Wednesday, March 10, 2010

ၾကံမဆုိင္နဲ႕ ဆက္စပ္ဟင္းလ်ာမ်ား

          ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕မွာေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ ၾကံမဆုိင္လုပ္နည္းနဲ႕ ၾကံမဆုိင္နဲ႕ ဆက္စပ္ဟင္းလ်ာမ်ားခ်က္ျပဳတ္နည္းကုိ မွ်ေ၀ေပးပါရေစေနာ္။ ကၽြန္မရဲ႕ ဘေလာ့ဂ္မွာ ကုိဒူကဘာ ေမးထားတဲ့ မုန္ညင္းခ်ဥ္ဆုိတာ ဒါကုိမ်ား ေျပာသလားလုိ႕လည္း စိတ္ထဲေတြးမိျပီး ကုိဒူကဘာအေပၚ ကၽြန္မ အေၾကြးတင္ေနတာ ေတာ္ေတာ္ၾကီးကုိ ၾကာေနျပီမုိ႕ ဒီကေန အေၾကြးဆပ္လုိက္ပါ တယ္ေနာ္။

ၾကံမဆုိင္လုိ႕ ကၽြန္မတုိ႕ ေမာ္လျမိဳင္ဘက္က အေခၚရွိေပမယ့္ တျခားေဒသမွာ ဘယ္လုိေခၚလဲ ကၽြန္မ ေသေသခ်ာခ်ာ မသိပါဘူးေနာ္။ ၾကံမဆုိင္ေခၚ မုန္ညင္းခ်ဥ္လုိ႕ သံုးႏႈန္းျပန္ရင္လည္း ကၽြန္မမ်က္စိထဲ မုန္ညင္းခ်ဥ္ဆုိရင္ ရွမ္းေခါက္ဆဲြ တုိ႕နဲ႕စားတဲ့ ရွမ္းခ်ဥ္ကုိ ေျပးျမင္မိျပန္ေရာ။ ခက္ေတာ့တာပဲ၊ ၾကံမဆုိင္ဆုိရင္လည္း ၾကံပင္ၾကီးမ်ား ေျပးျမင္ေနၾက မလားလုိ႕ စုိးရိမ္မိေသးတယ္။ ဒါနဲ႕ ကၽြန္မသူငယ္ခ်င္း တီး ကုိ ေမးၾကည့္ေတာ့ ၾကံမဆုိင္လုိ႕ပဲ ေရးပါတဲ့။ မုန္ညင္းခ်ဥ္ဆုိရင္ အကုန္ေရာကုန္မွာစုိးလုိ႕တဲ့၊ ျပီးေတာ့မွ ၾကံမဆုိင္ definition ကုိ ဖြင့္ေပါ့တဲ့။ ခက္တာက ၾကံမဆုိင္ဆုိတာကုိ ေမာင္ႏွမေတြ မ်က္လံုးထဲ ျမင္ေအာင္ ဘယ္လုိေျပာရမလဲလုိ႕ စဥ္းစားရခက္ေနတာပါ။

            တကယ္ေတာ့ ၾကံမဆုိင္ဆုိတာ မုန္ညင္းစိမ္းအပင္ဖားဖားၾကီးေတြကုိ ေရေဆး၊ တစ္ရက္ ေနေရာင္ျပ းျပီးေတာ့ အခ်ဥ္တည္ျပီး ရလာတာကုိ ၾကံမဆုိင္လုိ႕ ေခၚတယ္လုိ႕ ကၽြန္မသိတာပါ။ ကၽြန္မတုိ႕အိမ္က လုပ္တဲ့နည္းပါေနာ္။ တျခားေမာင္ႏွမမ်ားအေနနဲ႕ တျခားနည္းနဲ႕ တျခားအေခၚအေ၀ၚမ်ားရွိခဲ့သိခဲ့ရင္လည္း ကၽြန္မကုိ ေကာ္မန္႕မွာ ေရးခဲ့ေပးပါဦးေနာ္။ အားလံုးမွ်ေ၀လုိ႕ရေအာင္ပါေနာ္။

