Wednesday, March 3, 2010

တုိရွည္လုပ္စားၾကရေအာင္

ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ တုိရွည္လုပ္နည္းေလး မွ်ေ၀ေပးပါဦးမယ္ေနာ္။ အမမုိးခ်ဳိက ဒယ္ျပားရွိတယ္ တုိရွည္လုပ္နည္းေလး သိရင္ မွ်ပါဦးဆုိေတာ့။ တုိရွည္ေလး လုပ္ၾကမယ္ေနာ္။
ကၽြန္မတုိ႕ ငယ္ငယ္တုန္းက ကၽြန္မတုိ႕ အိမ္ေရွ႕မွာ တုိရွည္ေရာင္းတဲ့အမၾကီး မရွီလာဆုိတာ ရွိတယ္ေနာ္။ ကၽြန္မ ငယ္ငယ္ေလးကတည္း အခုအခ်ိန္ထိ သူက ကၽြန္မတုိ႕ အိမ္ေရွ႕မွာ တုိရွည္လာေရာင္းေနတာပဲေနာ္။ သူ႕ဆီမွာ တုိရွည္ကုိေလ ပလိန္းစားမလား၊ ၾကက္ဥနဲ႕လုပ္တာ စားမလား၊ သၾကားျဖဴးစားမလား၊ တုိရွည္ထဲမွာ ပဲမႈန္႕ရယ္၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕ေလးေတြနဲ႕ စားမလား၊ ေထာပတ္နဲ႕ လုပ္တာစားမလား၊ ဒါမွမဟုတ္ ပဲျပဳတ္ေလးေတြ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးေတြ မာဆလာေလးထည့္ျပီး စားမလား၊ ဟင္းရည္နဲ႕ စားမလား မ်ဳိးစံုရတယ္ေနာ္။ ကၽြန္မတုိ႕လည္း သူ႕ဆီမွာဆုိ အစ္မတစ္ေယာက္လုိပဲ ဂ်ီက်ျပီး ကုိယ္လုပ္ခ်င္သလုိ လုပ္ေနက်၊ ခၽြဲေနက်ေလ။ အခုလည္း မရွီလာသုိ႕ အလြမ္းေျပအေနနဲ႕ တုိရွည္လုပ္စားၾကရေအာင္ေနာ္။

တုိရွည္လုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဆန္ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုးတစ္လံုး၊ မတ္ပဲ (black gram or black bean လုိ႕ ေခၚပါတယ္ေနာ္) လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုးတစ္၀က္၊ ပဲနံ႕သာေစ့ အနည္းငယ္၊ ဆား၊ ဆီ၊ ၾကက္ဥတုိ႕ပါေနာ္။ (တကယ္လုိ႕ ကုိယ္က ဆီအစား ေထာပတ္ကုိသံုးမယ္ဆုိရင္လည္း သံုးလုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။)

ဆန္ရယ္ မတ္ပဲရယ္ ပဲနံ႕သာေစ့ရယ္ကုိ ေရနဲ႕သန္႕ရွင္းေအာင္ ေဆးေၾကာျပီး သံုးနာရီကေန ငါးနာရီထိ ေရစိမ္ေပးထားပါေနာ္။ ျပီးရင္ ေရေတြကုိ သြန္ပစ္ျပီး ဆန္နဲ႕ ပဲနဲ႕ကုိ မုန္႕ၾကိတ္ဆံမွာ ၾကိတ္ပါ။ ျပည္ပေရာက္ ေမာင္ႏွမမ်ားအတြက္ကေတာ့ (food processor) နဲ႕ၾကိတ္ပါေနာ္။ မုန္႕ၾကိတ္တဲ့အခါ မုန္႕သားညက္ေစဖုိ႕အတြက္ ေရကုိ နည္းနည္းခ်င္းထည့္ျပီး ၾကိတ္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့ ရလာတဲ့ မုန္႕ႏွစ္ေတြကုိ ေရနဲ႕ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ရပါမယ္ေနာ္။ ေဖ်ာ္ျပီးတဲ့ မုန္႕ႏွစ္ကုိမွ ဆားနည္းနည္းထည့္၊ ျပီးရင္ ဗူးသန္႕သန္႕ ဒါမွမဟုတ္ ေၾကြဇလံုသန္႕သန္႕ထဲထည့္၊ ေလလံုေအာင္ပိတ္ျပီးေတာ့ အလင္းေရာင္မရတဲ့ေနရာမွာ တစ္ညအိပ္ထားေပးပါေနာ္။ မုန္႕ရည္ကုိ အခ်ဥ္ေဖာက္သလုိ လုပ္မွာျဖစ္တဲ့အတြက္ မုန္႕ႏွစ္ကုိ ေရခဲေသတၱာမထည့္ရပါဘူးေနာ္။ ေနာက္တစ္ေန႕မနက္မွာေတာ့ တုိရွည္လုပ္ဖုိ႕ အသင့္ျဖစ္ေနတဲ့ မုန္႕ႏွစ္ကုိ ရမွာျဖစ္တယ္ေနာ္။

