ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ အိမ္သစ္ဖြင့္ပြဲေလးအေနနဲ႕ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ ျပည္ၾကီးငါးေက်ာက္ပြင့္သုပ္နဲ႕ ျမင္းခြာရြက္ဟင္းခါးေလး ေကၽြးပါမယ္ေနာ္။
ျပည္ၾကီးငါးေက်ာက္ပြင့္သုပ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ျပည္ၾကီးငါး၊ ေက်ာက္ပြင့္၊ ၾကြက္နားရြက္ မႈိေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငပိစိမ္းစား၊ မရမ္းျပား၊ နံနံပင္နဲ႕ ဟင္းခတ္ မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ျပည္ၾကီးငါးကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာျပီးရင္ ဆားေလးနဲ႕ နယ္ေပးထားပါ။ ၾကက္နားရြက္မႈိကုိ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထည့္ ထည့္စိမ္ျပီး ပြလာေအာင္ေရာ၊ သန္႕ရွင္းသြားေအာင္ေရာ လုပ္ေပးပါ။ ေက်ာက္ပြင့္ (ေရခဲမႈိ) ကုိလည္း ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲ ထည့္စိမ္ပါ။ (ၾကြက္နားရြက္မႈိနဲ႕ ေရခဲမႈိကုိ ေရေအးနဲ႕ စိမ္လည္း ရပါတယ္။ အခုက အသုပ္ထဲ ထည့္သုပ္မွာဆုိေတာ့ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူနဲ႕ စိမ္လုိက္ရင္ မႈိေတြပြအား ေကာင္းလာသလုိ က်က္ျပီးသားလည္း ျဖစ္သြားတာေပါ့ေနာ္)။ မႈိေတြ ပြလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ၾကြက္နားရြက္မႈိကုိ ခပ္ပါးပါးလွီး၊ ေရခဲမႈိကုိလည္း ခပ္ေသးေသးအဖတ္ေလးေတြရေအာင္ ဖဲ့ယူထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ အခြံသင္၊ ေရေဆးျပီး ၾကက္သြန္နီကုိ ပါးပါးလွီးျပီး မႊန္တာေတြ ကင္းစင္သြားေအာင္ ေရနဲ႕ ေဆးျပီး စစ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ငရုတ္ေကာင္းကုိ မညက္တညက္ေလး ေထာင္းေပးထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းအနည္းငယ္ကုိလည္း မီးသင္းျပီး ေထာင္းေပးထားပါ။ ငရုတ္သီးညက္ျပီဆုိရင္ မရမ္းျပားေလးေတြပါ ထည့္ေထာင္းေပးပါေနာ္။ နံနံပင္ကုိလည္း သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ျပီး လွီးေပးထားပါ။ သံပရာသီးစိတ္ေလးေတြလည္း အသင့္ လုပ္ေပးထားပါ။ ငပိစိမ္းစားေလးကုိလည္း မီးကင္ေပးထားပါေနာ္။
ျပည္ၾကီးငါးကုိ အနံ႕မနံေအာင္လုပ္ဖုိ႕ကေတာ့ မီးဖုိေပၚမွာ ဒယ္အုိးတင္ျပီး ေရေႏြးပြက္ေနေအာင္ တည္ပါ။ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူျပီဆုိရင္ ေရေႏြးထဲကုိ သံပုရာရည္အနည္းငယ္ ညွစ္ထည့္လုိက္ပါ။ ျပီးရင္ ျပည္ၾကီးငါးေတြကုိ ထည့္လုိက္ျပီး ခဏအဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ။ ပြက္ပြက္ဆူတာနဲ႕ ျပည္ၾကီးငါးဖတ္ေတြကုိ ျပန္ဆယ္ယူလုိက္ပါ ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိ ညွီနံ႕မနံေတာ့သလုိ ျပည္ၾကီးငါးေတြကလည္း ေပ်ာ့အိမေနဘဲ ၀ါးရတာ ထုတ္ထုတ္ေလးနဲ႕ စားလို႕ေကာင္းမွာေနာ္။ ရလာတဲ့ ျပည္ၾကီးငါးေတြကုိ ခပ္ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ ျပည္ၾကီးငါး၊ ေက်ာက္ပြင့္၊ ၾကြက္နားရြက္မႈိ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးမရမ္းျပားေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴငရုတ္ေကာင္းေထာင္း၊ ငါးပိစိမ္းစား၊ နံနံပင္နဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္း ငယ္တုိ႕ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ နယ္ေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာေလးနဲ႕ ျပည္ၾကီးငါး ေက်ာက္ပြင့္ရခုိင္သုပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။
