ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ဒီတစ္ခါေတာ့ ရာသီဥတုအေျပာင္းအလဲေလးမွာ ေနမေကာင္းျဖစ္ခ်င္ သလုိလုိ ျဖစ္ေနတဲ့ ကၽြန္မရဲ႕ အင္ဒုိနီးရွားအေမအတြက္ ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာေလးနဲ႕ ေခၽြးထုတ္ခန္း၀င္စရာမလုိတဲ့ တုံယမ္းဟင္းရည္ေလး ခ်က္ေပးတာကုိ ေမာင္ႏွမမ်ားအတြက္ မွ်ေ၀ပါရေစေနာ္။
ကၽြန္မအေမက ကၽြန္မကုိ ေမးပါတယ္။ တံုယမ္အႏွစ္ ၀ယ္ထားတာ မရွိဘဲ ခ်က္လုိ႕ရမလားတဲ့။ အေမ့ဆီမွာ မန္က်ည္းသီးမွည့္ (Tamarind)၊ စပါးလင္ (Lemon grass)၊ ပဒဲေကာ (Galangal)၊ Red Chilli၊ ေရွာက္ရြက္ႏု (kaffir lime leaf)၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ နံနံပင္အျမစ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊ သၾကားတုိ႕ရွိရင္ တံုယမ္အႏွစ္ကုိ ကုိယ့္ဘာသာကိုယ္လုပ္လုိ႕ရပါတယ္လုိ႕ အေမ့ကုိ ေျပာျပပါတယ္။ အဲ့ဒါနဲ႕ပဲ အိမ္ရွိပစၥည္းမ်ားနဲ႕ ကၽြန္မတုိ႕ သားအမိ တုံယမ္ဟင္းရည္ခ်က္ၾကပါတယ္။
တံုယမ္းအႏွစ္ျပဳလုပ္နည္း
၁။ မန္က်ည္းသီးမွည့္ကုိ ေရေႏြးနဲ႕ စိမ္ေပးျပီး မန္က်ည္းႏွစ္ေတြကုိ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ စစ္ယူထားေပးပါေနာ္။ (လက္ဘက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးစာအႏွစ္ရေအာင္ယူထားပါ
၂။ စပါးလင္ (၅-၇ ပင္)၊ နံနံပင္အျမစ္ (၅ ပင္)၊ ပဒဲေကာျမစ္ (လက္သံုးဆစ္)၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး (၇) လံုး၊ ငရုတ္သီးတုိ႕ကုိ ေရနဲ႕ သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာျပီး အႏွစ္ရေအာင္ ၾကိတ္ယူထားပါ။
၃။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္တဲ့အခါက်ရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီနည္းနည္းထည့္ပါ။
ျပီးေတာ့ နံပါတ္ ၁ နဲ႕ ၂ မွာ ေဖာ္ျပထားတာေတြကုိ ထည့္ျပီး မီးအပူရွိန္ကုိ အေႏြးဆံုးထားျပီး ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေမႊေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ေရွာက္ရြက္ကုိပါ ထည့္ေမႊေပးရင္း ၁၅ မိနစ္ေလာက္ ၾကာတဲ့အခါမွာ အရည္ေတြခမ္းျပီး ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ျဖစ္လာပါမယ္ေနာ္။ ျပီးရင္ ဆား၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္နဲ႕ သၾကားကုိ ထည့္ပါေနာ္။ အရသာက ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာနဲ႕ ရနံ႕က ေမႊးၾကိဳင္ေနတဲ့ တုံယမ္းအႏွစ္ကုိ ရမွာျဖစ္တယ္ေနာ္။ ရလာတဲ့ တံုယမ္းအႏွစ္ကုိ ပုလင္းသန္႕သန္႕ထဲထည့္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္သိမ္းထားရင္ အၾကာၾကီးခံတယ္ေနာ္။
တံုယမ္းဟင္းရည္ ခ်က္ၾကရေအာင္
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၾကက္သားျပဳတ္ရည္၊ စပါးလင္၊ ေရွာက္ရြက္၊ သံပုရာသီး၊ မႈိ၊ တုိဟူး၊ ပုစြန္၊ ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ပုစြန္ကုိ အခြံႏႊာ၊ ေက်ာကခြဲျပီး ေနာက္ေခ်းေၾကာင္း ထုတ္ပစ္ပါ။ ေခါင္းမွာ အဆီေတြ ပါေနတာမုိ႕ ႏွေျမာျပီး မျဖဳတ္ဘဲထားလုိက္တယ္။ က်န္တဲ့ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေဆးေၾကာျပီး လွီးခၽြတ္အသင့္ျပင္ထားလုိက္ တယ္ေနာ္။