တုိရွည္လုပ္ဖုိ႕အတြက္ အသင့္ျပင္ထားရမွာကေတာ့ မကပ္တဲ့ဒယ္ျပား၀ုိင္း၊ မုန္႕ကေလာ္တံေယာက္ျပား၊ ဆီသုတ္လိမ္းရလြယ္မယ့္ စုတ္တံ၊ ပိတ္စေလးေတြကုိ ဖုလံုးေလးလုိ ထုပ္ထားတဲ့ အ၀တ္စ (မုန္႕ဒယ္အုိး သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ဖုိ႕)တုိ႕ပါေနာ္။

တုိရွည္လုပ္ဖုိ႕ မီးဖုိေပၚ ဒယ္ျပား၀ုိင္းတင္၊ မီးကုိ အသင့္အတင့္ထား၊ ျပီးရင္ ဒယ္အုိးေကာင္းေကာင္းပူျပီဆုိရင္ေတာ့ ဒယ္ျပား၀ုိင္းအႏွံ႕ စုတ္တံေလးနဲ႕ ဆီသုတ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ မုန္႕ႏွစ္ကုိ ေယာက္ခ်ဳိဇြန္းနဲ႕ ခပ္ျပီး ဒယ္ျပား၀ုိင္းေပၚမွာ အလယ္ကေနျပီး စက္၀ုိင္းျပီးျဖန္႕ျပီး ထမင္းစားပန္းကန္အရြယ္အစား ေလာက္ေရာက္ေအာင္ မုန္႕ႏွစ္ကုိ ဒယ္ျပား၀ုိင္းထဲ ထည့္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ မုန္႕ႏႈတ္ခမ္းသားပတ္လည္နားတစ္ေလွ်ာက္ကုိ ဆီ ဒါမွမဟုတ္ ေထာပတ္ေလးေတြ လိမ္းေပးပါ။ မုန္႕သားအားလံုး ဆီႏွံ႕သြားေအာင္ ဒယ္အုိးကုိလည္း လက္ကုိင္ကေန နည္းနည္း ကုိင္ျပီး ဟုိဘက္ဒီဘက္လွည့္ ကစားေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ မုန္႕သားေျခာက္ျပီး ေရႊညိဳေရာင္ေျပာင္းလာျပီဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕ရဲ႕ ေဘးႏႈတ္ခမ္းသားေလးေတြကေန မုန္႕ကေလာ္တံ ေယာက္ျပားနဲ႕ အသားေလး ပတ္ပတ္လည္ ကေလာ္ေပးျပီး မုန္႕ကုိ တစ္ဘက္လွန္ေပးျပီး မုန္႕သားက်က္ေအာင္ မိနစ္၀က္ေလာက္ထားျပီး ေယာက္ျပားေလးနဲ႕ အသာဖိေပးပါ။ မုန္႕သားက်က္ျပီ ဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕ကုိ ခလယ္ကေန ေခါက္ခ်ဳိးခ်ဳိးျပီး ပန္ကန္းျပားထဲ ထည့္ေပးလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ တုိရွည္တစ္ခု ရပါျပီေနာ္။ ေနာက္ထပ္မုန္႕တစ္ခု ထပ္မလုပ္ခင္ ဒယ္ျပား၀ုိင္းကုိ အ၀က္ထုပ္ေလးနဲ႕ သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးမွ ဒယ္အုိးထဲ ဆီထည့္ျပီး တုိရွည္ေတြကုိ တစ္ခုျပီးတစ္ခု လုပ္သြားရံုပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိ တုိရွည္ရျပီေနာ္။

