ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ စီေဘာက္စ္ထဲမွာ ညီမေလး ေခ်ာ ေမးထားတဲ့ မုန္႕လင္မယားလုပ္စားၾကရေအာင္ေနာ္။ ကၽြန္မတုိ႕ ေမာ္လျမိဳင္ဘက္မွာေတာ့ မုန္႕အုပ္ကေလးလုိ႕ ေခၚတယ္ေနာ္။ ရန္ကုန္ေရာက္ေတာ့မွ မုန္႕လင္မယားလုိ႕ ေခၚမွန္းသိရတာေနာ္။
မုန္႕လင္မယားလုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဆန္မႈန္႕ညက္၊ ေရ၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ စားေတာ္ပဲျပဳတ္၊ ငံုးဥ၊ ဆား၊ သၾကား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္၊ ဆီတုိ႕ပါေနာ္။ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ကုိ အလြယ္တကူ ၀ယ္လုိ႕မရတဲ့သူေတြအတြက္ စားေတာ္ပဲျပဳတ္လုပ္နည္းကုိ ဒီမွာ http://lulucooking.blogspot.com/2007/09/blog-post_01.html ေရးခဲ့ျပီးပါျပီေနာ္။
ဆန္မႈန္႕လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထည့္မယ္ဆုိရင္ ေရက လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးခဲြကေန ႏွစ္လံုးထိ ထည့္ျပီး ဆန္မႈန္႕ေတြအားလံုး ေပ်ာ္၀င္သြားေအာင္ ေဖ်ာ္ေပးပါေနာ္။ မုန္႕သားအေပ်ာ့အမာ ကုိယ့္စိတ္ၾကိဳက္ေပၚ မူတည္ျပီးေတာ့ေပါ့ေနာ္။ ျပီးရင္ ခ်င္းကုိ ျခစ္ျပီး ခ်င္းရည္ကုိ မုန္႕ႏွစ္ရည္ထဲ ညွစ္ထည့္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးေတြကုိ ရိတ္ရိတ္ပါေအာင္ လွီးထည့္ေပးပါေနာ္။ ဆားေလး၊ သၾကားေလးအနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေမႊေခါက္ေပးထားပါေနာ္။ ငံုးဥေလးေတြ အသင့္ထားေပးထားပါ။ ဆီကုိ ပန္းကန္လံုးေလး တစ္လံုးထဲ ထည့္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ ဆီစုပ္တံေလးပါ ထားေပးထားပါေနာ္။ (တခ်ဳိ႕ကလည္း မုန္႕ရည္ေဖ်ာ္တဲ့အထဲမွာ အုန္းႏုိ႕ရည္ပါထည့္ျပီး လုပ္တတ္ပါေသးတယ္ေနာ္။ ကုိယ့္စိတ္ၾကိဳက္ထည့္ျပီး ေဖ်ာ္စပ္ စားသံုးလုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။)
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕မကပ္ရေအာင္လုိ႕ မုန္႕လုပ္မယ့္အုိးကုိ ဆီနဲ႕ အရင္ သုပ္လိမ္းေပးပါေနာ္။ မုန္႕အုိးပူလာျပီဆုိရင္ မုန္႕ရည္ေတြကုိ အုိးထဲကေန ေမႊခပ္ျပီး မုန္႕အုိးေလးထဲ တစ္ခြက္ခ်င္းျဖည့္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ငံုးဥေလးရယ္ ပဲျပဳတ္ေလးရယ္ ထည့္ေပးပါေနာ္။ မီးအပူရွိန္နဲ႕ ေအာက္က မုန္႕သာက်က္လုိ႕ ၾကြတက္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇြန္းေလးနဲ႕ မုန္႕ေတြ ခြာယူျပီး ဟုိဘက္ကုိ လွန္ေပးလုိက္ပါ။ အဲ့ဒီလုိနဲ႕ မုန္႕ေတြ က်က္လာတဲ့အခါ မုန္႕ႏွစ္ခုကုိ တစ္ခုေပါင္းျပီး အေပၚကေန ထပ္ေပးလုိက္ေတာ့ ပူပူေႏြးေႏြးနဲ႕ အရသာရွိတဲ့ မုန္႕လင္မယားေလး ရပါျပီေနာ္။ မုန္႕တစ္ခါက်က္သြားျပီးတုိင္း မုန္႕ခြက္ေလးေတြကုိ ဆီေလးသုပ္လုိက္၊ ျပီးေတာ့ မုန္႕ရည္ ထပ္ျဖည့္ျပီး ဆက္လုပ္ေပးေပါ့ေနာ္။ မိသားစုမ်ားရင္၊ သူငယ္ခ်င္းမ်ားရင္ လုပ္တဲ့လူအလွည့္မေရာက္ဘဲ ကုန္တဲ့ မုန္႕ပါေနာ္။
ၾကိဳက္တတ္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ ႏွမ္းေလွာ္ေလးကုိ ဆားေလးနည္းနည္းနဲ႕ေထာင္းျပီးျဖဴးစားပါေနာ္။ ပုိျပီး အရသာရွိျပီး ေမႊးတာေပါ့ေနာ္။ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ ေသာက္ျပီး စားလုိက္ရလုိ႕ကေတာ့ အင္မတန္မွ အရသာရွိလွပါတယ္ေနာ္။ အခ်ဳိရည္ၾကိဳက္တတ္တဲ့ သူေတြလည္း အခ်ဳိရည္နဲ႕ တဲြဖက္သံုးေဆာင္ပါေနာ္။ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ေနရာအနွံ႕မွာ ၀ယ္စားလုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။
ျမန္မာမုန္႕လင္မယားျပီးေတာ့ ဂ်ပန္မုန္႕လင္မယားလုပ္နည္းေလးပါ လက္ဆင့္ကမ္းပါရေစဦးေနာ္။ ဂ်ပန္မွာ ေက်ာင္းတက္ခဲ့စဥ္ ကာလက ဂ်ပန္သူငယ္ခ်င္းေတြဆီကေန အဲ့ဒီမုန္႕ လုပ္နည္းေလးကုိ စပ္စုစိန္လုပ္ခဲ့သမွ်ကုိ ေဖါက္သည္ ျပန္ခ်ပါရေစဦးေနာ္ ႕ ႕ ႕ ဂ်ပန္မွာေတာ့ ဘာပဲလုပ္စားခ်င္ခ်င္ လုိအပ္တဲ့အမယ္ေတြက ရယ္ဒီမိတ္ေတြ ရွိျပီးသားဆုိေတာ့ လုပ္ရကုိင္ရတာ သိပ္အဆင္ေျပပါတယ္။
လုိအပ္တာေတြကေတာ့ မုန္႕ႏွစ္အတြက္ တုိကုိယာကိအမႈန္႕ထုပ္၊ ၾကက္ဥ၊ ေရဘ၀ဲ၊ ကြန္းညခု (Konyaku) (ျမန္မာလုိ ၀ဥနဲ႕ ခပ္ဆင္ဆင္ တုန္တုန္တုန္တုန္ အတံုးေလးေတြ)၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ အခ်ဥ္စိမ္ထားျပီးသားအနီေရာင္ ဂ်င္းေလးေတြ၊ Dashi လုိ႕ေခၚတဲ့ ငါးအမႈန္႕တစ္မ်ဳိး၊ ျပီးေတာ့ Moyonnaise၊ ျပီးေတာ့ ၊ ျပီးေတာ့ Takoyaki အခ်ဳိရည္၊ ေရညွိမႈန္႕အထုပ္ စတာေတြပါေနာ္။
မုန္႕ရည္အတြက္ အမႈန္႕ကုိ ေရနဲ႕အရင္ေဖ်ာ္၊ ျပီးေတာ့ ၾကက္ဥေခါက္ထည့္ရပါမယ္။ မုန္႕ႏွစ္ေတြ ေသခ်ာေၾကေအာင္ ေခါက္ေပးပါ။ ေရဘ၀ဲကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေဆးျပီး ျပဳတ္၊ ျပီးေတာ့ မထူမပါးေလးေတြ လွီးလုိက္ပါေနာ္။ ကြန္းညခုကုိလည္း ခပ္ေသးေသး အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ တံုးပါ။ ေဂၚဖီထုပ္ကုိ ေရေဆးျပီး ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးပါ။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေတြကုိ ေရေဆး၊ ျပီးေတာ့ အျမစ္ေလးေတြ ပါတဲ့ဘက္ကုိ ညီေအာင္စီျပီးေတာ့ သားေရကြင္းနဲ႕ခ်ည္၊ ေရခါလုိက္၊ ျပီးေတာ့မွ ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးထားလုိက္ပါ။ ဂ်င္းအနီေရာင္ေလးေတြကုိ ေရစစ္ထားလုိက္ပါ။
အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕လုပ္မယ့္အုိးေလးကုိ ပလပ္ထုိးလုိက္ျပီး အုိးပူလာတဲ့အထိေစာင့္၊ အုိးပူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ အုိးကုိ ဆီေလးသုပ္၊ ျပီးေတာ့မွ အုိးထဲက အခြက္ေလးထဲကုိ မုန္႕ႏွစ္ေလးေတြ လုိက္ျဖည့္ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ေရဘ၀ဲထည့္၊ ကြန္းညခုထည့္၊ ဂ်င္းထည့္၊ ေဂၚဖီထုပ္ဖတ္ေလးေတြထည့္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးေတြ ျဖဴးေပးလုိက္ပါေနာ္။ ၂ မိနစ္ေလာက္ေနရင္ တုတ္ေခ်ာင္းေလးေတြနဲ႕ ဟုိဘက္လွန္ေပးလုိက္၊ ခဏေလာက္ေနရင္ ဒီဘက္ျပန္လွန္လိုက္ပါေနာ္။ ဟိဟိ ႕ ႕ ႕ အလံုးေလး ျဖစ္သြားျပီ။ က်က္သြားျပီေနာ္။
အဲ့ဒါဆုိရင္ ပန္းကန္ထဲကုိ အဲ့ဒီမုန္႕လံုးေလးကုိ ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ အေပၚကေန Takoyaki အခ်ဳိရည္ေလး ဆမ္း၊ Moyonnaise ေလးဆမ္း၊ ငါး Dashi ေလးထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ အေပၚဆံုးကေန ေရညွိမႈန္႕ေလးျဖဴးလုိက္ရင္ေတာ့ အဆင္သင့္စားသံုးႏုိင္တဲ့ တာကုိရကိ ပူပူေမႊးေမႊးခ်ဳိခ်ဳိေလး ရပါျပီရွင္။
ကၽြန္မ မုန္႕ပံုေတြ မရွိလုိ႕ အင္တာနက္ကတဆင့္ မုန္႕ပံုေတြကုိ ကူးယူေဖာ္ျပထားပါတယ္ေနာ္။
မုန္႕လင္မယားပံုကုိ http://masumon.blogspot.com/2008/11/blog-post_16.html အဲ့ဒီလင့္ခ္ကေန ယူထားပါတယ္ေနာ္။ မမဆုမြန္ ခြင့္ျပဳပါေနာ္။
တာကုိယာကိပံုကိုေတာ့ http://tokyo5.wordpress.com/2009/01/19/ ဒီလင့္ခ္ကေန ယူထားတာပါေနာ္။
ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး ပိတ္ရက္မွာ မုန္႕လင္မယားလုပ္စားၾကရင္း ေပ်ာ္ရႊင္ႏုိင္ၾကပါေစေနာ္။