            ၾကံမဆုိင္လုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ မုန္ညင္းစိမ္းအပင္ၾကီး၊ ဆား၊ ထမင္း (သုိ႕မဟုတ္) ဆန္ေဆးရည္၊ ေရ တုိ႕ပါေနာ္။

            မုန္ညင္းေတြကုိ တစ္ပင္ခ်င္း အျမစ္ျဖတ္ျပီးေတာ့ ေရမ်ားမ်ားနဲ႕ စင္ေအာင္ေဆးေပးပါေနာ္။ မုန္ညင္းရြက္တစ္ရြက္ခ်င္းမွာ ကပ္ေနတတ္တဲ့ ပုိးေကာင္ေလးေတြနဲ႕ အညစ္အေၾကးေတြ အားလံုးစင္ေအာင္ ဂရုတစိုက္နဲ႕ သန္႕ရွင္းေရး လုပ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ မုန္ညင္းပင္ေတြကုိ တစ္ပင္ခ်င္း ၾကိဳးတန္းေပၚခ်ိတ္ျပီး ေရစစ္ေပးရင္း တစ္ေနလွန္းလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ မုန္ညင္းရြက္ေလးေတြက ညွိဳးသြားပါလိမ့္မယ္ေနာ္။

ႏွစ္ေပါက္ေအာင္ထားႏုိင္တဲ့နည္း
            အခ်ဥ္တည္ဖုိ႕အတြက္ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူေအာင္ က်ဳိေပးပါေနာ္၊ ျပီးရင္ အဲ့ဒီေရေႏြးထဲကုိ ဆန္ သုိ႕မဟုတ္ ေကာက္ညွင္း နည္းနည္းထည့္ျပီး ဆန္ျပဳတ္က်ဳိသလုိ ခပ္က်ဲက်ဲ က်ဳိေပးပါ။  ျပီးရင္ ဆား (မုန္ညင္းပင္အနည္းအမ်ားေပၚ မူတည္ျပီး ဆားထည့္ရပါ မယ္ေနာ္။ ဆားသိပ္နည္းလြန္းရင္ မခ်ဥ္ဘဲ ပ်က္တတ္ပါတယ္ေနာ္)ထည့္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ ဆန္ေတြအကုန္ေက်သြားျပီဆုိရင္ေတာ့ အဲ့ဒီဆန္က်ဳိထားတာကုိ အေအးခံေပးပါ။ ေအးသြားျပီဆုိရင္ေတာ့ အခ်ဥ္သိပ္မယ့္ ပုလင္းထဲကုိ မုန္ညင္္းတစ္ပင္ထည့္၊ ဆန္က်ဳိထားတာေယာက္ခ်ဳိဇြန္းနဲ႕ တစ္ဇြန္းထည့္၊ ျပီးရင္ မုန္ညင္းပင္ထည့္လုိက္၊ ဆန္က်ဳိထည့္လုိက္နဲ႕ ထည့္ေပးပါေနာ္။ ပုလင္းကုိ ေလလံုေအာင္ ပိတ္ျပီး မုန္ညင္းနဲ႕ ဆန္က်ဳိေတြ အကုန္သမသြားေအာင္ ပုလင္းကုိ  နည္းနည္းလႈပ္ေပးလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ေႏြးတဲ့ရာသီဥတုရွိတဲ့ ႏုိင္ငံေတြဆုိရင္ ၅ ရက္ေလာက္ဆုိ ေကာင္းေကာင္းခ်ဥ္ျပီး ေအးတဲ့ႏုိင္ငံမွာေတာ့ အနည္းဆံုး တစ္ပတ္၊ ၁၀ ရက္ေလာက္က်မွ ေကာင္းေကာင္း ခ်ဥ္မွာပါေနာ္။

