ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ငရုတ္ေဆာ့စ္လုိ႕ေခၚတဲ့ ငရုတ္ဆီလုပ္နည္းကုိ ညီမေလး ေမ က စီေဘာက္စ္ကေန တဆင့္ ေမးထားလုိ႕ အလြယ္နည္းေလးကုိ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးအတြက္ မွ်ေ၀လုိက္ပါတယ္ေနာ္။
ငရုတ္ဆီကုိေတာ့ စမူဆာ၊ ေကာ္ျပန္႔လိပ္နဲ႕တုိ႕စားတာကအစ ၀က္သားဒုတ္ထုိး၊ ၾကာဆံေၾကာ္၊ ေခါက္ဆဲြေၾကာ္၊ ထမင္းေၾကာ္၊ ေၾကးအုိး၊ အသုပ္စံု စသျဖင့္ အစားအစာ စံုမွာ မျဖစ္မေန တဲြဖက္စားသံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္ေနာ္။ ငရုတ္ဆီမပါရင္ စားလုိ႕မေကာင္းတဲ့ အစားအစာေတြလည္း မနည္းလွေပဘူးကုိး။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ငရုတ္သီးအစပ္ (ခပ္စပ္စပ္ၾကိဳက္တယ္ဆုိရင္ လက္ဖ၀ါးနဲ႕ ႏွစ္ဆုပ္စာ)၊ အေရာင္လွေစဖုိ႕ ငရုတ္သီး အပုပြေတာင့္ ၅ ေတာင့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၁ ကီလုိ ဒါမွမဟုတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ ၀ယ္လုိ႕ရတယ္ဆုိရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ဗူး ၂ ဗူး၊ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ မႊာ၊ ၾကက္သြန္နီ အရြယ္ေတာ္ေလး ၁ လံုး၊ ရွာလကာရည္ ၅ လက္ဖက္စားဇြန္း(တခ်ဳိ႕ရွာလကာရည္က အခ်ဥ္ေပါ့တယ္ဆုိရင္ေတာ့ ပုိထည့္ေနာ္)၊ သၾကားအနည္းငယ္နဲ႕ ဆားအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ငရုတ္သီးက အရမ္းပူတတ္တာမုိ႕ တကယ္တမ္း ကုိင္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ ျမန္မာနည္းအရေတာ့ လက္အိပ္ေတြ ဘာေတြ စြပ္မေနဘဲ လက္ကုိ ဆီေလး သုပ္ျပီးမွ ကုိင္တတ္ၾကတာေနာ္။ လက္အေရျပား သိပ္ပါးရင္ေတာ့ ပူမွာစုိးရသလုိ ငရုတ္သီးကုိင္ထားမိတဲ့ လက္နဲ႕ ဟုိကုိင္ဒီကုိင္လုပ္မိမွာလည္း စုိးရေသးတယ္ေနာ္။ ဒါေၾကာင့္မုိ႕ တစ္ခါသံုး လက္အိပ္ေလးပဲျဖစ္ျဖစ္ စြပ္ျပီး ကုိင္ေပါ့ေနာ္။
ျပီးရင္ ငရုတ္သီးကုိ အညွာေျခြ၊ အေစ့ထုတ္ပစ္ပါ။ ခရမ္းသီးကုိလည္း ထက္ျခမ္းျခမ္းျပီး အေစ့ေတြ ဖယ္ရွားပစ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီတုိ႕ကုိလည္း အခြံႏႊာ ေရေဆးေပးပါ။