အရည္ေသာက္အေနနဲ႕ကေတာ့ ေဆးဖက္၀င္လွတဲ့ ျမင္းခြာရြက္ဟင္းခါးေလးပါေနာ္။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြ ကေတာ့ ျမင္းခြာရြက္၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ငံျပာရည္၊ ဆားနဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္ တုိ႕ပါေနာ္။
ျမင္းခြာရြက္ကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာထားျပီး ၃ လက္မအရွည္အရြယ္ေလးေတြ ျဖတ္ေပးထားပါ။ ပုစြန္ ေျခာက္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ မညက္တညက္ေထာင္းေပးထားပါ။ ဒန္အုိးတစ္လံုးထဲ ေရအသင့္အတင့္ထည့္ပါ။ ျပီးရင္ ဆား၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္၊ ပုစြန္ေျခာက္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းထားတာကုိ ထည့္ျပီးေတာ့ မီးဖုိေပၚတည္ေပးပါ။ ပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆုိရင္ ဟင္းရည္က်ေအာင္ ခဏေစာင့္တည္ေပး၊ ျပီးရင္ ျမင္းခြာရြက္ကုိ ခပ္လုိက္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ထပ္တည္ေပးပါ။ ဆူျပီဆုိတာနဲ႕ အေပါ့အငံျမည္း၊ ငရုတ္ ေကာင္းမႈန္႕ေလးခပ္ျပီး ဟင္းအုိးကို မီးဖုိေပၚက ခ်လုိက္ပါေနာ္။ မဟုတ္ရင္ ျမင္းခြာရြက္ထဲက အစိမ္းေရာင္ အရည္ေတြထြက္ျပီး ဟင္းခါး မည္းသြားမွာစုိးလုိ႕ပါေနာ္။ျမင္းခြာရြက္မွာပါ၀င္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြနဲ႕ ေဆးဘက္၀င္အာနိသင္ေတြကုိလည္း ေမာင္ႏွမမ်ား အတြက္ မွ်ေ၀လုိက္ပါတယ္ေနာ္။
ျမင္းခြာရြက္တြင္ ကယ္လ္စီယမ္၊ သံဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဘီႏွင့္ ဗီတာမင္စီတုိ႕ ပါ၀င္၏။ ျမင္းခြာရြက္ကုိ အစိမ္းအတုိင္းျဖစ္ေစ၊ သုပ္၍ျဖစ္ေစ စားသံုးၾကသကဲ့သုိ႕ ခ်က္နည္းအသြယ္သြယ္ႏွင့္လည္း ခ်က္ျပဳတ္စား ေသာက္ၾက၏။ ျမင္းခြာရြက္ကုိ အစိမ္းအတုိင္းစားသံုးပါက ငယ္ရြယ္ႏုပ်ဳိမႈကုိ ထိန္းသိမ္းေပးထားႏုိင္၏။ ေဖ်ာ္ရည္ လုပ္ေသာက္ပါက က်န္းမာေရးအတြက္ အားတုိးေဆးတစ္လက္ ျဖစ္ေစသကဲ့သုိ႕ ေသြးတုိးေရာဂါကိုလည္း ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္၏။
ျမင္းခြာရြက္ကုိ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးသန္႕စင္ျခင္း၊ အနာမ်ားကုိ အက်က္ျမန္ေစျခင္း၊ စိတ္မတည္မျငိမ္ျဖစ္မႈကုိ သက္သာေစျခင္း၊ မ်က္လံုး အျမင္အာရံုေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ မွတ္ဥာဏ္တုိးတက္ေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ အေရျပား တြင္ အေရးအေၾကာင္းမ်ားမထင္ေစဘဲ ပ်ဳိျမစ္ႏုနယ္ေစျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္ ကုိက္ခဲမႈကုိ သက္သာေစျခင္း၊ ေသြးလည္ပတ္မႈ ေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ ခႏၶာကုိယ္တြင္း ကုိယ္ခံအား ျမင့္တက္ေစျခင္း၊ ဒဏ္ရာအနာမ်ားကုိ အက်က္ျမန္ေစျခင္း၊ စိတ္ပူပန္မႈကုိ ေလ်ာ့နည္းေစျခင္း အစရွိသည့္ ေကာင္းက်ဳိးမ်ားရႏုိင္၏။ ထုိ႕အျပင္ ျမင္းခြာရြက္ကုိ အနာၾကီးေရာဂါသည္မ်ား ေရာဂါသက္သာေပ်ာက္ကင္းေစရန္ အတြက္လည္း အသံုးျပဳ၏။