            ကၽြန္မတုိ႕အိမ္မွာက ၾကံမဆုိင္ကုိ ႏွစ္ေပါက္စားလုိ႕ရေအာင္ သိမ္းၾကတယ္၊  ခုက ခ်ဥ္ျပီးတဲ့ ၾကံမဆုိ္င္ေတြကုိ ပုလင္း ထဲကေန တစ္ပင္ခ်င္း ျပန္ဆယ္ယူပါတယ္၊ ျပီးရင္ တစ္ပင္ခ်င္းကုိ ေရေႏြးၾကက္သီးေႏြးထဲမွာ ကပ္ေနတဲ့ ဆန္ေတြ မရွိေတာ့ေအာင္ ေဆးျပီး ေရစစ္ေပးပါတယ္။ ေရစစ္ျပီဆုိရင္ တစ္ပင္ခ်င္းကို ပုလင္းထဲထည့္ျပီး တစ္ေန႕လွန္းျပီးေတာ့မွ အဲ့ဒီပုလင္းေတြကုိ ေအးျပီး ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ေနရာမွာ သိမ္းထားပါတယ္ (အဲ့ဒါက ကၽြန္မတုိ႕ငယ္ငယ္တုန္းက ေရခဲေသတၱာမရွိတဲ့ေခတ္တုန္းက လုပ္ခဲ့တာေပါ့ ကြယ္)။  အခုေခတ္မွာေတာ့ ႏွစ္ေပါက္ထားခ်င္လည္း ၾကံမဆုိင္ခ်ဥ္ျပီဆုိရင္ ပုလင္းလုိက္ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္သိမ္းလုိ႕ရသလုိ ခ်ဥ္ျပီးသားေတြကုိ သန္႕စင္ေအာင္လုပ္ျပီး ပုလင္းသန္႕သန္႕ ဒါမွမဟုတ္ ပလတ္စတစ္အိတ္ေလးေတြနဲ႕ တစ္ပင္ခ်င္းစီျဖစ္ျဖစ္ ထည့္ျပီး ေလလံုေအာင္ပိတ္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္သိမ္းျပီး ႏွစ္ေပါက္ေအာင္ စားလုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။

ၾကံမဆုိင္ခ်ဥ္ အလြယ္တည္နည္း
          ၾကံမဆုိင္ ျမန္ျမန္ခ်ဥ္ ျမန္ျမန္စားတစ္ခါတေလေလာက္ပဲ စားခ်င္မွ လုိသေလာက္တည္ခ်င္တဲ့သူေတြ အတြက္ကေတာ့ မုန္ညင္းစိမ္း၊ ဆား၊ ဆန္ေဆးရည္တုိ႕ လုိအပ္ပါတယ္ေနာ္။ မုန္ညင္းစိမ္းကို သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆး၊ ျပီးရင္ ေရစစ္၊ တစ္ေနျပျပီးရင္ ညေနဘက္က်ရင္ အခ်ဥ္တည္မယ့္ ပုလင္းထဲ ဒါမွမဟုတ္ ပလတ္စတစ္ ဗူးထဲကုိ ဆားရယ္၊ ဆန္ေဆးရည္ရယ္ထည့္ျပီး ေဖ်ာ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ မုန္ညင္းေတြကုိ တစ္ပင္ခ်င္းထည့္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ေလလံုေအာင္ပိတ္ျပီး နည္းနည္းလႈပ္၊ တစ္ပတ္ကေန ၁၀ ရက္ ေလာက္က်ရင္ ေကာင္းေကာင္းခ်ဥ္ေနျပီ ျဖစ္တဲ့ ၾကံမဆုိင္ခ်ဥ္ကို ရမွာျဖစ္ပါတယ္ေနာ္။

ၾကံမဆုိင္ခ်ဥ္အေရာင္ေျပာင္းခ်ိန္ကုိ ၾကည့္ရေအာင္
            အခ်ဥ္တည္ျပီး စစခ်င္းရက္မွာ မုန္ညင္းက အစိမ္းေရာင္ပါပဲေနာ္။ ေနာက္ ႏွစ္ရက္ေလာက္ဆုိရင္ အရြက္ေတြက တျဖည္းျဖည္း ၀ါလာရာကေန ေနာက္ဆံုး အစိမ္းေရာင္ေပ်ာက္ျပီး အညိဳလုေရာင္ဘက္ ေျပာင္းသြားပါတယ္ေနာ္။