တုိရွည္ကုိ ၾကက္ဥနဲ႕ စားခ်င္တယ္ဆုိရင္ ၾကက္ဥကုိ မုန္႕ႏွစ္နဲ႕အတူ ေရာခေလာက္ျပီး ထည့္လုိ႕ရသလုိ ၾကက္ဥကုိ သီးသန္႕ ခေလာက္ထားျပီးမွ မုန္႕ႏွစ္ထည့္ျပီး ၾကက္ဥထည့္ျပီး မုန္႕လုပ္ၾကပါတယ္ေနာ္။ ေထာပတ္နဲ႕ စားခ်င္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ ဆီအစား ေထာပတ္ေလးထည့္ျပီး အီအီဆိမ့္ဆိမ့္တုိရွည္ေလး လုပ္စားႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။

တကယ္လုိ႕မွ တုိရွည္ကုိ အာလူးပဲဟင္းနဲ႕ စားခ်င္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ အာလူး၊ ကုးလားပဲ၊ မုန္လာဥနီ (ခရမ္းသီးေပါက္စ၊ ရံုးပတီသီးႏု၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အစရွိတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ ထည့္လုိ႕ရပါေသးတယ္ေနာ္)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္သီး အေရာင္မႈန္႕၊ ငရုတ္သီးေတာင့္လံုးေၾကာ္၊ ကရေ၀းရြက္၊ မာဆလာ၊ နႏြင္း၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕ ဆီတုိ႕ အသင့္ျပင္ထားေပးပါေနာ္။

ကုလားပဲကုိ ၆ နာရီေလာက္ ေရစိမ္ျပီး ႏူးေအာင္ျပဳတ္ေပးထားပါေနာ္။ အာလူး၊ မုန္လာဥနီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ ေရေဆးျပီး ခပ္ေသးေသး တံုးထားေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ခ်င္းတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာေရေဆးျပီး ငရုတ္ေရာင္မႈန္႕နဲ႕ ေရာေထာင္းေပးထားပါ။ အားလံုး အသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးခပ္၊ ျပီးရင္ ငရုတ္ၾကက္သြန္တုိ႕ ကုိ ဆီသတ္ေပးပါေနာ္။ ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ကရေ၀းရြက္ေလးထည့္၊ အာလူးနဲ႕ မုန္လာဥနီတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပး၊ ျပီးရင္ ကုလားပဲျပဳတ္ေလးထည့္၊ ဆားနဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္၊ ျပီးရင္ ေရ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးေလာက္ ထည့္ျပီးတည္ေပးပါေနာ္။ အာလူးလည္းႏူး၊ ပဲလည္းႏူးအိေနျပီဆုိရင္ ဟင္းအေပါ့အငန္ျမည္း၊ မာဆလာေလး အုပ္၊ ဟင္းရည္ကုိ အပ်စ္အက်ဲ ကုိယ္စားခ်င္တဲ့စိတ္ေပၚ မူတည္ျပီး ေရခ်န္ျပီး မီးဖုိေပၚကေန ဟင္းအုိးခ်လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ တုိရွည္နဲ႕ တဲြစားႏုိင္မယ့္ ပဲအာလူးဟင္းေလးရပါျပီေနာ္။

ခ်စ္ေသာ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးလည္း တုိရွည္မုန္႕ႏွစ္တစ္မ်ဳိးတည္းနဲ႕ တုိရွည္အမယ္ေပါင္းမ်ားစြာကုိ စိတ္ၾကိဳက္လုပ္စားႏုိင္ပါေစ လုိ႕ ရည္ရြယ္ဆႏၵျပဳမိပါတယ္။

အမမုိးခ်ဳိသင္းလည္း ဒယ္ျပား၀ိုင္းၾကီးအေၾကာင္းျပဳျပီး တုိရွည္ေကာင္းမႈ ျပဳႏုိင္ပါေစေနာ္ အဲ့ေလ တုိရွည္လုပ္စားႏုိင္ပါေစလုိ႕ ေျပာတာပါေနာ္။

တုိရွည္ပံုကုိ အင္တာနက္ကေန ရွာေဖြယူပါတယ္ေနာ္။

14 comments:

  1. မမလုကေတာ့ အကုန္လုပ္တတ္တာဘဲ။ တိုရွည္ေတာင္ လုပ္တတ္တယ္ ရွယ္ဘဲ. အာလူးဟင္းေလးနဲ့ စားခ်င္တယ္ :)

    ReplyDelete
  2. တိုရွည္ပံုေလးက အရမ္းသပ္ရပ္ျပီး အလြန္စားခ်င္စရာေကာင္းတာမို. မလုလုကိုယ္တိုင္လုပ္ထားတာမ်ားလားလို.။
    ေအာက္ဆံုးနားက စာကိုဖတ္ၾကည္.ေတာ.မွ တိုရွည္ပံုကို အင္တာနက္ကေနရွာေဖြယူပါတယ္ ဆိုေတာ.မွ “အင္” ဆိုျပီးျဖစ္သြားတယ္။

    ReplyDelete
  3. ပဲနံ.သာေစ.ကို အဂၤလိပ္လိုဘယ္လိုေခၚလဲသိရင္ေျပာျပေပးပါဦးေနာ္။

    black bean ကိုရွာရင္ရႏိုင္ေပမယ္. ပဲနံ.သာေစ.ကို ကုလားဆိုင္မွာ ဘယ္လိုေျပာျပီးေမးရမယ္ဆိုတာမသိလို.ပါ။ ျပီးေတာ.လဲ ပဲနံ.သာေစ.ဆိုတာကို ျမင္ေတာင္မျမင္ဖူးလို.ပါ။
    ေက်းဇူးပါဘဲေနာ္။
    တခုခု ခ်က္ခ်င္ျပီဆိုရင္ မလုလုရဲ.ဆိုက္ဒ္ကို အျမဲလာၾကည္.ျဖစ္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  4. ေက်းဇူးပါ။ ႀကိဳးစားၾကည့္ရမွာပဲ။ အရင္ကစမ္းလုပ္ၾကည့္
    ေပမဲ့မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။

    ReplyDelete
  5. ပဲနံသာေစ့ကို Methi Seeds လို ့ေခၚသလားလို ့။
    ဟုတ္လားဟင္!

    ReplyDelete
  6. မလုပ္တတ္ဘူး မလုေရ...ႀကိဳက္တာေတာ႔ အရမ္းႀကိဳက္ပါတယ္....ပဲျပဳတ္နဲ႔ ၾကက္သြန္ျမိတ္ဟာကို အႀကိဳက္ဆံုးပဲ

    ReplyDelete
  7. ပဲနသာေစ့ကို Methi Seeds လို႔ေခၚတာ ဟုတ္ပါတယ္
    မုန္႔ႏွစ္ကိုၾကိတ္တဲ့အခါ ထမင္းၾကမ္းလက္တဆုပ္ထည့္
    ၾကိတ္ရပါတယ္ ....မနက္မုန္႔ေၾကာ္ခါနီးေလး ေရေႏြးကို
    ဖန္ခြက္ေလးထဲမွာ လက္ႏွစ္လံုးစာေလထည့္ျပီး ေဆာ္ဒါ
    အနည္းငယ္နဲ႔သၾကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတဇြန္းစာေရာေဖ်ာ္ျပီးထည့္ရင္မုန္႔ႏွစ္ေတြပြတက္လာမွာျဖစ္ပါတယ္ မမလုလုပ္တာက တျခားနည္းေနမွာေနာ္ ရံုေလး တို႔လုပ္တာက တျခားနည္းတခုထင္တယ္ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ စာရဖို႔
    အေရးၾကီးတယ္ေနာ့မမ


    ခင္မင္စြာျဖင့္
    ရံုေလး

    ReplyDelete
  8. ဟာ..ပဲမွဳန္႔ကို ေရေဖ်ာ္ၿပီး ဒယ္အိုးထဲ ပစ္ထည္႔လိုက္ရင္ ရၿပီ ထင္ေနတာ.. အခုဟာက တယ္ခက္ပါလား။
    လုေရ.. ညီမလုပ္တာကို ၾကည္႔ၿပီးေတာ႔ပဲ ...။
    ဂလု..ဂလု..

