Tuesday, September 22, 2009

ကၽြန္မႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီဆီခ်က္ေၾကာ္


အားလံုးေသာ ေမာင္ႏွမမ်ား မဂၤလာပါရွင္။ ကၽြန္မ က်န္းမာေရးမေကာင္းတာေရာ၊ အလုပ္ကလည္း မ်ား ေနတာမို႕ ဘေလာ့ဂ္ဘက္ ေျခဦးမလွည့္ျဖစ္တာ ၾကာပါျပီ။ ကၽြန္မ ေနမေကာင္းစဥ္ ကၽြန္မကုိ ၀ုိင္း၀န္း ဂရုစုိက္ အားေပးၾကတဲ့ ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ အထူးပဲ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။ အခုလည္း က်န္းမာေရးက အရွင္းၾကီးေတာ့ မေကာင္းေသးပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ ကၽြန္မ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ပစ္ထားသလုိ ျဖစ္ေနေတာ့ ခဏျပန္လာခဲ့ပါတယ္။ ဒါျပီးရင္ေတာ့ ကၽြန္မဘ၀အတြက္ အေရးၾကီးတဲ့ စာေမးပြဲေတြ ေျဖစရာရွိတယ္၊ စာအုပ္ေလးေတြ ထုတ္ေ၀စရာ ရွိတာမုိ႕ ေအာက္တုိဘာလလယ္ေလာက္မွ ျပန္လာခြင့္ျပဳပါေနာ္။ တစ္ခါတည္း ခြင့္ပန္ပါတယ္ေနာ္။

ဟင္းပြဲေတြလည္း အသစ္မတင္တာလည္းၾကာျပီဆုိေတာ့ ဘာဟင္းတင္ရမလဲ စဥ္းစားမိတာအၾကိမ္ေပါင္း မနည္းပါဘူး။ ဟင္းေတြလည္း ခ်က္ထားတာေတာ့ အားၾကီးပဲ၊ ဒါေပမယ့္ အားလံုးလည္း စိတ္၀င္စားမယ့္ ထင္တဲ့ ပုိ႕စ္ေလးတစ္ခုကုိ ကၽြန္မ တင္ေပးပါမယ္ေနာ္။

ကၽြန္မဘ၀မွာ စစခ်င္းခ်က္တဲ့ ဟင္းက ဘာဟင္းလဲဆုိတာကုိ သိခ်င္မွာပဲေနာ္။ ကၽြန္မသူငယ္ခ်င္း မိတ္ေဆြ မ်ားကလည္း ကၽြန္မကုိ အဲ့ဒီေမးခြန္းေလး ခဏခဏ ေမးဖူးၾကတယ္။ ကၽြန္မဘ၀မွာ စစခ်င္း အစအဆံုး ကုိယ္တုိင္ခ်က္ဖူးတာကေတာ့ ``ဆီခ်က္´´ လုိ႕ေခၚတဲ့ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ပါပဲ။

အဲ့ဒီတုန္းက ကၽြန္မ ၇ တန္းေပါ့။ ေႏြရာသီေက်ာင္းပိတ္ေတာ့ ေမာ္လျမိဳင္ကေန ရန္ကုန္မွာရွိတဲ့ အေမတုိ႕ဆီ အလည္လာခဲ့ပါတယ္။ အေမက အဲ့ဒီေန႕က မိသားစုေတြ စံုလုိ႕ အစံုသုပ္ သုပ္စားမယ္လုိ႕ ေျပာတယ္။ ကၽြန္မက သမီး ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ေၾကာ္မယ္လုိ႕ ေျပာျပီး တာ၀န္ယူလုိက္တယ္။ စိတ္ထဲမွာလည္း ဆီခ်က္ေၾကာ္တာမ်ား ဘာခက္လုိ႕လဲ၊ အိမ္မွာ အၾကီးေအး ေၾကာ္ေနတာ အျမဲ ၀ုိင္းကူေပးေနက်ပဲ၊ အလြယ္ဆံုး ဆီခ်က္ပဲေၾကာ္ လုိက္မယ္လုိ႕ ေတြးခဲ့မိတယ္။

ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ဖုိ႕ ၾကက္သြန္နီအရြယ္ေတာ္ အလံုးေလးေတြကုိ အခြံႏႊာ၊ အလံုးလုိက္ ေရေဆး၊ ျပီးေတာ့ ခပ္ပါးပါးလွီးတာေပါ့။ ပါးပါးလွီးတာကေတာ့ ဘယ္ခက္လိမ့္မလဲ၊ ငယ္ကတည္းက အုိးပုပ္တမ္းကစား လာတာ ရွိသမွ် အရြက္ေတြ အကုန္ ပါးပါးလွီးတတ္တယ္။ အရမ္းကုိ တက္ၾကြေနေတာ့ ၾကက္သြန္နီလွီးလုိ႕ မ်က္လံုးစပ္ မွာကုိလည္း မေၾကာက္ေတာ့ဘူး။ အဘြားက လွမ္းသတိေပးတယ္၊ သမီးေလး ၾကက္သြန္အခုိး မ်က္လံုးကို ရုိက္မယ္ေနာ္လုိ႕ ေျပာလည္းေျပာ၊ ဆားခြက္ေလးလည္း လာခ်ေပးတယ္။ အဲ့ဒါနဲ႕ပဲ ၾကက္သြန္နီကုိ မငုိဘဲ အဲေလ မ်က္ရည္မက်ဘဲ လွီးႏုိင္ခဲ့တယ္။ ျပီးေတာ့ မီးဖုိကလည္း သူမ်ားေတြ သံုးေနတာ မအားေသးတာမုိ႕ ၾကက္သြန္နီေလးေတြကုိ ဇကာေလးထဲ ထည့္ျပီး ေလသလပ္ခံထားလုိက္ေသးတယ္။ သူမ်ားေတြ သံုးျပီးလုိ႕ မီးဖုိ အားျပီလုိ႕ ေျပာေတာ့ ကၽြန္မလည္း သမီးဆီခ်က္ေၾကာ္ေတာ့မယ္ေနာ္လုိ႕ ေျပာျပီး ၀င္ေနရာယူလုိက္ေသးတယ္။
မီးဖုိေပၚကုိ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာေတာ့ နႏြင္းမႈန္႕ေလးထည့္ျပီး လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီေတြ ကုိ ထည့္လုိက္တယ္။ ျဖည္းျဖည္းခ်င္းလည္း ေမႊေပးေနလုိက္ေသးတယ္။ စိတ္ထဲကလည္း အၾကီးေအးရဲ႕ ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ေၾကာ္တဲ့အခါ အေရာင္ေလးက ေရႊညဳိေရာင္ေလးေတြ၊ အဲ့ဒီဆီခ်က္ဖတ္ေလးေတြကုိ ဒီအတုိင္း ဆယ္စားရင္ေတာင္ စားေကာင္းတာ၊ ငါ ေၾကာ္တဲ့အခါက်ရင္လည္း အၾကီးေအးေၾကာ္သလုိပဲ ျဖစ္ရေအာင္ ေရႊညိဳေရာင္ေလးျဖစ္တဲ့အခါက်ရင္ ဒယ္အုိးကုိ မီးဖုိေပၚက ခ်လုိက္မယ္လုိ႕ ဆံုးျဖတ္ျပီး ေရႊညိဳေရာင္ မျဖစ္မခ်င္းေၾကာ္ေတာ့တာေပါ့။

