Saturday, December 5, 2009

ပင္လယ္စာမေလးရွားေခါက္ဆဲြေၾကာ္၊ ငါးဖယ္လံုးဟင္းခ်ဳိ

Reactions: 



ခ်စ္ေသာ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ရာသီဥတုကလည္း နည္းနည္း ေအးလာေတာ့ေလ ရာသီဥတုနဲ႔ အညီ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ႏုိင္ေအာင္ ဒီေန႕မွာေတာ့ ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ မေလးရွား ေခါက္ဆဲြေၾကာ္နဲ႕ ငါးဖယ္လံုး မုန္ညင္းဟင္းခ်ဳိေလး လုပ္ေကၽြးပါရေစေနာ္။

မေလးရွား ေခါက္ဆဲြေၾကာ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ညႇပ္ေခါက္ဆဲြဖတ္၊ ငါးဖယ္၊ ပုစြန္၊ ျပည္ၾကီးငါး၊ ခရု၊ ငရုတ္သီးခဲြျခမ္းမႈန္႕၊ ပဲပင္ေပါက္၊ တရုတ္နံနံ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္ဥ၊ ဆီ၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္၊ ဆား၊ သၾကား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ဆီတုိ႕ပါေနာ္။

ညႇပ္ေခါက္ဆဲြဖတ္ကုိေတာ့ ကၽြန္မ လြယ္လြယ္ကူကူပဲ ေစ်းထဲက ဝယ္ပါတယ္။ ျပည္ပက ေမာင္ႏွမေတြ ကေတာ့ ဆန္ေစးအရည္ေဖ်ာ္မွာတုန္းက ေျပာထားတဲ့အတုိင္း ညႇပ္ေခါက္ဆြဲဖတ္ကုိ ရွာ၀ယ္ႏုိင္သလုိ အဖဲြ႕ေတာင့္ရင္ ကုိယ္တုိင္လည္း လုပ္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ ညႇပ္ဖတ္ေလး ေတြကုိေတာ့ ဖြထားေပးျပီး အရသာဝင္ေအာင္ ဆား၊ သၾကား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္အနည္းငယ္ဆီတုိ႕နဲ႕နယ္ေပးထားပါေနာ္။ ငါးဖယ္ကုိေတာ့ ရယ္ဒီမိတ္ ငါးဆုပ္လံုးေတြကုိပဲ သံုးလုိ႕ရပါတယ္ေနာ္္။ လုလုကေတာ့ ငါးဖယ္ကုိ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကိတ္ထားတာနဲ႕ ေရာနယ္ထားပါတယ္ေနာ္။ ျပီးရင္ ဆားအနည္းငယ္နဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္အနည္းငယ္ ထည့္ျပီး ငရုတ္ဆံုရွိရင္ ေထာင္းပါ။ ငရုတ္ဆံု မရွိရင္ေတာ့ ငါးဖယ္ကုိလင္ပန္းထဲထည့္ျပီး လက္သီးလံုးခန္႕ လံုးျပီး လင္ပန္းထဲ ေပါက္ေပးပါတယ္ေနာ္။ ေပါက္တဲ့အၾကိမ္အေရအတြက္ မ်ားလာရင္ ငါးဖယ္ကုိ ေထာင္းထားသလုိပဲ မာလာပါလိမ့္မယ္ေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ အရြယ္ေတာ္ အလံုးေလးေတြ လံုးေပးထားပါေနာ္။ ပုစြန္ကုိေတာ့ ေခါင္းျဖဳတ္၊ အခြံႏႊာ၊ ေက်ာဘက္က ေနာက္ေခ်းေၾကာင္းထုတ္ပစ္ျပီး သန္႕ရွင္းေရး လုပ္ထားေပးပါေနာ္။ ျပည္ၾကီးငါးကုိေတာ့ ကုိယ္လံုးေလးေတြသပ္သပ္၊ လက္ေခ်ာင္းေလးေတြသပ္သပ္ရေအာင္ သန္႕ရွင္းေပးထားပါေနာ္။ ခရုကုိေတာ့ အဆင္ေျပရင္ထည့္ႏုိင္သလုိ ၀ယ္မရဘူးဆုိရင္လည္း မထည့္လည္း ဘာမွ မျဖစ္ပါဘူးေနာ္။ ခရုအခြံထဲကေန အသားကုိ ကေလာ္ျပီး ယူထားေပးပါ။ ျပီးရင္ ပုစြန္၊ ျပည္ၾကီးငါး၊ ငါးဖယ္လံုးနဲ႕ ခရုတုိ႕ကုိ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ရယ္၊ ဆားေလးနည္းနည္းရယ္၊ သၾကားေလးရယ္နဲ႕ နယ္ေပးထားပါေနာ္။