လြန္ခဲ့သည့္ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာကတည္းက ျမင္းခြာရြက္ကုိ အသည္းေရာဂါေဒ၀နာရွင္မ်ား၊ ကာလသားေရာဂါ ေ၀ဒနာရွင္မ်ား၊ အစာအိမ္ေရာင္နာ ေ၀ဒနာရွင္မ်ား၊ စိတ္က်ေရာဂါေဒ၀နာရွင္မ်ား၊ စိတ္ဖိစီးေနသည့္ ေ၀ဒနာရွင္မ်ား၊ ၀မ္းေလွ်ာေရာဂါေ၀ဒနာရွင္မ်ားႏွင့္ အဖ်ားေရာဂါေဒ၀နာရွင္မ်ားကုိ ကုသေပးသည့္အခါ အသံုးျပဳခဲ့ၾက၏။ ယေန႕ေခတ္တြင္ ျမင္းခြာရြက္ကုိ ေျခေထာက္ရွိေသြးေၾကာမ်ား ေသြးလည္ပတ္မႈ ေႏွးေကြးျခင္း ကို ခံစားေနရသည့္ ေ၀ဒနာရွင္မ်ားအတြက္လည္းေကာင္း၊ မီးေလာင္နာႏွင့္ အနာမ်ား အျမန္သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစလုိသည့္ အခါတြင္လည္းေကာင္း အသံုးျပဳလာၾကိ၏။။
ျမင္းခြာရြက္ကုိ တစ္ေန႕လွ်င္ အနည္းဆံုး ႏွစ္ရြက္ စားသံုးေပးပါက အဆစ္အျမစ္နာေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းမွ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္သည္ဆုိ၏။ ေျခေထာက္တြင္ ေသြးလည္ပတ္မႈ ေႏွးေကြးသည့္ ေရာဂါေဒ၀နာရွင္မ်ား အတြက္မူ ျမင္းခြာရြက္ ၃၀ မွ ၆၀ မီလီဂရမ္ကုိ တစ္ေန႕လွ်င္ သံုးၾကိမ္စားသံုးသင့္သည္ဆုိ၏။
ျပည္ၾကီးငါးေက်ာက္ပြင့္သုပ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ျပည္ၾကီးငါး၊ ေက်ာက္ပြင့္၊ ၾကြက္နားရြက္ မႈိေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငပိစိမ္းစား၊ မရမ္းျပား၊ နံနံပင္နဲ႕ ဟင္းခတ္ မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ျပည္ၾကီးငါးကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာျပီးရင္ ဆားေလးနဲ႕ နယ္ေပးထားပါ။ ၾကက္နားရြက္မႈိကုိ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထည့္ ထည့္စိမ္ျပီး ပြလာေအာင္ေရာ၊ သန္႕ရွင္းသြားေအာင္ေရာ လုပ္ေပးပါ။ ေက်ာက္ပြင့္ (ေရခဲမႈိ) ကုိလည္း ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲ ထည့္စိမ္ပါ။ (ၾကြက္နားရြက္မႈိနဲ႕ ေရခဲမႈိကုိ ေရေအးနဲ႕ စိမ္လည္း ရပါတယ္။ အခုက အသုပ္ထဲ ထည့္သုပ္မွာဆုိေတာ့ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူနဲ႕ စိမ္လုိက္ရင္ မႈိေတြပြအား ေကာင္းလာသလုိ က်က္ျပီးသားလည္း ျဖစ္သြားတာေပါ့ေနာ္)။ မႈိေတြ ပြလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ၾကြက္နားရြက္မႈိကုိ ခပ္ပါးပါးလွီး၊ ေရခဲမႈိကုိလည္း ခပ္ေသးေသးအဖတ္ေလးေတြရေအာင္ ဖဲ့ယူထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ အခြံသင္၊ ေရေဆးျပီး ၾကက္သြန္နီကုိ ပါးပါးလွီးျပီး မႊန္တာေတြ ကင္းစင္သြားေအာင္ ေရနဲ႕ ေဆးျပီး စစ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ငရုတ္ေကာင္းကုိ မညက္တညက္ေလး ေထာင္းေပးထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းအနည္းငယ္ကုိလည္း မီးသင္းျပီး ေထာင္းေပးထားပါ။ ငရုတ္သီးညက္ျပီဆုိရင္ မရမ္းျပားေလးေတြပါ ထည့္ေထာင္းေပးပါေနာ္။ နံနံပင္ကုိလည္း သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ျပီး လွီးေပးထားပါ။ သံပရာသီးစိတ္ေလးေတြလည္း အသင့္ လုပ္ေပးထားပါ။ ငပိစိမ္းစားေလးကုိလည္း မီးကင္ေပးထားပါေနာ္။