အေမနဲ႕ အဖြားက သမီးေရ ႕ ႕ ဆီခ်က္က တူးသြားဦးမယ္ေနာ္၊ ေသခ်ာၾကည့္ဦးလုိ႕ လွမ္းသတိေပး ေတာ့လည္း မရေသးဘူး အေမရဲ႕ ႕ ႕ အၾကီးေအး ေၾကာ္သလုိ ေရႊညိဳေရာင္ မျဖစ္ေသးဘူးလုိ႕ ျပန္ေျပာရင္း ေရႊညိဳေရာင္ မျဖစ္မခ်င္း ေၾကာ္ေနေတာ့တာ။ ေနာက္ဆံုးမွာေတာ့ ေရႊညိဳေရာင္မဟုတ္ဘဲ ဆီအပူရွိန္၊ ေအာက္က မီးအပူရွိန္နဲ႕ ဆီခ်က္တစ္အုိးလံုး မည္းတူး၊ ေညွာ္နံ႕ေတြကလည္း တစ္အိမ္လံုးကုိ မႊန္ထူျပီးေတာ့ ပစ္လုိက္ရတဲ့ ဘ၀ ေရာက္သြားပါေတာ့တယ္။ အဲ့ဒီေန႕ကစျပီး ကၽြန္မရဲ႕ ဘ၀မွာ စစခ်င္းခ်က္တဲ့ ဆီခ်က္ေၾကာ္က ရာဇ၀င္တြင္သြားေတာ့တာပါရွင္။ အိမ္ကုိ ဧည့္သည္လာရင္ အစ္ကုိက ကၽြန္မ ပထမဆံုးေၾကာ္ခဲ့တဲ့ ဆီခ်က္ေၾကာ္ကုိ အားမနာတမ္း ငယ္က်ဳိးငယ္နာေဖာ္ပါတယ္။ ငယ္သူငယ္ခ်င္းမ်ား အလည္လာရင္ ပိုဆုိးပါတယ္။

တကယ္တမ္း ဆီခ်က္ေၾကာ္ရင္ ဘယ္လုိေၾကာ္ရမလဲ ႕ ႕ ႕ အဲ့ဒါေလးလည္း ေျပာျပပါမယ္ေနာ္။
ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ေၾကာ္တာကုိ အရင္ေျပာျပပါမယ္ေနာ္။
မီးဖုိေပၚကုိ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ခပ္၊ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္နီေတြကုိ ထည့္ျပီး မီး အသင့္အတင့္နဲ႕ ေၾကာ္ပါေနာ္။ ၾကက္သြန္နီေတြကုိ အက်က္ညီေအာင္ေရာ၊ မကၽြမ္းသြားေအာင္ေရာ သတိထား ျပီး ေမႊေပးရပါမယ္။ စစခ်င္းမွာ ၾကက္သြန္ေတြက အစိုဓာတ္ရွိတာမုိ႕ ေမႊရတဲ့အခါမွာ သိပ္မသြက္ပါဘူး။ ၾကက္သြန္ရဲ႕အေရာင္ တျဖည္းျဖည္းနဲ႕ အ၀ါေရာင္ဘက္ကုိ လုလာျပီဆုိရင္ မီးကုိ နည္းနည္း ထပ္ေလွ်ာ့ေပးျပီး အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ေမႊရတာေလးက နည္းနည္းသြက္လာပါျပီ၊ ၾကက္သြန္နီဖတ္ေလး အခ်ဳိ႕က ေရႊညိဳေရာင္သန္းျပီဆုိတာနဲ႕ မီးဖုိမီးကုိ ပိတ္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ဖတ္ေလးေတြကုိ ဆယ္ျပီး ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးထဲ ထည့္လုိက္ပါ။ သူ႕အပူရွိန္နဲ႕ သူ ေရႊညိဳေရာင္ကုိ လံုး၀ ေျပာင္းသြားပါလိမ့္မယ္။ ဒယ္အုိးထဲမွာရွိတဲ့ ဆီေတြကုိ အေအးခံ ေအးျပီဆုိမွ ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ေၾကာ္နဲ႕ ေရာလုိက္ရံုပါပဲေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အေရာင္ အဆင္းလည္းလွပျပီး အရသာလည္း ေကာင္းမြန္တဲ့ ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ေၾကာ္ ရပါျပီေနာ္။

ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ေၾကာ္မယ္ဆုိရင္ေကာ ႕ ႕ ႕
ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ေၾကာ္တဲ့အခါ အမ်ဳိးမ်ဳိးရွိပါတယ္၊ တခ်ဳိ႕က ၾကက္သြန္ျဖဴ ဥတစ္လံုးကို ဓားျပားနဲ႕ နာနာရုိက္ျပီးေတာ့ အခြံေတြပါ ထည့္ေၾကာ္တာ၊ တစ္ခ်ဳိ႕ကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာေသးေလးေတြကုိ အခြံႏႊာ၊ ျပီးေတာ့ ပါးပါးလွီးျပီး ေၾကာ္ၾကတာ၊ တခ်ဳိ႕ကေတာ့လည္း ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာၾကီးၾကီးေတြကုိ မညက္ တညက္ေလး ေထာင္းျပီး ေၾကာ္ၾကတာ။ အမ်ဳိးမ်ဳိးေပါ့ေလ။ ကၽြန္မကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာေသးေလးေတြ ကုိ ပါးပါးလွီးျပီး ေၾကာ္တဲ့နည္းေလး ေျပာျပမယ္ေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဆီခ်က္ေၾကာ္တဲ့အခါမွာ သတိထား ရမွာက ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ လွီးတဲ့အခ်ိန္မွာ အထူအပါးညီဖုိ႕ပါပဲ၊ ထူတဲ့ဟာက ထူ၊ ပါးတဲ့ဟာက ပါးဆုိရင္ မျဖစ္ေခ် ဘူးေလေနာ္။

မီးဖုိေပၚဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ထည့္၊ ျပီးရင္ လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြ ကုိ ထည့္ျပီး မီးကုိေတာ့ အသင့္အတင့္ထားျပီး ေၾကာ္ပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြကုိ အက်က္ညီ ေအာင္ ေသခ်ာေမႊေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြ ေရႊ၀ါေရာင္ဘက္ေျပာင္းလာျပီဆုိရင္ ေမႊရတာလည္း သြက္ လာပါမယ္။ မီးကုိ ေလွ်ာ့ပစ္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴေလးကုိ တစ္မိနစ္ေလာက္ ဆက္တုိက္ ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ မီးကုိ ပိတ္ျပီး ဆီအပူနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေရႊညိဳေရာင္ျဖစ္သြားေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ေရႊညိဳေရာင္ ေျပာင္းျပီဆုိတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ေတြကုိ ဆယ္ယူျပီး ပန္းကန္လံုးထဲ သီးသန္႕ထည့္ေပးပါ။ ဆီေတြကုိေတာ့ ဒယ္အုိးထဲမွာပဲ ထားျပီး အေအးခံလုိက္ပါ။ ျပီးမွ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ကုိ ဆီခ်က္အရည္ေတြနဲ႕ ေရာေပးလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါ ဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ေလး ရပါျပီေနာ္။

ေန႕စဥ္ ထမင္း၀ုိင္းမွာ အသုပ္တစ္ပြဲပါေအာင္ ထည့္စားရတာ ၾကိဳက္တယ္၊ မၾကာခဏ ဆီခ်က္ကုိလည္း အသံုးလုိမယ္လုိ႕ ထင္ရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ကုိ ေၾကာ္ျပီး ေဆာင္ထားႏုိင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ က်ေတာ့ ဆီထဲမွာ ထားထားရင္ ေပ်ာ့သြားတတ္လုိ႕ပါေနာ္။ တကယ္လုိ႕ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ကုိလည္း မေပ်ာ့ခ်င္ ရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္သီးသန္႕၊ ဆီကုိ သီးသန္႕ထားျပီး ေဆာင္ထားႏုိင္ပါတယ္။ အသုပ္ၾကိဳက္သူမ်ား အတြက္ ဆီခ်က္ခ်က္ရာမွာ အဆင္ေျပႏုိင္ပါေစေနာ္။

အဲ့ဒီၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေတြကုိ ဘာလာေခ်ာင္ေၾကာ္၊ ငါးပိေၾကာ္၊ အသားမြေၾကာ္ေတြမွာလည္း ထည့္သြင္းအသံုးျပဳႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး အဆင္ေျပ ေပ်ာ္ရႊင္ၾကပါေစေနာ္။

10 comments:

  1. မမလုျပန္လာပီ... ေကာင္းလိုက္ေလ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ဆီခ်က္..
    ကူးကူးသုပ္တဲ့အသုပ္ေတြၾကည့္ ၾကက္သြန္ေတြက မဲတူးေနတာ.. ဘယ္လိုေၾကာ္ေၾကာ္အဆင္မေျပဘူးး... အခုမမ နည္းေျပာျပလို႔ အေတာ္ဘဲ...
    ့ဒီခါေသခ်ာလုပ္ရမယ္..