ပဲပင္ေပါက္ကုိ ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ။ တရုတ္နံနံကုိလည္း ေရေဆးျပီး တစ္လက္မ အရွည္ေလာက္ေလးေတြ ျဖတ္ေပးထားပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ ေရေဆးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဓားျပားရုိက္ပါ၊ ၾကက္သြန္နီကုိေတာ့ ေလးစိတ္ထုိးေပးထားပါေနာ္။ ၾကက္ဥကုိ ဆားနည္းနည္းထည့္ျပီး ေသခ်ာေခါက္ေပးထားပါေနာ္။ ငရုတ္သီးခြဲျခမ္းကုိေတာ့ နည္းနည္းထပ္ျပီး ၾကိတ္ေပးလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးကုိ ငရုတ္သီး တစ္ဆ+ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူ ငါးဆအခ်ဳိးနဲ႕ ေရာေဖ်ာ္ျပီး ငရုတ္သီးအႏွစ္ျဖစ္ေအာင္ ျပဳလုပ္ထားပါ။ (အစပ္ကုိေတာ့ ကုိယ္စားႏုိင္ေလာက္မယ့္ အေနအထားအလုိက္ထည့္ေပါ့ေနာ္) အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီက်က္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ဓားျပားရုိက္တာထည့္ပါ၊ ၾကက္သြန္ႏြမ္းျပီး စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီဆုိတာနဲ႕ ပင္လယ္စာေတြကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္လုိက္ပါေနာ္။ ပင္လယ္စာေတြက သိပ္ျပီး ႏူးညံ့တာမုိ႕ တစ္မိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးတာနဲ႕ ေဘးကပ္ထားလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ ပင္လယ္စာေတြကုိ ေဘးတစ္ဘက္ ကပ္ထားလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ ပဲပင္ေပါက္ေလးေတြကုိ ထည့္ျပီး မီးအားေကာင္းေကာင္းနဲ႕ ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ဒယ္အုိးရဲ႕ နံေဘးတစ္ဖက္ကုိ ကပ္ေပးထား ပါေနာ္။ ျပီးရင္ ဆီအနည္းငယ္ထပ္ထည့္ျပီး ဆီပူေအာင္တည္ပါေနာ္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ညႇပ္ေခါက္ဆြဲဖတ္ေတြ ထည့္ျပီး မီးအားအသင့္အတင့္နဲ႕ ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ရယ္၊ အပ်စ္ရယ္၊ ငရုတ္သီးႏွစ္ရယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ရယ္ကုိ ထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ တရုတ္နံနံ ေတြထည့္ျပီးေၾကာ္၊ တစ္လက္စတည္းပဲ ေခါက္ထားတဲ့ ၾကက္ဥေတြကုိ ထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ေၾကာ္ေပးျပီး ေဘးမွာ ကပ္ထားတဲ့ ပင္လယ္စာေတြ အားလံုးနဲ႕ ေခါက္ဆဲြဖတ္ေတြနဲ႕ သမေအာင္ ေရာေၾကာ္ပါေနာ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာေတာ့ မီးအားကုိ အျမင့္ဆံုး ျမႇင့္လုိက္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ အေပါ့အငံအရသာကုိ ျမည္းျပီး လုိအပ္တဲ့အရသာကုိ ထပ္ျဖည့္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုလွတဲ့ ပင္လယ္စာ မေလးရွားေခါက္ဆြဲေၾကာ္ ရပါျပီေနာ္။ စပ္တဲ့အရသာေလးပါတာမုိ႕ အခုလုိ ေအးတဲ့ရာသီမွာ စားဖုိ႕ လုိက္ဖက္လွပါတယ္ေနာ္။

အရည္ေသာက္အတြက္ ကေတာ့ ငါးဖယ္လံုးတုိဟူးမုန္ညင္းျဖဴ ဟင္းခ်ဳိေလး လုပ္ေပး ပါရေစေနာ္။ ငါးဖယ္လံုး ေလးေတြက အေပၚမွာ လံုးထားျပီးသား အသင့္ရွိျပီးသားပါေနာ္။ တုိဟူးကုိေတာ့ အတံုးေလးေတြ တံုးေပးထားပါ။ မုန္ညင္းျဖဴကုိလည္း တစ္ဖတ္ခ်င္း ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး တစ္လက္မအရြယ္ေလးေတြ ျဖတ္ထားေပးပါ။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ အုိးတစ္လံုးထဲ ေရထည့္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္ထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚတင္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ။ ဟင္းရည္အုိးဆူရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပား ရုိက္ထည့္၊ ဆူေအာင္ထပ္တည္၊ ပီးရင္ ငါးဖယ္လံုးထည့္ပါ၊ ငါးဖယ္လံုးေလးေတြက က်က္ျပီဆုိရင္ ဟင္းခ်ဳိအုိးအေပၚကုိ တက္လာတာကုိေတြ႕ရမယ္ေနာ္။ ျပီးရင္ တုိဟူးေလး ေတြထည့္ပါ။ ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ မုန္ညင္းျဖဴကုိထည့္ျပီး ဆူေအာင္ ထပ္တည္၊ အေပါ့အငံ အရသာကုိ ျမည္းပါ။ အရသာ ၾကိဳက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ငါးဖယ္လံုး တုိဟူး မုန္ဟင္းျဖဴ ဟင္းခ်ဳိေလး ရပါျပီေနာ္။ ဒီတစ္ပတ္ပိတ္ရက္မွာ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမမ်ား ပင္လယ္စာမေလးရွား ေခါက္ဆဲြေၾကာ္ရယ္ ငါးဖယ္လံုးတုိဟူး မုန္ညင္း ဟင္းခ်ဳိရယ္ကုိ မိသားစုမ်ား၊ သူငယ္ခ်င္း မိတ္ေဆြမ်ားနဲ႕အတူ ေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေျမ႕စြာ ခ်က္ျပဳတ္သံုးေဆာင္ႏုိင္ၾကပါေစေနာ္။ း)

