Thursday, August 9, 2007

ဒံေပါက္ခ်က္နည္း

Reactions: 

ျမန္မာျပည္က ဒံေပါက္ဆုိင္ေတြမွာ ခ်က္တဲ့နည္းနဲ႕ေတာ့ ကြဲလြဲပါလိမ့္မယ္။
အခုက ႏုိင္ငံျခားမွာရွိတဲ့အခ်ိန္မွာ စိတ္ကူးရွိတဲ့အတုိင္း ခ်က္ထားတဲ့ နည္းေလးပါေနာ္။
ဒံေပါက္ခ်က္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေလးေတြ စုလုိက္ရေအာင္ေနာ္။
ဘာစမာတီ ႏုိ႕ဆီဗူး (၃) လံုး ေရ နာရီ၀က္အနည္းဆံုးစိမ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆန္မ်ားကုိ စကာထဲ ထည့္ျပီး ေရစစ္ထားပါ။
ၾကက္သား ရင္အံုသား၊ ေပါင္သား၊ ၾကက္သည္းၾကက္ျမစ္မ်ားကုိ အရြယ္ေတာ္အတံုးမ်ား ျဖစ္ေအာင္တံုးျပီး ဆား၊ ဆႏြင္း၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ မာဆာလာအေမႊးအစပ္ ေရာနယ္ထားပါ။
ဂ်င္းနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ၾကိတ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီဥကုိ ပါးပါးလွီးထားပါ။
ကရေ၀း၊ သစ္ဂ်ပုိး၊ နာနတ္ပြင့္စတဲ့အေမႊးအၾကိဳင္ေလးေတြျပင္ထားပါေနာ္။
ဒန္ေပါက္အတြက္ ထမင္းကုိခ်က္ဖုိ႕ လုပ္ရေအာင္ေနာ္။ ဒန္အုိးၾကီးၾကီးထဲကုိ ဆန္နဲ႕ေရနဲ႕ ထည့္ပါေနာ္။ ေရငဲွ႕ခ်က္တဲ့ပံုစံမ်ဳိးေလး ခ်က္ရေအာင္ေနာ္။ အဲ့ဒီမီးဖုိမွာ ထမင္းအုိးတည္ထားစဥ္မွာ တစ္ဘက္မီးဖုိမွာ ၾကက္သား ဟင္းစခ်က္ဖုိ႕ျပင္ရေအာင္ေနာ္။ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္ေနာ္ ႕ ႕ ႕ ဒယ္အုိးထဲကုိ ဆီထည့္ျပီး နႏြင္းမႈန္႕ေလးနည္းနည္း ခပ္လုိက္ေနာ္။ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထားတာေတြကုိ ထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါေနာ္။ ၾကက္သြန္နီေလး ေရႊေရာင္ေလးသန္းလာတဲ့အခါ ဂ်င္းနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴၾကိတ္ထားတာကုိေရာထည့္ျပီးေမႊေနာ္။ မီးေလွ်ာ့ဖုိ႕ မေမ့နဲ႕ဦးေနာ္။ တူးကုန္မွာစုိးရတယ္။ ကရေ၀း၊ သစ္ဂ်ပုိး၊ နာနတ္ပြင့္စတဲ့အေမႊးအၾကိဳင္ေလးေတြထည့္လုိက္၊ ျပီးရင္ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕ေလးထည့္ျပီး ေမႊေပးလုိက္ပါေနာ္။ ငရုတ္သီး ဆီသတ္နံ႕ေလးသင္းလာတဲ့အခါက်ရင္ ၾကက္သားေတြနယ္ထားတာကုိ ေရာထည့္လုိက္ျပီး ေသခ်ာ သမေအာင္ အထက္ေအာက္ ေမႊေပးပါ။ ေရလံုး၀မထည့္ဘဲ ၾကက္သားထဲက ေရနဲ႕ပဲ ပထမတစ္ေရခန္းေအာင္ အုိးအဖံုးေလးပိတ္ျပီး တည္ေပးလုိက္ပါဦးေနာ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ဟုိဘက္က ထမင္းအုိးကုိ တစ္ခါျပန္လွည့္ၾကည့္ရ ေအာင္ေနာ္။ ထမင္းအုိးကုိ ေယာက္မေလးနဲ႕ အထက္ေအာက္ေမႊေပးလုိက္ေနာ္။ ဘာစမာတီဆန္က အက်ဳိခံတယ္ေလ။ သူရဲ႕ ထမင္းသားက ေတာ္ေတာ္ေလးကုိ ရွည္ပါတယ္။ လက္တစ္ဆက္စာေလာက္ထိ ရွည္လာတတ္ပါတယ္။ ထမင္းရည္ငွဲ႕တည္ဖူးၾကတယ္ဟုတ္ ႕ ႕႕ ဆန္ကေန ထမင္းအျဖစ္ ေျပာင္းလာခ်ိန္မွာ ထမင္းေစ့ကုိ ေယာက္မေပၚ တင္ျပီး ၾကည့္လုိက္တဲ့အခါမွာ ထမင္းေစ့ရဲ႕အလယ္မွာ ဆန္သားျဖဴျဖဴေလး ေပ်ာက္ျပီဆုိရင္ ထမင္းေရငွဲ႕ လုိက္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ အဲ့ဒီထမင္းေတြကုိ ေရနဲ႕ ေဆးေပးျပီး စကာနဲ႕ စစ္ထားလုိက္ပါေနာ္။ ၾကက္သားအုိးေလးကုိ ျပန္ၾကည့္လုိက္ေတာ့ ၾကက္သားဟင္းအုိးက တစ္ေရႏူးျပီးေတာ့ ဆီေတြ ဖ်စ္ဖ်စ္ဖ်စ္ဖ်စ္ ျမည္ေနပါျပီ။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ အထက္ေအာက္ ႏွံ႕ေအာင္ေမႊေပးျပီးေတာ့ ေနာက္ထပ္ ေရနည္းနည္းထပ္ထည့္ျပီး ဆီျပန္ေအာင္တည္ပါေနာ္။ သတိထားဖုိ႕က ၾကက္သားဟင္းကုိ ဆီေသခ်ာျပန္ေအာင္ ခ်က္ပါေနာ္။ ေရမက်န္ပါေစနဲ႕ေနာ္။ ေရက်န္ခဲ့ရင္ ထမင္းေတြ ပြကုန္မွာစိုးလုိ႕ပါေနာ္။ ထမင္းကုိ ေရစစ္ထားတာေလးကုိ ျပန္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။ ေရေသခ်ာစစ္ျပီးရင္ ထမင္းကုိ ဒံေပါက္ထဲထည့္တဲ့ အေရာင္မႈန္႕ ေလးေတြနဲ႕ ေသေသခ်ာခ်ာ နယ္လူးေပးပါေနာ္။ ဟင္းအုိးကုိၾကည့္လုိက္ေတာ့လဲ ဆီျပန္ခါနီးေနျပီ။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ မာဆလာအေမႊးေလးထပ္အုပ္လုိက္ပါျပီး အဖံုးကုိဖြင့္ မီးကုိေလွ်ာ့ျပီး ဆီျပန္ေအာင္ လုပ္ေပးပါေနာ္။ အုိးမကပ္ေစနဲ႕ေနာ္။ ျပီးတဲ့အခါက်ရင္ ထမင္းေပါင္းအုိးကုိ ယူလုိက္ျပီး ေပါင္းအုိးထဲကုိ ခုနက ထမင္းတစ္ထပ္ ထည့္ပါ။ ျပီးရင္ ၾကက္သားဟင္းတစ္ထပ္ထည့္၊ သီဟုိဠ္ဆံ၊ ပဲစိမ္းဘူး၊ စပ်စ္ေျခာက္အဲ့ဒါေတြျဖဴးလုိက္၊ ထမင္းတစ္ထပ္ထည့္၊ ၾကက္သားဟင္းတစ္ထပ္ထည့္ျပီး အဆာပလာေတြ တစ္ထပ္တည့္လုိက္နဲ႕ တစ္လွည့္စီေသေသခ်ာခ်ာထည့္လုိက္ေနာ္။ ျပီးတဲ့အခါ အေပၚဆံုးမွ ထမင္းတစ္ထပ္နဲ႕ ျပန္အုပ္လုိက္ေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ထမင္းေပါင္းအုိးထဲထည့္ျပီး ခ်က္တဲ့ ခလုပ္ေလးကုိႏွိပ္လုိက္ေနာ္။ အဲ့ဒီမွာ ထမင္းေရာ ဟင္းေရာကုိ ျပန္ျပီးေပါင္းျပီးႏွပ္ေတာ့တာပါပဲေနာ္။
အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ဘာလုပ္ရမလဲဆုိေတာ့ သခြါးသီးနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကုိလွီးပါ။ ပူစီနံေလးထည့္ပါ (အစာေၾကဖုိ႕အတြက္က ပူစီနံက အေကာင္းဆံုးပါပဲ)။ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြ ပါးပါးလွီးေနာ္။ သံပုရာရည္ေလးနဲ႕ အခ်ဥ္သုပ္ေပါ့။ ငါးပိေၾကာ္ေလးတစ္ခြက္လုပ္ထားေနာ္။ (ငါးပိေၾကာ္နည္းကုိေတာ့ အေပၚမွာေရးထားေပးတယ္ ေနာ္)။ ျပီးေတာ့ အအီေျပ ဟင္းရည္ေသာက္ေလး တစ္ခြက္လုပ္မယ္။ အဲ့ဒါကေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေျခာက္ကုိ စြန္ထန္ဟင္းရည္လုိ ခ်က္လုိက္တာပါပဲ။