မုန္႕လင္မယားလုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဆန္မႈန္႕ညက္၊ ေရ၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ စားေတာ္ပဲျပဳတ္၊ ငံုးဥ၊ ဆား၊ သၾကား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္၊ ဆီတုိ႕ပါေနာ္။ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ကုိ အလြယ္တကူ ၀ယ္လုိ႕မရတဲ့သူေတြအတြက္ စားေတာ္ပဲျပဳတ္လုပ္နည္းကုိ ဒီမွာ http://lulucooking.blogspot.com/2007/09/blog-post_01.html ေရးခဲ့ျပီးပါျပီေနာ္။
ဆန္မႈန္႕လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထည့္မယ္ဆုိရင္ ေရက လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးခဲြကေန ႏွစ္လံုးထိ ထည့္ျပီး ဆန္မႈန္႕ေတြအားလံုး ေပ်ာ္၀င္သြားေအာင္ ေဖ်ာ္ေပးပါေနာ္။ မုန္႕သားအေပ်ာ့အမာ ကုိယ့္စိတ္ၾကိဳက္ေပၚ မူတည္ျပီးေတာ့ေပါ့ေနာ္။ ျပီးရင္ ခ်င္းကုိ ျခစ္ျပီး ခ်င္းရည္ကုိ မုန္႕ႏွစ္ရည္ထဲ ညွစ္ထည့္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးေတြကုိ ရိတ္ရိတ္ပါေအာင္ လွီးထည့္ေပးပါေနာ္။ ဆားေလး၊ သၾကားေလးအနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေမႊေခါက္ေပးထားပါေနာ္။ ငံုးဥေလးေတြ အသင့္ထားေပးထားပါ။ ဆီကုိ ပန္းကန္လံုးေလး တစ္လံုးထဲ ထည့္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ ဆီစုပ္တံေလးပါ ထားေပးထားပါေနာ္။ (တခ်ဳိ႕ကလည္း မုန္႕ရည္ေဖ်ာ္တဲ့အထဲမွာ အုန္းႏုိ႕ရည္ပါထည့္ျပီး လုပ္တတ္ပါေသးတယ္ေနာ္။ ကုိယ့္စိတ္ၾကိဳက္ထည့္ျပီး ေဖ်ာ္စပ္ စားသံုးလုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။)
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕မကပ္ရေအာင္လုိ႕ မုန္႕လုပ္မယ့္အုိးကုိ ဆီနဲ႕ အရင္ သုပ္လိမ္းေပးပါေနာ္။ မုန္႕အုိးပူလာျပီဆုိရင္ မုန္႕ရည္ေတြကုိ အုိးထဲကေန ေမႊခပ္ျပီး မုန္႕အုိးေလးထဲ တစ္ခြက္ခ်င္းျဖည့္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ငံုးဥေလးရယ္ ပဲျပဳတ္ေလးရယ္ ထည့္ေပးပါေနာ္။ မီးအပူရွိန္နဲ႕ ေအာက္က မုန္႕သာက်က္လုိ႕ ၾကြတက္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇြန္းေလးနဲ႕ မုန္႕ေတြ ခြာယူျပီး ဟုိဘက္ကုိ လွန္ေပးလုိက္ပါ။ အဲ့ဒီလုိနဲ႕ မုန္႕ေတြ က်က္လာတဲ့အခါ မုန္႕ႏွစ္ခုကုိ တစ္ခုေပါင္းျပီး အေပၚကေန ထပ္ေပးလုိက္ေတာ့ ပူပူေႏြးေႏြးနဲ႕ အရသာရွိတဲ့ မုန္႕လင္မယားေလး ရပါျပီေနာ္။ မုန္႕တစ္ခါက်က္သြားျပီးတုိင္း မုန္႕ခြက္ေလးေတြကုိ ဆီေလးသုပ္လုိက္၊ ျပီးေတာ့ မုန္႕ရည္ ထပ္ျဖည့္ျပီး ဆက္လုပ္ေပးေပါ့ေနာ္။ မိသားစုမ်ားရင္၊ သူငယ္ခ်င္းမ်ားရင္ လုပ္တဲ့လူအလွည့္မေရာက္ဘဲ ကုန္တဲ့ မုန္႕ပါေနာ္။
