Wednesday, August 8, 2007

ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ


မေန႕က သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္အလည္လာလုိ႕ ကမန္းကတမ္းနဲ႕ ဘာခ်က္ေကြ်းရမလဲဆုိတာ
အေျပး အလႊားစဥ္းစားလုိက္ေတာ့ ေခါက္ဆြဲလဲရွိ၊ ၾကက္သားလဲရွိေတာ့ ဆီခ်က္ေလးလုပ္ေကြ်းလုိက္ရင္
ေကာင္းမွာပဲ ဆုိျပီး လုပ္လုိက္တာကုိ ျပန္မွ်ေ၀လုိက္တာပါေနာ္။ ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြလုပ္ေတာ့မယ္ဆုိရင္
ပထမဆံုး စဥ္းစားရမွာ က ဘဲသားနဲ႕လား ၀က္သားနဲ႕လား ၾကက္သားနဲ႕လား ဆုိတာရယ္၊ ျပီးေတာ့
ေခါက္ဆဲြျပားနဲ႕လား ေခါက္ဆြဲလံုး နဲ႕လား ဆုိတာကုိ အရင္စဥ္းစား၊ ဘာသားနဲ႕ပဲလုပ္လုပ္ ပထမဦးဆံုးေတာ့
အဲ့ဒီအသားေတြကုိ ျပဳတ္ေၾကာ္ေလးလုပ္ (ေမာ္လျမိဳင္အေခၚ အသားပဲဆီခ်က္) ရတာအရင္ပဲေလ၊
မေန႕ကေတာ့ ၾကက္သားပဲရွိေတာ့ ၾကက္သား ျပဳတ္ေၾကာ္ပဲလုပ္လုိက္တယ္။ အဲ့ဒီလုိျပဳတ္ေၾကာ္ေလး
လုပ္တဲ့အခ်ိန္မွာ နာနတ္ပြင့္ေလး သံုးေလးပြင့္ေလာက္ထည့္ လုိက္ရင္အနံ႕အရသာက လွ်ာေပၚစြဲေလာက္တဲ့အထိ
ေျပာင္းလဲသြားေစတတ္ပါတယ္။ အရုိးေတြကုိလည္း ႏူးေနေအာင္ ျပဳတ္ထားေပါ့ ႕ ႕ ႕ ျပီးေတာ့ ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြရဲ႕
အဓိကအရသာနဲ႕အနံ႕ကုိ ေပၚလြင္ေအာင္ ျဖည့္စြမ္းေပးႏုိင္တာကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ပါပဲ ႕ ႕႕
အဲ့ဒီႏွစ္ခုကုိ ေၾကာ္တဲ့ အခါ အေရးအၾကီးဆံုးကေတာ့ မတူးေစဖုိ႕ပါပဲ။ ေၾကာ္တဲ့အခ်ိန္မွာ သတိထားရမွာက ၾ
ကက္သြန္ျဖဴေရာ အနီေရာကို တစ္ခါတည္းေရာ ေၾကာ္လုိ႕မရပါဘူး။ ၾကက္သြန္နီကုိ အရင္ထည့္ေၾကာ္ပါ၊ ျပီးမွ
ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ မညက္တညက္ေလး ဓားျပားရုိက္ေလးကုိထည့္ လုိက္ေနာ္႕ ႕ ႕ အေရးအၾကီးဆံုးက အဲ့ဒီႏွစ္ခုကုိ
ေၾကာ္ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ သတိထားျပီးေမႊေပးရမယ္။မီးဖုိေပၚက ဒယ္အုိးခ်ရမယ့္အခ်ိန္က အဲ့ဒီၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေလးေတြ
ေရႊညိဳေရာင္ေလးေတြျဖစ္လာတဲ့အခ်ိန္မွာ ခ်ရမယ္ေနာ္။ မီးဖုိက ဒယ္အုိးခ်ျပီး တာနဲ႔တျပိဳင္နက္ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေလး
ေတြကုိဆယ္ျပီး ဇကာထဲထည့္ျပီးဆီစစ္ အေအးခံထား လုိက္ေနာ္။ အဲ့ဒါမွမကြ်မ္းဘဲ အရသာလည္းရွိ အနံ႕ေလးကလည္း ေမႊးေနမွာ။

