Friday, March 5, 2010

ခ်ပါတီလား ပူရီလား

Reactions: 

အားလံုးေသာ ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ား မဂၤလာပါလုိ႕ ေမတၱာရပ္၀န္းမီးဖုိေဆာင္၀ုိင္းေတာ္သားမ်ားအားလံုးက ႏႈတ္ခြန္း ဆက္သပါတယ္ရွင္။ ဒီေနေတာ့ ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ နံနက္ခင္းအဆာေျပ စားလုိ႕ရေအာင္၊ မိသားစုေတြ ေမာင္ႏွမေတြ စံုရင္ တစ္ခုခု လုပ္စားလို႕ရေအာင္ဆုိတဲ့ ရည္ရြယ္ခ်က္ေလးနဲ႕ အိႏၵိယအစားအစာတစ္ခုျဖစ္တဲ့ ခ်ပါတီ လုပ္စားၾကရေအာင္ေနာ္။

ခ်ပါတီလုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဂ်ံဳမႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္လံုး သံုးလံုး၊ ဆီ ဒါမွမဟုတ္ ေထာပတ္ (ဂီး) စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခဲြ၊ ဒိန္ခ်ဥ္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း (ဒိန္ခ်ဥ္မသံုးခ်င္ရင္ေတာ့ စားဆုိဒါ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းနဲ႕ ဇြန္းဖ်ားေလးယူျပီး ထည့္ေပးပါ)၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းနဲ႕ ေရေႏြးေႏြးေလး (လက္အပူခံႏုိင္မယ့္ အေႏြးဓာတ္) လက္ဘက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးတို႕ပါေနာ္။

ဂ်ံဳမႈန္႕ရယ္၊ ဆားရယ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္တုိ႕ရယ္ကုိ သမေအာင္ ေရာျပီး ေရကုိ နည္းနည္းခ်င္းစီထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ဂ်ံဳနယ္တဲ့အခါမွာ ေရမမ်ားေအာင္ သတိထားျပီး ေရကုိ နည္းနည္းခ်င္း ဖ်န္းဖ်န္းျပီး နယ္ေပးပါ။ ဂံ်ဳမႈန္႕လံုးေလးေတြလုိ ျမင္ေနရမယ္ဆုိရင္ေတာ့ နယ္တာ လုိေသးတယ္၊ ေရနည္းနည္းဖ်န္းျပီး အားလံုး သမ ေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ဂ်ံဳက အနယ္နာေလ မုန္႕သားေကာင္းေလ ျဖစ္တာမုိ႕ ခပ္နာနာ နယ္ေပးႏုိင္ေလ မုန္႕သားပုိျပီး ညက္ညက္အိအိေလးကုိ စားရမွာ ျဖစ္ပါတယ္ေနာ္။ ဂ်ံဳလံုးၾကီးကုိ လက္သီးေတြနဲ႕ ထုိးျပီး နယ္ေပးတာမ်ဳိးေပါ့ေနာ္။

နယ္ျပီးသားဂ်ဳံကုိ ပိတ္ပါးစေလး ေရဆြတ္ အုပ္ေပးထားျပီး နာရီ၀က္ကေန တစ္နာရီေလာက္ (ေႏြးတဲ့ႏုိင္ငံအတြက္ေနာ္)။ ေအးတဲ့ႏုိင္ငံအတြက္ကေတာ့ အနည္းဆံုး ၂ နာရီကေန ၃ နာရီ အၾကာထိ ႏွပ္ထားေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒီလုိ ႏွပ္ေပးထားျခင္းျဖင့္ မုန္႕သားကုိ ပုိမုိႏူးညံ့ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္ေနာ္။

ျပီးရင္ ဂ်ံဳသားေတြကုိ ယူျပီး ေဂါက္သီးလံုးအရြယ္ေလာက္ အလံုးေလးေတြ လံုးေပးပါ။ ျပီးရင္ အဲ့ဒီဂ်ဳံေလးေတြအေပၚ ဂ်ံဳမႈန္႕ေလးေတြ ျဖဴးေပးပါေနာ္။ ဂံ်ဳမႈန္႕ေလးေတြ ျဖဴးေပးထားလုိက္ရင္ မုန္႕သားေတြ ေလသလပ္ျပီး ေျခာက္သြားမွာ မစုိးရေတာ့ဘူးေပါ့ေနာ္။