ၾကိဳက္တတ္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ ႏွမ္းေလွာ္ေလးကုိ ဆားေလးနည္းနည္းနဲ႕ေထာင္းျပီးျဖဴးစားပါေနာ္။ ပုိျပီး အရသာရွိျပီး ေမႊးတာေပါ့ေနာ္။ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ ေသာက္ျပီး စားလုိက္ရလုိ႕ကေတာ့ အင္မတန္မွ အရသာရွိလွပါတယ္ေနာ္။ အခ်ဳိရည္ၾကိဳက္တတ္တဲ့ သူေတြလည္း အခ်ဳိရည္နဲ႕ တဲြဖက္သံုးေဆာင္ပါေနာ္။ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ေနရာအနွံ႕မွာ ၀ယ္စားလုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။
ျမန္မာမုန္႕လင္မယားျပီးေတာ့ ဂ်ပန္မုန္႕လင္မယားလုပ္နည္းေလးပါ လက္ဆင့္ကမ္းပါရေစဦးေနာ္။ ဂ်ပန္မွာ ေက်ာင္းတက္ခဲ့စဥ္ ကာလက ဂ်ပန္သူငယ္ခ်င္းေတြဆီကေန အဲ့ဒီမုန္႕ လုပ္နည္းေလးကုိ စပ္စုစိန္လုပ္ခဲ့သမွ်ကုိ ေဖါက္သည္ ျပန္ခ်ပါရေစဦးေနာ္ ႕ ႕ ႕ ဂ်ပန္မွာေတာ့ ဘာပဲလုပ္စားခ်င္ခ်င္ လုိအပ္တဲ့အမယ္ေတြက ရယ္ဒီမိတ္ေတြ ရွိျပီးသားဆုိေတာ့ လုပ္ရကုိင္ရတာ သိပ္အဆင္ေျပပါတယ္။
လုိအပ္တာေတြကေတာ့ မုန္႕ႏွစ္အတြက္ တုိကုိယာကိအမႈန္႕ထုပ္၊ ၾကက္ဥ၊ ေရဘ၀ဲ၊ ကြန္းညခု (Konyaku) (ျမန္မာလုိ ၀ဥနဲ႕ ခပ္ဆင္ဆင္ တုန္တုန္တုန္တုန္ အတံုးေလးေတြ)၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ အခ်ဥ္စိမ္ထားျပီးသားအနီေရာင္ ဂ်င္းေလးေတြ၊ Dashi လုိ႕ေခၚတဲ့ ငါးအမႈန္႕တစ္မ်ဳိး၊ ျပီးေတာ့ Moyonnaise၊ ျပီးေတာ့ ၊ ျပီးေတာ့ Takoyaki အခ်ဳိရည္၊ ေရညွိမႈန္႕အထုပ္ စတာေတြပါေနာ္။
မုန္႕ရည္အတြက္ အမႈန္႕ကုိ ေရနဲ႕အရင္ေဖ်ာ္၊ ျပီးေတာ့ ၾကက္ဥေခါက္ထည့္ရပါမယ္။ မုန္႕ႏွစ္ေတြ ေသခ်ာေၾကေအာင္ ေခါက္ေပးပါ။ ေရဘ၀ဲကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေဆးျပီး ျပဳတ္၊ ျပီးေတာ့ မထူမပါးေလးေတြ လွီးလုိက္ပါေနာ္။ ကြန္းညခုကုိလည္း ခပ္ေသးေသး အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ တံုးပါ။ ေဂၚဖီထုပ္ကုိ ေရေဆးျပီး ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးပါ။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေတြကုိ ေရေဆး၊ ျပီးေတာ့ အျမစ္ေလးေတြ ပါတဲ့ဘက္ကုိ ညီေအာင္စီျပီးေတာ့ သားေရကြင္းနဲ႕ခ်ည္၊ ေရခါလုိက္၊ ျပီးေတာ့မွ ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးထားလုိက္ပါ။ ဂ်င္းအနီေရာင္ေလးေတြကုိ ေရစစ္ထားလုိက္ပါ။
အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕လုပ္မယ့္အုိးေလးကုိ ပလပ္ထုိးလုိက္ျပီး အုိးပူလာတဲ့အထိေစာင့္၊ အုိးပူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ အုိးကုိ ဆီေလးသုပ္၊ ျပီးေတာ့မွ အုိးထဲက အခြက္ေလးထဲကုိ မုန္႕ႏွစ္ေလးေတြ လုိက္ျဖည့္ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ေရဘ၀ဲထည့္၊ ကြန္းညခုထည့္၊ ဂ်င္းထည့္၊ ေဂၚဖီထုပ္ဖတ္ေလးေတြထည့္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးေတြ ျဖဴးေပးလုိက္ပါေနာ္။ ၂ မိနစ္ေလာက္ေနရင္ တုတ္ေခ်ာင္းေလးေတြနဲ႕ ဟုိဘက္လွန္ေပးလုိက္၊ ခဏေလာက္ေနရင္ ဒီဘက္ျပန္လွန္လိုက္ပါေနာ္။ ဟိဟိ ႕ ႕ ႕ အလံုးေလး ျဖစ္သြားျပီ။ က်က္သြားျပီေနာ္။
အဲ့ဒါဆုိရင္ ပန္းကန္ထဲကုိ အဲ့ဒီမုန္႕လံုးေလးကုိ ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ အေပၚကေန Takoyaki အခ်ဳိရည္ေလး ဆမ္း၊ Moyonnaise ေလးဆမ္း၊ ငါး Dashi ေလးထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ အေပၚဆံုးကေန ေရညွိမႈန္႕ေလးျဖဴးလုိက္ရင္ေတာ့ အဆင္သင့္စားသံုးႏုိင္တဲ့ တာကုိရကိ ပူပူေမႊးေမႊးခ်ဳိခ်ဳိေလး ရပါျပီရွင္။
ကၽြန္မ မုန္႕ပံုေတြ မရွိလုိ႕ အင္တာနက္ကတဆင့္ မုန္႕ပံုေတြကုိ ကူးယူေဖာ္ျပထားပါတယ္ေနာ္။
မုန္႕လင္မယားပံုကုိ http://masumon.blogspot.com/2008/11/blog-post_16.html အဲ့ဒီလင့္ခ္ကေန ယူထားပါတယ္ေနာ္။ မမဆုမြန္ ခြင့္ျပဳပါေနာ္။
တာကုိယာကိပံုကိုေတာ့ http://tokyo5.wordpress.com/2009/01/19/ ဒီလင့္ခ္ကေန ယူထားတာပါေနာ္။
ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး ပိတ္ရက္မွာ မုန္႕လင္မယားလုပ္စားၾကရင္း ေပ်ာ္ရႊင္ႏုိင္ၾကပါေစေနာ္။
မလုလုေရမုန္႔လင္မယားလုပ္တဲ့အိုးဘယ္မွာရနိဳင္ပါသလဲ။ USမွာရွိတဲ့တျခားအိုးတမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔လုပ္လို႔ရပါသလား။
ReplyDeleteလုပ္စားခ်င္ေနတာၾကာပါျပီလုပ္မယ့္အိုးမရွိလို႔ပါ။
ရွာလို႔လဲမေတြ႔ပါဘူး။
သိရင္လမ္းညႊန္ေပးေစခ်င္ပါတယ္။ ေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္။
မမလုေရ ရက္စက္လွခ်ည္လား။ စားခ်င္ေနတာ။ မုန့္လင္မယားအိုးကလည္း ေဆးၾကီးလို့မဝယ္ႏိုင္ေသးဘူး။
ReplyDelete*ေစ်း :)
ReplyDeleteဟုတ္ပါ႔။ လုပ္နည္း သင္ေပးလို႔ လုပ္ခ်င္ေပမဲ႔ အိုး မရွိဘူး လုေရ..ဘယ္႔ႏွယ္ လုပ္ရပါ႔။
ReplyDeleteတိုရွည္လုပ္နည္းေရာ အဆင္ေျပရင္ သင္ေပးပါလား။ သူက ဒယ္ျပားနဲ႔ လုပ္လို႔ရၿပီး လြယ္မယ္ ထင္လို႔ပါ လုေရ..
