Thursday, August 9, 2007

ထုိင္းပုဇြန္ၾကာဇံသုပ္


ဂ်ပန္ဆုိေပမယ့္ အခုလုိအခ်ိန္မွာ ရာသီဥတုက ပူအုိက္လြန္းလွပါတယ္။ ဌာနမွာ တစ္လတစ္ခါ အျမဲတမ္းလုိလုိ ပါတီလုပ္ေလ့ရွိပါတယ္။ ျမန္မာဟင္းမ်ဳိးစံု၊ မုန္႕မ်ဳိးစံုကိုလဲ ခ်က္ေကြ်းဖူးပါတယ္။ အခုလုိ ရာသီဥတု ပူပူမွာ ဘယ္လုိအစားအသာက္မ်ားခ်က္ေကြ်းရမလဲဆုိျပီး ကြ်န္မ စဥ္းစားမိပါတယ္။

ျမန္မာဟင္းေတြက အရသာရွိသေလာက္ ခ်က္ရတာ လက္၀င္လွပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ဆီမ်ားတယ္၊ အနံ႕ျပင္းတယ္ဆုိေတာ့ ဂ်ပန္ေတြအၾကိဳက္ျဖစ္ေအာင္အရသာကုိ အျမဲတမ္း ေပါ့ေပါ့ခ်က္ေပးရပါတယ္။ ဆီလဲ မ်ားလုိ႕မရပါဘူး။ ဒီလုိနဲ႕ပဲ တစ္ေန႕ကုန္စဥ္းစားလုိက္တာ ေခါင္းထဲမွာ ဟင္းမ်ဳိးစံု တန္းစီခ်က္ေနပါေတာ့တယ္။

ေနာက္ဆံုးေရြးလုိက္တဲ့ အမယ္ေလးကေတာ့ ထုိင္းပုဇြန္ၾကာဇံသုပ္ပါ။

လုိအပ္တဲ့ ပစ္စည္းေတြကေတာ့

(၁) ပုဇြန္အေကာင္လတ္ ၃၅ ေကာင္ (စားမယ့္လူဦးေရကုိတြက္ျပီးထည့္ပါ)

(၂) ၾကာဇံ ၁၅ ဂရမ္

(၃) ေျမပဲဆံ

(၄) သီဟုိဠ္ဆံ

(၅) ငရုတ္သီးေျခာက္

(၆) တရုတ္နံနံ(ပါးပါးလွီးထားေနာ္)

(၇) ဆတ္လတ္ရြက္

(ဂ) ၾကက္သြန္နီအနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးေနာ္)

(၉) ၾကက္သြန္ျမိတ္(ပါးပါးလွီးထားေနာ္)

(၁၀) ငရုတ္သီးစိမ္း (၇-၁၀) ေတာင့္(ပါးပါးလွီးပါ)

(၁၁) ငံျပာရည္

(၁၂) ပူစီနံ(အညြန္႕ေလးပဲေနာ္)

(၁၃) သံပုရာသီး(အထဲက သံပုရာေစ့နဲ႕ ခါးတတ္တဲ့အဖတ္ေတြမပါေအာင္အရည္ညွစ္ထားေနာ္)

(၁၄) ခရမ္းခ်ဥ္သီး (အရြယ္ေတာ္ေလးေတြလွီးထားေနာ္)

ခ်က္နည္းကုိေျပာေတာ့မယ္ေနာ္

ပထမစစခ်င္း ပုစြန္ကုိ ေရေဆးအခြံႏႊာပါ။ အျမီးေလးခ်န္ထားေနာ္။ ၾကာဇံကုိ ေရ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ စိမ္ထားလုိက္ေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ၃ လက္မအရွည္ေလာက္ေတြ ညွပ္လုိက္ျပီး ေရစစ္ထားလုိက္ပါ။