ျပီးရင္ေတာ့ ဂ်ံဳလံုးေလးေတြကုိ တစ္လံုးခ်င္းစီယူျပီးေတာ့ ဒလိမ့္တံုးေလးနဲ႕ ဂ်ဳံကုိျပားေအာင္ လွိမ့္ေပးပါေနာ္။ ဂံ်ဳျပားရေအာင္ လွိမ့္တဲ့အခါမွာ ေအာက္ခံျပားမွာ ဂ်ံဳေတြကပ္မေနရင္ေအာင္ ဆီနည္းနည္းသုပ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ဂ်ံဳကုိ ဒလိမ့္တံုးနဲ႕ လွိမ့္ပါ။ ဒလိမ့္တံုးမရွိရင္ ပုလင္းကုိ အသံုးျပဳျပီး လွိမ့္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ ခ်ပါတီတစ္ခုရဲ႕ အရြယ္အစားကေတာ့ လက္ဖက္ရည္အခ်ဳိေအာက္ခံပန္းကန္ျပားအရြယ္ေလာက္ရွိပါတယ္ေနာ္။

ဂ်ံဳလံုးေလးကေန ဂ်ံဳျပားေလးေတြအျဖစ္ကုိ ေရာက္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ ဒယ္ျပား၀ုိင္းမွာ ဆီ/ေထာပတ္ (ႏွစ္သက္ရာကုိ အသံုးျပဳႏုိင္ပါတယ္ေနာ္) အနည္းငယ္ သုတ္ျပီး မီးဖုိေပၚမွာ မီးအသင့္အတင့္ထားျပီး ဒယ္ျပား၀ုိင္းကုိ တင္ေပးပါ။ ဒယ္ျပားပူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ဂံ်ဳျပားေလးေတြ ထည့္ျပီးေတာ့ ဒယ္အုိးထဲ အသာထည့္ေပးပါ။ (မုန္႕ကုိ အုိးကင္းပူတုိက္တဲ့သေဘာပါပဲေနာ္)။ (တကယ္တမ္းေတာ့ တစ္ေယာက္က ဂ်ံဳျပားေအာင္ လွိမ့္ေပးျပီး တစ္ေယာက္က ေၾကာ္တယ္ဆုိရင္ ပုိျပီး အဆင္ေျပေစပါတယ္။ တစ္ေယာက္တည္း သမားဆုိရင္ေတာ့ ဂ်ံဳေတြအရင္ျပားျပီးေတာ့မွ ေၾကာ္ရမွာျဖစ္ပါတယ္ေနာ္)

မုန္႕သားအေရာင္ေျပာင္းလာျပီဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕ကေလာ္တံေလးနဲ႕ တစ္ဘက္ကုိလွန္ေပးလုိက္ပါေနာ္။ ၁ မိနစ္ေလာက္ အၾကာဆုိရင္ေတာ့ ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ က်က္ျပီျဖစ္တဲ့ ခ်ပါတီကုိ ရရွိပါျပီေနာ္။

ခ်ပါတီလုပ္မယ္လုိ႕ ရည္ရြယ္ထားေပမယ့္ ပူရီမွ စားခ်င္ပါတယ္လုိ႕ ပူဆာတဲ့သူရွိလာရင္လည္း စိတ္ျငိဳျငင္ေတာ္ မမူလုိက္ပါနဲ႕ေနာ္။ ဂ်ံဳျပားကုိ ဆီမ်ားမ်ားနဲ႕ ေၾကာ္ထည့္ရမွာ ျဖစ္တာမုိ႕ ဒယ္အုိးထဲ ဆီမ်ားမ်ားထည့္၊ ဆီပူလာရင္ မီးကုိ အသင့္အတင့္ထားျပီး ေၾကာ္ေပးရမွာပါေနာ္။ ပူရီေၾကာ္တဲ့အခါ ပုိျပီး ပြပြေလးျဖစ္ေစခ်င္ရင္ ၾကက္ဥတစ္လံုးကုိ ခြဲ၊ အႏွစ္ကုိဖယ္ျပီး အကာကုိ နာနာေခါက္ျပီး ဂ်ံဳနယ္တဲ့အထဲ ထည့္နယ္ေပးလုိက္ရင္ေတာ့ ပူရီပြပြရြရြေလးကုိ ရမွာျဖစ္ပါတယ္ေနာ္။

ခ်ပါတီက ခပ္မာမာ၊ ပူရီက ခပ္ၾကြပ္ၾကြပ္ရြရြမြမြေလးပါေနာ္။ ဆီေရွာင္ခ်င္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ ခ်ပါတီကုိ စားသင့္ျပီး ခပ္ပြပြရြရြေလးကို စားခ်င္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ ပူရီကုိ လုပ္စားပါေနာ္။ သူတုိ႕နဲ႕ တဲြဘက္စားသံုးေလ့ရွိၾကတဲ့ ဟင္းေတြကေတာ့ အာလူးကုလားဟင္း၊ ၾကက္သားအာလူးမာဆလာဟင္း၊ သီးစံုကုလားဟင္းပ်စ္ပ်စ္၊ ႏုိ႕ခဲဟင္းတုိ႕ပါေနာ္။ တခ်ဳိ႕ကလည္း ႏုိ႕မလုိင္၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ သၾကားတုိ႕နဲ႕ စားတတ္ၾကပါတယ္ေနာ္။

