Monday, January 25, 2010

ၾကက္သားအာလူး၊ ဘာလေခ်ာင္၊ ဆီးသီးလက္ပံပြင့္ဟင္းရည္

Reactions: 
ဘာလေခ်ာင္ဒယ္အုိးလူး
ဆီးသီးလက္ပံပြင့္ဟင္းရည္
ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္
ၾကက္သားအာလူးဟင္း
ခ်စ္ေသာ ေမာင္ႏွမမ်ား အားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ထြန္းအိျႏၵာဗုိကေတာ့ ``မခ်စ္ရင္ မေနႏုိင္တာကလဲြလုိ႕´´ေပါ့။ ကၽြန္မကေတာ့ ``မခ်က္ရင္ မေနႏုိင္တာကလဲြလုိ႕´´ ဆုိသလုိ ျဖစ္ေနျပီ ေမာင္ႏွမ တုိ႕ေရ။

ကၽြန္မ ျမန္မာျပည္က ပါလာတဲ့ ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ဗူးက တက္တက္ေျပာင္သြားျပီမုိ႕ မေန႕က (တနဂၤေႏြေန႕)မနက္ အိမ္ရွင္အေမနဲ႕ အတူ ေစ်းသြားျပီး ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြ ၀ယ္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ တစ္လက္စတည္းပဲ ျမန္မာအစားအစာေတြခ်ည္းျဖစ္သြားရေအာင္လုိ႕ အာလူးနဲ႕ ၾကက္သားဟင္း ခ်က္ေပးမယ္၊ ဟင္းရည္ေသာက္ေလး ခ်က္ေပးမယ္လုိ႕ စိတ္ကူးလုိက္တယ္ေလ။ အဲ့ဒီ Set လုိက္ကုိပဲ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ မွ်ေ၀ေပးပါရေစဦးေနာ္။

ဒီတစ္ေခါက္ခ်က္တဲ့ ၾကက္သားအာလူးဟင္းက ပံုစံတစ္မ်ဳိးနဲ႕ ခ်က္ထားတာပါေနာ္။ ကၽြန္မကေတာ့ေလ အစားအေသာက္ ဘယ္ေလာက္ခံုမင္တယ္မသိဘူး၊ အိပ္မက္ထဲေတာင္ ဟင္းခ်က္တာ၊ အခု အိပ္မက္ထဲက ခ်က္တဲ့အတုိင္း ခ်က္မယ့္ အာလူးၾကက္သားဟင္းေနာ္။ မရီၾကနဲ႕။ ၾကက္သားအာလူးဟင္းခ်က္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၾကက္သား၊ အာလူး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ပင္စိမ္း၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ သၾကား၊ နႏြင္းမႈန္႕နဲ႕ ဆီတုိ႕ပါေနာ္။

ၾကက္သားကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာျပီးေတာ့ ဆား၊ သၾကား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္တုိ႕နဲ႕ နယ္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ခ်င္းအ၀ုိင္းလုိက္ေလးေတြ လွီးထည့္ျပီး ၾကက္သားကုိ ဒယ္အုိးထဲထည့္ျပီး အသားထဲက ထြက္တဲ့ေရနဲ႕ ခမ္းေအာင္ အရင္တည္ပါတယ္။ အသားထဲက ထြက္တဲ့ေရ ကုန္တဲ့အခါမွာေတာ့ လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးစာေလာက္ ေရထပ္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ျပီး ထပ္တည္ပါတယ္။ အဲ့ဒီတစ္ေရခမ္းတဲ့အခါမွာေတာ့ ၾကက္သားေတြကုိ အေအးခံျပီး ေအးတဲ့အခါ အရုိးႏြင္ေပးထားပါတယ္။

