လုိအပ္တဲ့ပစ္စည္းေတြကေတာ့ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီးခဲြျခမ္းမႈန္႕၊ ၾကက္သြန္အျဖဴ၊ အနီ၊ မန္က်ည္းသီးမွည့္၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ သၾကား အနည္းငယ္ စတာေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ပုဇြန္ေျခာက္ေလးကုိ မေထာင္းခင္မွာ ေရေလးနည္းနည္းဆြတ္ထားလုိက္ေနာ္ ႕ ႕ ႕ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ၾကက္သြန္အျဖဴအနီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာထားေနာ္။ အဲေတာ့ အခ်ဳိးအစားေျပာဖုိ႕ေမ့သြားတယ္ ႕ ႕ ႕ ျပန္ေျပာမယ္ ပုဇြန္ေျခာက္ ၁၅ က်ပ္သားဆုိရင္ ၾကက္သြန္အျဖဴ ၃ လံုး၊ ၾကက္သြန္နီ အလတ္ ၅ လံုး၊ ငရုတ္သီးခဲြျခမ္း ၂ က်ပ္ခဲြသားေလာက္ေပါ့ေနာ္ (အစပ္မစားႏုိင္ရင္ ငရုတ္သီးအပုပြေတာင့္ရဲ႕ အၾကမ္းမႈန္႕ကုိသံုးေနာ္၊ အေရာင္လဲလွတယ္၊ စပ္ခ်င္ရင္ ငရုတ္သီးအရွည္ေတာင့္မႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္းေလာက္ထည့္လုိက္ပါ)၊ မန္က်ည္းသီးမွည့္ ၂ က်ပ္ခဲြသားေလာက္ကုိ ေရေႏြးပူပူေလးနဲ႕ စိမ္ထားလုိက္ေနာ္။ ငံျပာရည္ကေတာ့ အေပါ့အငံၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာေပၚမူတည္ျပီး ထည့္ေနာ္။ ျပန္စျပီေနာ္ ႕႕ ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ အခံြႏႊာျပီးရင္ ပါးပါးေလးေတြလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတခ်ဳိ႕ကုိလဲ ဆီသတ္တဲ့အထဲ ထည့္သံုးဖုိ႕အတြက္ ဖယ္ထားလုိက္ေနာ္။ ျပီးရင္ စကာေလးေပၚမွာ ျဖန္႕ထားျပီး ေလ၊ ေန သလပ္ခံထားလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ခုနက ေရဆြတ္ထားတဲ့ ပုဇြန္ေျခာက္ကုိ မညက္တညက္ေထာင္းပါ။ ခုေခတ္ကေတာ့ ေခတ္မီေနျပီေတာ့ ဘလင္န္ဒါနဲ႕ ၾကိတ္တယ္ေပါ့ေနာ္။ ျပီးရင္ ခပ္ထားလုိက္ပါ။ ငရုတ္သီးအၾကမ္းမႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ မညက္တညက္ၾကိတ္ထားပါဦးေနာ္။
''အရပ္ကတုိ႕ေရ ႕ ႕ ႕ အေညွာ္ေၾကာ္မယ္ဗ်ဳိ႕'' ဆုိျပီး ေအာ္ထားေနာ္ ႕ ႕ ႕ ေနာက္မဟုတ္လုိ႕ကေတာ့ တစ္ရပ္ကြက္လံုးရဲ႕ ပုိ႕သတဲ့ ေမတ္တာဓါတ္ေတြ ခံယူေတာ္မူေနရဦးမယ္ ႕ ႕ ႕ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီကုိ ၅ က်ပ္သားေလာက္ထည့္လုိက္ေနာ္။ ျပီးရင္ ခုနက ေလေနသလပ္ခံထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီကုိ အရင္ထည့္လုိက္ပါ။ ၾကက္သြန္နီက ေရဓါတ္ပုိမ်ားေတာ့ ေၾကာ္ရင္ ၾကာတယ္ေလ။ ၾကက္သြန္နီေလး နည္းနည္း ႏြမ္းလာျပီဆုိရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ေရာထည့္လုိက္ပါ။ သူတုိ႕ေလးေတြကုိ မီးေႏြးေႏြးေလးနဲ႕ ေရႊညိဳေရာင္ေလးျဖစ္လာေအာင္ထိ ေၾကာ္ေနာ္။ ေရႊအုိေရာင္ေျပာင္းလုိ႕ အနံ႕ေလးကလည္း