ျပည္ၾကီးငါးကုိ အနံ႕မနံေအာင္လုပ္ဖုိ႕ကေတာ့ မီးဖုိေပၚမွာ ဒယ္အုိးတင္ျပီး ေရေႏြးပြက္ေနေအာင္ တည္ပါ။ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူျပီဆုိရင္ ေရေႏြးထဲကုိ သံပုရာရည္အနည္းငယ္ ညွစ္ထည့္လုိက္ပါ။ ျပီးရင္ ျပည္ၾကီးငါးေတြကုိ ထည့္လုိက္ျပီး ခဏအဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ။ ပြက္ပြက္ဆူတာနဲ႕ ျပည္ၾကီးငါးဖတ္ေတြကုိ ျပန္ဆယ္ယူလုိက္ပါ ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိ ညွီနံ႕မနံေတာ့သလုိ ျပည္ၾကီးငါးေတြကလည္း ေပ်ာ့အိမေနဘဲ ၀ါးရတာ ထုတ္ထုတ္ေလးနဲ႕ စားလို႕ေကာင္းမွာေနာ္။ ရလာတဲ့ ျပည္ၾကီးငါးေတြကုိ ခပ္ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ ျပည္ၾကီးငါး၊ ေက်ာက္ပြင့္၊ ၾကြက္နားရြက္မႈိ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးမရမ္းျပားေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴငရုတ္ေကာင္းေထာင္း၊ ငါးပိစိမ္းစား၊ နံနံပင္နဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္း ငယ္တုိ႕ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ နယ္ေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာေလးနဲ႕ ျပည္ၾကီးငါး ေက်ာက္ပြင့္ရခုိင္သုပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။
အရည္ေသာက္အေနနဲ႕ကေတာ့ ေဆးဖက္၀င္လွတဲ့ ျမင္းခြာရြက္ဟင္းခါးေလးပါေနာ္။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြ ကေတာ့ ျမင္းခြာရြက္၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ငံျပာရည္၊ ဆားနဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္ တုိ႕ပါေနာ္။
ျမင္းခြာရြက္ကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာထားျပီး ၃ လက္မအရွည္အရြယ္ေလးေတြ ျဖတ္ေပးထားပါ။ ပုစြန္ ေျခာက္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ မညက္တညက္ေထာင္းေပးထားပါ။ ဒန္အုိးတစ္လံုးထဲ ေရအသင့္အတင့္ထည့္ပါ။ ျပီးရင္ ဆား၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္၊ ပုစြန္ေျခာက္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းထားတာကုိ ထည့္ျပီးေတာ့ မီးဖုိေပၚတည္ေပးပါ။ ပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆုိရင္ ဟင္းရည္က်ေအာင္ ခဏေစာင့္တည္ေပး၊ ျပီးရင္ ျမင္းခြာရြက္ကုိ ခပ္လုိက္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ထပ္တည္ေပးပါ။ ဆူျပီဆုိတာနဲ႕ အေပါ့အငံျမည္း၊ ငရုတ္ ေကာင္းမႈန္႕ေလးခပ္ျပီး ဟင္းအုိးကို မီးဖုိေပၚက ခ်လုိက္ပါေနာ္။ မဟုတ္ရင္ ျမင္းခြာရြက္ထဲက အစိမ္းေရာင္ အရည္ေတြထြက္ျပီး ဟင္းခါး မည္းသြားမွာစုိးလုိ႕ပါေနာ္။ျမင္းခြာရြက္မွာပါ၀င္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြနဲ႕ ေဆးဘက္၀င္အာနိသင္ေတြကုိလည္း ေမာင္ႏွမမ်ား အတြက္ မွ်ေ၀လုိက္ပါတယ္ေနာ္။