အားလံုး အဆင္သင့့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ငရုတ္သီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ ၾကိတ္စက္ထဲ ထည့္ျပီး ၾကိတ္ေပးပါေနာ္။ ေတာ္ေတာ္ေလး ညက္ေအာင္ၾကိတ္ျပီးျပီဆုိရင္ေတာ့ ၾကိတ္ျပီးသား အဆာပလာေတြထဲကုိ ရွာလကာရည္၊ ဆား၊ သၾကား စတာေတြ အကုန္ေရာျပီးေတာ့ အုိးတစ္လံုးထဲ ထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚမွာ မီးေႏြးေႏြးနဲ႕ ေျဖးေျဖးခ်င္း က်ဳိေပးပါေနာ္။ အခ်ိန္ကေတာ့ ၾကာပါလိမ့္မယ္ေနာ္။ ဒါေပမယ့္ မီးေႏြးေႏြးနဲ႕ စိတ္ရွည္လက္ရွည္ က်ဳိေပးပါေနာ္။ က်ဳိေနရင္းနဲ႕ ငရုတ္သီးနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွစ္ေတြ ဗြက္ဗြက္ျမည္လာပါလိမ့္မယ္ေနာ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္က်ရင္ အရသာကုိ ျမည္းၾကည့္ျပီးေတာ့ လုိခ်င္တဲ့အရသာေလး နည္းနည္းထပ္ျဖည့္ေပါ့ေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ အေအးခံျပီး၊ ပုလင္းသန္႕သန္႕၊ ဗူးသန္႕သန္႕ထဲထည့္၊ စားခ်င္သေလာက္ ယူစား၊ က်န္တာကုိ ေရခဲေသတၱာထဲသာ ထည့္သိမ္းထားလုိက္ေပါ့ေနာ္။ ဇြန္းသန္႕သန္႕နဲ႕ ခပ္ပါေနာ္။ ေနာက္မဟုတ္ရင္ မႈိတက္တာေတြ ဘာေတြ ျဖစ္ကုန္မွာ စုိးလုိ႕ပါ။
ဒါကေတာ့ လက္၀င္သလားေတာ့မေျပာတတ္ဘူး။ ဒါေပမယ့္ အရမ္းေတာ့ လက္မ၀င္ေလာက္ဘူးေနာ္။ ငရုတ္သီးေၾကာင့္ လက္ပူေလာင္မွာပဲ စိုးတာ။ အဆင္ေျပေလာက္မယ္လုိ႕ ထင္ပါတယ္ေနာ္။ အိမ္မွာလုပ္တာဆုိေတာ့ ဗုိက္နာမွာလည္း မစုိးရေတာ့ဘူးေပါ့ေလ။ စမ္းၾကည့္ပါဦးေနာ္။ ဓာတ္ပံုေတာ့ မရွိလုိ႕ မတင္လုိက္ေတာ့ဘူးေနာ္။
အဆင္ေျပပါေစေနာ္။
ငရုတ္ဆီကုိေတာ့ စမူဆာ၊ ေကာ္ျပန္႔လိပ္နဲ႕တုိ႕စားတာကအစ ၀က္သားဒုတ္ထုိး၊ ၾကာဆံေၾကာ္၊ ေခါက္ဆဲြေၾကာ္၊ ထမင္းေၾကာ္၊ ေၾကးအုိး၊ အသုပ္စံု စသျဖင့္ အစားအစာ စံုမွာ မျဖစ္မေန တဲြဖက္စားသံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္ေနာ္။ ငရုတ္ဆီမပါရင္ စားလုိ႕မေကာင္းတဲ့ အစားအစာေတြလည္း မနည္းလွေပဘူးကုိး။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ငရုတ္သီးအစပ္ (ခပ္စပ္စပ္ၾကိဳက္တယ္ဆုိရင္ လက္ဖ၀ါးနဲ႕ ႏွစ္ဆုပ္စာ)၊ အေရာင္လွေစဖုိ႕ ငရုတ္သီး အပုပြေတာင့္ ၅ ေတာင့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၁ ကီလုိ ဒါမွမဟုတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ ၀ယ္လုိ႕ရတယ္ဆုိရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ဗူး ၂ ဗူး၊ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ မႊာ၊ ၾကက္သြန္နီ အရြယ္ေတာ္ေလး ၁ လံုး၊ ရွာလကာရည္ ၅ လက္ဖက္စားဇြန္း(တခ်ဳိ႕ရွာလကာရည္က အခ်ဥ္ေပါ့တယ္ဆုိရင္ေတာ့ ပုိထည့္ေနာ္)၊ သၾကားအနည္းငယ္နဲ႕ ဆားအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ငရုတ္သီးက အရမ္းပူတတ္တာမုိ႕ တကယ္တမ္း