Thursday, September 24, 2009

အသြင္ေျပာင္းအသုပ္ႏွင့္ ဒန္႕သလြန္ရြက္ဟင္းခါး

   

အားလံုးေသာ ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ား မဂၤလာပါရွင္။ ကၽြန္မ ေမာင္ႏွမေတြဆီကုိ မအားလပ္လုိ႕ မလာႏုိင္ ေသးေၾကာင္း ခြင့္ပန္ထားေပမယ့္ အစားေကာင္းစားရေတာ့ ခ်စ္တဲ့သူေတြကုိ သတိရတယ္ဆုိသလုိပဲ ကၽြန္မ လည္း မုန္႕ဖတ္သုပ္ သုပ္စားေနေတာ့ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ေကၽြးခ်င္တဲ့ဆႏၵေလးက ျဖစ္လာျပန္ပါတယ္ေနာ္။
ကၽြန္မတုိ႕အိမ္ရွင္မေတြ မီးဖုိေခ်ာင္မွာ ဟင္းခ်က္လုိ႕ တစ္ခါတေလ ဟင္းေတြ မကုန္ဘူး၊ ေနာက္ရက္ က်ရင္လည္း အဲ့ဒီဟင္းေတြကို မစားခ်င္ေတာ့ဘူးဆုိရင္ ဘယ္လုိလုပ္ရမယ္ဆုိတာ အေတြးရ ၾကပ္တတ္ပါတယ္။ လႊင့္ပစ္လုိက္ရေအာင္လည္း ခ်က္ထားျပဳတ္ထားတာေတြ ႏွေျမာစရာ၊ စားခ်င္ေသးလားဆုိေတာ့လည္း မစား ခ်င္၊ အဲ့ဒီေတာ့ အေလအလြင့္လည္း မျဖစ္ရေအာင္၊ အေျပာင္းအလဲေလးအျဖစ္လည္း စားႏုိင္ေအာင္လုိ႕ စီစဥ္ ရပါတယ္ေနာ္။ ကၽြန္မ ဒီေန႕ အိမ္ကေန ငါးခူကုိ အသားေလးေတြခ်ည္းလႊာျပီးေတာ့ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္နီဥ ေလးေတြနဲ႕ ငါးေမႊခ်က္ေလးလုိ ခ်က္ပါတယ္ေနာ္။ ဟင္းေတြက အမ်ားၾကီးထည့္လာေတာ့ ညေနဘက္ အခ်ိန္ပုိ ဆင္းတဲ့အခါ ဗုိက္ဆာလာေတာ့ အဲ့ဒီဟင္းကုိ မစားခ်င္ေတာ့ဘူးေလေနာ္။ ဆီခ်က္နဲ႕ အျခားလုိအပ္တာေတြ အကုန္လံုးလည္း ကၽြန္မမွာ အသင့္ရွိေနေတာ့ အသြင္ေျပာင္းတဲ့အေနနဲ႕ မုန္႕ဖတ္သုပ္စားမယ္လုိ႕ စီစဥ္လုိက္ တယ္ေနာ္။



လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ မုန္႕ဖတ္၊ ငါးေမႊခ်က္ (လက္က်န္ရွင္းမယ့္ဟာ)၊ ၾကက္သြန္နီ၊ နံနံပင္၊ ဆီခ်က္၊ ပဲမႈန္႕အက်က္၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕အက်က္၊ ငံျပာရည္၊ မန္က်ည္းသီးမွည့္အႏွစ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္ တုိ႕ပါေနာ္။


မုန္႕ဖတ္သုပ္ဖုိ႕အတြက္ ဇလံုၾကီးၾကီးတစ္ခုထဲကုိ မုန္႕ဖတ္ထည့္၊ ၾကက္သြန္နီကုိ မထူမပါးေလး လွီးျပီး ထည့္၊ ျပီးေတာ့ မန္က်ည္းရည္ပ်စ္ပ်စ္ေလး ေဖ်ာ္ထားတာေလးထည့္၊ ငံျပာရည္၊ ထမင္းခ်ဳိင့္ထဲက က်န္တဲ့ ငါးေမႊ ခ်က္ေတြကိုထည့္၊ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕၊ ပဲမႈန္႕အက်က္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္၊ ဆီခ်က္ေတြ ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ နယ္ပါတယ္။ အရသာကုိေတာ့ ကုိယ့္စိတ္ၾကိဳက္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးေပါ့ေနာ္။ ထမင္းျဖဴ ပူပူေလးနဲ႕ စားရင္ေတာ့ အရမ္းကုိေကာင္းတဲ့ မုန္႕ဖတ္သုပ္ေလးေပါ့ေနာ္။