    ReplyDelete
  2. အိုးးးးးး
    လြယ္မေယာင္နဲ ့ခက္တာ က ဒီလိုၾကြပ္ရြရြေရႊဝါေရာင္ေလးျဖစ္ဖို ့ ..
    လွီးတာကအစ ၊ ဆီအပူ မီးအပူ ခ်ိန္တတ္၊ အသိမ္းတတ္ရအံုးမွာ ကိုး ။
    ဟီး ..မီးၾကြမ္းေတာ့ ခါး ။
    အေနေတာ္ေလးက် စားလို့ေကာင္းသဗ်ား ..

    သင္ျပေပးတာ ေက်းဇူး ၊
    ဆီခ်က္ေမႊးေမႊး နဲ့ အသုပ္ေလး ေတာင္စားခ်င္လာျပီ မလု ေရ .
    က်န္းမာပါေစ ....

    ReplyDelete
  3. လုလုေရ လာဖတ္သြားတယ္။ က်မ္းမာေရးဂရုစုိက္၊ စာေမးပြဲကို အလြယ္တကူ ေျဖဆိုေအာင္ျမင္နိုင္ပါေစေနာ္...
    စာေမးပဲြျပီး ေနလဲေကာင္းရင္ေတာ့ အတိုးအရင္းေပါင္းျပီး ေကာင္းေကာင္းခ်က္ေက်ြးေပေတာ့ပဲ။

    ReplyDelete
  4. မမလုၿပန္လာတာ ေပ်ာ္လိုက္တာ။ က်န္းမာေရး ဂရုစိုက္ေနာ္။ စာေမးပြဲလည္းအဆင္ေၿပပါေစေနာ္မမလု။ ၾကက္သြန္ၿဖဴ။နီ ဆီခ်က္နည္းေလးလည္း ေသခ်ာမွတ္သြားပါတယ္။ ညီမလည္း ခုထိ ပ်ာယာခတ္တဲ့ေန့ဆို တူးတုန္းဘဲ :))

    ReplyDelete
  5. ညီမေလးေရ.. ေနေကာင္းသြားျပီ ဆိုတာ သိရလို႔ ဝမ္းသာပါတယ္....

    ReplyDelete
  6. လု ႀကိဳးစားထားေနာ္။ အားေပးေနတယ္။
    က်န္းမာေရးဂရုစိုက္ပါ။ အစစေအာင္ျမင္ပါေစ လို ့
    ဆုေတာင္းလွ်က္...

    ReplyDelete
  7. ေၾသာ္ ဆီခ်က္လည္း အဲ့ေလာက္ေတာင္ပညာပါမွန္းခုမွသိေတာ့တယ္... ေက်းဇူးပဲ မမလုေရ...

    ReplyDelete
  8. ဟုတ္တယ္ေနာ္ မမလု။ အဲဒါကို သဇင္ အခုအခ်ိန္ထိက်င့္ေနရတုန္းပဲ။

    ReplyDelete
  9. ၾကက္သြန္ေၾကာ္နံ႔ရလို႔ ေျပးလာၾကည့္တာ.. မလုတစ္ေယာက္ ေနလည္း ေကာင္းေကာင္း ေကာင္းေသးတာ မဟုတ္ပဲနဲ႔ ၾကက္သြန္ေတြ ေၾကာ္ေနျပန္ၿပီ...

    မမန္႔ျဖစ္ေပမဲ႔ အၿမဲ လာလာေခ်ာင္းတယ္ (ဗိုက္ဆာတိုင္း)

    က်န္မာေရးဂ႐ုစိုက္ပါ အစ္မေရ..

    ခင္မင္ေလးစားခ်စ္ျခင္းအားျဖင့္..

    ReplyDelete
  10. ကူးေလး၊ ကိကိေလး၊ မမမုိး၊ စုဗူးေလး၊ busy ေလး၊ မမရွင္ေလး၊ pablo၊ စိမ္း၊ သဇင္၊ ဦးေနာ္ေလးငယ္နဲ႕ ကေလးေလးတုိ႕ကုိ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။
    ၾကက္သြန္ျဖဴနီေၾကာ္ အေညွာ္မမိရေလေအာင္ ေမာရိယမန္းေဆး လာတုိက္ၾကပါ။ :P

    ReplyDelete