    ReplyDelete
  9. စုဗူးေရ ႕ ႕ ႔
    အျမဲအလည္လာျပီး အားေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါေနာ္။ မမလုလည္း တုိရွည္ကုိ အာလူးဟင္းရည္ရႊဲရႊဲေလးနဲ႕ ဆမ္းစားရတာကုိ ၾကိဳက္တယ္ေနာ္။
    အမည္မသိေရ ႕ ႕ ႕ လုလုက အခုအလုပ္တစ္ဖက္ရယ္ ျပည္ပေရာက္ေနတာ (ကာလတုိ) မုိ႕ တုိရွည္လုပ္ဖုိ႕ အုိးလည္းရွာမ၀ယ္ႏုိင္လုိ႕ပါေနာ္။ အင္တာနက္က ပံုကုိ သံုးမိတာ နားလည္ေပးပါေနာ္။
    အမည္မသိနဲ႕ မမရွင္ေလးေရ ပဲနံ႕သာေစ့ကုိ Fenugreek seed လုိ႕လည္း ေခၚပါတယ္ေနာ္။ menthi seed လုိ႕လည္းေခၚပါတယ္ေနာ္။ ရွာ၀ယ္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ မမရွင္ေလးက အိႏၵိယအစားအစာေတြ လုပ္တာကၽြမ္းက်င္တယ္ေနာ္။ ျဖစ္မွာပါ စိတ္ခ်ေနာ္။
    စူးႏြယ္ေလးေရ ႕ ႕ ႕ ပဲျပဳတ္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျမိတ္က အိမ္က တူေတာ္ေမာင္အၾကိဳက္ေလ ႕ ႕ ႕
    ရံုေလးေရ ႕ ႕ ႕ ဘယ္ေပ်ာက္ေနတာလဲ ႏွမေတာ္ေလးေရ ႕ ႕ ႕ တစ္ေက်ာင္းတစ္ဂါထာ တစ္ရြာတစ္ပုဒ္ဆန္း ဆုိသလုိေပါ့ေနာ္ ႕ ႕ ႕ တစ္ေယာက္နဲ႕တစ္ေယာက္ ခ်က္နည္းေလးေတြ ဖလွယ္ၾကရတာေပါ့ေနာ္။ ရံုေလးေျပာတဲ့နည္းက ပုိလြယ္မယ္ထင္တယ္ေနာ္။
    အမမုိးခ်ဳိေရ ႕ ႕ ႕ ဟိဟိ ႕ ႕ ႕ လက္၀င္တယ္မထင္ပါနဲ႕ မ ရယ္ ႕ ႕႕ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ အခ်ဥ္မေဖာက္ဘဲ အခ်ဳိလည္း လုပ္ၾကတယ္ မ ႕ ႕ ႕ ကုိယ္ၾကိဳက္တတ္သလုိလုပ္စားလုိ႕ရတယ္ေနာ္။

    ReplyDelete
  10. လုလု..
    ပဲနံသာေစ့ဆိုတာ ဘယ္လိုဟာလဲဟင္ .. ေျပာပါဦး
    မသိဘူး..
    ေဟာ.. ေရးျပီးမွ အေပၚက ကြန္မန္႔ေတြ ဖတ္မိတယ္..
    ေက်းဇူးေနာ္ လုလု.. တိုရွည္မုန္႔ေလး လာငမ္းသြားတယ္ :D

    ReplyDelete
  11. You can buy ready mix do sai powder in mustafa and other indian shops if you are in Singapore.I have tried it and the taste was exactly the same like the one from indian restraurants.

    ReplyDelete
  12. thank alot for sharing recipes, lulu yay. wanna see your more post.
    myat lay pan

    ReplyDelete
  13. ုလုလုတို႔ကေတာ႔ သူမ်ားသြားရည္က်ေအာင္ အမ်ိဳးမ်ိဳးလုပ္တတ္တယ္... လူဆိုး( ေနာက္တာေနာ္... တိုရွည္အရမ္းၾကိဳက္တယ္)

    ReplyDelete
  14. မလု.pdf လဲ ေဒါင္းသြားျပီ...
    ေရးထားသလို လိုက္လုပ္ေနတာေတြလဲ..မ်ားေနျပီ...
    ခု...တိုရွည္...လုပ္ၾကည့္ဦးမယ္..မလု.
    ေက်းဇူးေတြတင္တယ္

    ReplyDelete