ၾကံမဆုိင္ခ်က္ၾကရေအာင္
            ကၽြန္မတုိ႕ မိသားစုမွာ ၾကံမဆုိင္ကုိ မ်ားေသာအားျဖင့္ ၀က္နံရုိးနဲ႕ ဟင္းရည္ခ်က္ေလ့ရွိသလုိ ၀က္သား သံုးထပ္သား၊ အျခားအသားေတြနဲ႕ ေၾကာ္ေလ့ရွိပါတယ္။ တစ္ခါတေလမွာေတာ့ တုိဟူး (ပဲျပား)နဲ႕ သတ္သတ္လြတ္ေၾကာ္ေလ့ရွိပါတယ္ေနာ္။

ၾကံမဆုိင္ဟင္းရည္ေသာက္
            အခု ကၽြန္မက ၀က္သားရွာမရတဲ့ေနရာကုိ ခဏေရာက္ေနတာမုိ႕ ၾကံမဆုိင္ကုိ ၀က္သားနဲ႕ မဟုတ္ဘဲ ၾကက္သားနဲ႕ ခ်က္ျပီး ရံုးကမိတ္ေဆြေတြကုိ ခ်က္ေကၽြးျဖစ္ခဲ့ပါတယ္ေနာ္။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၾကံမဆုိင္၊ အရုိးေရာအသားေရာ ပါရေအာင္လုိ႕ ၾကက္ေပါင္ကုိ ေရြးလုိက္ပါတယ္ေနာ္။ ျပီးေတာ့ ပဲျပား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ႏွမ္းဆီေမႊး၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲနဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕တုိ႕ပါေနာ္။

            ၾကက္သားကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီးတဲ့အခါက်ရင္ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ခ်င္းၾကိတ္ရည္တုိနဲ႕ နယ္ႏွပ္ထား ပါတယ္ေနာ္။ ၾကံမဆုိင္ကုိ မထူမပါးလွီး၊ အခ်ဥ္အရသာကုိျမည္း၊ သိပ္ခ်ဥ္မွာစုိးရင္ တစ္ေရေဆးျပီး အရည္ေတြ ညွစ္ထုတ္ပစ္ျပီး အဆင္သင့္ျပင္ထား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ေလးစိတ္ထုိး၊ ပဲျပားကုိအရြယ္ေတာ္ အတံုးေလးေတြတံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဓားျပားရုိက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိ မညက္တညက္ေလးေထာင္း၊ ငရုတ္သီးေတာင့္အနီကုိ မထူမပါးေစြေစြေလးလွီးထား၊ ခ်င္းကုိ အခြံႏႊာေရေဆးျပီး အျပားလုိက္ေလးေတြရေအာင္ လွီးေပးထားပါေနာ္။

            အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ မီးဖုိေပၚ အုိးတင္၊ ႏွမ္းဆီေမႊးေလး (ထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္း) ထည့္၊ ပူလာျပီဆုိရင္ ၾကက္သား ကုိထည့္ျပီး လွိမ့္၊ ၾကက္သားထဲက ထြက္လာတဲ့ အရည္ေတြ ကုန္တဲ့အထိ လွိမ့္ေပး၊ ျပီးရင္ ခ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ ငရုတ္သီးအနီကုိ ထည့္ျပီး ေမႊ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏြမ္းတာနဲ႕ လွီးထားတဲ့ ၾကံမဆုိင္ေတြထည့္ေမႊ၊ ျပီးရင္ ၾကံမဆုိင္ျမဳပ္တဲ့အထိ ေရထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ေပးပါေနာ္။ ပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ေရထပ္ျဖည့္ျပီး ၾကံမဆုိင္ထဲက အခ်ဥ္အရသာ ၾကက္သားထဲ ေရာက္ေအာင္တည္ေပးပါေနာ္။  ဟင္းအုိး ထပ္ဆူလာတဲ့အခါ ၾကက္သားႏူး/မႏူးၾကည့္ျပီး အႏူးလုိေသးရင္ ေရထပ္ျဖည့္ျပီး တည္ေပး၊ ႏူးျပီဆုိရင္ေတာ့ ပဲျပားထည့္၊ မညက္တညက္ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးစိမ္းေတြကုိ ထည့္၊ ျပီးရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီ းထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ အေပါ့အငံအရသာကုိျမည္းျပီး ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ စိတ္ၾကိဳက္ျဖည့္ျပင္ေပးပါေနာ္။ စိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚကေန ခ်ျပီး ဟင္းပြဲျပင္ျပီး အသင့္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီေနာ္။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ငံုးဥ၊ ၾကက္အျမစ္၊ တရုတ္နံနံနဲ႕ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးပါ အုပ္ေပါ့ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဥ္စပ္အရသာေလးနဲ႕ ၾကက္သားၾကံမဆုိင္ဟင္းရည္ေသာက္ေလး ရပါျပီေနာ္။