မ်ားေသာအားျဖင့္ ေခါက္ဆဲြေတြက ျပဳတ္ျပီးသားေတြျဖစ္တယ္။ ဒါေပမယ့္ အဲ့ဒီေခါက္ဆဲြေတြကုိ ေရေႏြး ပြက္ပြက္ဆူထဲ ခဏေလာက္ေတာ့
ထည့္ျပဳတ္လုိက္ ႕ ႕႕ ျပီးေတာ့မွ စကာနဲ႕ျပန္စစ္ျပီး ေခါက္ဆြဲပူပူေလးေတြကုိ ပန္းကန္လံုးေလးထဲထည့္ ႕ ႕ ႕ ျပီးေတာ့ ခုနကျပဳတ္ေၾကာ္လုပ
္ထားတဲ့ အသားေလးေတြကုိစိတ္ၾကိဳက္လွီးထည့္႕ ျပီးေတာ့ ပဲပင္ ေပါက္ၾကိဳက္တတ္ရင္ ပဲပင္ေပါက္ကုိ အရုိးျပဳတ္ရည္ေလးနဲ႕ ေရေႏြးေဖ်ာတယ္
ဆုိယံု ေလးႏွစ္ျပီး ထည့္၊ ျပီးေတာ့ တရုတ္နံနံ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးေတြကုိ ပါးပါးလွီးထည့္၊ ျပီးေတာ့ ၾကာညိဳ႕ေလး နည္းနည္း ဆမ္းထည့္၊
ျပီးေတာ့ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးထည့္၊ ျပီးေတာ့ အေပၚဆံုးမွာ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေလးျဖဴးထည့္၊ ဆီခ်က္ အရည္ေလးဆမ္းထည့္လုိက္၊ အဲ့ဒါဆုိ
အင္မတန္အရသာရွိျပီး ရနံ႕သင္းတဲ့ ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြရပါျပီ ႕ ႕ ႕

အခ်ဥ္ကုိေတာ့ အအီလည္းေျပမယ့္နည္းကုိေျပာမယ္ေနာ္ ႕ ႕႕

ငရုတ္သီးစိမ္းကုိ ပါးပါးေလးေတြလွီး၊ ၾကက္သြန္နီျဖဴ ပါးပါးလွီး၊ သံပုရာရည္ ညွစ္ထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ နည္းနည္းစီထည့္ျပီး နယ္လုိက္၊
အမေလး ေျပာရင္းနဲ႕ ဂလုဂလုျဖစ္ေနျပန္ျပီ ႕ ႕ ႕အဲ့ဒီအခ်ဥ္ေလးနဲ႕ သံုးေဆာင္ေနာ္ ႕ ႕ ႕
ဟင္းခ်ဳိရည္ကေတာ့ ခုနက ျပဳတ္ထားတဲ့အရုိးျပဳတ္အုိးထဲကုိ ၾကက္သြန္ျဖဴဓါးျပားရိုက္ ထည့္၊ ခ်င္းဓားျပား ရုိက္ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ပန္းကန္လံုးေလးထဲ
အရုိးျပဳတ္ရည္ေလး ခပ္ထည့္၊ ျပီးရင္ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ေလး ျဖဴးလုိက္တယ္။ အားပါးပါး ႕ ႕ ႕ ေကာင္းမွေကာင္း ႕ ႕ ႕
ထမင္းဟင္းခ်က္ဖုိ႕ အဆင္သင့္မရွိတဲ့အခါ အလြယ္တကူ လုပ္စားလုိ႕ရလုိ႕ မွ်ေ၀ေပး လုိက္တာပါေနာ္ ႕ ႕႕
(ေနးတစ္မွာတင္ျပီးသားေနာ္)

1 comment:

  1. If you fry onion, the taste changes to burmese taste. Chinese does not fry onion until cripy. We use only garlic. You miss the main taste of dish. It is pepper. Without pepper it should not be called as Si Chat. Thks

    ReplyDelete