Wednesday, December 9, 2009
ကင္မ္ခ်ီလုပ္ၾကရေအာင္
ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ အခုလုိေအးတဲ့ရာသီမွာ မုန္ညင္းျဖဴထုပ္ေတြကလည္း သိပ္ေပါတယ္ေလ၊ အဲ့ဒီေတာ့ ကၽြန္မတုိ႔ေမာင္ႏွမေတြ စုျပီး တေပ်ာ္တပါး ကင္မ္ခ်ီလုပ္ၾကရေအာင္ေနာ္။ အရင္တုန္းကလည္း ကင္မ္ခ်ီလုပ္နည္းကုိ http://lulucooking.blogspot.com/2007/09/kimchi.html အဲ့ဒီမွာ ေရးခဲ့ဖူးျပီးပါျပီ၊ အခုတစ္ခါ နည္းသစ္ေလး တစ္မ်ဳိးနဲ႔ လုပ္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ကင္မ္ခ်ီလုပ္ဖုိ႔ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ မုန္ညင္းအျဖဴထုပ္ (၇) ထုပ္၊ ပန္းသီး (၃) လံုး၊ မုန္လာဥ အျဖဴအေသး (၅)လံုး (ဒီမွာက အေသးပဲရတယ္ေနာ္၊ အၾကီးဆုိရင္ေတာ့ (၂) လံုးေလာက္ဆုိ ရျပီေနာ္)၊ မုန္လာဥနီ (၅) ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၁၅) မႊာ၊ ခ်င္း (၅) က်ပ္သား၊ ေကာက္ညင္းမႈန္႔ ထမင္းစားဇြန္း (၅) ဇြန္း + ေရ လက္ဘက္ရည္ ပန္းကန္လံုး (၂) လံုး ၊ ငရုတ္သီး အပုပြေတာင့္ (၂၅) ေတာင့္၊ အရွည္ေတာင့္ (၁၅) ေတာင့္ (ျမန္မာမွာက ကုိရီးယားငရုတ္သီးမႈန္႔ကုိ အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူရခက္လုိ႔ ငရုတ္သီးေတာင့္ကုိ ကုိယ့္ဘာသာ ကုိယ္ေထာင္းပါတယ္ေနာ္)၊ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႔တို႔ပါေနာ္။
(၁) မုန္ညင္းျဖဴထုပ္မ်ားကုိ သန္႔စင္ေအာင္ ေရနဲ႔ေဆးေၾကာေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ မုန္ညင္းဖတ္ေတြၾကားထဲကုိ ဆား၀င္ေအာင္ ပက္ျပီးေတာ့ မုန္ညင္းထုပ္ေတြကုိ ဇလံုထဲထည့္ျပီး ဆားရည္နဲ႔ (၇) နာရီၾကာ စိမ္ေပးထားပါေနာ္။ (လုလုကေတာ့ ညမအိပ္ခင္ မုန္ညင္းေတြကုိ စိမ္ထားလုိက္ျပီး မနက္က်ေတာ့မွပဲ ေရေဆးတာ လုပ္ပါတယ္)
(၂) ျပီးရင္ေတာ့ အဲ့ဒီမုန္ညင္းေတြကုိ ေရနဲ႔ ေဆးျပီးေတာ့ ၾကိဳးတန္းေလးမွာ စစ္ေပးထားပါ။ (လုလုကေတာ့ မုန္ညင္းေရစစ္တာကုိ ေလးနာရီေလာက္ ထားပါတယ္။ မုန္ညင္းေတြ ေရလံုး၀ စစ္သြားရင္ ကင္မ္ခ်ီလုပ္တဲ့အခါမွာ အရည္ထြက္တာနည္းျပီးေတာ့ ေရရွည္လည္း အထားခံပါတယ္)
(၃) မုန္လာဥနီ၊ မုန္လာဥျဖဴနဲ႔ ပန္းသီးတုိ႔ကုိ အခံြႏႊာ ေရေဆးျပီး အထူ ၁ စင္တီမီတာေလာက္၊ အရွည္ တစ္လက္မေလာက္ ထားျပီး လွီးပါတယ္၊ ျပီးရင္ ေျခာက္နာရီေလာက္ ေလသလပ္ခံထားလုိက္ပါတယ္။