ကုိင္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ ျမန္မာနည္းအရေတာ့ လက္အိပ္ေတြ ဘာေတြ စြပ္မေနဘဲ လက္ကုိ ဆီေလး သုပ္ျပီးမွ ကုိင္တတ္ၾကတာေနာ္။ လက္အေရျပား သိပ္ပါးရင္ေတာ့ ပူမွာစုိးရသလုိ ငရုတ္သီးကုိင္ထားမိတဲ့ လက္နဲ႕ ဟုိကုိင္ဒီကုိင္လုပ္မိမွာလည္း စုိးရေသးတယ္ေနာ္။ ဒါေၾကာင့္မုိ႕ တစ္ခါသံုး လက္အိပ္ေလးပဲျဖစ္ျဖစ္ စြပ္ျပီး ကုိင္ေပါ့ေနာ္။
ျပီးရင္ ငရုတ္သီးကုိ အညွာေျခြ၊ အေစ့ထုတ္ပစ္ပါ။ ခရမ္းသီးကုိလည္း ထက္ျခမ္းျခမ္းျပီး အေစ့ေတြ ဖယ္ရွားပစ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီတုိ႕ကုိလည္း အခြံႏႊာ ေရေဆးေပးပါ။
အားလံုး အဆင္သင့့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ငရုတ္သီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ ၾကိတ္စက္ထဲ ထည့္ျပီး ၾကိတ္ေပးပါေနာ္။ ေတာ္ေတာ္ေလး ညက္ေအာင္ၾကိတ္ျပီးျပီဆုိရင္ေတာ့ ၾကိတ္ျပီးသား အဆာပလာေတြထဲကုိ ရွာလကာရည္၊ ဆား၊ သၾကား စတာေတြ အကုန္ေရာျပီးေတာ့ အုိးတစ္လံုးထဲ ထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚမွာ မီးေႏြးေႏြးနဲ႕ ေျဖးေျဖးခ်င္း က်ဳိေပးပါေနာ္။ အခ်ိန္ကေတာ့ ၾကာပါလိမ့္မယ္ေနာ္။ ဒါေပမယ့္ မီးေႏြးေႏြးနဲ႕ စိတ္ရွည္လက္ရွည္ က်ဳိေပးပါေနာ္။ က်ဳိေနရင္းနဲ႕ ငရုတ္သီးနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွစ္ေတြ ဗြက္ဗြက္ျမည္လာပါလိမ့္မယ္ေနာ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္က်ရင္ အရသာကုိ ျမည္းၾကည့္ျပီးေတာ့ လုိခ်င္တဲ့အရသာေလး နည္းနည္းထပ္ျဖည့္ေပါ့ေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ အေအးခံျပီး၊ ပုလင္းသန္႕သန္႕၊ ဗူးသန္႕သန္႕ထဲထည့္၊ စားခ်င္သေလာက္ ယူစား၊ က်န္တာကုိ ေရခဲေသတၱာထဲသာ ထည့္သိမ္းထားလုိက္ေပါ့ေနာ္။ ဇြန္းသန္႕သန္႕နဲ႕ ခပ္ပါေနာ္။ ေနာက္မဟုတ္ရင္ မႈိတက္တာေတြ ဘာေတြ ျဖစ္ကုန္မွာ စုိးလုိ႕ပါ။
ဒါကေတာ့ လက္၀င္သလားေတာ့မေျပာတတ္ဘူး။ ဒါေပမယ့္ အရမ္းေတာ့ လက္မ၀င္ေလာက္ဘူးေနာ္။ ငရုတ္သီးေၾကာင့္ လက္ပူေလာင္မွာပဲ စိုးတာ။ အဆင္ေျပေလာက္မယ္လုိ႕ ထင္ပါတယ္ေနာ္။ အိမ္မွာလုပ္တာဆုိေတာ့ ဗုိက္နာမွာလည္း မစုိးရေတာ့ဘူးေပါ့ေလ။ စမ္းၾကည့္ပါဦးေနာ္။ ဓာတ္ပံုေတာ့ မရွိလုိ႕ မတင္လုိက္ေတာ့ဘူးေနာ္။
အဆင္ေျပပါေစေနာ္။
မလုေရ နည္းေလးေပးတာေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
ReplyDeleteႀကံဳမွလုပ္ၾကည့္ပါအံုးမယ္။
မလုေရ..လုပ္နည္းသိခ်င္ေနတာၾကာၿပီ..ဒါေပမယ္႔ လုပ္ျဖစ္မွာေတာ႔မဟုတ္ဘူးထင္တယ္္..
