Friday, June 26, 2009

စိမ္းျပာခရု (သို႕မဟုတ္) မရြတ္ရခုိင္သုပ္

Reactions: 


ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ကြၽန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ဒီေန႕မွာေတာ့ ရခုိင္အစားအစာ တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ မရြတ္လုိ႕ ေခၚတဲ့ စိမ္းျပာခရုသုပ္ေလး သုပ္ေကြၽးပါဦးမယ္ေနာ္။

ကြၽန္မတုိ႕အိမ္နားမွာ ရခုိင္မိသားစုေလးရွိပါတယ္။ သူတုိ႕က ရခုိင္ျပည္နယ္ထြက္ အစားအစာမ်ားကုိ မၾကာခဏ ေရာင္းခ်ေလ့ရွိတာမုိ႕ ကြၽန္မတုိ႕လည္း လတ္ဆတ္လွတဲ့ ကင္းပုစြန္၊ ဂဏန္း၊ ခရု၊ ငါးလိပ္ေက်ာက္၊ ကင္းမြန္၊ ရခုိင္ငါးပိစိမ္းစား၊ ငံျပာရည္ အစရွိတာေတြကုိ စားရပါတယ္။ သူတုိ႕ဆီက ရခုိင္လုိေခၚတာကေတာ့ မရြတ္လုိ႕ ေခၚတဲ့ ခရုေလး။ ခရု ကန္ေတာ့ပံုေလးေပါ့။ အထဲက ခရုအသားက အခု သုပ္ထားတာ ျမင္ရတဲ့အတုိင္း စိမ္းျပာေရာင္ေလး။ သူတုိ႕အိမ္ကုိ ရခုိင္က တစ္လတစ္ၾကိမ္ စားကုန္ေတြ ပုိ႕တုိင္း ကြၽန္မတုိ႕အိမ္ကုိ လာေရာင္းေနက်။ ကြၽန္မ အစ္ကုိကလည္း ဟုိစပ္စပ္ ဒီစပ္စပ္ဆုိေတာ့ သူမသိတာမရွိ၊ သူပဲ ကြၽန္မတုိ႕ကုိ အစားအေသာက္ အဆန္းေလးေတြကုိ လုပ္ေကြၽးေနက်ေပမယ့္ မရြတ္ကုိေတာ့ စစခ်င္းမွာ ကြၽန္မ မစားရဲပါဘူး။ စိမ္းျပာေရာင္ၾကီးဆုိေတာ့ ေရညွိေစာ္မ်ား နံေနမလားဆုိတာကုိလည္း ေတြးပူမိခဲ့ေသးတယ္။ တစ္ေန႕က်ေတာ့ အစ္ကုိက အဲ့ဒီခရုေတြကုိ ဘရွပ္ေလးနဲ႕ ေသေသခ်ာခ်ာ ပြတ္တုိက္ေဆးျပီး အုိးတစ္လံုးထဲ ထည့္ျပီး ျပဳတ္ေကြၽးတာ။ အဲ့ဒီခရုရဲ႕ ေအာက္ဘက္က အ၀ုိင္းကုိ ငရုတ္က်ည္ေပြ႕နဲ႕ ထု၊ အဲ့ဒီလုိ ထုလုိက္ရင္ ေလေပါက္ေလး ပြင့္သြားေရာ၊ အဲ့ဒီအေပါက္ေလးကုိ ႏႈတ္ခမ္းေလးကေန အားနဲ႕ စုပ္ယူလုိက္ရင္ အထဲက ခရုအသားေတြ တေထြးလံုးပါလာေရာ၊ အဲ့ဒါကုိမွ စားရတာ။ ကြၽန္မက စစခ်င္းမွာ နည္းမက်ေတာ့ ခရုက ပါမလာဘဲ ေလပဲ ကုန္ေနေတာ့တာ။ ေနာက္ေတာ့မွ သူ႕နည္းသူ႕ဟန္နဲ႕ ဟုတ္သြားေတာ့တာပဲ။ အခု အဲ့ဒီခရုကုိ ခရုိင္သုပ္ သုပ္ေကြၽးပါရေစေနာ္။

လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ စိမ္းျပာခရု္ အေကာင္ (၁၀၀)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဥတစ္လံုး (၁၀) ဥ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း (အစပ္စားႏုိင္သေလာက္)၊ ငါးပိစိမ္းစား ကြမ္းလံုးလံုးခန္႕၊ သံပုရာသီး၊ ငရုတ္ေကာင္းေစ့၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။

စိမ္းျပာခရုရဲ႕ အခြံေပၚမွာ ကပ္ေနတဲ့ ရြံ႕ေတြကုိ ေရနဲ႕ စင္ေအာင္ေဆးျပီး ဘရွပ္ႏုႏုနဲ႕ တုိက္ေဆးေပးပါ။ ခရုသန္႕သြားျပီဆုိရင္ အုိးတစ္လံုးထဲကုိ ခရုေတြထည့္၊ ခရုျမဳပ္ေအာင္ ေရထည့္ျပီး တည္ေပးပါ။ ခရုျပဳတ္အုိး ဆူလာတဲ့အခါ အေပၚကုိ တက္လာတဲ့ အျမဳပ္ေတြကုိ ခပ္ထုပ္ပစ္ျပီး သံုးမိနစ္ေလာက္ ဆက္တည္ေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ခရုျပဳတ္အုိးထဲက ေရေတြ သြန္ပစ္၊ ေရေအးေအးနဲ႕ ေဆးျပီး ဇကာနဲ႕ စစ္ေပးထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိလည္း အညွာေခြၽ၊ ေရေဆးျပီး ဒယ္အုိးထဲထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ေလွာ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးေပးထားပါ။ ငရုတ္ေကာင္းေစ့ကုိလည္း ေလွာ္ေပးထားပါ။ ငါးပိစိမ္းစားကုိလည္း မီးကင္ေပးထားပါ။

ျပီးရင္ ခရုေတြကုိ ငရုတ္က်ည္ေပြ႕နဲ႕ ထုျပီး အခြံေတြ ဖယ္ျပီး အထဲက အသားေတြကုိ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ ထည့္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ ငရုတ္ဆံုထဲကုိ ေလွာ္ထားတဲ့ ငရုတ္ေကာင္းေစ့ေတြ ထည့္ေထာင္းပါ။ ငရုတ္ေကာင္းညက္ျပီဆုိရင္ ေလွာ္ထားတဲ့ ငရုတ္သီးစိမ္းေတြ ထည့္ျပီးေထာင္း၊ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြ ထည့္ေထာင္းပါေနာ္။ သံပုရာသီးကုိလည္း အစိပ္ေတြ စိပ္ေတြထားပါ။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ ခရုရယ္၊ ခုနက ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ျဖဴ ငရုတ္ေကာင္းေတြရယ္၊ မီးကင္ထားတဲ့ ငါးပိစိမ္းစားရယ္၊ ဆားေလးအနည္းငယ္၊ အခ်ဳိမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ သံပုရာရည္ေတြရယ္ထည့္ျပီး အားလံုးကုိ သမေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးေပါ့။ ရခုိင္သုပ္ဆုိေတာ့ စပ္မွာေတာ့ မပူနဲ႕။ လွ်ာလည္ထြက္သြားမယ္။ ဗုိက္မနာေအာင္ေတာ့ ငရုတ္ေကာင္း ထည့္ေပးထားတယ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ စိမ္းျပာခရု ရခုိင္သုပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။ ကြၽန္မတုိ႕ကေတာ့ အဲ့ဒီခရုပ္သုပ္နဲ႕အတူ ဆတ္လတ္ရြက္၊ ကန္ဇြန္းရြက္၊ ျမင္းခြာရြက္၊ ေဂၚဖီေလးေတြကုိ ကုိက္စားပါတယ္။ ေရေႏြးၾကမ္းေလးေပါ့။ ထမင္းျဖဴေလးလည္း ထည့္လုိက္ဦးေနာ္။ စိမ္းျပာခရုမွ မဟုတ္ပါဘူးေနာ္၊ တျခားခရုေတြကုိလည္း အဲ့ဒီလုိပဲ သုပ္စားလုိ႕ ရပါတယ္ေနာ္။

8 comments:

  1. အမေရ
    မရြတ္ကုိ ေနာ္တုိ႕အရမ္းၾကိဳက္ပဲဗ်။ ျပဳတ္ျပီး ပါးစပ္ထဲ ရွလႊတ္ဆုိ စုပ္ယူလုိက္ရတာေရာ။ သုပ္စားတာေရာ ၾကိဳက္တယ္ဗ်ာ။

