Sunday, July 12, 2009

၀က္နံရုိးေခါက္ဆဲြနဲ႕ ျမင္းခြာရြက္သုပ္


အားလံုးေသာ ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ား မဂၤလာပါရွင္။
ထံုးစံအတုိင္း ကြၽန္မရဲ႕ ပ်က္ကြက္မႈမ်ားကုိ ေမာင္ႏွမမ်ား ခြင့္လႊတ္ေပးပါလုိ႕ အရင္ဦးဆံုး ေတာင္းပန္ပါတယ္ရွင္။ အလုပ္မ်ားတာေရာ၊ ၀ါဆုိအလွဴပြဲေတြ ဆက္တုိက္ၾကံဳေနရတာေရာ၊ ကြန္နက္ရွင္ရယ္၊ မီးရယ္ အခက္အခဲေတြေၾကာင့္ ပို႕စ္အသစ္မတင္ျဖစ္ပါဘူး။ ပုိ႕စ္မတင္လည္း ကြၽန္မတုိ႕ မီးဖုိေဆာင္ေလးကုိ အျမဲ အလည္အပတ္လာေရာက္ၾကတဲ့ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးတုိ႕ ကြၽန္မတုိ႕ ၀ုိင္းေတာ္သားမ်ားအားလံုးက ေက်းဇူးအထူး တင္ရွိပါတယ္ေနာ္။
ဒီေန႕ေတာ့ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ၀က္နံရုိးေခါက္ဆဲြျပဳတ္ေလး လုပ္ေကြၽးပါဦးမယ္ေနာ္။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၀က္နံရုိး (၁) ပိႆာ၊ ေခါက္ဆြဲျပား (ၾကိတ္ေခါက္ဆဲြ) (၅၀) က်ပ္သား၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ႏွမ္းဆီေမႊးအနည္းငယ္၊ ဆား၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
၀က္နံရုိးကုိ ေရနဲ႕ သန္႕စင္ေအာင္ေဆးေၾကာျပီး အရြယ္ေတာ္ အတံုးေလးေတြ ခုတ္ပါတယ္။ ခုတ္ျပီးသား ၀က္နံရုိးကုိ ဆား၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္နဲ႕ နယ္ထားပါတယ္။ ျပီးရင္ ခ်င္းကုိ အခံြႏႊာ၊ ေရေဆးျပီးခ်င္းကုိ ေထာင္းျပီး အရည္ညွစ္ယူပါတယ္။ ရလာတဲ့ ခ်င္းရည္ကုိ ၀က္နံရုိးထဲ ထည့္နယ္ပါတယ္ေနာ္။
ျပီးရင္ ၀က္နံရုိးကုိ ပရက္ရွာကြက္ကာထဲ ထည့္၊ ႏွမ္းဆီေမႊးေလး ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းေလာက္ ထည့္၊ (ၾကိဳက္တတ္ရင္ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ နာနတ္ပြင့္ေလး ၂ ဖတ္၊ ၃ ဖတ္ေလာက္ထည့္ႏုိင္ပါတယ္။) ၾကက္သြန္ျဖဴကုိလည္း ဥတစ္လံုးမ်ဳိးဆုိရင္ေတာ့ အေပၚက အခံြပြကုိ ႏြာပစ္၊ ေရေဆးျပီး အလံုးလုိက္ ထည့္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ ဥတစ္လံုး မဟုတ္ရင္ေတာ့လည္း အေပၚခြံႏႊာ၊ အထဲပုိင္းကုိ ေရေဆးျပီး ထည့္၊ ျပီးေတာ့ အဖံုးအုပ္ျပီး အရင္တည္ေပးပါ။ အသားထဲက ထြက္မယ့္ အရည္ေတြနဲ႕ အသားကုိ က်စ္သြားရေအာင္လုိ႕ပါ။
ဟင္းအုိးဖ်စ္ဖ်စ္ျမည္တဲ့အသံၾကားျပီဆုိရင္ ဟင္းအုိးထဲကုိ လက္ဘက္ရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုး (၃) လံုး အရင္ထည့္၊ ပရက္ရွာကြက္ကာအဖံုးကုိ အံ၀င္ခြင္က်ေအာင္ ပိတ္၊ အေပၚက ေလထြက္ေပါက္ကုိ ဖြင့္ထားျပီး (၁၅) မိနစ္ေလာက္ တည္ေပးပါ။ ျပီးရင္ မီးဖုိခဏပိတ္၊ အုိးကုိ ငါးမိနစ္ေလာက္ အေအးခံျပီးမွ ဖြင့္လုိက္ပါ။ ျပီးရင္ ဟင္းအုိးကုိ အထက္ေအာက္ သမေအာင္ လႈပ္ေပး၊ ေရေႏြးကုိ ကုိယ္လုိခ်င္သေလာက္ ထပ္ျဖည့္၊ အဖံုးအုပ္ျပီး ေနာက္ထပ္ (၁၀) မိနစ္ေလာက္ ထပ္တည္ေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒီေလာက္ဆုိ ၀က္နံရုိးလည္းႏူးေလာက္ျပီေနာ္။ အေပါ့အငံအရသာကုိ ျမည္းျပီး လုိတဲ့အရသာ ထပ္ျဖည့္ျပီး ဟင္းအုိးကုိ မီးေႏြးေႏြးနဲ႕ တည္ေပးထားလုိက္ပါေနာ္။
စားပြဲ ျပင္ဖုိ႕အတြက္ ပန္းကန္လံုးထဲမွာ ေခါက္ဆဲြဖတ္ လုိသေလာက္ထည့္၊ ျပီးရင္ ၀က္နံရုိးျပဳတ္ထည့္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးထည့္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ေလးထည့္ပါေနာ္။ (ၾကိဳက္တတ္ရင္ အဲ့ဒီေခါက္ဆဲြျပဳတ္ထဲကုိ ပဲပင္ေပါက္၊ မုန္ညင္း စတဲ့ အသီးအရြက္ေတြ ထည့္ႏုိင္ပါေသးတယ္ေနာ္။) အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္တ့ဲ ၀က္နံရုိးေခါက္ဆဲြျပဳတ္ေလး ရပါျပီေနာ္။