ReplyDeleteစူးႏြယ္
ဖတ္ရင္းနဲ႕ သေရ က်လာၿပီ။
ReplyDeleteစူးႏြယ္ ေပ်ာက္ေနတယ္။
မအယ္
မလု ေက်းဇူး ကြ်န္ေတာ္ အဲဒီနည္း လိုခ်င္ေနတာ အေတာ္ပဲ
ReplyDeleteမမရွင္ေလး ႕ ႕ ႕ လုပ္ၾကည့္လုိ႕ ျဖစ္ရင္ သံေခ်ာင္းေခါက္ဦးေနာ္။
ReplyDeleteစူးႏြယ္ေလးေရ ႕ ႕ ႕ အလြယ္တကူ ၀ယ္လုိ႕ရရင္ေတာ့ ၀ယ္စားလုိက္တာ ပုိအဆင္ေျပပါတယ္။ လုပ္ရတာ နည္းနည္း လက္၀င္တယ္ေလ။
မအယ္ေရ ႕ ႕ ႕ အလည္လာလုိ႕ ေက်းဇူးပါေနာ္။
ကုိဇုိဇုိလုိ အခ်က္အျပဳတ္ကၽြမ္းက်င္သူၾကီးက အလည္လာတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါေနာ္။ ဒီနည္းေလးကေတာ့ အိမ္မွာလုပ္ေနက် နည္းေလးပါပဲ။ ၀က္သားဒုတ္ထုိး၊ ၾကာဆံေၾကာ္နဲ႕စားရင္ စားေကာင္းတယ္။
မမရွင္ေလး ႕ ႕ ႕ လုပ္ၾကည့္လုိ႕ ျဖစ္ရင္ သံေခ်ာင္းေခါက္ဦးေနာ္။
ReplyDeleteစူးႏြယ္ေလးေရ ႕ ႕ ႕ အလြယ္တကူ ၀ယ္လုိ႕ရရင္ေတာ့ ၀ယ္စားလုိက္တာ ပုိအဆင္ေျပပါတယ္။ လုပ္ရတာ နည္းနည္း လက္၀င္တယ္ေလ။
မအယ္ေရ ႕ ႕ ႕ အလည္လာလုိ႕ ေက်းဇူးပါေနာ္။
ကုိဇုိဇုိလုိ အခ်က္အျပဳတ္ကၽြမ္းက်င္သူၾကီးက အလည္လာတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါေနာ္။ ဒီနည္းေလးကေတာ့ အိမ္မွာလုပ္ေနက် နည္းေလးပါပဲ။ ၀က္သားဒုတ္ထုိး၊ ၾကာဆံေၾကာ္နဲ႕စားရင္ စားေကာင္းတယ္။
မဂၤလာပါ..
ReplyDeleteငရုတ္ေဆာ့စ္ ျပဳလုပ္နည္းေလးကို ဖတ္ရွဳ႕သြားပါတယ္။ ဆိုးေဆးေတြ ဒလေဟာ မ်ားလာေနတဲ့ အခုအခ်ိန္အခါ နဲ႕ဆိုေတာ့ ကုိယ္တုိင္ ျပဳလုပ္နည္းေလး လုပ္ခြင့္ရေအာင္ ေ၀မွ်တင္ျပေပးတာ သိရလို႕ ေက်းဇူးပါလို႕။
ခင္မင္စြာျဖင့္
ကိုမ်ဳိး