ကုိမုိးထုိက္ေရ ႕ ႕ ႕
ReplyDeleteျမန္မာျပည္က မုန္႕လင္မယားလုပ္တဲ့အုိးမ်ဳိးကုိ ကၽြန္မ အင္ဒုိနီးရွားမွာေတာ့ ေတြ႕တယ္။ တကယ္လုိ႕ အလြယ္တကူ ၀ယ္ခ်င္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ အင္တာနက္မွာ takoyaki pan ဆုိျပီး ရွာလုိက္ေနာ္။ အဲ့ဒါက ဂ်ပန္ မုန္႕လင္မယားလုပ္တဲ့အုိးပဲ။ အုိးပံုသ႑ာန္က အတူတူပါပဲေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ ၀ယ္လုိ႕ရႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ တေလာကပဲ ဂ်ာမဏီက ညီမေလးတစ္ေယာက္ လာေမးလုိ႕ လမ္းညႊန္ေပးလုိက္တာ သူတုိ႕ ၀ယ္တာ အဆင္ေျပတယ္ ေျပာပါတယ္ရွင္။
စုဗူးေရ ႕ ႕ ႕ Discount ခ်တဲ့အခ်ိန္က် လက္မလြတ္တမ္း ေျပး၀ယ္ထားလုိက္ေပါ့ေနာ္။ :)
မမုိးခ်ဳိေရ ႕ ႕႕ အုိးကေတာ့ အေပၚမွာ ေရးထားတဲ့အတုိင္းပဲေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိ ၀ယ္လုိ႕ရျပီေနာ္။ တုိရွည္လုပ္နည္းလည္း ေရးေပးမယ္ေနာ္။ စိတ္ခ်။
မေန႕ညကေတာ့ မုန္႕လင္မယားလုပ္နည္း ေရးေပး ေနတာနဲ႕ အိပ္ယာ၀င္ ေနာက္က်သြားတာ ဒီမနက္ ၇ နာရီခဲြမွ အိပ္ယာက ႏုိးတယ္ ဟိဟိ ႕ ႕ ႕
ရံုးကုိ ေနာက္အက်ဆံုးေရာက္တယ္၊ ဖားလုိက္တယ္ အားလံုးအတြက္ တံုယမ္းဟင္းရည္ခ်က္လာတယ္လုိ႕ေလ ဟိဟိ
sister kyay zuu a myar gyi tin par tal..
ReplyDeleteမမလုေရ...
ReplyDeleteတာကိုရကိထက္ ျမန္မာမုန္ ့လင္မယားကို ႏွမ္းေထာင္းေလးနဲ ့စားရတာ ပိုႀကိဳက္ပါတယ္...
အရမ္းႀကဳိက္ပါတယ္။ မုန္႔လုပ္ဖုိ႔ အုိးမရွိတာ ခက္တာပဲ။ မွ်ေ၀ေပးတာ ေက်းဇူး။ မုန္႔လုပ္တဲ့ အုိးရွာလုိ႔ ရတဲ့အခါမွပဲ လုပ္စားၾကည့္ပါဦးမယ္ မလုေရ။
ReplyDeleteလုလုေရ.. တို႔ကေလ မုန္႔လင္မယား တအားၾကိဳက္တာ..။ တာကိုရကိလည္း ၾကိဳက္တယ္..။ လုပ္နည္းမွ်ေပးတာ ေက်းဇူးေနာ္..။
ReplyDeleteေက်းဇူးပါပဲမမေ၇ အမေျပာတဲ.အတိုင္း internet မုာ ၇ုာ
ReplyDeleteၾကည္.တာ amazon.com မုာအမ်ားၾကီးေတြ.တယ္။
တခိ်ဳ. pancake လုတ္တဲ.ဟာတခိ်ဳ.လည္း အျဖစ္လုပ္
စားလို.၇တယ္ထင္တာပဲ......။
အိုးရရင္လုပ္စားမယ္။
ReplyDeleteေက်းဇူးပါ.
