Monday, March 8, 2010

ျပည္ၾကီးငါးရခုိင္သုပ္




ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ စီေဘာက္မွာ မစႏၵာလင္းက ျပည္ၾကီးငါးကုိ ခ်က္ျပဳတ္နည္း ေလးေတြ မွ်ေ၀ေပးပါဦးလုိ႕ ေမးထားတဲ့အတြက္ ဒီတစ္ခါေတာ့ ရွဴးရွဴးရဲွရွဲ ျပည္ၾကီးငါးကုိ ရခုိင္သုပ္ေလးကုိ မွ်ေ၀ေပးပါရေစေနာ္။ 

ျပည္ၾကီးငါးရခုိင္သုပ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ျပည္ၾကီးငါး အရြယ္ေတာ္ ၁၅ ေကာင္၊ ငါးပိစိမ္းစား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း (အစပ္စားႏုိင္သေလာက္)၊ ငရုတ္ေကာင္းအနက္ အေလွာ္ ၁၅ ေစ့၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ ျမႊာ၊ သံပရာသီး၊ ဆားနဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။

ျပည္ၾကီးငါးကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေဆးေၾကာျပီးတဲ့အခါ ဆားအနည္းငယ္နဲ႕ သံပရာရည္ညွစ္ျပီး နာရီ၀က္ ေလာက္ နယ္ႏွပ္ထားေပးပါ၊ ျပီးရင္ အုိးတစ္လံုးထဲ ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး တည္ေပးပါ။ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ျပည္ၾကီးငါးေတြကုိ ထည့္ျပဳတ္ေပးပါ။ ပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႕ အရည္ေတြကုိ သြန္ပစ္ျပီး ျပည္ၾကီးငါးေတြကုိ ဇကာနဲ႕ ဆယ္ယူျပီး အေအးခံထားေပးျပီး ေအးတဲ့အခါ ျပည္ၾကီးငါးေတြကုိ အရြယ္ေတာ္ေလး လွီးေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ငါးပိစိမ္းစားကုိ မီးကင္ေပးပါေနာ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းေတြကုိလည္း အညွာေခၽြ၊ ေရေဆးျပီး ေရစစ္ေပးထားပါေနာ္။  ျပီးရင္ ဒယ္အုိးထဲမွာ ငရုတ္သီးစိမ္းေတြကို ထည့္ျပီး မီးေႏြးေႏြးနဲ႕ ေလွာ္ေပးပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းေတြ ႏြမ္းေျခာက္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚကေန ခ်ျပီး ငရုတ္သီးေတြကုိ ေထာင္းေပးပါ။ တစ္လက္စတည္း ကက္သြန္ျဖဴသံုးမႊာကုိ အခြံႏႊာျပီး မညက္တညက္ေလး ေထာင္းေပးပါ။ ျပီးရင္ ငရုတ္ေကာင္းေစ့ေလွာ္ေတြကုိလည္း ထည့္ေထာင္းေပးပါေနာ္။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ျပည္ၾကီးငါးေတြရယ္၊ အဆာပလာေတြရယ္ အကုန္ထည့္ပါ၊ သံပရာရည္ရႊဲရႊဲေလး ညွစ္ထည့္ျပီး အားလံုးကုိ သမေအာင္ နယ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ အေပါ့အငန္အရသာကုိျမည္း လုိအပ္တာကုိ ထပ္ျဖည့္ေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာေလးနဲ႕ ရွဴးရွဴးရွဲရွဲ ျပည္ၾကီးငါးရခုိင္ သုပ္ေလးရပါျပီေနာ္။ ထမင္းပူပူေလးရယ္၊ ျပည္ၾကီးငါးရခုိင္သုပ္စပ္စပ္ေလးရယ္၊ ပင္စိမ္း၊ သခြားသီး၊ ဆတ္လတ္ရြက္ စတဲ့အသီးအရြက္ေတြရယ္၊ ေရေႏြးၾကမ္းပူပူေလးရယ္နဲ႕ သံုးေဆာင္ရင္ျဖင့္ တကယ့္ကုိ စားလုိ႕ေကာင္းမွာ ေသခ်ာပါတယ္ေနာ္။