ေျမပဲဆံကုိ ဒယ္အုိးထဲထည့္ျပီး မီးေႏြးေႏြးနဲ႕ ေလွာ္ပါ။ ေျမပဲဆံေလွာ္ေလးေမႊးလာျပီဆုိ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ ေျပာင္းထည့္လုိက္ေနာ္။ ျပီးရင္ သီဟုိဠ္ဆံေလး တဆက္တည္းေလွာ္လုိက္ပါဦးေနာ္။ သူ႕ကုိလဲ ေျမပဲဆံလုိပဲ ေမႊးလာျပီဆုိရင္ ပန္းကန္ေျပာင္းလုိက္ေနာ္။ ေနာက္ျပီးရင္ ငရုတ္သီးေျခာက္ကုိ ေလွာ္ပါ။ သတိထားေနာ္ ႕ ႕ မီးမျပင္းေစနဲ႕ေနာ္ ႕ ႕ ႕ မီးျပင္းလုိ႕ကေတာ့ တရုတ္ႏွစ္ကူး ယမ္းေဖါက္သလုိ ေဖါင္းေဖါင္းနဲ႕အသံထြက္လာတဲ့အျပင္ အထဲက ငရုတ္သီးအေစ့ေလးေတြ မ်က္ႏွာကုိ လာစင္မွာစုိးလုိ႕ေနာ္ ႕ ႕ ႕ ငရုတ္သီးေျခာက္ေလွာ္တဲ့အခ်ိန္မွာ ေရွာင္လင္သုိင္းကြက္ေလးနဲ႕ ေလွာ္ေနာ္ ႕ ႕႕ သူလဲ အက်က္ညီသြားျပီဆုိရင္ သူ႕ကုိလဲ ပန္းကန္လံုးေလးထဲ သပ္သပ္ ထည့္ထားလုိက္ေနာ္။

ေနာက္တစ္ဆင့္ကေတာ့ ခုနက သန္႕စင္ျပီးသား ပုဇြန္ေလးကုိ ဆားရယ္သၾကားေလးရယ္ထည့္ျပီး ေရေလးနည္းနည္းေလးထည့္ျပီး ေရစပ္က်ဲေလး ျပဳတ္ေပးေပါ့။ သိပ္အၾကာၾကီးတည္စရာမလုိဘူးေလေနာ္။ ပုဇြန္အေကြး ငါးအေႏြးတဲ့ သိတဲ့အတုိင္းပဲ။ ပုဇြန္ေလးေတြ နီတာရဲေလးေတြျဖစ္ျပီး ေကြးလာျပီဆုိတာန႕ဲ ပုဇြန္ေတြကုိ ပန္းကန္ေလးထဲ ေျပာင္းထည့္လုိက္ပါဦးေနာ္။ ျပီးတာနဲ႕ ေရေလးထပ္ထည့္ျပီး ၾကာဇံကုိထည့္လုိက္ပါ။ ၾကာဇံကလဲ အႏူးျမန္ပါတယ္႕ ႕ ႕ ၃ မိနစ္ေလာက္ဆုိ ရျပီ။