I have been searching this Pan for long time. Thank you so much Ma Lu Lu.
ReplyDeleteသိတ္ႀကိဳက္တယ္ လုလုေရ။ ရန္ကုန္မွာဆို လွည္းတန္းေရာက္ရင္ အၿမဲ ၀ယ္စားတယ္။ စစ္ကိုင္း ေကာင္းမွဳေတာ္ ဘုရားက မုန္႔လင္မယား နာမည္ႀကီးတယ္။
ReplyDeleteမအယ္က ၾကက္သြန္မိတ္တို႕ နံနံပင္တို႕ထည့္တယ္။
မအယ္
မလုေရ အိုးရွာပံုေတာ္ထြက္ေနတာ...၁။ေစ်းႀကီးတယ္။
ReplyDeleteဂ်ပန္အင္တာနက္ ဆိုင္ကမွာရင္ရတယ္။
၂။ ebay မွာေတြ ့ေတာ့ ပို ့ေပးမယ့္ေနရာက အေမရိကားကဆိုေတာ့ေစ်းႀကီးျပန္ေရာ။
၃။ ဂ်ာမန္ေစ်းကြက္မွာ ရွိတဲ့ maffins backform
နဲ ့စမ္းၾကည့္မလားလို ့။ ပံုစံခြက္ေသးတာေလးရွာ၀ယ္
ၾကည့္မယ္ေလ။
မေန ့က၂ေယာက္သားလိုက္ရွာၾကတာ သူ ့ခမ်ာ
ေတာ္ေတာ္ေညာင္းသြားတယ္...
ေခ်ာေရ ႕ ႕ ႕ မုန္႕လုပ္စားရတာ အဆင္ေျပတယ္ဆုိရင္ပဲ ၀မ္းသာပါျပီေနာ္။
ReplyDeleteမုိးမုိးေရ ႕ ႕ ႕ မလုလည္း ႏွမ္းေထာင္းနဲ႕ စားရတာကုိ ပုိၾကိဳက္တယ္။
ပံုရိပ္ေရ ႕ ႕ ႕ အုိးေတာ့ ရွာရခက္လားမသိဘူးေနာ္။ ေစ်းၾကီးလားေတာ့ မသိဘူးေနာ္။
လသာညေရ ႕ ႕ ႕ အဆင္ေျပတယ္ဆုိရင္ ၀မ္းသာတယ္ေနာ္။ အားရင္ လုပ္စားၾကည့္ပါေနာ္။
Jewel ေရ ႕ ႕ ႕ အုိးက ေစ်းၾကီးလားမသိ။
မအယ္ေရ ႕ ႕ ႕ ၾကက္သြန္ျမိတ္နံနံပင္ထည့္စားတာလည္း တမ်ဳိးစားေကာင္းတယ္ေနာ္။
မမရွင္ေလးေရ ႕ ႕ ႕ မုန္႕လင္မယားအုိးရွာပံုေတာ္ ထြက္တာနဲ႕တင္ အေတာ္ပင္ပန္းေလာက္ၾကျပီ။ လုလုေတာ့ ဒုတ္ခေပးသလုိမ်ား ျဖစ္ေနလားမသိဘူးေနာ္။
အုိး၀ယ္ျပီး လုပ္စားျဖစ္ၾကသူမ်ား တစ္ပြဲကမ္းပါေနာ္။ :P
လုလုလုပ္ေကၽြးတဲ့ မုန္႔လင္မယားစားခ်င္လို႔ အိုးခင္း ၀ယ္ျပီးျပီ ခ်က္စားတာေတာ့ ေျဖးေျဖး း)) လုပ္ျဖစ္ရင္ လာပို႔မယ္ေနာ္..
ReplyDeleteThanks Lu Lu. I made it! It was delicious.
ReplyDelete