အာလူးေတြကုိ အခြံႏႊာျပီး အတံုးကုိ ေသးႏုိင္သမွ် ေသးေအာင္ တံုးပါတယ္၊ ျပီးေတာ့မွ ဆားနဲ႕ နယ္ေဆးပါတယ္။ ၾကက္သြန္ ျဖဴ၊ နီ၊ ခ်င္းတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာေရေဆးျပီး မညက္တညက္ေလး ေထာင္းပါတယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိ အညႇာေျခြေရေဆးျပီး ထက္ျခမ္းခဲြထားပါတယ္။ ပင္စိမ္းရြက္ကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေဆးေပးထားပါတယ္။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္တဲ့အခါ ဒယ္အုိးထဲ ဆီအနည္းငယ္ထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလး အနည္းငယ္ ခပ္ျပီး ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီခ်င္းတုိ႕ ကုိ ဆီသတ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ႏြမ္းျပီဆုိရင္ အာလူးေတြကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ျပီးရင္ ၾကက္သားေတြေရာ ထည့္ျပီး အားလံုး သမေအာင္ေမႊ၊ ေရအနည္းထည့္၊ အဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါေနာ္။ အာလူးႏူးျပီး အႏွစ္ဖတ္ေလးေတြ ရလာတဲ့အထိ လုိအပ္သလုိ ေရထည့္လုိက္၊ တည္လုိက္ လုပ္ေပးပါေနာ္။ အာလူးေတြ အားလံုး ေၾကျပီး အႏွစ္ေလးေတြလုိ ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အရသာ အေပါ့အငံကုိ ျမည္းျပီး လုိတာထပ္ျဖည့္ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးနဲ႕ ပင္စိမ္းေလး အုပ္ျပီး ဟင္းအုိးခ်လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ပင္စိမ္းနံ႕ေမႊးေမႊး၊ ငရုတ္သီးေၾကာင့္ စပ္ရွိန္းရွိန္း၊ အာလူးအႏွစ္ မ်ားမ်ားနဲ႕ ၾကက္သားအာလူးဟင္းေလး ရပါျပီေနာ္။

ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္လုိ႕လည္းေခၚတဲ့ ငပိေၾကာ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ငါးနီတူ၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ အနီေရာင္ငရုတ္သီး (အေျခာက္ျဖစ္ေစ၊ အစုိျဖစ္ေစ)၊ ငံျပာရည္၊ မန္က်ည္းသီးႏွစ္၊ သၾကား၊ ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႕နဲ႕ ဆီ တုိ႕ပါေနာ္။ ဒီမွာလည္း http://lulucooking.blogspot.com/2007/08/blog-post_8843.html တစ္ခါ ေရးဖူးပါတယ္ေနာ္။ ဒါေပမယ့္ အခုတစ္ေခါက္ အစားခံရေအာင္ ငါးနီတူေလးပါ ထည့္လုိက္ၾကရေအာင္ေနာ္။

ငါးနီတူနဲ႔ ပုဇြန္ေျခာက္ေလးကုိ မေထာင္းခင္မွာ ေရနဲ႕ သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာျပီး စကာနဲ႕ စစ္ျပီး ေနပူထဲ ခဏထား လုိက္ပါတယ္ေနာ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ၾကက္သြန္အျဖဴအနီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာထားေနာ္။ ဒီမွာကေတာ့ ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ ၀ယ္လုိ႕မရတာနဲ႕ ငရုတ္သီးအနီအပြေတာင့္ေတြကုိ ၀ယ္ပါတယ္ေနာ္။ အဲ့ဒါကုိ အညႇာေျခြ၊ ေရေဆး ျပီးေတာ့မွ ကပ္ေၾကး ေလးနဲ႕ တစ္လက္မအရြယ္ေလာက္ေလးေတြ ျဖတ္ျပီး ေလသလပ္ခံ ထားပါတယ္။ ျပီးရင္ မန္က်ည္းသီးမွည့္ကုိ ေရေႏြး ပူပူေလးနဲ႕ စိမ္ထားလုိက္ပါေနာ္။

ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ chopper နဲ႕ ၾကိတ္လုိက္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ငရုတ္သီးကုိလည္း ၾကိတ္ပါတယ္။ ေနာက္ဆံုး ပုစြန္ေျခာက္ကုိ ၾကိတ္ပါတယ္။ အားလံုး အသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီကုိ ၅ က်ပ္သားေလာက္ထည့္ျပီး ငါးနီတူေတြကုိ အရင္ေၾကာ္ပါတယ္။ ေၾကာ္တဲ့အခါမွာ အရမ္းၾကြပ္ရြသြားေအာင္ ေၾကာ္တာမ်ဳိးမဟုတ္ဘဲ မၾကြပ္တၾကြပ္ အခ်ိန္မွာ ဆီအုိးထဲကေန ဆယ္ယူျပီး ဇကာထဲ ထည့္ထားပါတယ္။ ျပီးရင္ ၾကိတ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီေတြကုိ ေၾကာ္ေပးပါ။ စစခ်င္းမွာ မီးအားအမ်ားဆံုးနဲ႕ ေၾကာ္ေပးျပီး ေနာက္ပိုင္းက် ၾကက္သြန္ေတြထဲက အရည္စစ္သြားလုိ႕ ေမႊလုိ႕ သြက္လာတဲ့အခါ မီးအားေလ်ာ့ျပီး မီးေႏြးေႏြးေလးနဲ႕ ေရႊညိဳေရာင္ေလးျဖစ္လာေအာင္ထိ ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ ေရႊအုိေရာင္ ေျပာင္းလုိ႕ အနံ႕ေလးကလည္း သင္းလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ဆီစစ္စကာပါတဲ့ ေယာက္မေလးနဲ႕ ဆယ္ယူျပီး စကာထဲထည့္ျပီး ဆီစစ္ထားေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ၾကိတ္ထားတဲ့ ငရုတ္သီးေတြကုိ ထည့္ျပီးေၾကာ္ေပးပါ။ ငရုတ္သီးက အစုိမုိ႕လုိ႕ အခ်ိန္ယူျပီး နည္းနည္းေျခာက္ေအာင္ ေၾကာ္ရပါတယ္။ ငရုတ္သီးထည့္ျပီး ဆား၊ သၾကား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ငံျပာရည္တုိ႕ကုိပါ ထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးျပီး ေနာက္ပုိင္းမွာ ၾကိတ္ထားတဲ့ ပုစြန္ေျခာက္ကုိ ဆက္တုိက္ထည့္ေပးပါေနာ္။ မီးအသင့္အတင့္ေလာက္နဲ႕ထားျပီး ေၾကာ္ေပးရင္းနဲ႕ ပုစြန္ေျခာက္ေလးေရာ ငရုတ္သီးေလးေရာ အညိဳေရာင္ဘက္လုလာျပီဆုိရင္ မီးကို တတ္ႏုိင္သေလာက္ ေလွ်ာ့ျပီး မန္က်ည္းသီးအႏွစ္ေတြကုိ ထည့္လုိက္ျပီး ေမႊေပးပါ။ မီးေအးေအးနဲ႕ ခုနက ငံျပာရည္ရယ္၊ မန္က်ည္းႏွစ္ရယ္ကုိ ခမ္းေအာင္ ထားပါ။ အုိးမကပ္ေအာင္လဲ သတိထားျပီး ေမႊေပးေနာ္။ ျပီးရင္ ငါးနီတူေျခာက္ေၾကာ္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴနီေၾကာ္ ေတြ ေရာထည့္ေပးပါ။ တျဖည္းျဖည္းနဲ႕ အရည္ေတြခမ္းလာတဲ့အခါမွာ အနီေရာင္ ဆီေလးေတြက အေပၚကုိ ေ၀့တက္လာ ပါလာလိမ့္မယ္ေနာ္။ အေပါ့အငံကုိ ျမည္းေနာ္။ အရသာကုိ ဘယ္ဟာကုိမွ မကဲေစနဲ႕။ ျမည္းလုိက္တဲ့အခါမွ မန္က်ည္းသီးမွည့္ အခ်ဥ္ေလးလွ်ာထဲ စိမ့္သြားသလုိ ငရုတ္သီးရဲ႕အစပ္ကလဲ သြားရည္ယုိေစပါတယ္၊ ေရခမ္း ေလာက္ျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚကေန ခ်ျပီး အေအးခံထားလုိက္ေနာ္။ ေအးသြားျပီဆုိရင္ ခုနက ဖယ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီေၾကာ္တစ္၀က္ထည့္ျပီးေတာ့ ေရာေမႊလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုလွတဲ့ ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ရပါျပီေနာ္။

အရည္ေသာက္အတြက္ အစ္ကုိ႕အိမ္က ထြက္တဲ့ ဆီးသီးေျခာက္နဲ႕ အညာက မိတ္ေဆြတစ္ေယာက္ ေပးလုိက္တဲ့ လက္ပံပြင့္ေျခာက္ေလး ခ်က္ပါမယ္ေနာ္။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဆီးသီးေျခာက္ လက္တစ္ဆုပ္၊ လက္ပံပြင့္ေျခာက္ (၁၀) ပြင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငပိစိမ္းစား လက္တစ္ဆစ္၊ ပုစြန္ေျခာက္ အနည္းငယ္၊ ဆား၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။

ဆီးသီးေျခာက္နဲ႕ လက္ပံပြင့္ေျခာက္တုိ႕ကို ေရစိမ္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ အုိးတစ္လံုးထဲမွာ ပုစြန္ေျခာက္၊ ငပိ စိမ္းစား၊ ဆား၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕တုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚ တည္ေပးပါ။ ပြက္ပြက္ဆူလာျပီ ဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴေလး ဓားျပားရုိက္ျပီးထည့္ေပးျပီး ဆက္တည္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ေရစိမ္ထားလုိ႕ ဆီးသီး ေျခာက္ေလးေတြကုိ အသာေလးလက္နဲ႕ အသားဖတ္ေလးေတြ ဖဲ့ေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ဆီးသီးေျခာက္နဲ႕ လက္ပံပြင့္ေျခာက္တုိ႕ ထည့္ျပီး တည္ေပးပါေနာ္။ တည္ေပး ရင္းနဲ႕ ဆီးသီးထဲကေန ခ်ဳိခ်ဥ္အရသာေလး ထြက္လာ သလုိ လက္ပံပြင့္ေလးကေနလည္း ခပ္ခၽြဲခၽြဲေလး ျဖစ္လာပါမယ္ေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ အရသာ အေပါ့အငန္ျမည္းျပီးေတာ့ စိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဟင္းအုိးခ်လုိ႕ရပါျပီေနာ္။ ခ်ဳိခ်ဥ္အရသာ ေလးနဲ႕ ခံတြင္းရွင္းေစတဲ့ ဆီးသီး လက္ပံပြင့္ဟင္းရည္ေသာက္ေလး ရပါျပီေနာ္။