(၄) ငရုတ္သီးအပုေတာင့္ (အေရာင္လွေစဖုိ႔) အရွည္ေတာင့္ (အစပ္အရသာရေစဖုိ႔) ႏွစ္မ်ဳိးစလံုးကုိ ကပ္ေက်းနဲ႔ ညႇပ္ျပီး ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူမွာ စိမ္ပါတယ္၊ ျပီးေတာ့မွ ေရစစ္ျပီးေတာ့ ၾကိတ္စက္နဲ႔ အရင္ၾကိတ္ပါတယ္၊ ရလာတဲ့ ခဲြျခမ္းဖတ္ကုိမွ ငရုတ္ဆံုမွာ ထည့္ျပီး ေထာင္းျပီး သီးသန္႔ပံုေပးထားပါ။
(၅) ခ်င္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ အခြံႏႊာထားပါတယ္၊ ျပီးရင္ေတာ့ ၾကိတ္စက္ေလးနဲ႔ ထည့္ၾကိတ္လုိက္ျပီး သီးသန္႔ တစ္ပံု ပံုေပးထားပါေနာ္။
(၆) ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔ကုိ ေရနဲ႔ ေရာေဖ်ာ္ျပီး သမေအာင္ ေမႊပါ။ ျပီးရင္ မီးဖုိေပၚမွာ က်ဳိေပးပါ။ ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔ က်ဳိေနတဲ့အခ်ိန္မွာ တရစပ္ ေျဖးေျဖးခ်င္း ေမႊေပးေနဖုိ႔ မေမ့ပါနဲ႔ေနာ္။ ေနာက္မဟုတ္ရင္ ေကာက္ညႇင္းက်ဳိတာ အက်က္မညီဘဲ ျဖစ္ရင္ ခဲတဲ့ေနရာက ခဲ၊ က်ဲတဲ့ေနရာက က်ဲျဖစ္သြားမွာ စုိးလုိ႔ပါေနာ္။ က်ဳိတဲ့ေနရင္းနဲ႔ ေကာက္ညႇင္းနံ႔ သင္းသင္းေလးျဖစ္လာတဲ့အခါ မီးေလွ်ာ့ျပီး အက်က္ညီေအာင္က်ဳိေပးပါ။ ျပီးမွ မီးဖုိေပၚကေန ခ်လုိက္ျပီး ေအးသြားေအာင္ အေအးခံထားေပးပါေနာ္။
(၇) အားလံုးအသင့္ျဖစ္တဲ့အခါက်ရင္ လက္မွာ လက္အိတ္စြပ္ပါ။ ဇလံုၾကီးၾကီးတစ္လံုးထဲကုိ အမွတ္စဥ္ (၃) ကေန (၆) အထိ လုပ္ထားတဲ့ အဆာပလာေတြကုိထည့္ပါ။ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ ထည့္ျပီး အားလံုး သမေအာင္ ေရာနယ္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ မုန္ညင္းထုပ္တစ္ထုပ္ခ်င္းစီကုိယူျပီးေတာ့ မုန္ညင္းဖတ္ တစ္လႊာခ်င္းကုိ ခြာယူျပီး အႏွစ္ေတြကုိ ေသခ်ာႏွံ႔ေအာင္ထည့္ေပးပါေနာ္။ တစ္လႊာခ်င္းစီထည့္ျပီးရင္ မုန္ညင္းတစ္ထုပ္လံုးကုိ အႏွစ္ေတြနဲ႔ ေသခ်ာႏွံ႔ေအာင္ထုပ္ျပီးေတာ့ ဗူးသန္႔သန္႔ထဲကုိ စီစီရီရီထည့္ေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ေလလံုေအာင္ ပိတ္ထားေပးျပီး တစ္ရက္ထားပါ။ ေနာက္တစ္ရက္က်ရင္ ကင္မ္ခ်ီဗူးကုိ ဖြင့္ျပီး မုန္ညင္းထုပ္ေတြကို အထက္ေအာက္ လွန္ေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ေနာက္တစ္ရက္ထပ္ထားပါ။ အခုလုိ ေအးတဲ့ရာသီမွာ (၃) ရက္ ေလာက္ထား လုိက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အနံ႔ေရာ အရသာပါျပည့္စံုလွတဲ့ ကင္မ္ခ်ီရပါျပီ။ အသားကင္၊ ေခါက္ဆဲြေၾကာ္၊ ၾကာဆံေၾကာ္တုိ႔နဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။