ၾကက္သားျပဳတ္ရည္ကုိ ဒယ္အုိးထဲထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ ငရုတ္သီးတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ တံုယမ္းအႏွစ္ကုိ ထည့္ပါ၊ ျပီးရင္ တုိဟူးထည့္၊ ျပီးရင္ ပုစြန္ေတြကုိ ထည့္ပါေနာ္။ ပုစြန္က ခဏေလးနဲ႔က်က္တာမုိ႕ေလ တစ္လက္စတည္း မႈိ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႕ မုန္ညင္းထုပ္အျဖဴေလးကုိပါ ထည့္ေပးပါေနာ္။ (တံုယမ္းဟင္းရည္မွာေတာ့ မုန္ညင္းထုပ္အျဖဴ ထည့္ခ်က္ေလ့မရွိေပမယ့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ စားျဖစ္ရေအာင္လုိ႕ ထည့္ခ်က္လုိက္ပါတယ္ေနာ္။)
ျပီးရင္ေတာ့ ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္အရသာကုိ ကုိယ့္စိတ္ၾကိဳက္ျပင္ျပီးေတာ့ သံပုရာရည္ေမႊးေမႊးေလးညွစ္၊ နံနံပင္ေလး အုပ္ျပီး အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုလွတဲ့ တံုယမ္းဟင္းရည္ေလးကုိ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီရွင္။
(တံုယမ္းဟင္းခ်က္တဲ့အခါ ပုစြန္အျပင္ ၾကက္သား၊ ျပည္ၾကီးငါး ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာကုိ ထည့္ခ်က္ႏုိင္သလုိ အသီးအရြက္မ်ားကုိလည္း ၾကိဳက္တတ္သလုိ ထည့္ျပီး ခ်က္စားႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။)
ကၽြန္မအေမကေတာ့ ကၽြန္မခ်က္တဲ့ တံုယမ္းဟင္းေလးကုိ စားေကာင္းတယ္ေျပာလုိ႕ ၀မ္းသာပီတိျဖစ္မိရပါတယ္။ ကၽြန္မေမာင္ႏွမေတြလည္း တံုယမ္းအႏွစ္ ၀ယ္ရတာ အဆင္မေျပခဲ့ဘူးဆုိရင္ လုပ္စားလို႕ရေအာင္ မွ်ေ၀လုိက္ပါတယ္ေနာ္။
(တံုယမ္းဟင္းရည္ထဲကုိ တစ္ခ်ဳိ႕က အုန္းႏုိ႕ရည္ထည့္ပါတယ္၊ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ထည့္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ တခ်ဳိ႕ကလည္း တံုယမ္းဟင္းရည္ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ခ်က္ျပီး ေခါက္ဆြဲ၊ ၾကာဆံတုိ႕ ထည့္စားတတ္ပါေသးတယ္ေနာ္။)
ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး ပိတ္ရက္မွာ တံုယမ္းဟင္းေလး ခ်က္ၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။
ကၽြန္မအေမက ကၽြန္မကုိ ေမးပါတယ္။ တံုယမ္အႏွစ္ ၀ယ္ထားတာ မရွိဘဲ ခ်က္လုိ႕ရမလားတဲ့။ အေမ့ဆီမွာ မန္က်ည္းသီးမွည့္ (Tamarind)၊ စပါးလင္ (Lemon grass)၊ ပဒဲေကာ (Galangal)၊ Red Chilli၊ ေရွာက္ရြက္ႏု (kaffir lime leaf)၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ နံနံပင္အျမစ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊ သၾကားတုိ႕ရွိရင္ တံုယမ္အႏွစ္ကုိ ကုိယ့္ဘာသာကိုယ္လုပ္လုိ႕ရပါတယ္လုိ႕ အေမ့ကုိ ေျပာျပပါတယ္။ အဲ့ဒါနဲ႕ပဲ အိမ္ရွိပစၥည္းမ်ားနဲ႕ ကၽြန္မတုိ႕ သားအမိ တုံယမ္ဟင္းရည္ခ်က္ၾကပါတယ္။
တံုယမ္းအႏွစ္ျပဳလုပ္နည္း
၁။ မန္က်ည္းသီးမွည့္ကုိ ေရေႏြးနဲ႕ စိမ္ေပးျပီး မန္က်ည္းႏွစ္ေတြကုိ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ စစ္ယူထားေပးပါေနာ္။ (လက္ဘက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးစာအႏွစ္ရေအာင္ယူထားပါ
၂။ စပါးလင္ (၅-၇ ပင္)၊ နံနံပင္အျမစ္ (၅ ပင္)၊ ပဒဲေကာျမစ္ (လက္သံုးဆစ္)၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး (၇) လံုး၊ ငရုတ္သီးတုိ႕ကုိ ေရနဲ႕ သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာျပီး အႏွစ္ရေအာင္ ၾကိတ္ယူထားပါ။
၃။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္တဲ့အခါက်ရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီနည္းနည္းထည့္ပါ။