ဟင္းခါးအတြက္ကေတာ့ ဒန္႕သလြန္ရြက္၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ဆား၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ဒန္႕သလြန္ရြက္ေတြကုိ ေရေဆးျပီးေတာ့မွ အရြက္ေလးေတြကုိ သင္ေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ အခြံႏႊာျပီး ငရုတ္ေကာင္းေစ့နဲ႕ မညက္တညက္ေလး ေထာင္းေပးထားပါ။ ပုစြန္ေျခာက္ကုိလည္း မညက္တညက္ ေလး ေထာင္းေပးထားပါေနာ္။


အိုးတစ္လံုးထဲ ေရအေနေတာ္ထည့္၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ဆား၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္း ငယ္တုိ႕ ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ။ ဟင္းရည္ ပြက္ပြက္ဆူပါက ေထာင္းတားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ငရုတ္ေကာင္းတုိ႕ကုိထည့္ျပီး ဟင္းရည္က်ေအာင္ နည္းနည္းၾကာၾကာတည္ေပးပါ။ ဟင္းရည္လည္း က်ျပီ၊ ငရုတ္ ေကာင္းၾကက္သြန္ျဖဴနံ႕ေလး သင္းလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ဒန္႕သလြန္ရြက္ေလးေတြ ဟင္းရည္အုိးထဲ ထည့္လုိက္ပါ ေနာ္။ ျပီးရင္ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ။ ပြက္ပြက္ဆူျပီဆုိရင္ေတာ့ အေပါ့အငံအရသာကုိျမည္း ျပီး ဟင္းအုိးခ်လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။


အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အိမ္ရွင္မမ်ားအတြက္ ေငြေခၽြတာရာလည္း ေရာက္တဲ့အျပင္ အရသာလည္း ရွိလွတဲ့ အသြင္ေျပာင္းထားတဲ့ ခ်ဥ္ငံစပ္မုန္႕ဖတ္သုပ္ေလးရယ္၊ ဒန္႕သလြန္ရြက္ ဟင္းခါးပူပူေလး ရပါျပီေနာ္။ ရံုးမွာ အခ်ိန္ပုိဆင္းရင္း အဆာေျပစားဖုိ႕ လုပ္ရင္း တင္လုိက္တဲ့ပုိ႕စ္ေလးပါေနာ္။ ေမာင္ႏွမမ်ားလည္း အတူလာစား လွည့္ဖုိ႕ ဖိတ္ေခၚပါတယ္ေနာ္။

- ၾကက္သားဆီျပန္ဟင္း ခ်က္ထားျပီး က်န္ရင္ အုန္းႏုိ႕ေခါက္ဆဲြ၊ ေရႊေတာင္ေခါက္ဆဲြ လုပ္စားလုိ႕ ရသလုိ၊ နန္းၾကီး၊ နန္းျပားသုပ္၊ ေခါက္ဆဲြသုပ္ လုပ္စားလုိ႕ ရပါတယ္။

- ငါးဟင္း၊ ပုစြန္ဟင္းကုိ ဆီျပန္ဟင္းတစ္ရက္ခ်က္စားျပီးလုိ႕ ေနာက္ရက္မစားခ်င္ရင္ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းအျဖစ္ အသြင္ေျပာင္းႏုိင္ပါတယ္။

- ၀က္သားဟင္းေလး ခ်က္ထားတာ က်န္ခဲ့ရင္ေတာ့ ခရမ္းသီးႏွပ္၊ ခ်ဥ္ေပါင္၊ မွ်စ္၊ ရံုးပတီသီးတုိ႕နဲ႕အတူ ေရာႏွပ္၊ ဗံုလံုသီးႏွပ္၊ အစရွိသျဖင့္ အသြင္ေျပာင္းဟင္းလ်ာမ်ား ခ်က္စားႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။

16 comments:

  1. မုန့္တီသုတ္ တအားၾကိဳက္တယ္ ဒန့္သလြန္ရြက္ ဟင္းခ်ိဳေတာ့ ေသာက္ဘူးဘူး က်န္တဲ့ဟင္းရွိရင္ ေနာက္ခ်က္စားလို့ရမယ့္ဟင္းေလးေတြပါေၿပာၿပေပးလို့ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ မွတ္ထားတယ္ေနာ္ မမလုလု

    ေထာေထာ

    ReplyDelete
  2. မမေရ

    မုန္ ့ဖက္သုတ္ေလးနဲ ့ဟင္းခါးေလး လာစားသြားတယ္။
    ေနာက္ရက္မွာ က်န္တဲ့ဟင္းေတြ ဘယ္လိုစားရမလဲ ဘယ္လိုအသံုး၀င္ေသးတယ္ဆိုတာ သိရလို ့ေသခ်ာေလးမွတ္သြားတယ္။

    သမီးကေလ ခ်က္ျပီးသြန္တာမ်ားေနတယ္။ မမေျပာသလို ျပန္လုပ္ၾကည့္ဦးမယ္ေနာ္။

    ReplyDelete
  3. ခုေနသာ တကယ္စားလိုက္ရရင္ ... ႐ွလြတ္..!!!