အခု လုပ္နည္းေလးမွာ ပန္းသီးနဲ႔ မုန္လာဥနီကုိထည့္ထားတဲ့အတြက္ အနံ႔ေရာ အရသာပါ ပုိျပီး ေကာင္းမြန္ေစတယ္လုိ႔ ထင္မိပါတယ္္။ ေနာက္ျပီး မုန္ညင္းကုိ အခ်ိန္ယူျပီး ေရစစ္ထားတဲ့အတြက္ရယ္၊ မုန္လာဥျဖဴ၊နီ၊ ပန္းသီး စတာေတြကုိ ေလသလပ္ခံျပီးမွ ထည့္တဲ့အတြက္ အဲ့ဒီအဖတ္ေလးကုိ စားလုိက္တဲ့အခါမွာ လည္း ၾကြတ္ၾကြတ္ေလးနဲ႔ ပုိျပီး စားလုိ႔ေကာင္းပါတယ္ေနာ္။ ျပီးေတာ့ ကၽြန္မက ၾကက္သြန္ျမိတ္ကုိ တစ္ခါတည္း ထည့္ျပီး မတည္ပါဘူး၊ ဘာလုိ႔လဲဆုိေတာ့ ၾကက္သြန္ျမိတ္က နည္းနည္းအနံ႔ျပင္းတယ္လုိ႔ ထင္လုိ႔ပါ (ကၽြန္မရဲ႕စိတ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္)။ ကင္မ္ခ်ီဗူးကုိ ကၽြန္မက ႏွစ္ရက္ေျမာက္တဲ့ေန႔မွာ စျပီး ေဖာက္ပါတယ္၊ မုန္ညင္းေတြ အထုပ္လုိက္ကုိ ႏွပ္ထားတာျဖစ္တဲ့အတြက္ စစခ်င္း စားမယ့္အထုပ္ေတြကုိ ကၽြန္မ တစ္လက္မခဲြ အရွည္ေလာက္ထားျပီး အကြင္းလုိက္ လွီးျပီးေတာ့ လက္တေလာ စားလုိ႔ရေအာင္ ဗူးတစ္ခုထဲကုိ သီးသန္႔ ခဲြထည့္ထားပါတယ္။ က်န္တဲ့ မုန္ညင္းထုပ္ေတြကုိလည္း တစ္ထုပ္ခ်င္းကုိ အကြင္းလုိက္ လွီးျပီး မူရင္းဗူးထဲမွာ ျပန္ထည့္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္သိမ္းထားလုိက္တယ္ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိ ေရရွည္လည္း ထားလုိ႔ရတယ္ေလ။ ေနာက္ထပ္ အခ်ဥ္ကုိလည္း ထပ္ျပီး ထိမ္းသြားတာေပါ့ေနာ္။ ရက္ၾကာၾကာထားတဲ့ ကင္မ္ခ်ီကုိေတာ့ ကင္မ္ခ်ီ ဟင္းရည္ ခ်က္စားၾကတာေပါ့ေနာ္။
ခ်စ္ေသာ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး အခ်ိန္ရတဲ့အခါ ကင္မ္ခ်ီလုပ္ၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ေက်းဇူး မမလု။ ဟိုတစ္ေန့က Korea စာသြားစားၿပီး ကင္မ္ခ်ီလုပ္စားမယ္စိတ္ကူးေနတာ။ အားတဲ့ရက္မွ စမ္းၾကည့္ဦးမယ္ :D
ReplyDeleteကင္မ္ခ်ီေတာ့ႀကိဳက္တယ္.. လုုပ္ရမွာက မ်ားလြန္းတယ္.. တခါမွလည္း အဲဒါမ်ိဳးေတြလုပ္တတ္တာ မဟုတ္ေတာ့ကာ.. မမလုလုနဲ႔ မစုဗူးအိမ္ လုပ္ပီးရင္ လာေကၽြးပါဗ်ိဳး..