ကဲ ႕ ႕ ႕ ခုဆုိ ဇာတ္လမ္းစေတာ့မယ္ေနာ္ ႕ ႕ ႕ ပုဇြန္ထည့္ထားတဲ့ ပန္းကန္ထဲကုိ က်က္သြားတဲ့ ၾကာဇံေလးေတြထည့္၊ ျပီးရင္ ခုနက ပါးပါးလွီးထားတဲ့ တရုတ္နံနံ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႕ကုိ ထည့္ေနာ္။ ငံျပာရည္ေလးနဲ႕ သံပုရာရည္ေလးထည့္ပါ။ ျပီးေတာ့ ေသခ်ာႏွံ႕႔ေအာင္ ေမႊေပးေနာ္။ (လက္နဲ႕မနယ္နဲ႕ေနာ္၊ လက္ေတြပူကုန္မယ္၊ ငရုတ္သီးေတြေၾကာင့္) ျပီးရင္ ခုနက ေလွာ္ထားတဲ့ ေျမပဲဆံနဲ႕ သီဟုိဠ္ဆံကုိလည္း ထည့္လုိက္ဦး။ အရသာအေပါ့အငန္ကုိျမည္းေနာ္။ ငရုတ္သီးအေလွာ္ေတာင့္ ၇ ေတာင့္ေလာက္ကုိ ကပ္ေၾကးနဲ႕ ေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ကုိက္ျပီးထည့္လုိက္ဦးေနာ္။ အမေလးေနာ္ ႕ ႕႕ ေျပာရင္းနဲ႕ သြားရည္ယုိေနေသးတယ္ ႕ ႕ ႕ဒြတ္ခ ႕ ႕ ႕အားလံုး ေသခ်ာႏွံ႕ေအာင္နယ္ျပီးျပီ အရသာလဲ စိတ္ၾကိဳက္ေတြ႕ျပီဆုိရင္ေတာ့ ပန္းကန္ျပားလွလွေလးထဲကုိ ေအာက္မွာ ဆတ္လတ္ရြက္ေလးေတြ ခင္းျပီး အေပၚမွာ ခုနက ပုဇြန္ၾကာဇံသုပ္ေလးကုိ တင္လုိက္ပါေနာ္။ အေပၚကေန ေျမပဲဆံနဲ႕ သီဟုိဠ္ဆံေလွာ္ထပ္ျဖဴးလုိက္ေနာ္။ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ပါးပါးလွီးေလးေတြလည္းျဖဴးလုိက္ဦး။ ငရုတ္သီးအေျခာက္အေလွာ္ေတာင့္ေလးေတြကုိလဲ ေဘးနားမွာ လွလွပပ စီထားေပးလုိက္ဦးေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕လဲ ျပည့္စံုျပီး အာဟာရလဲျပည့္ ကယ္လုိရီအျပည့္နဲ႕ ပုဇြန္ၾကာဇံသုပ္ေလးျဖစ္သြားပါျပီ ။ ဒုိင္းရက္ (Diet) လုပ္လုိသူေတြအတြက္ေတာ့ အေကာင္းဆံုးအစားအစာပါ။ ဆီနဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕ လံုး၀မပါပါ။

ဂ်ပန္ေတြကေတာ့ အဲ့ဒီအသုပ္ကုိ ေရခဲေသတ္တာထဲကုိ တစ္နာရီေလာက္ထည့္လုိက္ပါေသးတယ္။ ေအးေအာင္လုပ္ျပီးေတာ့မွ စားပါတယ္။

သာမီးတုိ႕ကေတာ့ ဒီအတုိင္းပဲ စားလုိက္တာပါပဲ။ စပ္လုိက္တာမွလဲ ေျပာမေနနဲ႕။ ဂငယ္ေတြက အမွန္တကယ္ ငံျပာရည္နံ႕ မခံႏုိင္ပါဘူး၊ တရုတ္နံနံ႕ရဲ႕အနံ႕နဲ႕ သံပုရာသီးနံ႕က ငံျပာရည္နံ႕ကုိ လႊမ္းသြားပါတယ္။ အစပ္ကေတာ့ သူတုိ႕လဲ ခ်ဳီခ်ဳိစပ္စပ္ေလးသုပ္ထားေပးလုိက္ စားၾကပါတယ္။ ၾကိဳက္လြန္းလုိ႕တဲ့ေလ။ ကြ်န္မ ျမန္မာျပည္မျပန္ခင္မွာ အဲ့ဒီအသုပ္လုပ္နည္းေလး သူတုိ႕ကုိ ေရးေပးခဲ့ပါတဲ့ေလ။ ႕ ႕ ႕

သူငယ္ခ်င္းတုိ႕လဲ အခ်ိန္ရရင္ ထုိင္းပုဇြန္ၾကာဇံသုပ္ေလး သုပ္စားၾကည့္ပါလားေနာ္ ႕ ႕႕


(ေနးတစ္မွာတင္ျပီးသားေနာ္)

0 comments:

Post a Comment