11 comments:

  1. ဗိုက္ဆာေနတုန္း လာၾကည့္ၿဖစ္သြားတယ္ မမလုရယ္

    ReplyDelete
  2. း) လာစားႏုိင္မယ္ဆို ေကၽြးပါတယ္ စုစုဗူးဗူးရယ္။

    ReplyDelete
  3. မလုေရ..အလုပ္မ်ားေနတာလား.. အခုမွ ဟင္းခ်က္နည္းအသစ္ေတြ႕လုိ႔.. ဓာတ္ပုံၾကည့္ရတာ စားေကာငး္မယ့္ပုံ.. ဒီမွာ ၀ယ္လုိ႔ရတာနဲ႔ ခ်က္စားၾကည့္ဦးမယ္..:)

    ReplyDelete
  4. ႏုစံေရ ႕ ႕ ႕
    အဆင္ေျပရင္ လုပ္စားၾကည့္ပါဦးေနာ္။ လြယ္ျမန္ေကာင္းေလးေပါ့ေနာ္။
    ႏုစံလည္း က်န္းမာေရးဂရုစိုက္ပါေနာ္။ ရင္ေသြးေလးနဲ႕ ဆုိေတာ့ အစပ္အပူေတြ ေလွ်ာ့စားေနာ္ ညီမေလး။

    ReplyDelete
  5. ေက်းဇူးပဲ လုလုေရ ဒို့လုပ္စားဦးမယ္။ အရင္ကေတာ့ ကိုယ္စားဘူးတာေလးကို စိတ္မွန္းနဲ႕ လုပ္စားတာပဲ။ လုလုလုိ စနစ္တက်နဲ႕မဟုတ္ဘူး။ ပုဇြန္နဲ႕ အသားတမိ်ဳးမ်ိဳးထဲ့ျပီး ျငဳတ္သီးစိမ္းေတာင့္နဲ႕ေၾကာ္တာ..
    ဒို့က ျကက္သြန္နီလဲ ထဲ့ေသးတာ။ သိပ္စားမေကာင္းဘူး..ခုမွ စနစ္တက်ေကာင္းေကာင္းေလး
    ေျကာ္စားျကည့္ရမယ္။

    ReplyDelete
  6. မမေရ..အဆင့္ေတြအမ်ားၾကီးဘဲ..
    စားရဖို႔မလြယ္ဘူး..ဟိဟိ
    မမခ်က္ေၾကြးမွဘဲစားရမယ္..

    ReplyDelete
  7. ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ မလုေရ..လုပ္စားဖို ့အဆင္သင့္ပဲ။
    ဒီေန ့ေတာင္ ရွမ္းေခါက္ဆြဲလုပ္စားတယ္။
    ေကာင္းမွေကာင္း။

    ReplyDelete
  8. လုလုေရ
    စားလုိ.ေကာင္းလိုက္တာ စိတ္မွန္းနဲ.ေပါ.
    ္္ပဲဴပူတ္ရွိလို. ထဲ.ေဳကာ္လိုက္ရင္ ဴမိတ္ ကပ္ေက်းကိုက္ ဴဖစ္ဴပီေပါ.ေနာ္
    အဴမဲလာေခ်ာင္းတဲ.
    ဴမတ္ေလးပန္း

    ReplyDelete
  9. လုပ္စားၾကည္႔ရမယ္ Share ေပးတာေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ Link ေလးယူသြားလုိက္မယ္ေနာ္။

    ReplyDelete
  10. စားလို႔ သိပ္ေကာင္းမဲ႔ ပံုဘဲေနာ္... စိတ္ရွည္ရွည္နဲ႔ ဟင္းခ်က္ခ်င္စိတ္ေပါက္တဲ႔ေန႔ေရာက္ရင္ ခ်က္စားမယ္....

    ReplyDelete
  11. အမဟင္းခတ္မႈန္႕စိုတာဘာလည္းဟင္။ဘယ္လိုဝယ္ရမွာလည္း။ဘာနဲ႕လုပ္ထားတာလည္းဟင္
    ခ်က္စားၾကည္ခ်င္လို႕ပါ။ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

    ReplyDelete