ReplyDeleteအဲလုိသာလုပ္စားရမယ္ဆို......တစ္ပတ္ေလာက္ၾကာမလားမသိဘူး။ မမရယ္..လြယ္ေကာင္းျမန္ နည္းေတြေပးပါ။
ReplyDeleteဒီက ပ်င္းပ်င္းစိန္က.. ဒီေလာက္စိတ္ရွည္လက္ရွည္ လုပ္စားလုိ႔ျဖစ္မယ္မထင္ဘူး။
း(
mm
ပ်င္းပ်င္းစိန္ ဆုိတာ မဟုတ္မွလြဲေရာ နန္းညီပဲျဖစ္ရမယ္။
ReplyDeleteသူဟုိတေလာက ပ်င္း.ပ်င္းတား.ပ်င္းတက္စ္ ပိုစ့္တင္ထားတယ္...
မမလုေရ အျမဲေက်းဇူးတင္လွ်က္ေနာ္..ဒါေပမဲ့ ကင္ခ်ီက လုပ္ရတာ လက္၀င္တယ္အမ..ဆုိင္မွာပဲ ဘူးခပ္ေသးေသးတဗူးဆို ၆ေဒၚလာေလာက္ေပးရတာ ၀ယ္စားေတာ့မယ္အမရယ္။ ဗူးေသးေပမဲ့ အစားသိပ္မစားနုိင္ေတာ့ ၃ခါေလာက္ခြဲစားျဖစ္တယ္ေလ။
ကင္မ္ခ်ီအရမ္းၾကိဳက္တယ္... အခ်ိန္ရရင္ လုပ္စားဦးမယ္
ReplyDeleteကင္မ္ခ်ီ ခ်ဥ္စပ္ အနံ ့စူးစူးေလးကို စားရတာ ေတာ့ ၾကိဳက္ပါတယ္ ။
ReplyDeleteလုပ္ရတာ လက္ဝင္ .. အဲ... ( ပ်င္းတာ .. လို ့ေျပာမလို ့ ) ..
ၾကည့္ရင္း နဲ့ေတာ့ သြားရည္ တျမားျမား က်သြားပါေၾကာင္း မလုလု ေရ ...
မလုေရ ဒီေန ့လုပ္လိုက္ၿပီ။ ထပ္ေျပာမယ္။
ReplyDeleteျဖစ္မျဖစ္ကို
ကင္မ္ခ်ီ မလုပ္စားဖူးေသးဘူး ကိုယ္ဘာသာ ၀ယ္စားတာမ်ားတယ္ တၾကိမ္ေလာက္လုပ္ၾကည့္ဦးမယ္ နည္းမွတ္သြားတယ္ မမလုလု ေက်းဇူး :)
ReplyDeleteမမလုေရ.. ကင္မ္ခ်ီေတာ့ သိပ္မစားတတ္ဘူး.. ကုိရီးယားေတာင္း သြားရင္ေတာ့ အလကား အလကား ေပးျမည္းတာေတြ အကုန္ ေလွ်ာက္စားၾကည့္တယ္.. စားလုိ႔ေကာင္းတယ္.. :D
ReplyDeleteဒါေပမယ့္ ရွမ္းမုန္႔ညင္းခ်ဥ္ေတာ့ စမ္းလုပ္ၾကည့္တာ မေအာင္ျမင္ေသးဘူး မလုေရ.. :(
မလုေရ ကမ္းခ်ိလုပ္ထားတာ ေကာင္းတယ္။
ReplyDeleteဒီနည္းက ပိုစားလို ့ေကာင္းတယ္။ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
ma lu, i also wanna know how to make ရွမ္းမုန္႔ညင္းခ်ဥ္. thx
ReplyDelete