရ... :D

    ReplyDelete
  2. စားခ်င္လိုက္တာ မလုလုေရ။ မနပ္ေစာေစာစီးစီး သြားရည္က်ျပီး ျပန္သြားတယ္။

    ReplyDelete