ျမင္းခြာရြက္တြင္ ကယ္လ္စီယမ္၊ သံဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဘီႏွင့္ ဗီတာမင္စီတုိ႕ ပါ၀င္၏။ ျမင္းခြာရြက္ကုိ အစိမ္းအတုိင္းျဖစ္ေစ၊ သုပ္၍ျဖစ္ေစ စားသံုးၾကသကဲ့သုိ႕ ခ်က္နည္းအသြယ္သြယ္ႏွင့္လည္း ခ်က္ျပဳတ္စား ေသာက္ၾက၏။ ျမင္းခြာရြက္ကုိ အစိမ္းအတုိင္းစားသံုးပါက ငယ္ရြယ္ႏုပ်ဳိမႈကုိ ထိန္းသိမ္းေပးထားႏုိင္၏။ ေဖ်ာ္ရည္ လုပ္ေသာက္ပါက က်န္းမာေရးအတြက္ အားတုိးေဆးတစ္လက္ ျဖစ္ေစသကဲ့သုိ႕ ေသြးတုိးေရာဂါကိုလည္း ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္၏။
ျမင္းခြာရြက္ကုိ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးသန္႕စင္ျခင္း၊ အနာမ်ားကုိ အက်က္ျမန္ေစျခင္း၊ စိတ္မတည္မျငိမ္ျဖစ္မႈကုိ သက္သာေစျခင္း၊ မ်က္လံုး အျမင္အာရံုေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ မွတ္ဥာဏ္တုိးတက္ေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ အေရျပား တြင္ အေရးအေၾကာင္းမ်ားမထင္ေစဘဲ ပ်ဳိျမစ္ႏုနယ္ေစျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္ ကုိက္ခဲမႈကုိ သက္သာေစျခင္း၊ ေသြးလည္ပတ္မႈ ေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ ခႏၶာကုိယ္တြင္း ကုိယ္ခံအား ျမင့္တက္ေစျခင္း၊ ဒဏ္ရာအနာမ်ားကုိ အက်က္ျမန္ေစျခင္း၊ စိတ္ပူပန္မႈကုိ ေလ်ာ့နည္းေစျခင္း အစရွိသည့္ ေကာင္းက်ဳိးမ်ားရႏုိင္၏။ ထုိ႕အျပင္ ျမင္းခြာရြက္ကုိ အနာၾကီးေရာဂါသည္မ်ား ေရာဂါသက္သာေပ်ာက္ကင္းေစရန္ အတြက္လည္း အသံုးျပဳ၏။
လြန္ခဲ့သည့္ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာကတည္းက ျမင္းခြာရြက္ကုိ အသည္းေရာဂါေဒ၀နာရွင္မ်ား၊ ကာလသားေရာဂါ ေ၀ဒနာရွင္မ်ား၊ အစာအိမ္ေရာင္နာ ေ၀ဒနာရွင္မ်ား၊ စိတ္က်ေရာဂါေဒ၀နာရွင္မ်ား၊ စိတ္ဖိစီးေနသည့္ ေ၀ဒနာရွင္မ်ား၊ ၀မ္းေလွ်ာေရာဂါေ၀ဒနာရွင္မ်ားႏွင့္ အဖ်ားေရာဂါေဒ၀နာရွင္မ်ားကုိ ကုသေပးသည့္အခါ အသံုးျပဳခဲ့ၾက၏။ ယေန႕ေခတ္တြင္ ျမင္းခြာရြက္ကုိ ေျခေထာက္ရွိေသြးေၾကာမ်ား ေသြးလည္ပတ္မႈ ေႏွးေကြးျခင္း ကို ခံစားေနရသည့္ ေ၀ဒနာရွင္မ်ားအတြက္လည္းေကာင္း၊ မီးေလာင္နာႏွင့္ အနာမ်ား အျမန္သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစလုိသည့္ အခါတြင္လည္းေကာင္း အသံုးျပဳလာၾကိ၏။။
ျမင္းခြာရြက္ကုိ တစ္ေန႕လွ်င္ အနည္းဆံုး ႏွစ္ရြက္ စားသံုးေပးပါက အဆစ္အျမစ္နာေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းမွ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္သည္ဆုိ၏။ ေျခေထာက္တြင္ ေသြးလည္ပတ္မႈ ေႏွးေကြးသည့္ ေရာဂါေဒ၀နာရွင္မ်ား အတြက္မူ ျမင္းခြာရြက္ ၃၀ မွ ၆၀ မီလီဂရမ္ကုိ တစ္ေန႕လွ်င္ သံုးၾကိမ္စားသံုးသင့္သည္ဆုိ၏။
ဒီအခ်က္အလက္ေလးေတြကေတာ့ အင္တာနက္ကရတဲ့ အခ်က္အလက္မ်ားရယ္၊ The Food Pharmacy ဆုိတဲ့ စာအုပ္ထဲကအခ်က္အလက္ေတြရယ္ စုျပီး ေရးထားတာ ျဖစ္ပါတယ္ေနာ္။
ခ်စ္ေသာ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး အဆင္ေျပတဲ့အခါ ျပည္ၾကီးငါးေက်ာက္ပြင့္ရခုိင္သုပ္ေလး သုပ္စားၾကည့္ပါ ဦးေနာ္။
Sar chin lite tar. Thanks for this recipe.