ျပီးေတာ့ နံပါတ္ ၁ နဲ႕ ၂ မွာ ေဖာ္ျပထားတာေတြကုိ ထည့္ျပီး မီးအပူရွိန္ကုိ အေႏြးဆံုးထားျပီး ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေမႊေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ေရွာက္ရြက္ကုိပါ ထည့္ေမႊေပးရင္း ၁၅ မိနစ္ေလာက္ ၾကာတဲ့အခါမွာ အရည္ေတြခမ္းျပီး ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ျဖစ္လာပါမယ္ေနာ္။ ျပီးရင္ ဆား၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္နဲ႕ သၾကားကုိ ထည့္ပါေနာ္။ အရသာက ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာနဲ႕ ရနံ႕က ေမႊးၾကိဳင္ေနတဲ့ တုံယမ္းအႏွစ္ကုိ ရမွာျဖစ္တယ္ေနာ္။ ရလာတဲ့ တံုယမ္းအႏွစ္ကုိ ပုလင္းသန္႕သန္႕ထဲထည့္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္သိမ္းထားရင္ အၾကာၾကီးခံတယ္ေနာ္။
တံုယမ္းဟင္းရည္ ခ်က္ၾကရေအာင္
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၾကက္သားျပဳတ္ရည္၊ စပါးလင္၊ ေရွာက္ရြက္၊ သံပုရာသီး၊ မႈိ၊ တုိဟူး၊ ပုစြန္၊ ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ပုစြန္ကုိ အခြံႏႊာ၊ ေက်ာကခြဲျပီး ေနာက္ေခ်းေၾကာင္း ထုတ္ပစ္ပါ။ ေခါင္းမွာ အဆီေတြ ပါေနတာမုိ႕ ႏွေျမာျပီး မျဖဳတ္ဘဲထားလုိက္တယ္။ က်န္တဲ့ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေဆးေၾကာျပီး လွီးခၽြတ္အသင့္ျပင္ထားလုိက္ တယ္ေနာ္။
ၾကက္သားျပဳတ္ရည္ကုိ ဒယ္အုိးထဲထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ ငရုတ္သီးတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ တံုယမ္းအႏွစ္ကုိ ထည့္ပါ၊ ျပီးရင္ တုိဟူးထည့္၊ ျပီးရင္ ပုစြန္ေတြကုိ ထည့္ပါေနာ္။ ပုစြန္က ခဏေလးနဲ႔က်က္တာမုိ႕ေလ တစ္လက္စတည္း မႈိ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႕ မုန္ညင္းထုပ္အျဖဴေလးကုိပါ ထည့္ေပးပါေနာ္။ (တံုယမ္းဟင္းရည္မွာေတာ့ မုန္ညင္းထုပ္အျဖဴ ထည့္ခ်က္ေလ့မရွိေပမယ့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ စားျဖစ္ရေအာင္လုိ႕ ထည့္ခ်က္လုိက္ပါတယ္ေနာ္။)
ျပီးရင္ေတာ့ ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္အရသာကုိ ကုိယ့္စိတ္ၾကိဳက္ျပင္ျပီးေတာ့ သံပုရာရည္ေမႊးေမႊးေလးညွစ္၊ နံနံပင္ေလး အုပ္ျပီး အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုလွတဲ့ တံုယမ္းဟင္းရည္ေလးကုိ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီရွင္။
(တံုယမ္းဟင္းခ်က္တဲ့အခါ ပုစြန္အျပင္ ၾကက္သား၊ ျပည္ၾကီးငါး ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာကုိ ထည့္ခ်က္ႏုိင္သလုိ အသီးအရြက္မ်ားကုိလည္း ၾကိဳက္တတ္သလုိ ထည့္ျပီး ခ်က္စားႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။)
ကၽြန္မအေမကေတာ့ ကၽြန္မခ်က္တဲ့ တံုယမ္းဟင္းေလးကုိ စားေကာင္းတယ္ေျပာလုိ႕ ၀မ္းသာပီတိျဖစ္မိရပါတယ္။ ကၽြန္မေမာင္ႏွမေတြလည္း တံုယမ္းအႏွစ္ ၀ယ္ရတာ အဆင္မေျပခဲ့ဘူးဆုိရင္ လုပ္စားလို႕ရေအာင္ မွ်ေ၀လုိက္ပါတယ္ေနာ္။
(တံုယမ္းဟင္းရည္ထဲကုိ တစ္ခ်ဳိ႕က အုန္းႏုိ႕ရည္ထည့္ပါတယ္၊ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ထည့္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ တခ်ဳိ႕ကလည္း တံုယမ္းဟင္းရည္ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ခ်က္ျပီး ေခါက္ဆြဲ၊ ၾကာဆံတုိ႕ ထည့္စားတတ္ပါေသးတယ္ေနာ္။)
ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး ပိတ္ရက္မွာ တံုယမ္းဟင္းေလး ခ်က္ၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။
မဂၤလာပါ..