            တကယ္လုိ႕ ၀က္နံရုိးနဲ႕ခ်က္မယ္ဆုိရင္လည္း ၾကက္သားေနရာမွာ ၀က္နံရုိးကုိထည့္ျပီးတည္ပါ၊ နံရုိးႏူးအိေလ ပုိစား ေကာင္းေလး ျဖစ္ျပီး ၀က္နံရုိးနဲ႕ ၾကံမဆုိင္က အလြန္လုိက္ဖက္လွတ့ဲအတြဲျဖစ္ပါတယ္ေနာ္။
(ကၽြန္မက ရံုးကမိတ္ေဆြေတြအတြက္ သယ္သြားမွာျဖစ္တဲ့အတြက္ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ျပီး မရုိက္ျဖစ္ခဲ့ပါဘူး၊ ခြင့္လႊတ္ၾကပါကုန္)။

ၾကံမဆုိင္ပဲျပားသတ္သတ္လြတ္ေၾကာ္
            ၾကံမဆုိင္ကုိ ၀က္သား၊ ၾကက္သား၊ ပုစြန္အစရွိသျဖင့္ ကုိယ္ႏွစ္သက္ရာ အသားေတြနဲ႕ ေၾကာ္လုိ႕ရသလုိ သတ္သတ္လြတ္အေနနဲ႕ ပဲျပားနဲ႕ ေၾကာ္စားလုိ႕လည္းရပါတယ္ေနာ္။ ကၽြန္မတုိ႕ငယ္ငယ္တုန္းက ထမင္းပူပူထဲကုိ ၾကံမဆုိင္၀က္သား သံုးထပ္သားနဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႕ေၾကာ္ထားတာကုိထည့္ျပီး စားရရင္ သိပ္ၾကိဳက္ခဲ့တာပါ။ အခုေတာ့သတ္သတ္လြတ္ေၾကာ္ေလးနဲ႕ပဲ ႏွစ္ပါးသြားရေအာင္ေနာ္။

            လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၾကံမဆုိင္၊ ပဲျပား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးအနီေတာင့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဆီ၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ဆီနဲ႕ သၾကားအနည္းငယ္တုိ႕ပါ ေနာ္။

            ၾကံမဆုိင္ကုိ မထူမပါးလွီးထားေပးျပီး သိပ္ခ်ဥ္မွာစိုးရင္ အရည္ညွစ္ထုတ္ပစ္ထားပါ၊ ပဲျပားကုိ မထူမပါး လွီးေပးထားပါ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရုိက္၊ ၾကက္သြန္နီမထူမပါးလွီးေပးထားပါ။ ငရုတ္သီးအနီေတာင့္ မထူမပါး လွီးေပးထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္း မညက္တညက္ေထာင္းေပးထားပါ။

            အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ၾကက္သြန္ ႏြမ္းျပီဆုိရင္ ငရုတ္သီးအနီထည့္ေမႊ၊ ျပီးရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးစိမ္းေတြကုိထည့္ေမႊ၊ ျပီးရင္ ပဲျပားနဲ႕ ပဲငံျပာရည္အက်ဲကုိ ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ။ ပဲျပားအေပၚေၾကာ တင္းလာျပီးဆုိရင္ေတာ့ ၾကံမဆုိင္ကုိ ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ေမႊေၾကာ္ ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ေရေႏြးနည္းနည္းထည့္၊ ဒယ္အုိးအဖံုးအုပ္ျပီး ခဏထားေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ အေပါ့အငံကုိျမည္း၊ လုိအပ္တဲ့အရသာထပ္ျဖည့္ျပီး ဟင္းအုိးခ်လုိ႕ရပါျပီေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ သတ္သတ္လြတ္ပဲျပားၾကံမဆုိင္ေၾကာ္ေလး ရပါျပီေနာ္။