သင္းလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ဆီစစ္စကာပါတဲ့ ေယာက္မေလးနဲ႕ အသာေလးေဆးျပီး ပန္းကန္ျပားေလးထဲ ထည့္ျပီး အေအးခံထားလုိက္ေနာ္။ ျပီးရင္ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ျဖဴနီ မညက္တညက္ၾကိတ္ကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္လုိက္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ငရုတ္သီးခဲြၾကမ္းမႈန္႕၊ ပုဇြန္ေျခာက္စတာေတြကုိ ဆက္တုိက္ထည့္ပါ။ မီးေႏြးေႏြးပဲထားေနာ္။ မီးျပင္းလုိ႕ကေတာ့ အက်က္မညီဘဲျဖစ္သြားလိမ့္မယ္။ ပုဇြန္ေျခာက္ေလးေရာ ငရုတ္သီးေလးေရာ အညိဳေရာင္ဘက္လုလာျပီဆုိရင္ ငံျပာရည္ထည့္ပါ။ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္ထည့္ပါေနာ္။ ေမႊေပးပါ။ မီးကို တတ္ႏုိင္သေလာက္ ေလွ်ာ့ပါ။ မီးကုိ ေလွ်ာ့ထားစဥ္မွာ မန္က်ည္းသီးအႏွစ္ကုိစစ္လုိက္ပါ။ ဒယ္အုိးထဲ ထပ္ထည့္ပါ။ ေမႊပါ။ မီးေအးေအးနဲ႕ ခုနက ငံျပာရည္ရယ္၊ မန္က်ည္းႏွစ္ရယ္ကုိ ခမ္းေအာင္ ထားပါ။ သၾကားေလးလဲထည့္လုိက္ဦးေနာ္။ အုိးမကပ္ေအာင္လဲ သတိထားျပီး ေမႊေပးေနာ္။ တျဖည္းျဖည္းနဲ႕ အရည္ေတြခမ္းလာတဲ့အခါမွာ အနီေရာင္ ဆီေလးေတြက အေပၚကုိ ေ၀့တက္လာပါလာလိမ့္မယ္။ အေပါ့အငံကုိ ျမည္းေနာ္။ အရသာကုိ ဘယ္ဟာကုိမွ မကဲေစနဲ႕။ ျမည္းလုိက္တဲ့အခါမွ မန္က်ည္းသီးမွည့္အခ်ဥ္ေလးလွ်ာထဲ စိမ့္သြားသလုိ ငရုတ္သီးရဲ႕အစပ္ကလဲ သြားရည္ယုိေစပါတယ္၊ ေရခမ္းေလာက္ျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚကေန ခ်ျပီး အေအးခံထားလုိက္ေနာ္။ ေအးသြားျပီဆုိရင္ ခုနက ဖယ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီေၾကာ္ေလးနဲ႕ ေရာေမႊလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုလွတဲ့ ငါးပိေၾကာ္ရပါျပီ။ ထမင္းပဲြတြက္ ပန္းကန္လံုးေလးနဲ႕ တစ္ပန္းကန္ေလာက္ခပ္ထားျပီးေတာ့ က်န္တာကုိ အေအးခံ ပုလင္းထဲ ထည့္ျပီး ေလလံုေအာင္သိမ္းထားလုိ႕ကေတာ ့အၾကာၾကီးခံတယ္။ ဒယ္အုိးမွာ ကပ္ေနတာေတြကုိ ဒီအတုိင္းၾကီး ေဆးပစ္လုိက္ရင္ ႏွေမ်ာစရာၾကီး။ ထမင္းအုိးထဲက ထမင္းေလးနည္းနည္းယူျပီး ဒယ္အုိးလူးလုိက္။ ထမင္းဆုပ္ေလးျဖစ္ေအာင္ လုပ္လုိက္၊ ျပီးရင္ ဟုိမွာ သရက္ကင္းေလး စိတ္ထားတာရွိတယ္ အဲ့ဒါေလးနဲ႕ အျမည္းသေဘာေလး တူ၊ တူမေလးေတြကုိ တစ္ေယာက္ကုိ ထမင္းတစ္ဆုပ္၊ သရက္သီးစိတ္ တစ္စိတ္စီေပးလုိက္ရင္ေတာ့လား ႕ ႕ ႕
လုိက္ဖက္တဲ႕စားစရာမ်ား
သခြါးသီး၊ သရက္ကင္းစိတ္၊ ေရွာက္ရြက္၊
ဗူးသီးၾကာဇံဟင္းခါး၊ ခ၀ဲသီးေၾကာ္ခ်က္၊
ပဲပင္ေပါက္ပဲျပားေၾကာ္၊ ပန္းမုန္လာနဲ႕ ၾကက္ဥေခါက္ေၾကာ္၊
တခ်ဳိ႕ကေတာ့ ေပါင္မုန္႕ၾကားထဲညွပ္ျပီးစားတယ္ ႕ ႕ ႕
ေတာ္ေသးျပီကြယ္ ႕ ႕ ႕ အေညွာ္ေၾကာ္ျပီးေတာ့ အဖုမထြက္ေအာင္ ေမာရိယမန္းေဆးေလး သြားေသာက္လုိက္ဦး မယ္ေနာ္ ႕ ႕ ႕
(ေနးတစ္မွာတင္ျပီးသားေနာ္)
0 comments:
Post a Comment