တုိရွည္ေလာက္ လုပ္ရတာ လက္မ၀င္ဘဲ နံနက္ခင္းစာ အဆာေျပအျဖစ္စားစား၊ တစ္ေန႕ကုန္ ဒါပဲ စားမယ္လုိ႕ ဆံုးျဖတ္ထားျပီးေတာ့ စားစား၊ ဒါမွမဟုတ္ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႕ စုျပီး တစ္ေယာက္တစ္လက္ ေပ်ာ္ရႊင္စြာ အတူ စားစား လုပ္စားရတာ ေပ်ာ္ဖုိ႕ေကာင္းတဲ့နည္းေလးပါေနာ္။  ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး ပိတ္ရက္မွာ ခ်ပါတီ၊ ပူရီနဲ႕ ေပ်ာ္ရႊင္စြာ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ႏုိင္ၾကပါေစေနာ္။

ကၽြန္မက အခု ျပည္ပကုိ (ကာလတုိ) ေရာက္ေနတဲ့အတြက္ ကၽြန္မကုိယ္တုိင္လုပ္ထားတဲ့ မုန္႕ပံုေတြ မရွိပါဘူးေနာ္။ လုပ္နည္းကေတာ့ ကၽြန္မတုိ႕မိသားစု ခ်က္စားေနက် နည္းေလးပါေနာ္။ အဲ့ဒီေတာ့ ကၽြန္မ အင္တာနက္ကပံုကုိ ရွာေဖြျပီး တင္ေပးပါတယ္ေနာ္၊ နားလည္ေပးႏုိင္မယ္လုိ႕ ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္ေနာ္။

5 comments:

  1. မလုေရ..ခ်ပါတီတခါေတာ႔ လုပ္ၾကည့္ဖူးတယ္...တအားမာသြားလို႔ ၀ါးရတာေတာင္မလြယ္ဘူး..ဘာျဖစ္လို႔လဲ မသိပါဘူး...ျပန္လုပ္ၾကည့္ဦးမယ္..တိုရွည္ေတာ႔ လုပ္ျဖစ္မယ္မထင္ဘူး လက္၀င္လို႔..ဟီး:)

    ReplyDelete
  2. မလုေရ.. တုိရွည္ကုိ ၾကိဳက္မွ ၾကိဳက္.. သၾကား ျဖဴးျပီး စားရတာ ၾကိဳက္တယ္.. ရန္ကုန္မွာတုန္းကဆုိ မနက္တုိင္း ၀ယ္စားေနက်.. ခ်ပါတီတုိ႔ ပူရီတုိ႔ထက္ အထပ္တရာ ပလာတာ လုပ္နည္းသိရင္ ေျပာျပေပးပါလား မလုေရ.. ပလာတာ စားခ်င္တယ္..... Ready made ေတြေတာ့ ရွိတယ္.. online ၀ယ္မွပဲ ရမယ္နဲ႕တူတယ္.. ဆုိင္ေတြမွာေတာ့ မေရာင္းဘူး မေရ... :)

    ReplyDelete
  3. ပူရီႀကိဳက္တယ္။ ခ်ာပါတီ ႀကိဳက္တယ္။ တိုရွည္ေလ သူတို႔က သိုေစးလို႔ ေခၚၾကတယ္။ ႀကိဳက္တယ္။ အကုန္ႀကိဳက္တယ္။ ေကၽြးပါ။


    မအယ္

    ReplyDelete
  4. မမလုေရ...
    ေပ်ာက္ဆို ေဂါက္ေနလို႔ပါ :P
    ခ်ာပါတီလည္းၾကိဳက္တယ္
    ပူရီလည္းၾကိဳက္တယ္


    ခ်စ္ခင္တဲ့
    ရံုေလး

    ReplyDelete
  5. စူးႏြယ္ေလးေရ ႕ ႕ ႕ ဂ်ံဳနယ္တဲ့အခါ ဒိန္ခ်ဥ္ သုိ႕မဟုတ္ (baking soda) ေလး နည္းနည္း ထည့္ျပီး နယ္ႏွပ္ၾကည့္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိ မမာေတာ့ဘူးေနာ္။
    ႏုစံေရ ႕ ႕႕ ေနေကာင္းလားေနာ္။ သမီးေလးေရာ ေနေကာင္းတယ္မဟုတ္လား။ အထပ္တရာပလာတာလုပ္နည္းေလးလည္း မွ်ေ၀ေပးမယ္ေနာ္။ ခဏေလးေစာင့္ေနာ္။
    မအယ္ေရ ႕ ႕ ၾကိဳက္တာအကုန္ေကၽြးပါမယ္။ စိတ္ခ်ပါေနာ္။
    ႏွမေတာ္ ရံုေလးေရ ႕ ႕ ႕
    ေဂါက္မေနပါနဲ႕ကြယ္ ႕ ႕႕ ျပန္လာခဲ့ေနာ္။ မမလုေမွ်ာ္ေနတယ္သိလား။

    ReplyDelete