    ReplyDelete
  2. အဟင့္

    ခုမွေနေကာင္းကာစဆိုေတာ့ အသုတ္ေလးသုတ္ေကြ်းတာ ေက်းဇူးဘဲ။ အကုန္စားသြားျပီ
    း)

    ReplyDelete
  3. အိုး ။။ ဒီလို အေရာင္ လွလွေလးနဲ ့ခရု ေလးေတြ
    ခုမွ ျမင္ဖူးတယ္ ။
    ၾကည့္ရတာ အသည္းယားစရာ ေနာ္ ။
    သုတ္လိုက္ေတာ့လည္း ခ်ဥ္ ငံ စပ္ အရသာ ေလးစံု ျပီး
    စားေကာင္းမဲ ့ပံုပါဘဲ
    သြားရည္ေတာင္ က်သြားတယ္။
    အဟင့္ ..ပန္းကန္ထဲ ကို .. ဘယ္သူမွ မျမင္ခင္
    အျမန္ စား ျပီး လစ္ျပီ
    ေက်းဇူး ပါ မလု ေရ..

    ခင္တဲ ့
    ကိကီ

    ReplyDelete
  4. ပုလုေကြး တို႔ အိမ္မွာေတာ့ ခနခန မရြ ကိုစားၾကတယ္။ ေဖေဖက ရခိုင္ေလ။ ပုလုေကြးက မစားဘူး။ အိမ္ကလူေတြကေတာ့ အရမ္းၾကိဳက္ၾကတယ္ဗ်ာ...

    ReplyDelete
  5. ျမဴးေလးJune 27, 2009 at 1:57 AM

    မေရးးးးးးးး
    တခါမွမစားဖူးဘူးရယ္ေလ
    စားေကာင္းလားဟင္မမ

    ReplyDelete
  6. အမည္မသိေရ ႕ ႕
    မရြတ္သုပ္ထားတာ ၾကိဳက္တယ္ဆုိလုိ႕ အၾကိဳက္ခ်င္းတူတယ္ေနာ္။
    ေက်ာပုိးအိတ္ေလးေရ ႕ ႕ ႕
    ေနမေကာင္းဘူးလား။ အခု သက္သာျပီလား။ က်န္းမာေရး ဂရုစုိက္ပါေနာ္။
    ကိကိေလးေရ ႕ ႕ ႕
    ၾကိဳက္တယ္ဆုိလုိ႕ ၀မ္းသာတယ္။ ပန္းကန္ေလးေတာ့ ခ်န္ထားေနာ္။ ေနာက္ဟင္းပြဲေတြ ထည့္ရေအာင္လုိ႕။ :P
    ပုလုေကြးေရ ႕ ႕႕
    မရြကုိ ဘာလုိ႕မစားတာလဲဟင္။ မၾကိဳက္ဘူးလား။ ဒါမွမဟုတ္ ခရုကုိ စုပ္ရတာ ေလကုန္လုိ႕လားဟင္။ အလည္လာတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါေနာ္။
    ျမဴးေလးေရ ႕ ႕
    အရမ္းကုိ စားေကာင္းတာသိလား။ ၾကံဳရင္ ေခၚေကြၽးပါဦးမယ္ေနာ္။

    ReplyDelete
  7. အစိမ္းေရာင္ မျမင္ဖူးဘူး..
    စားဖူးခ်င္တယ္..
    ရခိုင္လိုသုတ္တာလဲ မစားဖူးဘူး..

    မလုေရ..ပုဇြန္ကို ေရလံုျပဳပ္တာပိုၾကိဳက္တယ္
    ေဆာင္းတြင္းဆို..ဆန္အရက္နဲ႔ ခ်က္တာလဲ
    ၾကိဳက္တယ္..

    ReplyDelete
  8. ေဒၚေလးလုစ္
    က်ေနာ္က ခရုေတာ့ စားရဲဘူးဗ်။ ဒါေပမယ့္ ေဒၚေလး ခ်က္တာကုိေတာ့ ျမည္းသြားတယ္။ အဟဲ။ =)

    ReplyDelete