တစ္ခါတေလ ဆီျပန္ဟင္းေတြကုိ စားရင္း ျငီးေငြ႕လာတဲ့အခါ၊ ေနမေကာင္းခ်င္သလုိ ထုိင္းထုိင္းမႈိင္းမႈိင္းျဖစ္ေနတဲ့ အခါက်ရင္ေတာ့ ျပည္ၾကီးငါး ရခုိင္သုပ္စပ္စပ္ေလးကုိ သုပ္စားၾကည့္ပါဦးလုိ႕ေနာ္။ 

ျပည္ၾကီးငါးနဲ႕ ပတ္သက္ျပီး ေရးေပးဖူးခဲ့တဲ့လင့္ခ္ေတြကေတာ့ 
http://lulucooking.blogspot.com/2009/10/blog-post.html
ျပည္ၾကီးငါးေက်ာက္ပြင့္ရခုိင္သုပ္နဲ႕ ျမင္းခြာရြက္ဟင္းခါး
http://lulucooking.blogspot.com/2009/03/ps-p.html
ျပည္ၾကီးငါးအဆာသြပ္
http://lulucooking.blogspot.com/2008/04/blog-post_25.html
ျပည္ၾကီးငါးငပိခ်က္
http://lulucooking.blogspot.com/2007/08/blog-post_3119.html
ကန္ဇြန္းျပည္ၾကီးငါးသုပ္
http://lulucooking.blogspot.com/2007/09/blog-post_7795.html
ျပည္ၾကီးငါးေက်ာက္ပြင့္သုပ္

5 comments:

  1. ရခိုင္သုပ္ဆိုကတည္းက ရႈးရွဲေနမွာက်ိန္းေသ..
    စားခ်င္တာတအား...
    မမက ေျခခ်ဳပ္ဘဲမိတာ..ကူးကူးက ပါးစပ္ခ်ဳပ္မိ..
    ဘာမွစားရ၀ူး... း(

    ReplyDelete
  2. ရခိုင္သုပ္ဆိုကတည္းက ရႈးရွဲေနမွာက်ိန္းေသ..
    စားခ်င္တာတအား...
    မမက ေျခခ်ဳပ္ဘဲမိတာ..ကူးကူးက ပါးစပ္ခ်ဳပ္မိ..
    ဘာမွစားရ၀ူး... း(

    ReplyDelete
  3. အရမ္းၾကိဳက္တယ္။ ညီမသုတ္တာက ၾကေတာ့ ငရုတ္သီးကို မေလွာ္ၿဖစ္ဘူး။ ငရုတ္ေကာင္းကလည္း အေစ့မရွိေတာ့ အမႈန္ ့ဘဲ သံုးရတယ္။ စားခ်င္စရာေလးမလု သုတ္ထားတာ :)

    ReplyDelete
  4. စားခ်င္စရာပဲေနာ္...စူးႏြယ္က အစပ္ေတာ႔ သိပ္မစားႏိုင္ဘူး....

    ReplyDelete
  5. ကူးကူးေရ ႕ ႕ ႕
    စပ္တာကေတာ့ ေျပာမေနနဲ႕၊ ငရုတ္ေကာင္းလည္းပါေတာ့ ဗုိက္မနာေစဘူး ဒါေပမယ့္ အလြန္ပူတယ္
    စုဗူးေရ ႕ ႕ ႕
    မမလုသူငယ္ခ်င္း ရခုိင္တစ္ေယာက္ကေတာ့ အသုပ္သုပ္တုိင္း ငရုတ္ေကာင္းထည့္သုပ္တာေလ။ သူ႕အိမ္မွာ သုပ္ေနက် နည္းေလးနဲ႕ သုပ္ထားတာပါေနာ္။
    စူးႏြယ္ေလးေရ ႕ ႕ အစပ္မစားႏုိင္ရင္ အစပ္ေလွ်ာ့ျပီး သုပ္ေပးမယ္ေနာ္။

    ReplyDelete