Saturday, September 22, 2007

ပုဇြန္တမ္ပူရာမိေရာနိစ္




ဂ်ပန္အစားအစာတစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ပုဇြန္တမ္ပူရာမိေရာနိစ္လုပ္နည္းေလးကုိ ေျပာျပပါမယ္ေနာ္။
အဲ့ဒါကေတာ့ ကၽြန္မေနတဲ့ ဖူကူအုိကာမွာ နာမည္ၾကီးတဲ့ ဟင္းတစ္မ်ဳိးလည္း ျဖစ္၊ ျပီးေတာ့ ျမန္မာေတြအေနနဲ႕ စားရတာလည္း အရသာသင့္တယ္ေလ။ လုပ္ရကုိင္ရ၊ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြ၀ယ္ရတာလည္း အဆင္ေျပတယ္ေလ။

လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းကေတာ့ ပုဇြန္အေကာင္လတ္ေလးေတြရယ္၊ တန္ပူရာမႈန္႕ရယ္၊ မိေရာနိစ္ရယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ဆတ္လတ္ရြက္၊ ငရုတ္ပြတုိ႕ပါ။
ပုဇြန္အေကာင္လတ္ကုိ ေရေဆး၊ အခြံႏႊာ၊ ေက်ာဘက္ကေနခဲြျပီး သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ျပီးေတာ့ ဇကာေလးထဲထည့္ျပီး ေရစစ္ထား၊ တန္ပူရာမႈန္႕ထဲကုိ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴျခစ္ထည့္ျပီး ေရေလးထည့္ျပီး ေဖ်ာ္ထားပါေနာ္။
ဆတ္လတ္ရြက္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္ပြတုိ႕ကုိလည္း ေရေဆးျပီး စစ္ထားေနာ္။ ျပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႕ ငရုတ္ပြကုိ လွီးထားပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာေအာင္ေစာင့္ေနာ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ တန္ပူရာေဖ်ာ္ထားတဲ့အထဲကုိ ပုဇြန္ေလးေတြထည့္ျပီး မုန္႕ႏွစ္နဲ႕ ပုဇြန္ႏွံ႕ေအာင္နယ္ေပးေနာ္။ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးကိုအသင့္အတင့္ထားျပီး ပုဇြန္နဲ႕မုန္႕ႏွစ္အေရာကုိထည့္ျပီး ေျဖးေျဖးခ်င္းေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ အေရာင္ေလးေတြ ေျပာင္းလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ပန္းကန္အၾကီးတစ္ခ်ပ္ေပၚမွာ ဆီစုပ္စကၠဴကုိခင္းျပီး ပုဇြန္ေလးေတြကုိ ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ျပီး အေအးခံထားလုိက္ပါေနာ္။
ပုဇြန္ေၾကာ္ေတြ ေအးသြားျပီဆုိတာနဲ႕ အေပၚကေနမိေရာနိစ္ေတြ ဆမ္းေပးပါ။ ျပီးမွ မိေရာနိစ္နဲ႕ ပုဇြန္ေၾကာ္ေတြ ေသခ်ာႏွံ႕ေအာင္ ေမႊေပးပါေနာ္။ ေသခ်ာႏွံ႕ျပီဆုိရင္ေတာ့ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲမွာ ေအာက္ကေန ဆတ္လတ္ရြက္ကုိ ခင္းျပီး အေပၚကေန ပုဇြန္မိေရာနိစ္ေတြထည့္၊ ေဘးနားကေန လွီးထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးေတြထည့္၊ အေပၚကေနေတာ့ လီွးထားတဲ့ ငရုတ္ပြရယ္၊ အရြက္စိမ္းေလးေတြထည့္လုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဳိခ်ဥ္ဆိမ့္အရသာစံုေလးနဲ႕ ပုဇြန္တမ္ပူရာ မိေရာနိစ္ရပါျပီေနာ္။ သံုးေဆာင္ၾကပါဦးေနာ္။

0 comments:

Post a Comment