ReplyDeleteတံုယမ္းဟင္း ကေတာ့ အသင့္လုပ္ျပီးသား အထုပ္ကေလးေတြ အလြယ္တကူ ၀ယ္ရေနလို႕ တစ္ပတ္ ႏွစ္ခါေလာက္ေတာ့ စားျဖစ္တယ္ေလ။
အသင့္ထုပ္ကေလးေတြနဲ႕ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစံုထည့္ျပီး စားလုိက္တာ...
တံုယမ္းဟင္း လုပ္နည္းကို ဖတ္ၾကည့္ေတာ့ လုပ္ရတာ မလြယ္ဘူးထင္တယ္ေနာ္...
ေ၀မွ်တင္ျပေပးတာ ေက်းဇူးပါ..
ခင္မင္စြာျဖင့္
ကိုမ်ုဳိး
ေတာ္လိုက္တဲ႔ မလု...တံုယမ္ဟင္းရယ္ဒီမိတ္အထုပ္က စပ္လြန္းလို႔ မစားႏိုင္ဘူး..ကိုယ္႔ဟာကိုယ္ ငရုတ္သီးေလွ်ာ႔ၿပီး လုပ္ႏိုင္ရင္္ ကာင္းမွာပဲ... ဒါေပမယ္႔လုပ္ျဖစ္မယ္မထင္ပါဘူး မလုရယ္...မလုဆီက လုပ္ၿပီးသားပဲ ယူလိုက္ေတာ႔မယ္ေနာ္ :)
ReplyDeleteဒါေတာ့ ႀကိဳက္ဖူး လုလုရယ္။
ReplyDeleteမုန္႕စိမ္းေပါင္း စားခ်င္တယ္။
မအယ္
အႏွစ္လုပ္နည္းေလးသိလိုက္ရတာေက်းဇူး
ReplyDeleteတံုယမ္ဟင္းမလုပ္တတ္လို႔ အႏွစ္ဗူးေလးပဲ ၀ယ္စားေနရတာ။ အခုေတာ့ အေတာ္ပဲ/လုပ္နည္းသိသြားျပီ။ လုလု.. ေက်းဇူးေနာ္။ မိုးသီတာနဲ႔ အတူတူ လုပ္စားဦးမယ္ :D
ReplyDeleteကုိမ်ဳိးေရ ႕ ႕ ႕
ReplyDeleteတံုယမ္းဟင္းက ခံတြင္းရွင္းျပီး ထမင္းျမိန္ေစတယ္ေနာ္။ ဟင္းအႏွစ္လုပ္ရတာလည္း လက္၀င္တယ္ဆုိေပမယ့္ ကုိယ့္ဘာသာကုိယ္ လုပ္တတ္သြားေတာ့လည္း အဆင္ေျပသြားတာေပါ့ေနာ္။
စူးႏြယ္ေလးေရ ႕ ႕႕
ေရာ့ တံုယမ္းအႏွစ္တစ္ဗူး ႕ ႕
မအယ္ေရ ႕ ႕႕ တံုယမ္းမၾကိဳက္ရင္ မုန္႕စိမ္းေပါင္းလုပ္နည္းက အဲ့ဒီမွာ http://lulucooking.blogspot.com/2008/01/blog-post_26.html ေရးဖူးတယ္ေနာ္။
မရွရြန္ေရ ႕ ႕ ႕ လုလုလည္းေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။
လသာညေရ ႕ ႕႕ မမုိးသီတာနဲ႕ တံုယမ္းဟင္းခ်က္ျဖစ္တဲ့ေန႕ သံေခ်ာင္းေခါက္လုိက္ဦးေနာ္။
မာလာဟင္းအႏွစ္ လုပ္နည္းေလးပါသိခ်င္ပါတယ္။
ReplyDelete