ReplyDeleteသုတ္စားအုံးမယ္ မမလု ေက်းဇူးပါ
ReplyDeleteေက်းဇူးပါမမလုေရ။
ReplyDeleteၿပည္ၾကီးငါးကိုသံပုရာရည္ညွစ္ထည့္ၿပီး
ၿပဳပ္တာေလးမွတ္သြားပါတယ္။
ၿမင္းခြာရြက္ကို ဟင္းခါးလုပ္ၿပီးမေသာက္ဖူးဘူး။
ၾကိဳက္စ္
ReplyDeleteမမလုေရ
တကယ္ဗိုက္ဆာလာျပီရွင့္
ေၾသာ္
ေမ့လို ့
မမေရ
သီတင္းကြ်တ္မွာ သမီးလာကန္ေတာ့သြားတယ္ေနာ္
မုန္ ့ဖိုးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးး ျပန္ေပး
း)
အိမ္ေလးက မိုက္တယ္ေနာ္
ျမင္းခြာရြက္မ၇ိွေတာ႔ ခက္ၿပီ။ ရွာၿပီးပို႔လိုက္ပါ အစ္မႀကီး။
ReplyDeleteအမြန္
ျပည္ၾကီးငါး ေက်ာက္ပြင့္ရခုိင္သုပ္ ဆို ႀကိဳက္တယ္။
ReplyDeleteမစားရတာေတာင္ၾကာၿပီ။
ျမင္းခြာ႐ြက္ကေတာ့...နဲနဲ႐ွားတယ္။
မေရ..............
ReplyDeleteအိမ္ေလးကလည္းလွ
အသုပ္ကလည္းစားေကာင္း
ဟင္းခါးၾကိဳက္တယ္သိလား
သီတင္းကြ်တ္ ကန္ေတာ့သြားတယ္ေနာ္..မမ
မမလုေရ... ျပည္ႀကီးငါးသုတ္ကို အႀကီးအက်ယ္စိတ္၀င္စားသြားၿပီ... ေက်းဇူး...
ReplyDeleteမမလုလု.. အိမ္သစ္မွာ အစားသစ္ေလး.. ျမင္းခြာရြက္သတိရလိုက္တာေနာ္..ဒီမွာရွိ၀ူး.. အသည္းသန္လိုက္ရွာမွ ၃-၄ ပင္ေတြ႔တာ.. (ဆိုးပါ့)..
ReplyDeleteျပည္ၾကီးငါးေတာ့မစားဖူးဘူး.. း) ေက်ာက္ပြင့္ေတြဘဲေရြးစားသြားတယ္..
အမည္မသိေရ ႕ ႕ ႕ ႕ စားခ်င္တာ အ၀စားပါေနာ္။ အားမနာနဲ႕ေနာ္။
ReplyDeleteညီမေလး vista၊ စုဗူးေလး၊ ေက်ာေလး၊ အမြန္၊ မမရွင္ေလး၊ ျမဴးေလး၊ စိမ္း၊ ကူးကူးေလးတုိ႕အားလံုးကုိ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။ ေနာက္လည္း အျမဲ အလည္လာဖုိ႕ ဖိတ္ေခၚပါတယ္ေနာ္။
၀ါကၽြတ္လာကန္ေတာ့သြားတဲ့ ကေလးေလး ႏွစ္ေယာက္ကုိလည္း ေနာက္ႏွစ္၀ါကၽြတ္မွ မုန္႕ဖုိးေပါင္းေပးေတာ့မယ္ေနာ္ :P