ေနာက္ဆံုးမွာေတာ့ ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ေတြကုိ ပုလင္းသန္႕သန္႕ထဲ ထည့္သိမ္းျပီး ဒယ္အုိးထဲမွာ က်န္တဲ့ အဆီအႏွစ္ေတြကုိ ထမင္းေလးနဲ႕ လူးနယ္လုိက္ပါတယ္ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ဘာလေခ်ာင္ထမင္းနယ္ ေလး ရပါျပီေနာ္။

ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးလည္း အဆင္ေျပရင္ ခ်က္စားၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။

8 comments:

  1. မမေရ..လက္ပံပြင့္ေျခာက္ ေတြ႔ဖူးခ်င္လိုက္တာ..
    စားလဲစားဖူးခ်င္တယ္...
    ငယ္ငယ္ကၾကားဖူးတဲ့သီခ်င္းလို လက္ပံပြင့္ေကာက္အေရာက္လာမယ္.... အဲလိုမ်ိဳး... ဘလေခ်ာင္ေၾကာ္ဒယ္အိုးလူးကလဲ လွလိုက္တာ..

    ReplyDelete
  2. ဒယ္အိုးလူးေလးပိုႀကိဳက္တယ္ မမေရ..
    အားရပါးရ ဝါးသြားၿပီ..
    မမဆီလာရင္ အကုန္သေရ က်စရာ ..
    ခင္မင္ေလးစားစြာၿဖင္႔..

    ReplyDelete
  3. မဂၤလာပါ..

    ဘာလေခ်ာင္ဒယ္အုိးလူး ေလးကေတာ့ အၾကိဳက္ဆံုး ျဖစ္မွာပါ။ ဗုိက္စာလုိက္တာေနာ္။ တကယ့္ ထမင္းစာခ်ိန္ေတြ မွာ ဒီဆိုဒ္ကို ၀င္ျပီး ၾကည့္မိျပန္တယ္။ တံေတြးမ်ဳိခ်ျပီး ျပန္သြားတယ္.. :) ::)..

    ခင္မင္စြာျဖင့္
    ကိုမ်ဳိး

    ReplyDelete
  4. ကူးကူးေရ ႕ ႕ ႕ ေနာက္ရက္က် လက္ပံပြင့္ေျခာက္ ဓာတ္ပံုရုိက္ျပီး တင္ေပးပါမယ္ေနာ္။ လက္ပံပြင့္ေကာက္ သီခ်င္းကို မမလည္း သိပ္ၾကိဳက္တာ။
    ျမတ္မြန္ေလးေရ ႕ ႕ ႕ အလည္လာလုိ႕လည္းေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ အားရပါးရ၀ါးသြားပါေနာ္။
    ကုိမ်ဳိးေရ ႕ ႕ ႕
    အၾကိဳက္ခ်င္းတူေနလုိက္ၾကတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ေနာက္ရက္က် ဘာလေခ်ာင္ဒယ္အုိးလူးပဲ ေကၽြးရ ေကာင္းမလား၊ :P
    ခ်စ္ခင္စြာျဖင့္
    လုလု

    ReplyDelete
  5. ဘာလေခ်ာင္ဒယ္အိုးလူးေလးကို ဆီသီးလက္ပံပြင့္ဟင္းရည္ေသာက္ေလးနဲ ့စားခ်င္တယ္...

    ReplyDelete
  6. ဟင္းစပ္ေကာင္းလိုက္တာ........ စားခ်င္စိတ္ေတြေပါက္လာတယ္..........

    ReplyDelete
  7. ၿမန္မာၿပည္မွာေတာ႔ ေစ်းၾကီလို႔ မစားနိုင္ၾကဘူး။ဒီမွာစားရင္းနဲ႔ ၿမန္ မာၿပည္ကလူေတြကို သိပ္သတိရတာဘဲ။ဘာလေခ်ာင္ကိုစမ္းၾကည္႔မယ္ေနာ္ တူမေလး (ၾကီး)လုလုကိုယ္ စိတ္ႏွစ္ဖ်ာခ်မ္းသာပါေစ။

    ReplyDelete