ၾကက္ရုိးျပဳတ္ေလးလုပ္ထားပါ။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေျခာက္ကုိ ေရစိမ္ထားပါ။
ၾကက္ရုိးျပဳတ္ဆူလာလွ်င္ အရုိးျပဳတ္ထဲကုိ ဆားသၾကားခ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ပါ။ (အခ်ဳိမႈန္႕မေရွာင္ရင္ နည္းနည္းေလးခပ္လုိက္ေနာ္) ပြက္ပြက္ေပးဆူ လုိက္ပါေနာ္။ ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေျခာက္ေလးေတြ ခပ္လုိက္ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္းေလး မညက္တညက္ေလးေထာင္းျပီးထည့္လုိက္ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိ အအီေျပ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ဟင္းရည္ေသာက္ေလး ရပါျပီေနာ္။
ဟင္းရည္ေလးလဲ က်က္တဲ့အခ်ိန္မွာ ထမင္းေပါင္းအုိးကလဲ တီတီတီတီဆုိျပီး က်က္ပါျပီလုိ႕ အသံေပးေတာ့တာပါပဲေနာ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ အေလာၾကီးျပီး ထမင္းအုိးကို အရမ္းမဖြင့္လုိက္နဲ႕ေနာ္ (မ်က္ႏွာကုိ အပူဟပ္ကုန္မွာစုိးလုိ႕ပါ)။ ဖြင့္ၾကည့္လုိက္ခ်ိန္မွာ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုျပီး ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ႏူးနပ္ေနတဲ့ ဒံေပါက္ရပါျပီရွင္။ စပ်စ္ေျခာက္ပါေတာ့ အအီေျပတယ္။ ပဲစိမ္းေစ့ေလးေတြကလဲ စားေကာင္းတယ္။ သီဟုိဠ္ဆံေလးေတြက ဆိမ့္ေနတာပဲ။
အဲေတာ့ ႕ ႕ ႕ ေရးေကာင္းေကာင္းနဲ႕ေရးေနတာ အခု ရာသီဥတုက ပူတယ္ေနာ္ ႕ ႕႕ လူၾကီးေတြ ေျပာတာၾကားဖူးတယ္ ဒံေပါက္က (Vacancy Food) တဲ့။ အဲ့ဒါေၾကာင့္ ဒံေပါက္စားျပီးရင္ သံပုရာရည္ေလးေတာ့ ေသာက္လုိက္ဦးေနာ္ ႕ ႕ ႕ ေတာ္ေတာ္ၾကာ ေသြးတက္တယ္ဆုိရင္ လုလု မပါဘူးေနာ္ ႕ ႕႕ ႕
(ေနးတစ္မွာတင္ျပီးသားေနာ္)

1 comment:

  1. ကရေ၀း၊ သစ္ဂ်ပုိး၊ နာနတ္ပြင့္ အျပင္ ဖာလာစိ ပါထည့္ရတယ္ ကုလားဆိုင္မွာ ရွိတယ္။ ျမန္မာျပည္က ကြမ္းယာဆိုင္ေတြမွာလဲ သံုးတယ္။ ေထာပတ္ဆီ ( ဂီး ) လဲမပါ၀ူး အီအီစိမ့္စိမ့္ ဘယ္ရွိမတုန္းဟ နလုရာ ခြီခြီ။ ဒီတိုင္းျပန္ေပါင္းတာ စားရတာ အီလယ္လယ္နဲ့။ တစ္ခါသံုး အလူမီနံယန္ ဗန္းေတြထဲထည့္ျပီး အာဗင္ထဲ ထည့္ဖုတ္တာ ပိုေကာင္းတယ္စားရတာ။ လွ်ာလာရွည္သြားတယ္ ဟီးးးး။

    ReplyDelete