အအီေျပ စားသံုးဖုိ႕အတြက္ ျမင္းခြာရြက္ေလးအဆင္သင့္ရွိတာမုိ႕ ျမင္းခြာရြက္သုပ္ေလး လုပ္ပါတယ္။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ျမင္းခြာရြက္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအနည္းငယ္၊ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္၊ မန္က်ည္းသီးမွည့္၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ေျမပဲေလွာ္မႈန္႕၊ ပဲမႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႕ပါေနာ္။
ျမင္းခြာရြက္နဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆး၊ ေရစစ္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ ျမင္းခြာရြက္ေတြကို ရိတ္ရိတ္ပါေအာင္ လွီးပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိလည္း မထူမပါးလွီးပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိလည္း အခြံႏႊာ၊ ပါးပါးလွီးျပီးေတာ့ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ေပးထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိလည္း ေရေဆး၊ အညွာေခြၽျပီး ပါးပါးလွီး ထားပါ။ မန္က်ည္းသီးမွည့္ကုိလည္း ေရေႏြးနဲ႕ စိမ္ထားျပီး အႏွစ္ယူထားပါ။
က်န္တဲ့ အဆာပလာမ်ားျဖစ္တဲ့ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္၊ ပဲမႈန္႕၊ ေျမပဲေလွာ္မႈန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕တုိ႕က အသင့္ရွိျပီးသားမုိ႕ အဆင္ေျပပါတယ္ေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ လွီးထားတဲ့ ျမင္းခြာရြက္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိထည့္၊ အဆာပလာေတြထည့္၊ မန္က်ည္းႏွစ္ပါထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ၀က္နံရုိး ေခါက္ဆဲြျပဳတ္နဲ႕ စားမွာဆုိေတာ့ အရသာကုိ ခပ္ျပင္းျပင္းေလးနဲ႕ အအီေျပေအာင္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး သုပ္ပါတယ္။ ျပီးရင္ေတာ့ အေပၚကေန ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေလးျဖဴးပါတယ္။
အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ပူပူေႏြးေႏြးနဲ႕ အရသာရွိလွတဲ့ ၀က္နံရုိးေခါက္ဆဲြျပဳတ္နဲ႕ ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာေလးနဲ႕ အအီေျပေစမယ့္ ျမင္းခြာရြက္သုပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။ ေရွာက္သီး၀ယ္လုိ႕ အဆင္ေျပရင္လည္း ေရွာက္သီးသုပ္ေလး နဲ႕ စားၾကည့္ပါေနာ္။ စားျမိန္ပါလိမ့္မယ္ေနာ္။
ကြၽန္မခ်စ္ေသာ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး အလုပ္နားရက္မွာ အဆင္ေျပရင္ ဒီလုိဟင္းလ်ာေလးလည္း လုပ္စားၾကည့္ပါဦးေနာ္။
သန္႕ရွင္းလတ္ဆတ္ျပီး က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္သည့္ ေစတနာေမတၱာအျပည့္ျဖင့္ ကုိယ္တုိင္ခ်က္ျပဳတ္ ထားေသာ အစားအစာမ်ားကုိ မိသားစု၊ သူငယ္ခ်င္းမ်ားႏွင့္အတူ ေႏြးေထြးေပ်ာ္ရႊင္စြာ စားေသာက္ရင္း ေပ်ာ္ရႊင္ေသာ ေန႕ရက္မ်ားကုိ ပုိင္ဆုုိင္ၾကပါေစလုိ႕ ေမတၱာရပ္၀န္းမီးဖုိေဆာင္မွ ကြၽန္မတုိ႕ ၀ုိင္းေတာ္သားမ်ားအားလံုးက ဆုမြန္ေကာင္းမ်ား ပို႕သပါတယ္ရွင္။

11 comments:

  1. မလုလုေရ..
    ျမင္းခြာရြက္သုတ္လာစားပါတယ္..