            ၾကံမဆုိင္ကုိ ပဲျပားမပါ သတ္သတ္လြတ္ေၾကာ္ျပီး ဆန္ျပဳတ္ထဲလည္း ထည့္စားေလ့ရွိပါေသးတယ္ေနာ္။ ကၽြန္မလည္း ရံုးက မိတ္ေဆြတစ္ေယာက္က အိမ္လည္ဖိတ္ေတာ့ သူ႕အိမ္မွာ ေဟာင္ေကာင္စတုိင္လ္ ဆန္ျပဳတ္ ဆုိျပီး စားခဲ့ဖူးတာပါ။ အရမ္းကုိ စားေကာင္းလြန္းလုိ႕ ၂ ပန္းကန္စားခဲ့တာပါ။ သူတုိ႕ဆီကလည္း ဟင္းခ်က္နည္း ေတြ သင္ခဲ့ပါေသးတယ္ေနာ္။

            ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးလည္း ၾကံမဆုိင္ခ်ဥ္လုပ္တာ အဆင္ေျပၾကပါေစေနာ္။ ၾကံမဆုိင္ခ်ဥ္ကုိလည္း ကုိယ္ႏွစ္သက္သလုိ စိတ္ၾကိဳက္ခ်က္စားႏုိင္ၾကပါေစေနာ္။

11 comments:

  1. သီရိ လုပ္တာက ဆန္ၿပဳတ္အရည္က်ဲက်ဲေလးနဲ႕ မမလု ..က်န္တာ က မမနဲ႕အကုန္တူတယ္ ..

    ReplyDelete
  2. မမလု ေက်းဇူးတင္ပါတယ္
    ညီမေလးလုပ္တာက ဆန္ေဆးရည္နဲ႕ စိမ္တာလုပ္ဖူးတယ္။

    ReplyDelete
  3. ုဳကံမဆိုင္ လုပ္နည္း နဲ. ခ်က္နည္းေတြ သိရလုိ. ေက်းဇူးေနာ္ လုေရ

    ဴမတ္ေလးပန္း

    ReplyDelete
  4. မမလုေရ.. ၾကံမဆိုင္န႔ဲ မုန္ညွင္းခ်ဥ္ဘယ္လို ကြာလဲမသိေနာ္... ၾကံမဆိုင္က ႏွစ္ခ်ိဳ႕လား..
    ဟုတ္တယ္..ကူးလဲအရင္က ၾကံမဆိုင္ဆိုတာ ၾကံရြက္အႏုေတြကေနလုပ္တယ္ထင္ေနတာ.. ဟီးးးး

    ReplyDelete
  5. ၾကံမဆုိင္၀က္သား သံုးထပ္သားနဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႕ေၾကာ္ထားတာကုိ ရန္ကုန္က သူငယ္ခ်င္းလုပ္ေကၽြးတာ စားဖူးတယ္..။ ေတာ္ေတာ္စားေကာင္းတယ္။

    လုလု.ေရ. ဂ်ပန္မွာေရာင္းတဲ့ မုန္ညင္းခ်ဥ္လိုဟာကို ၾကံမဆိုင္လို႔ေခၚလို႔ရလားဟင္။ အဲဒါကိုေရာ အခုလို ၀က္သား သံုးထပ္သားနဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႕ေၾကာ္ထားစားရင္ ေကာင္းမယ္ထင္တယ္ေနာ္။ မစားဖူးေသးဘူး။

    ReplyDelete
  6. ႀကံမဆိုင္ကို ၀က္သားနဲ႔ ေၾကာ္၊ တို႔ဟူးေႏြးထဲ ထည့္စား။ ဆန္ျပဳတ္နဲ႔ ေသာက္၊ ပဲဟင္းနဲ႔ စား အကုန္ေကာင္း။