    ReplyDelete
  4. စားခ်င္ထွာ

    ReplyDelete
  5. ဟား ဟား ေက်းဇူးပဲ မမလုေရ... ဟင္းကေတာ့ တစ္ခါစားၿပီးေနာက္တစ္ခါမစားခ်င္တာ အမွန္ပဲ အဲ့ဒီေတာ့ အၿမဲတမ္းလႊင့္ပစ္ရတယ္ ခုမွသိတယ္... ဒီလိုအသြင္ေျပာင္းလို႔ရတယ္မွန္း... စပါယ္ရွယ္ ေက်းဇူးေနာ္...

    ReplyDelete
  6. ဗိုက္ဆာေနတုန္းေရာက္လာပါတယ္ ။ သြားရည္က်ၿပီး ၿပန္သြားပါၿပီေနာ္ :))

    ReplyDelete
  7. လုေရ ေလ့လာသြားတယ္။

    ReplyDelete
  8. မမလုလုရဲ့မုန္ ့တီကိုေတြ ့ရေတာ့ အေမ့ကိုသတိရတယ္။ သဇင္က ဟင္းသိပ္ေခ်းမ်ားေတာ့ ဟင္းမၾကိဳက္တဲ့ေန ့ဆို အေမအၿမဲသုပ္ေကၽြးေနက်။ အေမ့အိမ္ေရာက္မွ သုပ္ေကၽြးခိုင္းရဦးမယ္။

    ReplyDelete
  9. လုလုေရ ျမင္တာနဲ႕စားခ်င္လာျပီ..

    ReplyDelete
  10. ခ်မ္းခ်မ္းSeptember 25, 2009 at 2:24 PM

    မမလုလု.........ပဲျပဳတ္လုပ္တဲ့ စားေတာ္ပဲကို ဘယ္လိုေခၚလဲသိလားဟင္......

    ReplyDelete
  11. ႏွိဳက္စားသြားၿပီ. း))))

    ReplyDelete
  12. စားေတာ္ပဲကုိ yellow pea လုိ႕ ေခၚၾကသလုိ garden pea လုိ႕လည္း ေခၚပါတယ္။

    ReplyDelete
  13. ေထာေလးနဲ႕ ေက်ာေလးေရ ႕ ႕ ဟင္းေတြကုိ မရုိးေအာင္ ခ်က္စားႏုိင္ပါေစေနာ္။
    စုဗူးေလးေရ ႕ ႕ ႕ အ၀စားသြားပါေနာ္။
    မမရွင္ေလးေရ ႕ ႕ ႕ အလည္လာလုိ႕ ေက်းဇူးပါေနာ္။
    သဇင္ေရ ႕ ႕ ေမေမ့ကုိ အိမ္ေရာက္ရင္ သုပ္ေကၽြးခုိင္းဦးေနာ္။
    မမိုးေရ ႕ ႕ ႕ အားရင္မုန္႕ဖတ္သုပ္စားၾကည့္ပါေနာ္။
    ခ်မ္းခ်မ္းေရ ႕ ႕ ႕ စားေတာ္ပဲအေျဖကုိ အမည္မသိေျဖေပးထားတယ္ေနာ္။ မမလုေျဖမယ့္အေျဖနဲ႕ အတူတူပဲေနာ္။
    ႏွင္းဆီေလးေရ ႕ ႕ ႕ ႏႈိက္စားသြားပါေနာ္။

    ReplyDelete
  14. ဦးေနာ္ေရ ႕ ႕ တကယ္ၾကီး စားသြားေနာ္။
    မမစင္ေရ ႕ ႕ စားခ်င္ရင္ အ၀သာ စားေနာ္။
    စိမ္းေရ ႕ ႕ ေနာက္တစ္ခါက် အသြင္ေျပာင္းဟင္းခ်က္ျပီးရင္ ေခၚဦးေနာ္။

    ReplyDelete
  15. အိမ္မွာ ငါးသေလာက္ေပါင္း က်န္ေနတာနဲ႔ အေတာ္ပဲ။ အလဟသ လဲ မျဖစ္၊ ကိုယ္လဲ အသုတ္ဆို သိပ္ႀကိဳက္။ အဆင္ေျပလိုက္တာ ညီမေရ.. ေက်းဇူးပါပဲ။

    ReplyDelete
  16. မေရ.....
    အသြင္ေျပာင္းေလး လာစားသြားတယ္သိလား
    ျပီးေတာ့ လုပ္နည္းေလးသိရလို ့ ေက်းဇူးေနာ္

    ခင္တဲ့
    ျမဴးေလး

    ReplyDelete