    ReplyDelete
  2. မေရးးးးးးးးးးးးးးးးး

    ျမဴးေလး ၂မ်ိဳးလံုးလာစားတယ္ေနာ္
    အရမ္းၾကိဳက္တယ္သိလား
    မမဘာခ်က္ခ်က္ၾကိဳက္တယ္သိလား

    ReplyDelete
  3. ၂မ်ိဳးလံုးၾကိဳက္တယ္ မမေရ။

    ReplyDelete
  4. မလုေရ ၀က္နံ႐ိုး၀ယ္ထားတာ႐ွိတာနဲ ့အေတာ္ပဲ။
    ခ်က္စားလိုက္အံုးမယ္။
    ေက်းဇူးပါပဲ။ ၀ိုင္းေတာ္သားမ်ားကိုလည္း ႏႈတ္ဆက္ေပး ပါေနာ္။ yours Shinlay......

    ReplyDelete
  5. လုလုေ၇..အျမဲေ၇ာက္ျဖစ္ေပမဲ႕ဒါပထမဆံုးကြန္မန္႕ေပးျခင္းပါပို႔စ္ေတြအားလုံးအတြက္သိတ္ကုိေက်းဇူးတင္မိတာပါ

    ReplyDelete
  6. ဝက္နံ႐ိုးစြတ္ၿပဳတ္ေတာ့ အေသႀကိဳက္.......
    ေခါက္ဆြဲမထည့္ပဲ ဒီအတိုင္း ဝိုက္သြားတယ္ဗ်ိဳ႕.....
    ၿမင္းခြာရြက္သုတ္ဆို... လာထား မကုန္မွာ မပူနဲ႔... :D
    အႀကံရၿပီ ဒီတခါ party လုပ္ရင္ မလုရဲ႕ ၀က္နံ႐ိုးစြတ္ၿပဳတ္နဲ႔ မိုးေကာင္းသူရဲ႕ ငါးကင္ လုပ္ေကြ်းမယ္။

    ReplyDelete
  7. ေဟးးး ေပါက္ကေလးေရ ႕ ႕ ႕
    လည္လည္လာလုိ႕ ေက်းဇူး
    မမလု ဘာခ်က္ခ်က္ၾကိဳက္တယ္ဆုိတဲ့ ျမဴးေလး။ ျမဴးေလးခ်က္တာလည္း ၾကိဳက္တာပဲေနာ္
    စုဗူးေလးေရ ႕ ႕ ႕ တကယ္ၾကိဳက္လားဟင္။ ၾကိဳက္တယ္ဆုိ ခ်က္ရက်ဳိး နပ္တယ္ေနာ္
    မမရွင္ေလးေရ ႕ ႕ ႕ ခ်က္ျပီးရင္ တစ္ပြဲ ကမ္းပါဦးေနာ္
    မေလးေရ ႕ ႕ ႕ ေကာ္မန္႕ေပးသြားေတာ့ အရမ္းကုိ အားရွိတာေပါ့။ ေနာက္လည္း ထပ္ခ်က္ေကြၽးဦးမယ္ေနာ္
    ကုိျပတုိက္ၾကီးေ၇ ႕႕ ႕ ပါတီလုပ္ရင္ လက္တုိ႕ဦးေနာ္

    ReplyDelete
  8. မမလု
    ၀က္နံရုိး ေခါက္ဆဲြတစ္ပဲြေလာက္ ပုိ႔ေပးလုိ႔ရမလားဟင္။ စားခ်င္လုိ႔။ ျမင္းခြာရြက္ သုပ္ေလးပါ တစ္ခါတည္းပုိ႔ေပးပါေနာ္။

    ReplyDelete
  9. ညီမေလးမုိးေကာင္းသူေလးေရ ႕ ႕ ႕
    စားခ်င္တာကုိ ပို႕ေပးပါမယ္ေနာ္။
    စိတ္ခ်။ အခုလည္း ပါဆယ္ယူသြားေနာ္

    ReplyDelete
  10. မမလုေရ ၀က္နံရိုးခ်က္နည္းေလး လာမွတ္သားသြားပါတယ္။
    ဒီအိမ္ေလးကို ဟိုအရင္ကတည္းကလာလည္ေနက်။
    ေနာက္လည္း အၿမဲလာျဖစ္ေနဦးမွာပါ း)

    ReplyDelete
  11. အကုန္ၾကိဳက္လို႔ခ်က္နည္းမွတ္သြားတယ္

    ReplyDelete