    ဒူကဘာႀကီး ၀ယ္လို႔ ရဘူးလား သနားဒယ္။:))

    မအယ္

    ReplyDelete
  7. ဘဲေပါင္းၾကံမဆိုင္ ႀကိဳက္တယ္။

    ReplyDelete
  8. မလုလုေရ..
    သိသေလာက္ေျပာရရင္ေတာ့..
    မုန္ညွင္းခ်ဥ္ဆိုတာ..ယူနန္တရုတ္နဲ႔..ရွမ္းေတြစားၾကတာမ်ားပါတယ္..
    ယူူနန္စကားနဲ႔ေျပာမယ္ဆိုရင္..
    မုန္ညွင္းခ်ဥ္=醃菜(ယန္းခ်ိဳက္)၊...


    ိမလုလုတို႔သိထားတဲ့..ၾကံမဆိုင္ဆိုတာ..
    ေခ်ာင္းက်ံဳးတရုတ္..မင္နန္တရုတ္ေတြရဲ
    ရိုးရာ鹹菜(ရွန္ခ်ိဳက္)၊=ၾကံမဆိုင္..
    သူတို႔အေခၚကေတာ့..ၾကမ္မ္ခ်ိဳင္ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္..
    ၾကမ္မ္ခ်ိဳင္ကိုျမန္မာမွဳျပဳျပီးေခၚၾကေတာ့..
    ၾကံမဆိုင္..ျဖစ္သြားတာေနမယ္..


    မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္နဲ႔..ၾကံမဆိုင္..အန႔ံအရသာ
    မတူၾကပါဘူး..
    အသံုးျပဳပံုခ်င္းလဲကြဲျပားမွာပါ..



    က်ေနာ္ကေတာ့..လတ္တေလာလက္လွမ္းမွီသေလာက္..ရရွိနိုင္တာ..ၾကံမဆိုင္ပဲျဖစ္တာမို႔..ၾကံမဆိုင္ကို
    မုန္ညွင္းခ်ဥ္အသြင္ေျပာင္းျပီးစားပါတယ္..
    ဝယ္လာတဲ့ၾကံမဆိုင္ကိုအရင္ေဆးပါတယ္..
    ျပီးရင္ေရစင္ေအာင္ညစ္ျပီး..အတံုးေသးေသးတံုးပါတယ္..က်ိဳျပီးအေအးခံထားတဲ့သၾကားရည္နဲနဲ..
    ျငဳပ္သီးအၾကမ္းမွုန္႔နဲ႔..တရုတ္မဆလာနဲနဲ..နဲ႔နယ္ျပီး
    ဘူးတစ္ခုထဲထည့္..အလံုပိတ္ထားျပီးေနာက္
    တစ္ရက္..နွစ္ရက္ေနရင္မုန္ညွင္းခ်ဥ္ျဖစ္ပါျပီ..
    .............
    အဟီးး..အာလူးမ်ားသြားတယ္ေနာ္..
    ထင္တာေတြေျပာတာေနာ္..
    ခ်င့္ယံု..




    ေပါက္

    ReplyDelete
  9. မလုလုေရ..
    သိသေလာက္ေျပာရရင္ေတာ့..
    မုန္ညွင္းခ်ဥ္ဆိုတာ..ယူနန္တရုတ္နဲ႔..ရွမ္းေတြစားၾကတာမ်ားပါတယ္..
    ယူူနန္စကားနဲ႔ေျပာမယ္ဆိုရင္..
    မုန္ညွင္းခ်ဥ္=醃菜(ယန္းခ်ိဳက္)၊...


    ိမလုလုတို႔သိထားတဲ့..ၾကံမဆိုင္ဆိုတာ..
    ေခ်ာင္းက်ံဳးတရုတ္..မင္နန္တရုတ္ေတြရဲ
    ရိုးရာ鹹菜(ရွန္ခ်ိဳက္)၊=ၾကံမဆိုင္..
    သူတို႔အေခၚကေတာ့..ၾကမ္မ္ခ်ိဳင္ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္..
    ၾကမ္မ္ခ်ိဳင္ကိုျမန္မာမွဳျပဳျပီးေခၚၾကေတာ့..
    ၾကံမဆိုင္..ျဖစ္သြားတာေနမယ္..


    မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္နဲ႔..ၾကံမဆိုင္..အန႔ံအရသာ
    မတူၾကပါဘူး..
    အသံုးျပဳပံုခ်င္းလဲကြဲျပားမွာပါ..



    က်ေနာ္ကေတာ့..လတ္တေလာလက္လွမ္းမွီသေလာက္..ရရွိနိုင္တာ..ၾကံမဆိုင္ပဲျဖစ္တာမို႔..ၾကံမဆိုင္ကို
    မုန္ညွင္းခ်ဥ္အသြင္ေျပာင္းျပီးစားပါတယ္..
    ဝယ္လာတဲ့ၾကံမဆိုင္ကိုအရင္ေဆးပါတယ္..
    ျပီးရင္ေရစင္ေအာင္ညစ္ျပီး..အတံုးေသးေသးတံုးပါတယ္..က်ိဳျပီးအေအးခံထားတဲ့သၾကားရည္နဲနဲ..
    ျငဳပ္သီးအၾကမ္းမွုန္႔နဲ႔..တရုတ္မဆလာနဲနဲ..နဲ႔နယ္ျပီး
    ဘူးတစ္ခုထဲထည့္..အလံုပိတ္ထားျပီးေနာက္
    တစ္ရက္..နွစ္ရက္ေနရင္မုန္ညွင္းခ်ဥ္ျဖစ္ပါျပီ..
    .............
    အဟီးး..အာလူးမ်ားသြားတယ္ေနာ္..
    ထင္တာေတြေျပာတာေနာ္..
    ခ်င့္ယံု..




    ေပါက္

    ReplyDelete
  10. ႏွမေတာ္ သိလိေလးလုပ္တဲ့ ၾကံမဆိုင္လုပ္နည္းလည္း မွတ္ထားမယ္ေနာ္။
    မျမတ္ေလးပန္းေရ ႕ ႕႕ လုလုလည္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။
    ကူးကူးေရ ႕႕႕ ၾကံမဆုိင္နဲ႕ မုန္ညင္းခ်ဥ္ ေအာက္မွာ ေပါက္ရွင္းျပထားတာကုိ ဖတ္ျပီး မမလုလည္း သိရတာပါ။
    လသာညေရ ႕ ႕႕ ဂ်ပန္မွာေရာင္းတဲ့ မုန္ညင္းခ်ဥ္ကုိ လုလုကေတာ့ အစံုလုပ္စားတယ္။ လွီးျပီးအသားနဲ႕ေၾကာ္သလုိ လွီးျပီး သုပ္စားတယ္၊ ရွမ္းခ်ဥ္ျပန္လုပ္ေသးတယ္။ ၾကိဳက္သလုိသာလုပ္စား။
    မအယ္ မီးလည္း မုန္ညင္းခ်ဥ္ဆုိ အကုန္ၾကိဳက္။
    မမရွင္ေလးေရ ႕ ႕ ဘဲေပါင္းၾကံမဆုိင္ ႕ ႕ ႕ ဂလု
    ေပါက္ေရ ႕ ႕ ႕ ခုလုိ စိတ္ရွည္လက္ရွည္ မွ်ေ၀ေပးတာ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ သိတာေလးေတြရွိရင္ ေျပာျပဦးေနာ္။ ဒီလုိပဲ အသိခ်င္း ဖလွယ္လုိ႕ရတာေပါ့ေနာ္။

    ReplyDelete
  11. မမလုလု လုပ္ထားတဲ့ အခ်ဥ္ကို အစိမ္းခ်ဥ္လို႔ေခၚပါတယ္ .. မုန္ညင္းခ်ည္းသက္သက္ေလ .. ဟို ဂ်ဴးတို႔ ငရုတ္သီးတို႔ ပါတဲ့ မမလုလုတို႔ ရွမ္းခ်ဥ္လို႔ေခၚတဲ့ အနီေရာင္ဟာကေတာ့ မုန္ညင္းခ်ဥ္တဲ့

    ReplyDelete